bluewave : strategy
2013

latest updates

strategy
marketing
operations
finance
commentary
book reviews
archipelago
home

alexander
consulting

 

 

Eiji Toyoda: τεράστια συμβολή στο μάνατζμεντ και στην επιτυχία της Toyota 

Τον Σεπτέμβριο 2013 πέθανε, αιωνόβιος, ο Eiji Toyoda, ανιψιός του Sakichi Toyoda, ιδρυτή της αυτοκινητοβιομηχανίας Toyota. Ήταν πρόεδρος της επιχείρησης από το 1967 μέχρι το 1982 αλλά ήταν πάντα αναμεμιγμένος στις δραστηριότητες της και μετά την απόσυρση του από την ενεργό δράση. Ο Toyoda ήταν ο βασικός αρχιτέκτονας της ανάπτυξης της Toyota και κυρίως της παγκόσμιας επέκτασης της, που την έφερε στην κορυφή του κλάδου τα τελευταία χρόνια. Έχει συνδέσει το όνομα του με μια πλειάδα πολύ αποτελεσματικών παραγωγικών μεθόδων και μεθόδων μάνατζμεντ, γνωστών και ως ο τρόπος της Toyota, the Toyota Way), που άλλαξαν άρδην όχι μόνο την παραγωγή αυτοκινήτων αλλά οποιωνδήποτε προϊόντων και υπηρεσιών. 

Η αυτοκινητoβιομηχανία Toyota ιδρύθηκε το 1937 και ήταν μια παραφυάδα μιας υφαντουργίας. Ο ιδρυτής ανάθεσε την επιχείρηση στο γιό του που αμέσως πήρε κοντά τον Toyoda που ήταν μηχανικός το επάγγελμα. Ο Toyoda ασχολήθηκε αρχικά με την ποιότητα στη νέα επιχείρηση και είχε ένα μεγάλο ταλέντο να ανακαλύπτει σπατάλες σε υλικά, χώρο, χρόνο κλπ και να τις εξαλείφει κάνοντας το σύστημα παραγωγής παραγωγικότερο και αποτελεσματικότερο. Προπολεμικά η Τoyota ήταν περιορισμένη από το  ιαπωνικό κράτος στην παραγωγή στρατιωτικών οχημάτων. Άρχισε να παράγει επιβατικά μετά τον πόλεμο. Το 1950 ο Toyoda επισκέφθηκε το μεγαλύτερο εργοστάσιο της Ford στις ΗΠΑ που ήταν τότε και το μεγαλύτερο και αποδοτικότερο στον κόσμο. (η Toyota παρήγαγε τότε λιγότερα από 3000 αυτοκίνητα τον χρόνο ενώ μόνο το εργοστάσιο αυτό της Ford 7000 την ημέρα σύμφωνα με την Νew Υork Τimes). Γύρισε στην Ιαπωνία αποφασισμένος όχι μόνο να εφαρμόσει αλλά και να βελτιώσει αυτά που είχε δει. Μέσα από τις προσπάθειες αυτές, και με την μεγάλη συμβολή του Taiichi Ohno, στενού συνεργάτη του Toyoda, ξεπήδησε αυτό που έγινε γνωστό αργότερα και ως ο τρόπος της Toyota καθώς και μια πλειάδα όρων όπως Just-In-Time (JIT), Zero defects (ZD), TQC και TQM (Total Quality Control και Management) kanban, keizen, kai muda, και γενικότερα αυτό που αποκαλείται λιτή παραγωγή (lean production). Ο τρόπος της Toyota, που έγινε και ο τρόπος άλλων ιαπωνικών επιχειρήσεων, προϋποθέτει ομαδικά δουλειά, συναινετικό μάνατζμεντ, στενές σχέσεις με προμηθευτές και πελάτες, εμπιστοσύνη στον εργαζόμενο, εξάλειψη ελαττωμάτων, μικρά αποθεματικά, συνεχή βελτίωση. Ο τρόπος αυτός είχε επίσης τις καταβολές του στην δουλειά του Deming, που ήταν η αυθεντία στο μάνατζμεντ της ποιότηας στη Ιαπωνία μεταπολεμικά.   

