bluewave : commentary
2012

latest updates

strategy
marketing
operations
finance
commentary
book reviews
archipelago
home

alexander
consulting

 

 

παράλληλα σύμπαντα: αναλύσεις κοπράνων
ένα περιστασιακό σχόλιο του Ζήνου Βογιατζή

σύμπαν 1ο: τον Δεκέμβριο 2011-Ιανουάριο 2012 δημοσιεύθηκε ένα άρθρο στα ΝΕΑ και ένα άρθρο γνώμης στο Βήμα σχετικά με το ότι ιταλικές εταιρίες ελαιόλαδου παίρνουν το λάδι φτηνά από τους έλληνες παραγωγούς και το διαθέτουν τυποποιημένο, συσκευασμένο κλπ σε διεθνείς αγορές σε πολλαπλάσια τιμή. Και τα δύο δημοσιεύματα περιείχαν κορώνες και αλαλαγμούς για το ότι τα καθίκια οι ιταλοί (παραφράζω) εκμεταλλεύονται τον άσπιλο και άμωμο και αφελή έλληνα ελαιοπαραγωγό και "καρπούνται την υπεραξία". Το ίδιο αυτό θέμα το είχα ξαναπιάσει το 2004, έτος Ολυμπιακών Αγώνων στην κοιτίδα τους, αν θυμάστε, και μεγάλη ευκαιρία παγκόσμιας διαφήμισης της χώρας και των προϊόντων της, ιδίως των παραδοσιακών, αν επίσης θυμάστε.

Αυτό που κάνουν οι ιταλοί με το ελαιόλαδο (αλλά και οι ισπανοί όταν ξύπνησαν) λέγεται μάρκετινγκ. Επενδύουν στην ανάπτυξη ενός καλού προϊόντος, υψηλής και σταθερής ποιότητας, επενδύουν σε ξεχωριστή συσκευασία, επενδύουν σε σωστή διαφήμιση, επενδύουν στην απόκτηση των απαιτούμενων διαύλων διανομής, και γενικά κάνουν μια σοβαρή συντονισμένη προσπάθεια μάρκετινγκ ώστε να μπορούν να απαιτούν τις υψηλές τιμές για το προϊόν τους. Έτσι καρπούνται την υπεραξία ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ. Η υπεραξία αυτή δεν ήταν εκεί από μόνη της. Αν ο έλληνας παραγωγός ή οποιοσδήποτε άλλος θέλει να καρπωθεί την υπεραξία (ή οτιδήποτε άλλο) δεν έχει παρά να ακολουθήσει τα χνάρια των ιταλών και των ισπανών και όλων αυτών που κάνουν σωστό μάρκετινγκ παρά ξεφόρτωμα των προϊόντων τους. Που με φέρνει στο επόμενο νεοανακαλυφθέν σύμπαν κάποιου έλληνα που όντως προσπαθεί να καρπωθεί ακριβώς την υπεραξία αυτή αλλά του προέκυψε το νεολληνικό δημόσιο.

σύμπαν 1ο (ένα είν' το σύμπαν): είμαι σίγουρος θα έχετε ήδη ακούσει για το άρθρο της Νew York Times της 18.3.2012 με τίτλο A Tale of Greek Enterprise and Olive Oil, Smothered in Red Tape στο οποίο περιγράφεται η οδύσσεια του Φώτη Αντωνόπουλου, ενός νέου έλληνα επιχειρηματία να στήσει μια διαδικτυακή επιχείρηση για να πουλάει ελληνικό ελαιόλαδο διεθνώς, βάζοντας έτσι ένα πετραδάκι ανόρθωσης σε μια οικονομία-ερείπιο. Ανάμεσα στα άλλα πιστοποιητικά που του ζήτησε το νεοελληνικό δημόσιο για το στήσιμο της διαδικτυακής αυτής επιχείρησης ήταν ακτινογραφία θώρακος και ανάλυση κοπράνων. (Εγώ πάντως θα του ζήταγα και ψυχιατρική ανάλυση για δω τι τον βάζει να στήνει μια επιχείρηση στην Ελλάδα που θα μπορούσε να βρίσκεται οπουδήποτε και να κάνει το ίδιο πράγμα.) Προς τιμήν του νέου αυτού, και ως μη όφειλε, σε σχετικές δηλώσεις του στο άρθρο αυτό πάει κάπως να μετριάσει το επικών διαστάσεων ρεζιλίκι αυτό.

