bluewave : strategy
2016

latest updates

strategy
marketing
operations
finance
commentary
book reviews
archipelago
home

alexander
consulting

 

 

Method: η εξαγορά της και το μέλλον της

Η Μethod είναι μια σχετικά μικρή αμερικανική επιχείρηση κατασκευής και διάθεσης οικιακών καθαριστικών προϊόντων φιλικών προς το περιβάλλον. Ιδρύθηκε το 2001 από δύο νέους ανθρώπους και αναπτύχθηκε γρήγορα με εξαιρετικά καλά προϊόντα (δηλ. διαφοροποίηση) και ξεχωριστή φιλοσοφία μάνατζμεντ σε ένα κλάδο πολύ ώριμο που κυριαρχείται από γίγαντες. Την Method την γνωρίσαμε στις σελίδες αυτές από το βιβλίο των δυο ιδρυτών της. Ακολουθώντας μια σωστή στρατηγική για δευτερεύουσα επιχείρηση τα προϊόντα της βρέθηκαν στο ράφι κάθε αμερικανικού σουπερμάρκετ δίπλα σε αυτά γιγάντων όπως της Unilever και της Procter & Gamble. Η Μethod το 2012 είχε τζίρο περίπου 100 εκατ. δολ. και 100 εργαζόμενους. Το 2014 εξαγοράσθηκε από την βελγική Ecover, μια κατασκευάστρια επίσης φιλικών προς το περιβάλλον καθαριστικών προϊόντων, καθώς η Ecover επιδίωκε να μπει στην αμερικανική αγορά. Η Ecover, πέρα από τα προϊόντα, δίνει επίσης μεγάλη έμφαση στην φιλικότητα προς το περιβάλλον της παραγωγής της και των εργοστασίων της. Ο συνδυασμός τους είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση κατασκευής σχετικών προϊόντων στον κόσμο με τζίρο περίπου 200 εκατ. δολ. πολύ μικρή σε μέγεθος σε σχέση με τους γίγαντες των καταναλωτικών προϊόντων. Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις του οι δύο επιχειρήσεις θα παραμείνουν στο μέλλον ανεξάρτητες στην λειτουργία τους.

Η συγχώνευση αυτή είναι ενδιαφέρουσα από πολλές απόψεις. Συνήθως επιχειρήσεις όπως η Μethod εξαγοράζονται από πολύ μεγαλύτερες επιχειρήσεις που απευθύνονται στο κυρίως μέρος μιας αγοράς για να τους δώσουν την ευκαιρία να στοχεύσουν κάποιο niche που έχει προοπτικές. Στις περιπτώσεις με επιχειρήσεις όπως η Μethod, που επιχειρεί με σεβασμό προς το περιβάλλον, η εξαγορά μπορεί επίσης να δώσει στην μεγαλύτερη κάποια πατίνα κοινωνικής ευθύνης. Από μια άλλη άποψη η συγχώνευση δύο ίδιων επιχειρήσεων τις κάνει πολύ πιο δυνατές και δυναμικές με πρόσβαση σε πολύ μεγαλύτερες αγορές.

