bluewave : strategy
2013

latest updates

strategy
marketing
operations
finance
commentary
book reviews
archipelago
home

alexander
consulting

 

 

εταιρική κουλτούρα και προβληματικές επιχειρήσεις

Η εταιρική κουλτούρα είναι ένα από τα πλέον σημαντικά μέρη της στρατηγικής μιας επιχείρησης και βασικός παράγοντας της επιτυχίας της. Δύο ερωτήματα που πάντα απασχολούν τους μάνατζερ είναι το κατά πόσον η αλλαγή κουλτούρας σε μια προβληματική επιχείρηση μπορεί να αποφέρει θετικά οικονομικά αποτελέσματα και το κατά πόσον είναι εφικτή.

Όταν μια επιχείρηση αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα η συνηθισμένη πρώτη κίνηση είναι η αλλαγή ηγεσίας. Κατά κανόνα το πρώτο μέλημα της νέας ηγεσίας είναι η οικονομική εξυγίανση της επιχείρησης ιδίως αν έχει περάσει από κάποια διαδικασία χρεοκοπίας. Η Wall Street Journal της 12.3.2013 μέσα από διάφορα παραδείγματα διαπιστώνει ότι πέρα από την οικονομική εξυγίανση οι νέες ηγεσίες προβληματικών επιχειρήσεων επιχειρούν ταυτόχρονα και κάποιες αλλαγές στην κουλτούρα τους.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι μια αμερικανική επιχείρηση παραγωγής ενέργειας η οποία σε κάποιο σημείο χρεοκόπησε. Ο νέος CEO, αφού ξεπέρασε τον σκόπελο της χρεοκοπίας, μετακόμισε αμέσως τα εκτεταμένα κεντρικά της γραφεία σε ένα μόνο όροφο σε άλλο κτίριο και έδωσε τον ίδιο χώρο γραφείου σε όλους, ακόμα και για τον εαυτό του. Πέρα από την εξοικονόμηση χρημάτων η κίνηση έδωσε τον τόνο για μια πιο ανοιχτή και δημοκρατική διαχείριση, για ένα πιο συναινετικό και συνεργατικό μάνατζμεντ. Ο ίδιος CEO άρχισε τακτικές επισκέψεις στις εγκαταστάσεις παραγωγής της εταιρίας παίρνοντας μια σειρά μέτρων για να τονώσει το ηθικό και για να δώσει το μήνυμα ότι είναι αναπόσπαστα μέρη της επιχείρησης. Διοργάνωσε επίσης μια σειρά επιμόρφωσης αμέσως μετά την έξοδο από την χρεοκοπία με στόχο την αλλαγή κουλτούρας, που στην περίπτωση αυτή ήταν άμεσης προτεραιότητας. Πολύ γρήγορα το μήνυμα ότι κάτι έχει αλλάξει έγινε αντιληπτό και κατέληξε σε χειροπιαστά οικονομικά αποτελέσματα.

Μια άλλη επιχείρηση είναι η γνωστή Υahoo με την αλλαγή στην ηγεσία της το 2012. Η νέα CEO Marissa Meyer πήρε αμέσως διάφορα μέτρα για να αλλάξει την κουλτούρα της επιχείρησης. Ένα από αυτά ήταν να βάλει τέρμα στην εξ αποστάσεως εργασία για να αυξήσει τις συνεχείς επαφές μεταξύ του προσωπικού που υποτίθεται συμβάλλει στην καινοτομία με την ανταλλαγή ιδεών, κάτι που δημιούργησε πολλές και έντονες αντιδράσεις. Ταυτόχρονα όμως έδωσε σε όλους τους εργαζόμενους όλων των ειδών κινητές συσκευές για επικοινωνία και δωρεάν διατροφή στις καφετέριες της εταιρίας. Στις αρχές του 2013 τα αποτελέσματα των αλλαγών αυτών δεν ήταν ακόμα ορατά. Η μετοχή της εταιρίας είναι ανεβασμένη αλλά καμία άλλη βελτίωση δεν έχει διαπιστωθεί και οι πελάτες της Yahoo δεν βλέπουν τίποτα διαφορετικό στις υπηρεσίες που προσφέρει.

Η γνωστή βρετανική τράπεζα Barklays πλήρωσε δισεκατομμύρια πρόστιμα το 2012 για τις παράνομες δραστηριότητες στελεχών της. Ο νέος CEO έκανε μια σειρά ριζικών αλλαγών στην κουλτούρα της επιχείρησης. Το πιο βασικό ήταν να εξαλείψει τις προμήθειες από την πώληση χρηματοοικονομικών προϊόντων που έκανε τους πάντες να δουλεύουν πρώτα για τον εαυτό τους και μετά για την εταιρία. Σύμφωνα με δηλώσεις του CEO τα πράγματα θα πάρουν πολύ καιρό για να αλλάξουν στην περίπτωση αυτή.

Μια επιχείρηση, ιδιαίτερα μεγάλου μεγέθους, είναι ένα πολύπλοκος οργανισμός και λίγα πράγματα είναι άσπρα ή μαύρα. Είναι πολλοί οι λόγοι που οι προσπάθειες αλλαγής δεν είναι πάντα 100% επιτυχημένες. Πολλές φορές είναι δύσκολο σε μια επιχείρηση με προβλήματα και πεσμένο ηθικό να πάρει κανείς το προσωπικό από την καθημερινή ανασφάλεια και να το βάλει σε μια νοοτροπία ότι τα πράγματα έφτιαξαν και θα πάνε καλά από εδώ και πέρα. Πολλές φορές το ανθρώπινο δυναμικό και κυρίως τα ηγετικά στελέχη δεν πιστεύουν σε εταιρικές κουλτούρες και τις πιο "μαλακές" πλευρές του μάνατζμεντ και δεν πείθονται εύκολα για τις θετικές πλευρές των αλλαγών όταν έχουν περάσει δια πυρός και σιδήρου. Το σίγουρο όμως είναι ότι η καινούργια τάση των ηγετικών στελεχών προβληματικών επιχειρήσεων να βλέπουν το θέμα με κάποια ευρύτητα και αναγνωρίζοντας την σημασία της εταιρικής κουλτούρας στα οικονομικά αποτελέσματα.

[strategy 2013]

 

.

Nothing endures but change     Heraclitus

© alexander consulting     management at its best