bluewave : book reviews
2018

latest updates

strategy
marketing
operations
finance
commentary
book reviews
archipelago
home

alexander
consulting

 

 

σε αναζήτηση της αριστείας
κριτική βιβλίου του Ζήνου Βογιατζή

Βλέπουμε εδώ το μοντέλο στρατηγικού μάνατζμεντ της αμερικανικής εταιρίας παροχής επιχειρηματικών συμβουλών McKinsey, γνωστού και ως 7S. Το μοντέλο αυτό αναπτύχθηκε από μια ομάδα στελεχών της εταιρίας, μεταξύ των οποίων ήταν και οι Tom Peters και Robert Waterman. Το μοντέλο αυτό αν και απλό ως ιδέα μπορεί να γίνει πολύπλοκο στην εφαρμογή του. Οι Peters και Waterman προσπάθησαν να το απλοποιήσουν στην καθημερινή δουλειά τους με επιχειρήσεις. Άρχισαν να διαπιστώνουν ορισμένα κοινά στοιχεία μεταξύ επιτυχημένων επιχειρήσεων. Η διαπίστωση αυτή οδήγησε σε μια πιό λεπτομερή έρευνα που στο τέλος παρουσιάστηκε σε ένα βιβλίο που θεωρείται από πολλούς ένα από τα κορυφαία στο μάνατζμεντ.     

In Search Of Excellence
Lessons From America's Best Run Companies
By Thomas J. Peters & Robert H. Waterman
HarperCollins, 1982
(και σε πολλές εκδόσεις έκτοτε)


Οι συγγραφείς επέλεξαν για την έρευνα τους 43 αμερικανικές επιχειρήσεις (από 75 που είχαν επιλέξει αρχικά) σε διάφορους κλάδους. Βρήκαν οκτώ βασικούς κοινούς παράγοντες που τις έκαναν επιτυχημένες. Να σημειωθεί ότι οι συγγραφείς αν και θεωρούν επιτυχία την οικονομική απόδοση των επιχειρήσεων αυτών, βλέπουν την αριστεία ως την δεξιότητα τους να καινοτομούν συνεχώς. Και καινοτομία δεν σημαίνει απλώς νέα προϊόντα η υπηρεσίες αλλά καινοτομία παντού - πώς οργανώνεται η επιχείρηση, πώς αντιδρά σε αλλαγές, πώς προσαρμόζεται
, πώς λειτουργεί καθημερινά κλπ.

ΟΙ συγγραφείς προλογίζουν τους κοινούς παράγοντες των επιτυχημένων επιχειρήσεων, το βασικό μέρος του βιβλίου, με μια εξαιρετική παρατήρηση: για πολλά χρόνια το επιχειρηματικό μάνατζμεντ είχε ορθολογικές βάσεις με κάθε πτυχή του να βασίζεται σε εκτενή ανάλυση και σκληρά στοιχεία. Οι πιο μαλακές πλευρές του, που είναι εξίσου σημαντικές, είχαν αγνοηθεί. Οι συγγραφείς τούς δίνουν μεγάλη σημασία και προσοχή και αναπτύσσουν τους λόγους σε δύο σχετικά κεφάλαια που τα θεωρούν θεωρητικά. Την δεκαετία του 80 και 90 έκαναν την εμφάνιση τους στρατηγικά μοντέλα που είχαν πλέον περιλάβει τις πλευρές αυτές, όπως έχουμε δει συχνά στις σελίδες αυτές. Δεν είναι συμπτωματικό το ότι τον καιρό εκείνο οι αμερικανικές επιχειρήσεις βρίσκονταν κάτω από τεράστιες ανταγωνιστικές πιέσεις από ιαπωνικές επιχειρήσεις που είχαν φαινομενικά κάνει την εμφάνιση τους από πουθενά και επιχειρούσαν με κάποια άλλη νοοτροπία δίνοντας μεγάλη έμφαση και στα μαλακά στοιχεία του μάνατζμεντ και της στρατηγικής. 