Ο Eric Ryan, ένας από τους ιδρυτές της Μethod, έδωσε μια συνέντευξη στους New York Times της 16.1.2013 με διάφορες ενδιαφέρουσες πληροφορίες πίσω από την εξέλιξη αυτή. Πρώτον, πιστεύει ότι η εξαγορά για μια επιχείρηση σαν την Μethod ήταν αναπόφευκτη. Όσον αφορά την ανάπτυξη της, πιστεύει ότι μια νέα επιτυχημένη επιχείρηση μπορεί να αυτοχρηματοδοτείται από τα κέρδη της αλλά κάτι τέτοιο μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη της. Μια επιταχυμένη ανάπτυξη επιβάλλει της αναζήτηση εξωτερικής χρηματοδότησης. Σε έναν ώριμο κλάδο οι καθιερωμένες επιχειρήσεις έχουν τεράστιες οικονομίες κλίμακας και παρουσία στο ράφι των σουπερμάρκετ (που κοστίζει λεφτά). Για την μικρή επιχείρηση όλα αυτά δεν επιτρέπουν αρχικά κερδοφορία, που απαιτεί κάποιο συγκεκριμένο όγκο πωλήσεων. Αν ο όγκος αυτός δεν έλθει γρήγορα κάνει την εξωτερική χρηματοδότηση αναγκαία ιδίως στην μαζική αγορά καταναλωτικών προϊόντων. Με την χρηματοδότηση αυτή η Method σκοπεύει σε μια σειρά πρωτοβουλιών που τώρα είναι δυνατές όπως πχ το να έχει πια την δική της παραγωγή (παρά την ανάθεση της σε εξωτερικούς κατασκευαστές όπως συνηθίζεται από νέες επιχειρήσεις), την διαφήμιση (κυρίως στην τηλεόραση που είναι τόσο σημαντική στα καταναλωτικά προϊόντα), καθώς και την επέκταση σε αγορές της Ευρώπης και της Ασίας.

Ο Ryan επίσης αποκάλυψε ότι διάφορες μεγάλες εταιρίες έδειξαν ενδιαφέρον για την εξαγορά της Method, αλλά οι ιδρυτές της είδαν ότι είναι άλλο να επιχειρείς ανεξάρτητα και άλλο ως παράρτημα μια μεγάλης εταιρίας καταναλωτικών προϊόντων. Έχουμε δει ότι πολύ συχνά όταν γίνεται κάποια τέτοια εξαγορά ή συγχώνευση στην αρχή η μικρότερη επιχείρηση λειτουργεί ανεξάρτητα, οι ιδρυτές της και μάνατζερ έχουν συνήθως τα ηνία. Αλλά στην συνέχεια απορροφούνται πλήρως από την μεγαλύτερη επιχείρηση χάνοντας την ξεχωριστή προσωπικότητα τους. Στην συγκεκριμένη περίπτωση λόγω ομοιότητας και μεγέθους, Method και Ecover μπορούν να έχουν τις οικονομίες κλίμακας και να μοιράζονται δεξιότητες και πόρους χωρίς να χάνουν την προσωπικότητα τους. Ο Ryan εκδηλώνει την χαρά του που δεν είχε την επιλογή της εξαγοράς από κάποια μεγάλη επιχείρηση και κάνει αναφορά στην Honest Tea, μια άλλη μικρή εταιρία που επιχειρεί με κοινωνική συνείδηση, και που η εξαγορά της από την Coca-Cola προοιωνίζεται προβλήματα. Βέβαια αναγνωριζει ότι, όπως κάθε συνεργασία, η συγχώνευση αυτή είναι όπως ένας γάμος ή μια σχέση. Στηρίζεται πρωτίστως σε κάποια αμοιβαία εκτίμηση και κατανόηση παρά σε συμφωνητικά.  

Η Method με την κίνηση αυτή πετυχαίνει δύο βασικούς στόχους, τόσο την απαραίτητη χρηματοδότηση τής ανάπτυξης της σε έναν δύσκολο ώριμο κλάδο όσο και την συγχώνευση της με μια απόλυτα όμοια επιχείρηση. Αν τα προϊόντα αυτά αρχίσουν να γίνονται πιο δημοφιλή και αν περάσουν στο κυρίως ως μέρος της αγοράς οι δύο επιχειρήσεις θα βρίσκονται σε πολύ πλεονεκτική θέση όχι μόνο για να αμυνθούν έναντι μεγαλύτερων αντιπάλων, που αναπόφευκτα θα ανακατευτούν στην διάθεση τους, αλλά και για να βρίσκονται στην πρωτοπορία του κλάδου.

[strategy 2016]

 

.

Nothing endues but change     Heraclitus

© alexander consulting     management at its best