Ο επιχειρηματίας αυτός, όπως επίσης είμαι σίγουρος θα έχετε ήδη ακούσει, έγινε δεκτός από την υπουργό ανάπτυξης (πως λέμε, κατά Orwell, υπουργός προστασίας του πολίτη, υπουργός υγείας κλπ...) και η οποία ανακοίνωσε ότι η σύσταση τέτοιων εταιριών ηλεκτρονικού εμπορίου θα γίνεται στο εξής με μια υπεύθυνη δήλωση. Δεν είδα πουθενά αν η ίδια η υπουργός υπέγραψε υπεύθυνη δήλωση για κάτι τέτοιο. Πάντως η υπουργός δεν προτίθεται να βγάλει την θηλιά του δημοσίου της από τον λαιμό της επιχειρηματικότητας, απλώς θέλει να την λασκάρει λίγο στην αρχή (μπας και λασκάρουν και τα ανθελληνικά δημοσιεύματα που αμαυρώνουν την χώρα τώρα που βρίσκεται στον κολοφώνα της διεθνούς αποδοχής της...) Οι αναλύσεις κοπράνων θα επακολουθήσουν. Για να ισχύει το παλιό ανέκδοτο, το διάλειμμα τέλειωσε, τα κεφάλια πάλι μέσα. Ο πορνόγερος πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ είχε κάνει την διαπίστωση πριν 1-2 χρόνια ότι οι έλληνες ζουν εν μέσω κοπράνων, και μάλιστα βαθιά. Αντί υπευθύνων δηλώσεων λοιπόν καλό θα ήταν μια γενική εξέταση από την αρμόδια υπουργό των υπουργειοαναπτυξιακών κοπράνων που μας έχουν πνίξει. Είναι σήμερα πιο απαραίτητη από ποτέ. Και το δηλώνω υπευθύνως.

σύμπαν 1ο (ένα είν' το σύμπαν): μέσα στην σύγχυση (για να θυμηθούμε τον ανεπανάληπτο ΚΥΡ), τους πρώτους 2-3 μήνες του 2012 έχει αρχίσει να γίνεται όλο και περισσότερη κουβέντα για το ηλεκτρονικό εμπόριο. Ο ενθουσιασμός μου θυμίζει την ίδια κουβέντα εδώ στις ΗΠΑ στις αρχές της δεκαετίας του '90, μόνο που γίνεται 20 χρόνια αργότερα όχι στην χώρα που εφηύρε το διαδίκτυο αλλά σε μια χώρα με την χαμηλότερη διείσδυση του διαδικτύου στην ΕΕ αν δεν κάνω λάθος. Έχει αρχίσει να παρουσιάζεται από επίσημα χείλη σαν η θεραπεία πάσης οικονομικής νόσου και πάσης αναπτυξιακής μαλακίας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο συμβάλλει σε πολλές οικονομίες του κόσμου και μπορεί να συμβάλλει και στην ελληνική. Αλλά το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας δεν είναι η διακίνηση αγαθών αλλά το ότι δεν παράγει αγαθά. Δεν άκουσα κανένα πχ να προτείνει να ανοίξουν πιο πολλά μαγαζιά λιανικής για λόγους ανάπτυξης.

Ας είναι όμως, όπως συχνά συμβαίνει σε ορισμένες χώρες της ευρωζώνης έγινε και μια σχετική μελέτη, όπως γράφουν τα ΝΕΑ της 29.3.2012. Η οποία βρήκε ότι το διαδίκτυο αντιστοιχεί μόνο στο 1.2% του ελληνικού ΑΕΠ και είναι από τα χαμηλότερα της Ευρώπης κλπ κλπ. Να η ευκαιρία διάσωσης... Υπάρχουν και ορισμένες καλές προτάσεις στην μελέτη αυτή όπως πχ για περισσότερο διαδίκτυο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (κουβέντα για πόσες εξετάσεις κοπράνων θα χρειαστούν...) Εκείνο που μου τράβηξε την προσοχή όμως από τις σχετικές προτάσεις ήταν το "εδραίωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στις διαδικτυακές αγορές με εκστρατείες ενημέρωσης από το Δημόσιο"! Δεν γίνεται σαφές αν αυτό το Δημόσιο-διαφημιστής, το Δημόσιο-εδραιωτής εμπιστοσύνης είναι το ίδιο Δημόσιο-εξεταστής κοπράνων...

Το σύμπαν είναι ένα και αυτοαπορροφάται σε μια μαύρη τρύπα.

[commentary 2012]

 

.

Each with his weapons     Odysseus Elytis

© alexander consulting     management at its best