bluewave : commentary
2014

latest updates

strategy
marketing
operations
finance
commentary
book reviews
archipelago
home

alexander
consulting

 

 

παράλληλα σύμπαντα: πουθενά δεν την βρίσκω
ένα περιστασιακό σχόλιο του Ζήνου Βογιατζή

σύμπαν 1ο: την κατηγορία του ελληνικού γιαουρτιού στις ΗΠΑ και την εκρηκτική της ανάπτυξη την έχουμε δει αρκετές φορές στις σελίδες αυτές με αφορμή την ΦΑΓΕ και το φαινόμενο Chobani. Το 2013, το 2012, το 2011, το 2010, το 2009, το 2008. Τον Φεβρουάριο του 2014 έγινε στις ΗΠΑ ο μεγάλος τελικός του αμερικανικού ποδοσφαίρου, ένα ετήσιο αθλητικό γεγονός που η τεράστια ακροαματικότητα του το κάνει και τον "τελικό" της διαφήμισης. Από την πασαρέλα των συχνών διαλειμμάτων του παιχνιδιού παρελαύνουν όλες οι μεγάλες μάρκες φορώντας τα "καλά" τους, τις καλύτερες και ακριβότερες διαφημίσεις τους. Από τον τελικό αυτό δεν έλειψαν οι δύο γίγαντες του ελληνικού γιαουρτιού στις ΗΠΑ, η Chobani (κάπως ασυνήθιστο για μια εταιρία παιδικής ηλικίας) και η γαλλική Danone, ο μεγαλύτερος παραγωγός γιαουρτιού στον κόσμο που έχει μπει στο ελληνικό γιαούρτι στις ΗΠΑ με μεγάλες φιλοδοξίες. Η βασική στρατηγική της Danone, που μπήκε κάπως αργά στην κατηγορία αυτή, ήταν να ελληνοποιηθεί πλήρως για να διαφοροποιηθεί απέναντι στην Chobani, που έχει αποφύγει πολύ έξυπνα και επιμελώς κάτι τέτοιο. Πέρα από την ελληνική εμφάνιση και όνομα, η Danone χρησιμοποιεί εδώ και καιρό για την διαφήμιση του ελληνικού γιαουρτιού της Oikos το γνωστό μελαχροινό και δημοφιλές ελληνοαμερικανικό αστέρι John Stamos, προσπαθώντας να ενισχύσει την ελληνικότητα της. Έχει ήδη γίνει πολύ γρήγορα ο δεύτερος γίγαντας της κατηγορίας.

Ποια είναι η στάση της ΦΑΓΕ σε όλα αυτά; Η ΦΑΓΕ, που θα έπρεπε κανονικά να είναι ο βασιλιάς της κατηγορίας αυτής όπως έχω γράψει επανειλημμένα, έλειπε από τον τελικό. Αυτά δεν είναι για τους παρίες μιας κατηγορίας. Τον καιρό αυτό έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί στις τηλεοπτικές διαφημίσεις της τον διάσημο αμερικανό σεφ Bobby Flay, κοκκινομάλλη με φακίδες, που μάλιστα μόλις και μετά δυσκολίας μπορεί να προφέρει το όνομα ΦΑΓΕ. Άγνωστο γιατί μέσα στην πολυφωνία της κατηγορίας η ΦΑΓΕ δεν είδε την ανάγκη να τονίζει τις ελληνικές ρίζες της όντας η μόνη πραγματικά ελληνική επιχείρηση. Ίσως γιατί δεν έχει πια άλλες επιλογές. Είναι με την πλάτη στο καναβάτσο. Αλλά ποιος την έβαλε εκεί; Κανείς άλλος από την ίδια. Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει ένας αναλυτής του κλάδου στο περιοδικό BusinessWeek της 27.8.2013, ο κλάδος αυτός θα καταλήξει με δύο κυρίαρχους ανταγωνιστές. Η χαμένη στην διαμάχη Chobani και Danone είναι η ΦΑΓΕ. Από μερίδιο αγοράς 100% είναι τώρα με κάτω από 10%.

