bluewave : commentary
2013

latest updates

strategy
marketing
operations
finance
commentary
book reviews
archipelago
home

alexander
consulting

 

 

παράλληλα σύμπαντα: μεταξύ τυρού και μήλου...
ένα περιστασιακό σχόλιο του Ζήνου Βογιατζή

σύμπαν 1ο: τους τελευταίους μήνες του 2012 κυκλοφόρησαν πολλές φήμες ότι η Apple προετοιμάζει να λανσάρει ένα καινούργιο φτηνό iPhone. Ο λόγος είναι ότι αντιμετωπίζει τεράστιο ανταγωνισμό στις παγκόσμιες αφγορές και μάλιστα στις αναδυόμενες. Αντιμετωπίζει το δίλημμα αν θα αποκλίνει από μια από τις πιο παραδειγματικές και κερδοφόρες στρατηγικές διαφοροποίησης, κάτι που μπορεί να έχει τεράστιες επιπτώσεις στην μάρκα της. H Apple είναι συνηθισμένη να αντιδρά σε ανταγωνιστικές πιέσεις. Πρόσφατα λανσάρισε στις ταμπλέτες ένα μικρότερο iPad που από κάθε άποψη, εκτός από το μέγεθος, δεν είναι διαφορετικό από το κανονικό, και γι' αυτό πουλιέται ακριβότερα από τα αντίστοιχα προϊόντα των ανταγωνιστών. Όταν λανσάρει ένα καινούργιο iPhone ακολουθεί κάποια έξυπνη στρατηγική τιμολόγησης για τα παλαιότερα μοντέλα για να κρατά σε απόσταση τους ανταγωνιστές. Ένα φθηνό καινούργιο iPhone όμως είναι άλλη υπόθεση.

Όλα αυτά οφείλονται εν μέρει σε μεγάλους ανταγωνιστές και κυρίως στην κορεατική Samsung που βγάζει εφάμιλλα από πολλές απόψεις έξυπνα τηλέφωνα. Αλλά ένα μεγάλο μέρος οφείλεται σε πολύ μικρούς και άγνωστους ανταγωνιστές που έχουν ξεφυτρώσει ξαφνικά και από πουθενά βγάζοντας τα δικά τους έξυπνα τηλέφωνα. Σε αυτό έχει βοηθήσει μια κινεζική επιχείρηση που σύμφωνα με τους New York Times της 1.6.2013 παράγει τσιπ για έξυπνα τηλέφωνα αλλά ταυτόχρονα παρέχει και μια ολοκληρωμένη λύση με λογισμικό για τον πελάτη, ο οποίος μπορεί να τα προσαρμόσει κατάλληλα και να βγάλει τα δικά του τηλέφωνα προσαρμοσμένα στις ανάγκες της αγοράς του. Το μόνο που έχει να αποφασίσει είναι η εμφάνιση και η φιλικότητα για τον χρήστη. Η εταιρία αυτή προμηθεύει διάφορες μεγάλες εταιρίες της Κίνας αλλά το ενδιαφέρον είναι ότι έχει επιτρέψει την δημιουργία πολλών μικρών κατασκευαστών έξυπνων τηλεφώνων όχι μόνο στην Κίνα αλλά στην Ινδία, στην Βραζιλία και σε άλλες χώρες. Οι επιχειρήσεις αυτές προσαρμόζουν τα τηλέφωνα αυτά επακριβώς στις τοπικές ανάγκες κα τα προσφέρουν στο ένα τρίτο της τιμής των iPhone τρώγοντας το ψωμί της Apple.

Όπως τονίζει το άρθρο αυτό η εμπειρία τουλάχιστον από την Κίνα δείχνει ότι ξαφνικά μπορούν να εμφανιστούν πολύ μικροί ανταγωνιστές και να απειλήσουν σοβαρά τις ηγετικές επιχειρήσεις στον κλάδο αυτό. Και όταν λέμε ηγετικές επιχειρήσεις στον κλάδο αυτό να υπενθυμίσω ότι στις αρχές του 2013, ακόμα και μετά την σημαντική πτώση της μετοχής της, η Apple έχει την δεύτερη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία στον κόσμο και πάνω από 130 δισ. δολ. μετρητά στο ταμείο της. Κάτι που δεν φαίνεται να απασχολεί τους Δαβίδ των έξυπνων τηλεφώνων. Η σφεντόνα τους να είναι καλά.


