bluewave : book reviews
2014

latest updates

strategy
marketing
operations
finance
commentary
book reviews
archipelago
home

alexander
consulting

 

 

Drucker: επίκαιρος και το 2014
κριτική βιβλίου του Ζήνου Βογιατζή

Ο Peter Drucker δεν χρειάζεται συστάσεις. Θεωρείται ο πατέρας του μάνατζμεντ και ένας από τους μεγαλύτερους διανοητές του μάνατζμεντ. Ο Drucker ήταν πολυγραφότατος με πάνω από 30 βιβλία και χιλιάδες άρθρα στο ενεργητικό του. Έτσι είναι πάντα θετικό όταν γίνονται προσπάθειες οργανωμένης παρουσίασης και ανάλυσης των ιδεών του. Το 2014 σημαδεύτηκε από την έκδοση 3 νέων βιβλίων βγαλμένων από την δουλειά του Drucker.

Πριν τα δούμε συνοπτικά να σημειώσω ότι ο Drucker προσπαθούσε πάντα να διδάσκει πώς να σκέφτεται κανείς στο μάνατζμεντ και όχι τι να σκέφτεται, να προκαλεί ερωτήσεις και όχι να δίνει απαντήσεις. Ο Drucker ήταν εμπειρικός στην προσέγγιση του σε θέματα μάνατζμεντ. Πίστευε στην συλλογή στοιχείων και στην παρατήρηση του πώς εξασκείται επιτυχημένα για να δημιουργήσει όχι τόσο θεωρίες όσο τρόπους σκέψης που να οδηγούν σε χειροπιαστά αποτελέσματα. Δεν είναι τυχαία η διάρκεια του μέσα σε όλα τα βιβλία και θεωρίες μάνατζμεντ που πάνε κι έρχονται.


A Year with Peter Drucker
52 Weeks of Coaching for Leadership Effectiveness
By Joseph A. Maciariello, HarperBusiness, 2014

The Practical Drucker
Applying the Wisdom of the World's Greatest Management Thinker
By William A. Cohen, AMACOM, 2104

Drucker & Me
How Peter Drucker and a Texas Entrepreneur Conspired to Change the World
Βy Bob Buford, Worthy Publishing, 2014

The Essential Drucker
The Best of Sixty Years of Peter Drucker's Essential Writings on Management
By Peter Drucker, Collins Business Essentials, 2008

 


Ο Maciariello ήταν καθηγητής μάνατζμεντ στη σχολή μάνατζμεντ τoυ Clermont Univeristy στις ΗΠΑ, όπου δίδασκε ο Drucker, και όπου ήταν φοιτητής του και αργότερα συνεργάτης του. Το βιβλίο είναι ένα υβρίδιο εγκυκλοπαίδειας-εγχειριδίου. Παρουσιάζει 52 θέματα μάνατζμεντ χωρισμένα σε 13 θεματικές ενότητες. Κάθε θέμα παρουσιάζεται με τον ίδιο τρόπο και περιλαμβάνει εισαγωγή, σχετικό υλικό για διάβασμα, μια ανάλυση του συγγραφέα για παραπέρα εμβάθυνση, και τέλος ασκήσεις υπό μορφή ερωτημάτων που πρέπει να απασχολήσουν τον αναγνώστη. Η επανάληψη αυτή σε κάθε θέμα βοηθάει τον αναγνώστη να αναπτύξει τον δικό του τρόπο σκέψης και δράσης. Τα θέματα καλύπτουν ευρύ φάσμα του μάνατζμεντ σε επίπεδο ατομικό, επιχείρησης, και κοινωνίας.

