bluewave : book reviews
2017

latest updates

strategy
marketing
operations
finance
commentary
book reviews
archipelago
home

alexander
consulting

 

 

συνηθισμένες επιχειρήσεις, ασυνήθιστα αποτελέσματα
κριτική βιβλίου του Ζήνου Βογιατζή

Μια βασική αρχή στο μάνατζμεντ που αποδίδεται στον Peter Drucker είναι ότι δεν μπορεί κανείς να μανατζάρει ή να βελτιώσει κάτι που δεν μπορεί να μετρήσει. Αλλά το μάνατζμεντ έχει και τις μαλακές πλευρές του με μη μετρήσιμα στοιχεία - φαντασία, θέληση, μεράκι, πάθος, έμπνευση, αξίες. Είναι στοιχεία που κάνουν την διαφορά για πολλές επιχειρήσεις και τις κάνουν επιτυχημένες παρά το ότι φαινομενικά θα έπρεπε να αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες. Ο πατέρας του κινήματος της ολικής ποιότητας Deming, με βαθιές ρίζες στις στατιστικές μεθόδους και στην ποσοτική έκφραση των πάντων σε μια επιχείρηση, πίστευε ότι τα σπουδαιότερα μέρη του μάνατζμεντ δεν μπορούν να μετρηθούν. Η σημασία τους είναι ένα από τα βασικά στοιχεία του περιοδικού μας και την έχουμε δει πολλές φορές μέσα από την δράση επιχειρήσεων όπως η Nucor και η Lincoln Electric και σε σχετικά βιβλία, όπως αυτά του Rich Karlgaard, του Jim Collins, και του Adam Bryant αλλά και επιχειρηματιών και μάνατζερ όπως ο Schultz της Starbucks, ο Hsieh της Zappos, οι Ryan και Lowry της Method, οι Goldman και Nalebuff της Honest Tea, και ο Κυνηγός της Ελινόιλ. Εδώ βλέπουμε ένα ακόμα.    

Simply Brilliant
How Great Organizations Do Ordinary Things In Extraordinary Ways
By William C. Taylor
Portfolio, 2016


Ο Taylor είναι συνιδρυτής του αμερικανικού επιχειρηματικού περιοδικού Fast Company που συχνά βλέπουμε στις σελίδες αυτές. Το περιοδικό, που ιδρύθηκε το 1995, ασχολείται κυρίως με καινοτομία, τεχνολογία και τις μαλακές πλευρές του μάνατζμεντ και πώς εφαρμόζονται από πρωτοποριακές επιχειρήσεις. Αυτό πάνω-κάτω είναι και το θέμα του βιβλίου του. Αυτό που κάνει σαφές από την αρχή είναι ότι σε ό,τι αφορά το πρωτοποριακό μάνατζμεντ και την καινοτομία δίνεται υπερβολική σημασία σε επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας που συχνά μονοπωλούν τις ειδήσεις με τις αστρονομικές χρηματιστηριακές αξιές τους και τους 20χρονους δισεκατομμυριούχους ιδρυτές τους και που θεωρούνται παραδείγματα προς μίμηση. Η βασική θέση του Taylor είναι ότι θεαματικά αποτελέσματα μπορούν να βρεθούν παντού και ιδιαίτερα σε συνηθισμένες επιχειρήσεις (είναι το είδος των επιχειρήσεων που βλέπουμε συχνά στις σελίδες αυτές) και συχνά σε ώριμους κλάδους που δεν είναι σέξι. Προσπαθεί να βρει κοινά στοιχεία και να γενικεύσει το πώς οι μαλακές πλευρές του μάνατζμεντ μετατρέπονται σε ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και αποτελέσματα.