Αν και η συμβολή του Toyoda ήταν τεράστια στην παραγωγή ήταν ακόμα μεγαλύτερη στην ανάπτυξη της επιχείρησης. Ήταν ο αρχιτέκτονας τις διεθνούς επέκτασης της όχι απλώς με εξαγωγές αλλά κυρίως με την ίδρυση παραγωγικών μονάδων και κέντρων έρευνας και εξέλιξης σε διάφορες χώρες του κόσμου, έχοντας πάνω από 30 δικά της εργοστάσια σε 18 χώρες και πολύ περισσότερα μέσα από τοπικές συνεργασίες. Αρχικά ο Toyoda δεν ήταν σίγουρος ότι ο τρόπος της Toyota θα μπορούσε να μεταναστεύσει εύκολα. Η πρώτη, και μάλιστα διστακτική, προσπάθεια της Toyota εκτός Ιαπωνίας ήταν μια συνεργασία με την General Motors σε ένα προβληματικό της εργοστάσιο στις ΗΠΑ. Το εργοστάσιο με την επίδραση της Toyota άρχισε να ευημερεί και γρήγορα έγινε αντιληπτό ότι ο τρόπος της Toyota δεν ήταν τίποτα το ιδιαίτερα ιαπωνικό. Η Toyota άνοιξε και άλλα εργοστάσια στις ΗΠΑ και ένα από αυτά στο Κεντάκι, με ετήσια δυναμικότητα 500.000 αυτοκινήτων, θεωρείται από τα κορυφαία στον κόσμο. Η Toyota γρήγορα κατέκτησε μεγάλα μερίδια αγοράς στις ΗΠΑ και για πολλά χρόνια είχε τα κορυφαία μοντέλα σε πωλήσεις στις ΗΠΑ. Αντίθετα η General Motors επέμεινε ότι αυτές οι μέθοδοι δεν άρμοζαν στα ήθη και έθιμα της. Έχασε μερίδια αγοράς για 30 χρόνια μέχρι που χρεοκόπησε το 2010 και διασώθηκε από το αμερικανικό κράτος έχοντας μάθει το μάθημα της αργά.

Η συνεχής ανάπτυξη προϊόντων, και μάλιστα με βάση τις τοπικές ανάγκες, ήταν πάντα μια από τις προτεραιότητες του Toyoda. Ήταν ο αρχιτέκτονας της νέας μάρκας Lexus, μιας μάρκας πουτελείας με εξαιρετικά ποιοτικά αυτοκίνητα που θεωρούνται πάντα κορυφαία στον κόσμο. Η Lexus λανσαρίστηκε το 1989 στις ΗΠΑ και σήμερα διατίθεται σε πάνω από 70 χώρες. Ήταν επίσης ο αρχιτέκτονας της κυριαρχίας της Toyota στα υβριδικά αυτοκίνητα με το λανσάρισμα του γνωστού Prius που ήταν το πρώτο υβριδικό μαζικής παραγωγής. Το Prius λανσαρίστηκε το 1997 στις ΗΠΑ και το 2000 παγκόσμια. Θεωρείται το καλύτερο υβριδικό, έχει τις μεγαλύτερες πωλήσεις και κυριαρχεί θέτοντας τον τόνο στο τμήμα αυτό της αγοράς.

Ο Eiji Toyota ήταν από τις σπάνιες περιπτώσεις μάνατζερ που η επιρροή τους ήταν πολύ ευρύτερη από τα στενά όρια της επιχείρησης τους και με διάρκεια πολύ μακρύτερη από την ζωή του.

[strategy 2013]

 

.

Nothing endures but change     Heraclitus

© alexander consulting     management at its best