bluewave : book reviews
2014

latest updates

strategy
marketing
operations
finance
commentary
book reviews
archipelago
home

alexander
consulting

 

 

σπουδαίες σπουδές
κριτική βιβλίου του Ζήνου Βογιατζή

Μια και έχουμε πια μπει για τα καλά στην καλοκαιρινή περίοδο που ξέρουμε ως "μπάνια του λαού" ας δούμε κάποιο πιό ανάλαφρο βιβλίο που δεν παύει όμως να είναι σοβαρό από άποψη περιεχομένου. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα επιχειρηματικών σπουδών για όσους δεν έχουν ούτε τον χρόνο ούτε το χρήμα για να πάρουν κάποιο ΜΒΑ. Το πρόγραμμα απονέμει το δικό του ΜΒΑ (Master of Business Arts, έμφαση στο Arts) και βασίζεται στην πραγματικότητα (the real world), με την οποία οι καθηγητές επιχειρηματικών σχολών και προγραμμάτων ΜΒΑ έχουν μικρή σχέση. Το πρόγραμμα σπουδών οργανώνεται από την αμερικανική (αλλά με ελληνικότατη ονομασία) Ένωση Σοβαρών Σπουδών, την οποία έχει ιδρύσει ο συγγραφέας.

The Curriculum
Everything You Need to Know to Be a Master of Business Arts
By Stanley Bing, HarperBusiness, 2014


Ο Stanley Bing είναι χιουμορίστας συγγραφέας και αρθρογράφος που καλύπτει επιχειρηματικά θέματα. Το πραγματικό του όνομα είναι Gill Schwartz και έχει διατελέσει εταιρικό στέλεχος διαφόρων επιχειρήσεων, μεταξύ τους η πάλαι ποτέ Westinghouse και πιο πρόσφατα το αμερικανικό δίκτυο CBS, όπου είναι ανώτεροο στέλεχος στον τομέα των επικοινωνιών. Αρθρογραφεί εδώ και χρόνια στο αμερικανικό περιοδικό Fortune και σε άλλα περιοδικά και εφημερίδες, και σατιρίζει και καυτηριάζει πολλά κακά του επιχειρείν που τα ξέρει προφανώς από πρώτο χέρι. Να σημειωθεί ότι ο Bing αρθρογραφούσε για πολλά χρόνια χωρίς να είναι γνωστή η πραγματική του ταυτότητασ.

Το πρόγραμμα σπουδών χωρίζεται σε 4 μέρη. Τις βασικές σπουδές, τις ανώτερες σπουδές, προαιρετικά μαθήματα και σεμινάρια, και επιχειρηματικό γλωσσάρι. Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει 6 υποχρεωτικά μαθήματα, με πρώτο και καλύτερο (και το αφήνω αμετάφραστο) το μάθημα Not Appearing Stupid, βασικό για κάθε στέλεχος σε κάθε θέση, αλλά υποθέτω ιδιαίτερα για αυτά σε υψηλότερα υψόμετρα. Άλλα μαθήματα που καλύπτονται στο μέρος αυτό με λεπτομέρειες είναι το πώς να κατασκευάσει κανείς κάποια επιχειρηματική προσωπικότητα, μερικές βασικές έννοιες εξουσίας, το μάρκετινγκ, το μάνατζμεντ, και η ομαδική δουλειά. Αξίζει να σταθούμε για λίγο στο μάνατζμεντ και το μάρκετινγκ για τα οποία ο Bing δίνει δύο πολύ ενδιαφέροντα πλαίσια. Το μάνατζμεντ κατά τον Bing πρέπει να γίνεται προς 4 κατευθύνσεις:προς τα πάνω (προϊστάμενοι) προς τα κάτω (υφιστάμενοι), προς το πλάι (συνάδελφοι) και προς τα μέσα (το συχνά παραμελημένο μάνατζμεντ του εαυτού μας). Στο μάρκετινγκ ο Bing αναπτύσσει την έννοια του "κύκλου της ανάγκης" το μάνατζμεντ του οποίου είναι κρίσιμο. Ο κύκλος αρχίζει με το να φέρνει κανείς στην προσοχή των καταναλωτών ένα προϊόν. Ακολουθεί η δημιουργία κάποιας εντύπωσης ότι ο καταναλωτής χρειάζεται το προϊόν, κάτι που αγνοούσε εντελώς. Στην συνέχεια γίνεται ενημέρωση του καταναλωτή για τα πλεονεκτήματα και οφέλη του προϊόντος, και ευθυγράμμιση του προϊόντος με τις εντυπώσεις του καταναλωτή για τον εαυτό του και το στυλ διαβίωσης του. Βασική στην συνέχεια του κύκλου είναι η δημιουργία κάποιας εντύπωσης για την αξία του προϊόντος, η οποία οδηγεί στο τελευταίο στάδιο, αυτό των πωλήσεων, που με την σειρά του οδηγεί ξανά στην αρχή στο πρώτο στάδιο.