Ο Taylor βλέπει τέσσερις βασικές αρχές που κάνει τις συνηθισμένες επιχειρήσεις εξαιρετικά επιτυχημένες και τις αναλύει σε ισάριθμες βασικές θεματικές ενότητες: πρώτον, προσπαθούν να είναι μοναδικές σε αυτό που προσφέρουν, στην αξία που δημιουργούν για τον πελάτη αποφεύγοντας πολυσύχναστα τμήματα της αγοράς. Δεύτερον, δεν αφήνουν το παρελθόν να διαμορφώσει και να περιορίσει το μέλλον τους και την φαντασία τους. Τρίτον, προσπαθούν να έχουν κάποια ανθρωπιά και να είναι έξυπνες αναπτύσσοντας καλές σχέσεις με όλους ακόμα και σε συνθήκες άκρατου ανταγωνισμού και συνεχούς αναστάτωσης στον κλάδο τους. Και τέταρτον, μοιράζονται την επιτυχία τους με όλους αυτούς που συνέβαλαν και κυρίως με τους εργαζόμενους. Έχουν σεμνούς, ταπεινούς, διψασμένους ηγέτες που μπορούν να ζητάνε από συνθισμένους εργαζόμενους να κατορθώνουν το άπιαστο. 

Το μεγάλο πλεονέκτημα του βιβλίου είναι τα πάμπολλα παραδείγματα επιχειρήσεων και το πώς έχουν κάνει κτήμα τους και καθημερινή πρακτική τις παραπάνω αρχές. Δίνει λεπτομερή παραδείγματα επιχειρήσεων από κλάδους όπως ασφαλιστικές εταιρίες, τράπεζες, ξενοδοχεία, νοσοκομεία, φαστφουντάδικα, ένα γκαράζ πάρκινγκ στο Μαϊάμι, την γνωστή στις σελίδες αυτές Lincoln Electric κλπ. Δεν είναι τυχαίο το ότι βιβλία όπως αυτό και όπως του Karlgaard και του Bryant έχουν τις καταβολές τους στον επιχειρηματικό τύπο, σε περιοδικά και εφημερίδες που καλύπτουν επιχειρήσεις και μάνατζερ και μπορούν να βλέπουν από κοντά τι τις ξεχωρίζει και γιατί. Ο Taylor κλείνει το βιβλίο με ένα ερωτηματολόγιο με οκτώ ερωτήσεις πάνω στα θέματα αυτά που βοηθούν τον αναγνώστη να προσδιορίσει τι χρειάζεται στην περίπτωση του ή στην επιχείρηση του.     

Όπως ξανάγραψα με αφορμή το βιβλίο του Bryant, δεν είμαι σίγουρος αν μπορεί να γενεικεύσει κανείς μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα, καθώς οι παράγοντες που υπεισέρχονται στην επιτυχία μιας επιχείρησης είναι στην ουσία άπειροι. Στον βαθμό που οι γενικεύσεις βοηθούν να μπαίνει κάποια τάξη στην ερμηνεία αυτών που παρατηρούμε είναι πάντα χρήσιμες. Πιστεύω όμως ότι όσο σε πιο πολλά παραδείγματα τρόπων σκέψης και δράσης εκτίθεται κανείς, τόσο πιο πολύ ακονίζεται η σκέψη του και αυξάνονται οι πιθανότητες να βρει τι χρειάζεται η επιχείρηση του. Από την άποψη αυτή το βιβλίο αυτό είναι καλοδεχούμενο και μεστό. 

Ο Taylor είναι αισιόδοξος ότι κάθε επιχείρηση μπορεί και πρέπει να αναλύει και να αναθεωρεί το καθημερινό και συνηθισμένο ώστε να ανακαλύπτει νέες ευκαιρίες για βελτίωση και επιτυχία. Το πνεύμα του βιβλίου για τον Taylor εκφράζεται συνοπτικά από ένα σλόγκαν που είδε όταν επισκέφτηκε τα κεντρικά γραφεία της Lincoln Electric το οποίο ανήκει στον αδελφό του ιδρυτή της: "The actual Is limited. The possible is immense". 

[book reviews 2017]

 

.

Nothing endures but change     Heraclitus

© alexander consulting     management at its best