σύμπαν 2ο: είδαμε τα καζάντια του ελληνικού γιαουρτιού και της ΦΑΓΕ στην Αγγλία, όπου η επέλαση της Chobani έχει προσωρινά αναχαιτιστεί με δικαστικούς αγώνες. Έψαξα να βρω τι γίνεται αλλού με το εθνικό προϊόν και έπεσα πάνω σε ένα άρθρο από την Καθημερινή της 16.10.2012 με τίτλο "Το γιαούρτι ελληνικού τύπου κερδίζει την γερμανική αγορά". Και στην Γερμανία διψήφιοι εκρηκτικοί ρυθμοί ανάπτυξης στην κατηγορία αυτή. Οι 10 κορυφαίες εταιρίες γαλακτοκομικών που ανακατεύονται στην κατηγορία αυτή είναι κατά σειρά τζίρου οι Muller, Danone, Ehrmann, Friesland Campina, Bauer, Dr. Oetker, Zott, DMK, Hochwald, Emmi. Ναι, ξέρω θα περίμενε κανείς κάποιο ελληνικό επιχειρηματικό όνομα στο εθνικό προϊόν. Η Γερμανία είναι άλλωστε για πολλά χρόνια μια από τις κορυφαίες αγορές για εξαγωγές ελληνικών προϊόντων, αν όχι η κορυφαία, και οι τουρίστες της στην Ελλάδα κάθε χρόνο μετρούνται σε εκατομμύρια. Μην αποθαρρύνεστε όμως. Μια γερμανική μάρκα από τις εταιρίες αυτές λέγεται Elinas (με ένα l), μια άλλη Mykonos, μια άλλη Sirtakis (με s στο τέλος). Οι σχετικοί ιστότοποι στα γερμανικά είναι γαλανόλευκοι, με μαιάνδρους, Ακρόπολες, τσολιαδάκια, και τις αναπόφευκτες πλέον Σαντορίνες.

σύμπαν 3ο (και φαρμακερό): στα μέσα Μαρτίου 2014 διαβάζω άναυδος από μακριά στον ελληνικό τύπο, και με μόνιμο μουσικό υπόβαθρο την σονάτα της εκταμίευσης (σε ρε μείζονα), για τις δύσκολες διαπραγματεύσεις με τους εξαποδώ δανειοδότες σχετικά με το κρίσιμο πολιτικό θέμα του γάλακτος, στην φρεσκάδα του οποίου έχει κολλήσει η μελλοντική πορεία της χώρας...

Κλείνω παραθέτοντας αυτολεξεί μια κατακλείδα του Σταμάτη Φασουλή από μια καυστική και απολαυστική στήλη του στα ΝΕΑ της 10.9.2002: "...  και η μεγάλη μου επιθυμία είναι να γυρίσω στη ζεστή αγκαλιά της πατρίδας μου Ελλάδας στην οποία και θέλω να αφιερώσω το υπόλοιπον της ζωής και της τέχνης μου. Υπάρχει, όμως, μεγάλο πρόβλημα διότι όπου κι αν ψάξω από χάρτη μέχρι ταξιδιωτικό γραφείο δεν την βρίσκω. Πουθενά δεν την βρίσκω την πουτάνα. (Αυτό το τελευταίο, βέβαια, είναι και το μεγαλύτερο ψέμα, διότι η ύπαρξή της και μόνο - την οποία και η προηγούμενη πρόταση αμφισβητεί - είναι ο λόγος που ζω, ελπίζω, αγαπάω, δουλεύω μέχρι και γράφω, το μόλις που διάβασες πόνημα)"...

___________


Η ύπαρξη και άλλων συμπάντων, πέρα από αυτό στο οποίο ζούμε, δεν είναι επιστημονικά αποδεδειγμένη, αλλά εικάζεται ότι στα σύμπαντα αυτά οι νόμοι της φυσικής δεν ισχύουν όπως τους ξέρουμε, πχ κάτι που εκτοξεύεται προς τα πάνω δεν καταλήγει αναγκαστικά προς τα κάτω, σε κάθε δράση δεν υπάρχει ίση και αντίθετη αντίδραση, η ροή του χρόνου μπορεί να είναι στάσιμη, προς τα πίσω ή κυκλική.

[commentary 2014]

 

.

Nothing endures but change     Heraclitus

© alexander consulting     management at its best