σύμπαν 2ο: σε κάποια άλλα πιο εύκρατα κλίματα, όπου η οικονομική δραστηριότητα έχει εκφυλιστεί σε κάποιο συνδυασμό των λέξεων "εκταμίευση", "δόση", και "μαμούθ", τους τελευταίους μήνες έχουν κάνει την εμφάνιση τους πολλά δημοσιεύματα και σχόλια που προτρέπουν την στροφή και επιστροφή στην πρωτογενή παραγωγή, ιδιαίτερα για τους νέους. Βλέπετε κάποιοι νομίζουν ότι τα "μοναδικά" μας προϊόντα, το καλύτερο λάδι του κόσμου, το καλύτερο φιστίκι του κόσμου, το καλύτερο ντοματάκι του κόσμου, η καλύτερη φάβα του κόσμου και πάει λέγοντας, θα μας βγάλουν από την πρωτοφανή κρίση στις αρχές του 21ου αιώνα. Όχι πως δεν μπορούν να συμβάλλουν, αλλά ο κόσμος κινείται με ταχύτητες υπολογισμών ανά δευτερόλεπτο όχι περιστροφών ελαιοτριβείου ανά λεπτό, μετριέται σε χωρητικότητα δικτύων όχι σε χωρητικότητα καρδάρας.

Μέσα στην σύγχυση (που θα έλεγε και ο ανεπανάληπτος ΚΥΡ) στο Βήμα της 1.8.2013, συμπτωματικά μόλις δύο μέρες μετά το παραπάνω άρθρο των New York Times, δημοσιεύτηκε ένα άρθρο με τίτλο "Με τη φέτα λύνουμε το πρόβλημα της ανεργίας!" Σύμφωνα λοιπόν με το άρθρο αυτό η ικανοποίηση της παγκόσμιας ζήτησης φέτας μπορεί να δημιουργήσει 3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην Ελλάδα, πέρα από 250.000 αιγοπροβατοτρόφους! Μπορεί επίσης να λύσει το ενεργειακό πρόβλημα με την εκμετάλλευση των αποβλήτων των αιγοπροβάτων, και να δημιουργήσει πολλά συναφή προϊόντα (πχ συσκευασμένη greek salad...) που θα έλυναν άπαξ και δια παντός, επί λέξει άπαξ και δια παντός, το πρόβλημα της ανεργίας. Υποθέτω ακόμα ότι θα θεράπευαν την φαλάκρα και πάσαν άλλην νόσον και μαλακίαν. Πράγματι 3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα απορροφούσαν 1.4 εκατομμύρια άνεργους, και ένα ακόμα εκατομμύριο μετανάστες και θα απαιτούσαν και μερικές εκατοντάδες χιλιάδες νέους μετανάστες. Δεν έχω καμία αντίρρηση να γίνει η χώρα ένα απέραντο τυροκομείο αλλά όλως περιέργως απουσιάζουν πλήρως στοιχεία εισοδημάτων για τα 3 εκατομμύρια εργαζομένων στη φέτα από την ικανοποίηση της παγκόσμια ζήτησης σε τρέχουσες τιμές, η οποία ανέρχεται σύμφωνα με το άρθρο σε 400.000 τόνους. Ακόμα και αν την ικανοποιήσουμε μονοπωλιακά, ας πούμε με 10-15 ευρώ το κιλό στη λιανική, κάντε το λογαριασμό για το ετήσιο εισόδημα που αντιστοιχεί στα 3 εκατομμύρια των εργαζομένων στον κλάδο...

Κάποτε πρέπει να καταλάβουμε ότι τον 21ο αιώνα αυτό που θα βγάλει την Ελλάδα από την κρίση είναι προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας (μερικοί ξενοδόχοι το έχουν πιάσει το νόημα, ευτυχώς). Το Ισραήλ με πάνω-κάτω τα ίδια οικονομικά και γεωγραφικά χαρακτηριστικά έχει γίνει η Silicon Valley της Μεσογείου. Κάθε χρόνο πολλοί γνωστοί αμερικανικοί κολοσσοί (IBM, Google, Merck, John Deere, Microsoft, Glaxo, AOL, Dell κλπ) αλλά και κινεζικές και ρωσικές επιχειρήσεις πλέον  εξαγοράζουν δεκάδες ισραηλινές μικρές καινοτόμες επιχειρήσεις πληροφορικής, βιοτεχνολογίας, επικοινωνιών, βιομηχανικών εφαρμογών κλπ. Τι άλλο πρέπει να τύχει στον άμοιρο αυτόν τόπο για να καταλάβουμε ότι στον 21ο αιώνα πρέπει επιτέλους να αρχίσουμε να επιχειρούμε με το μυαλό μας και όχι με τη γκλίτσα μας;

___________


Η ύπαρξη και άλλων συμπάντων, πέρα από αυτό στο οποίο ζούμε, δεν είναι επιστημονικά αποδεδειγμένη, αλλά εικάζεται ότι στα σύμπαντα αυτά οι νόμοι της φυσικής δεν ισχύουν όπως τους ξέρουμε, πχ κάτι που εκτοξεύεται προς τα πάνω δεν καταλήγει αναγκαστικά προς τα κάτω, σε κάθε δράση δεν υπάρχει ίση και αντίθετη αντίδραση, η ροή του χρόνου μπορεί να είναι στάσιμη, προς τα πίσω ή κυκλική.

[commentary 2013]

 

.

Let each man exercise the art he knows     Aristophanes

© alexander consulting     management at its best