bluewave : strategy
2016

latest updates

strategy
marketing
operations
finance
commentary
book reviews
archipelago
home

alexander
consulting

 

 

Intel: δεν είναι πλέον η ίδια επιχείρηση

Μόλις ένα μήνα μετά τον θάνατο του Andy Grove, του πρώην θρυλικού CEO της Intel, η επιχείρηση ανακοίνωσε την απόλυση 12.000 εργαζόμενων, σχεδόν 11% του δυναμικού της. Αν και η επιχείρηση βρισκόταν εδώ και καιρό βρισκόταν σε αλλαγή πορείας, η ανακοίνωση αυτή ξάφνιασε για το μέγεθος της. Προσπαθεί να αλλάξει τον προσανατολισμό της στις έξυπνες συσκευές και στο cloud computing από τους επεξεργαστές για PC, με τα οποία είχε ταυτιστεί για δεκαετίες και τα οποία είναι το ψωμί της για πολλά χρόνια αλλά έχουν περάσει σε περίοδο παρακμής,

Η Intel είχε την ευκαιρία το 2005 να επικρατήσει και στα έξυπνα τηλέφωνα. Η Apple είχε τότε ανακοινώσει ότι τα PC της θα είχαν πλέον για πρώτη φορά επεξεργαστές της Intel και έκανε στην Intel την πρόταση να αναπτύξει επεξεργαστές για το πρώτο έξυπνο τηλέφωνο της που είχε τότε στα σκαριά. Η Intel αρνήθηκε την πρόταση γιατί δεν είδε μεγάλη προοπτική στα έξυπνα τηλέφωνα και θεώρησε ότι δεν θα κάλυπτε ποτέ τα τεράστια έξοδα ανάπτυξης ενός νέου τσιπ. Ίσως είναι σύμπτωση το ότι ο Grove έφυγε εντελώς από την ενεργό δράση τον ίδιο χρόνο (ήταν τότε πρόεδρος του δσ) και ίσως κανείς δεν αναρωτήθηκε αν η Intel βρισκόταν σε ένα σημείο καμπής όπως το είχε ορίσει ο ίδιος. Η ευκαιρία είχε χαθεί. Σήμερα όλα σχεδόν τα έξυπνα τηλέφωνα έχουν τα λεγόμενα τσιπ ARM.

Τα τσιπ αυτά, που είχαν αναπτυχθεί από μια μικρή αγγλική επιχείρηση, είχαν πολλά πλεονεκτήματα για τις αναδυόμενες έξυπνες συσκευές. Η λειτουργία τους δεν απαιτούσε μεγάλη κατανάλωση ενέργειας για συσκευές με μπαταρίες, ήταν εύκολο να προσαρμοστούν σε ποικιλία συσκευών και απαιτήσεων, και μπορούσαν να κατασκευαστούν από οποιονδήποτε. Και βέβαια ήταν φθηνότερα. Ήταν ακριβώς το αντίθετο από αυτό που έκανε η Intel. Τα τσιπ αυτά, όπως πολλοί αναλυτές έχουν παρατηρήσει, ήταν μια κλασική περίπτωση καινοτομίας αναστάτωσης, έναν όρο που καθιέρωσε ο Clayton Christensen. Καθώς οι καθιερωμένες επιχειρήσεις ενός κλάδου είναι απασχολημένες με το να βελτιώνουν τα προϊόντα τους και να εξυπηρετούν τους πελάτες τους (και στην συγκεκριμένη περίπτωση να έχουν τεράστια περιθώρια κέρδους) εμφανίζεται κάποια μικρή επιχείρηση με φτηνά καλά καινοτομικά προϊόντα και αρχίζει να δημιουργεί αναστάτωση στον κλάδο με σοβαρές συνέπειες.

Η εξέλιξη αυτή, που ο Christensen την πρωτοπαρατήρησε στον κλάδο της τεχνολογίας, είχε συμβεί στο παρελθόν με την ΙΒΜ όταν τα φτηνά PC άρχισαν να εξαπλώνονται εις βάρος των κεντρικών υπολογιστών (που είχαν στην ουσία εφευρεθεί από την ΙΒΜ). Και το είχε κάνει η ίδια η Intel στις επιχειρήσεις που παρήγαγαν τσιπ για κεντρικούς υπολογιστές την δεκαετία του 70. Τώρα είχε γίνει η ίδια το θύμα. Η ειρωνεία στην υπόθεση αυτή ήταν ότι η Intel είχε μια θυγατρική κατασκευάστρια τσιπ ARM την οποία και πούλησε το 2006 για να συγκεντρωθεί στα τσιπ για PC. Είχε φοβηθεί ότι η ανάμιξη της στα ARM θα έβλαπτε το καλό της όνομα. Διάφοροι αναλυτές πιστεύουν ότι καθώς τα τσιπ αυτά εξελίσσονται, σε κάποιο σημείο δεν αποκλείεται να βρεθούν και σε φτηνά PC.

Το βασικό λάθος της Intel ήταν να μην μπορέσει να εκτιμήσει το μέγεθος της νέας αγοράς που ήταν πολύ μεγαλύτερο από αυτό της αγοράς των PC και στην οποία, λόγω μεγέθους, μπορούσε να έχει επίσης τεράστια κέρδη ακόμα και με φθηνότερα προϊόντα. Να σημειωθεί ότι η Intel δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης. Ο κλάδος των PC είναι ακόμα επικερδής (τα τσιπ για PC είναι πάνω από 50% των εσόδων της) και η πτώση του έχει σταθεροποιηθεί τελευταία αλλά πολλοί περίμεναν την Intel να έχει αντιδράσει πολύ πιο γρήγορα, να έχει παραδεχθεί το λάθος της γρήγορα, και να το έχει διορθώσει, όπως είχε κάνει σε άλλες περιπτώσεις στην πορεία της και όπως ήταν η νοοτροπία του Grove. Απλώς έχει καθυστερήσει και συχνά στον κλάδο της τεχνολογίας όταν κάποιος μείνει πίσω είναι δύσκολο να καλύψει την απόσταση από τους πρωτοπόρους, ιδιαίτερα όταν το μέγεθος του δεν επιτρέπει μεγάλη ευελιξία και γρήγορα αντανακλαστικά.

Πάντως σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Intel οι αλλαγές που επιδιώκει είναι ριζικές και βαθιές. Επίσης διαθέτει πλέον και τον δικό της επεξεργαστή για έξυπνες συσκευές. Αλλά ορισμένοι αναλυτές έχουν εκφράσει αμφιβολίες για το αν είναι πολύ αργά για όλα αυτά. Να σημειωθεί ότι το άλλο μέλος του λεγόμενου μονοπωλίου Wintel, η Microsoft, αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα μετάβασης από τα PC σε έξυπνες συσκευές και cloud και έχει μπει στην ανάλογη αλλαγή πορείας και προσανατολισμού εδώ και μερικά χρόνια με πολλές απολύσεις και ριζικές αλλαγές στην εταιρική της κουλτούρα, και πρόσφατα έχει αρχίσει να ανακτά τον βηματισμό της.

[strategy 2016]

 

.

Nothing endues but change     Heraclitus

© alexander consulting     management at its best