Οι οκτώ παράγοντες επιτυχίας και αριστείας παρουσιάζονται στο βιβλίο με λεπτομέρειες και άφθονα παραδείγματα σε ξεχωριστά κεφάλαια ο καθένας. Οι επιτυχημένες επιχειρήσεις παρουσιάζουν τα εξής κοινά χαρακτηριστικά:

- έχουν τάση για δράση. Ναι μεν βασίζουν κάθε πρωτοβουλία τους σε ορθολογική ανάλυση αλλά δεν το παρακάνουν. Ξέρουν πότε είναι ώρα για δράση και δεν σπαταλούν τον χρόνο και τους πόρους τους. Η ταχεία λήψη αποφάσεων είναι το φάρμακο κατά της γραφειοκρατείας. Επίσης πειραματίζονται συνεχώς.
- οι επιτυχημένες επιχειρήσεις είναι πάντα κοντά στον πελάτη, τον ακούνε και τον εξυπηρετούν αλλά κυρίως μαθαίνουν από αυτόν. Πολλές έχουν βγάλει επιτυχημένα προϊόντα που βασίζονταν σε ιδέες από πελάτες
- αναπτύσσουν στελέχη με ηγετικές ικανότητες και επιχειρηματικό πνεύμα που να μπορούν να γίνονται ευαγγελιστές για κάθε πρωτοβουλία της. Τους αφήνουν να δρουν χωρίς περιορισμούς ώστε να μην περιορίζεται η δημιουργικότητα τους, υποστηρίζουν τις προσπάθειες τους και τους ενθαρρύνουν να παίρνουν ρίσκα.
- βελτιώνουν την παραγωγικότητα τους με την συμμετοχή όλων των εργαζόμενων και θεωρούν όλους τους εργαζόμενους πηγή ποιότητας και παραγωγικότητας. Δεν θεωρούν τις επενδύσεις κεφαλίων ως την βασική πηγή βελτίωσης. Επίσης αποφεύγουν τις διαμάχες μεταξύ μάνατζερ και εργαζόμενων. 
- έχουν ηγετικά στελέχη και μάνατζερ που είναι προσωπικά αναμεμιγμένοι στις καθημερινές λειτουργίες της επιχείρησης και που καθοδηγούνται από τις αξίες της. 
- εστιάζονται σε κάτι που ξέρουν να κάνουν καλά και αποφεύγουν να μπαίνουν σε χωράφια που δεν τους είναι οικεία.
- είναι απλά οργανωμένες χωρίς περιττό προσωπικό, ιδιαίτερα ηγετικό προσωπικό.
- είναι ταυτόχρονα αποκεντρωμένες σε ό,τι αφορά το πώς οι εργαζόμενοι δρουν καθημερινά αλλά και συγκεντρωτικές σε ό,τι αφορά τις αξίες τους που πρέπει να καθοδηγούν όλους. 

Οι συγγραφείς πιστεύουν ότι πολλές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα γιατί έχουν ξεφύγει από ορισμένα βασικά στοιχεία του επιχειρείν όπως η ταχεία δράση, η καλή εξυπηρέτηση του πελάτη, η καινοτομία με πρακτική αξία, και το ότι όλα αυτά προϋποθέτουν την συμμετοχή όλων σε μια επιχείρηση. Δυστυχώς για πολλές επιχειρήσεις τα προβληματα αυτά είναι ακόμα συνηθισμένα και έτσι το βιβλίο, παρά το ότι πρωτοεκδόθηκε πριν 35 χρόνια, παραμένει επίκαιρο. Να σημειωθεί ακόμα ότι το βιβλίο εγκαινίασε μια νέα εποχή στο μάνατζμεντ. Πληθώρα σχετικών βιβλίων (πολλά από τα οποία έχουμε δει στις σελίδες αυτές) γράφτηκαν τις επόμενες δεκαετίες και συνεχίζονται να γράφονται από διάφορους γκουρού του μάνατζμεντ. Δεν είναι τυχαίο το ότι θεωρείται ένα από τα κορυφαία κείμενα στο μάνατζμεντ.  

[book reviews 2018]

 

.

Nothing endues but change     Heraclitus

© alexander consulting     management at its best