Οι ανώτερες σπουδές χρησιμοποιούν πολλές έννοιες από τις βασικές σπουδές για να εξετάσουν 8 σημαντικά θέματα μεταξύ των οποίων: πώς να σκέφτεται κανείς στρατηγικά (ξεκαρδιστικό) και με ένα βασικό συμπέρασμα: Είναι πάντα προτιμότερο να μπαίνει κανείς σε οποιαδήποτε δραστηριότητα με κάποια στρατηγική. Ακόμα όμως κι αν δεν ξέρει τι κάνει είναι προτιμότερο να προσποιείται ότι ξέρει, και είναι προτιμότερο να κάνει αυτά που θα έκανε αν ήξερε τι έκανε... Άλλα θέματα είναι πως να χειρίζεται κρίσεις, πώς να τα βγάζει πέρα με τις πανταχού παρούσες σήμερα ηλεκτρονικές επικοινωνίες, και πώς να νταλαβερίζεται με παλαβούς, φίλους, εχθρούς, και frenemies. Η ενότητα κλείνει με ένα πολύ σύντομο, όπως τονίζει ο Bing, μάθημα προσωπικής και επιχειρηματικής δεοντολογίας...

Η τρίτη  ενότητα σπουδών περιλαμβάνει διάφορα προαιρετικά μαθήματα και σεμινάρια σε 25 συνολικά θέματα, μεταξύ τους το πώς να συναλλάσσεται κανείς με συμβούλους επιχειρήσεων, πώς να φροντίζει τα ανώτερα στελέχη, την διαβίωση σε ξενοδοχεία, το πώς να ξέρει να μιλάει με αυτοπεποίθηση για καλά κρασιά, καλά ουίσκι, και καλά πούρα, και πως να κάνει αποτελεσματικές παρουσιάσεις (που περιλαμβάνει και μια λίστα γραμματικών μεταφορών και παρομοιώσεων από τα σπορ, τον πόλεμο, το οργανωμένο έγκλημα, την γεωργία κλπ που είναι κατάλληλες για χρήση σε επιχειρηματικές επικοινωνίες).

Το τελευταίο μέρος των σπουδών περιλαμβάνει ένα εκτεταμένο γλωσσάρι επιχειρηματικών όρων, μια και σήμερα το πώς εκφράζεται ένα επιχειρηματικό στέλεχος γραπτά και προφορικά είναι κρίσιμο. Το επιχειρείν και το μάνατζμεντ, τουλάχιστον στην εταιρική του έκφανση, έχει αναπτύξει το δικό του πατουά (γνωστό και ως corporate ή business jargon/speak/lingo, management speak, workplace jargon κλπ) με τα αντίστοιχα ιδιώματα για διάφορα λειτουργικά τμήματα, κυρίως το μάρκετινγκ και τις δημόσιες σχέσεις. Όπως τονίζει ο Bing (απηχώντας τον Orwell) οι ίδιες λέξεις σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον μπορεί να σημαίνουν κάτι διαφορετικό απ΄ότι αλλού. Το γλωσσάρι είναι το εκτενέστερο και σημαντικότερο μέρος του βιβλίου. Παραθέτω εδώ τον όρο παγκοσμιοποίηση από το γλωσσάρι. Παγκσμιοποίηση είναι ένα ουσιαστικό που αντικατέστησε το ουσιαστικό ιμπεριαλισμός. Μια εταιρία πιό επιτυχημένη από πολλές κυβερνήσεις εγκαθιδρύεται σε κάποια χώρα. Πολύ γρήγορα οι πολίτες της χώρας αυτής είναι τόσο εξαρτημένοι από την επιχείρηση αυτή όσο και από τους ντόπιες κυβερνήσεις και θεσμούς. Κάτι τέτοιο βέβαια θα οδηγούσε αναπόφευκτα στον έλεγχο των πάντων από τέσσερις-πέντε τεράστιες επιχειρήσεις. Ευτυχώς όμως δεν είναι πάντα εύκολο να εξάγει κανείς τα κέρδη από όλες τις χώρες αυτές. Έτσι τα κέρδη τείνουν να μένουν τοπικά. Κάτι που περιορίζει την έκταση της παγκοσμιοποίησης αλλά δεν εμποδίζει τις παγκοσμιοποιημένες επιχειρήσεις να αυξάνουν τοπικά τα κέρδη τους ταϊζοντας τους αυτόχθονες δηλητηριασμένα χάμπουργκερ, δίνοντας τους μη εγκεκριμένα φάρμακα, και ρουφώντας την ενέργεια από το υπέδαφος τους...

Όλα τα μαθήματα περιλαμβάνουν, πέρα από θεωρίες, διδάγματα, συμβουλές, γραφήματα, και άφθονα παραδείγματα από γνωστές επιχειρήσεις, προϊόντα, στελέχη, και ιστορικές προσωπικότητες. Το βιβλίο προσφέρει ένα απολαυστικό πρόγραμμα σπουδών, είναι όντως θεμελιωμένο στην σημερινή επιχειρηματική πραγματικότητα και όπως κάθε πρόγραμμα σοβαρών σπουδών σπονέμει στο τέλος και το σχετικό δίπλωμα ΜΒΑ. Καλή επιτυχία!

[book reviews 2014]

 

.

Nothing endures but change     Heraclitus

© alexander consulting     management at its best