Το δεύτερο βιβλίο παρουσιάζει 40 βασικές ιδέες του Drucker χωρισμένες σε 4 ενότητες: ανθρώπινο δυναμικό, μάνατζμεντ, μάρκετινγκ και καινοτομία, οργανισμοί. Ο συγγραφέας, που είναι πρόεδρος του California Instittute of Advanced Management και ήταν φοιτητής και φίλος του Drucker, παίρνει τις ιδέες του Drucker, που κατά κανόνα περιγράφουν τι πρέπει να κάνει κανείς και τις επεκτείνει με ιδέες ως προς το πώς μπορεί να δρα πάντα με βάση τον Drucker. Να σημειώσω εδώ μερικά ξεχωριστά μέρη του βιβλίου. Ένα από τα θέματα στην ενότητα του ανθρώπινου δυναμικού είναι το καλύτερο βιβλίο πάνω σε θέματα ηγεσίας. Κατά τον Drucker είναι η Κύρου Παιδεία, στην οποία ο Ξενοφών διαπραγματεύεται τα χαρακτηριστικά του ιδανικού ηγέτη. Στην ενότητα των οργανισμών το ότι μια επιχείρηση έχει ως βασική αποστολή να δημιουργεί πελάτες και έτσι δύο μόνο λειτουργίες είναι εκ των ων ουκ άνευ, μάρκετινγκ και καινοτομία, όλα τα άλλα είναι απλώς κόστος. Τέλος στην ενότητα του μάρκετινγκ τις γνωστές 5 μεγάλες αμαρτίες του μάρκετινγκ κατά Drucker.

Ο συγγραφέας του τρίτου βιβλίου Buford ήταν ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας στο Τέξας όταν άρχισε μια επαγγελματική σχέση με τον Drucker που εξελίχθηκε σε σχέση δάσκαλου-μαθητή και στο τέλος σε μακροχρόνια σχέση στενών φίλων. Ο Buford επωφελήθηκε οικονομικά από τις "ασυνήθιστες" ιδέες του Drucker και σε κάποιο σημείο πούλησε την επιχείρηση του για να αφοσιωθεί στην φιλανθρωπία και σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς σε συνεργασία με τον Drucker. Να σημειωθεί ότι οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί απασχόλησαν σοβαρά τον Drucker για πολλά χρόνια. Πίστευε ότι δημιουργούν κάποια ασφαλιστική δικλείδα στην αντιπαλότητα μεταξύ ιδιωτικού και δημόσου τομέα και μπορούν να προσφέρουν πολλά στην βελτίωση της ζωής όλων. Το βιβλίο είναι ίσως το λιγότερο χρήσιμο από τα τρία όσον αφορά το επιχειρηματικό μάνατζμεντ αλλά ρίχνει φως στην ανθρώπινη πλευρά του Drucker και στον μη κερδοσκοπικό τομέα. Να σημειωθεί ο Buford πρόσφερε στον Maciariello εκτενές υλικό από την μακροχρόνια σχέση του με τον Drucker.

Τέλος να υπενθυμίσω με την ευκαιρία αυτή ένα ανθολόγιο του ίδιου του Drucker που επανεκδόθηκε το 2008. Περιλαμβάνει την καλύτερη δουλειά του πάνω στο επιχειρηματικό μάνατζμεντ με βάση το υλικό από 10 βιβλία του, αλλά δεν δίνει ιδιαίτερη έμφαση στους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, κάνοντας έτσι το βιβλίο του Buford κάπως συμπληρωματικό.

Κλείνοντας να υπενθυμίσω επίσης ότι ο Drucker, πριν μεταναστεύσει στις ΗΠΑ, μεγάλωσε στην προπολεμική Αυστρία βιώνοντας την άνοδο και επικράτηση του φασισμού. Δεν είναι τυχαίο ότι θεωρούσε το καλό μάνατζμεντ τόσο ιδιωτικών όσο και δημόσιων επιχειρήσεων το αντίδοτο στα αυταρχικά αντικατάστατα τους. Πόσο επίκαιρος είναι για την Ελλάδα των πρόσφατων χρόνων... Ο αμερικανός επιχειρηματικός συγγραφέας Jim Collins συνοψίζει την ουσία του Drucker και της δουλειάς του στον πρόλογο του τρίτου βιβλίου τέλεια. Ο Drucker και η δουλειά του καθοδηγούταν από ένα βασικό ζήτημα: πώς να κάνει μια σύγχρονη κοινωνία παραγωγική και ανθρώπινη.

[book reviews 2014]

 

.

Nothing endures but change     Heraclitus

© alexander consulting     management at its best