bluewave : strategy
2012

latest updates

strategy
marketing
operations
finance
commentary
book reviews
archipelago
home

alexander
consulting

 

 

επιχειρηματικό μοντέλο: καινοτομίες από Amazon και Appple

Βλέπουμε σε άλλη ενημέρωση την έννοια του επιχειρηματικού μοντέλου και πως το διαχειρίζεται μια επιχείρηση για να αναπτύσσεται. Βλέπουμε επίσης την έννοια του λεγόμενου κενού χώρου, δηλ. νέων ευκαιριών και το πως μια επιχείρηση μεταβάλλει το επιχειρηματικό μοντέλο της στην αναζήτηση του. Να υπενθυμίσουμε ότι ο κενός χώρος σχετίζεται με την εξυπηρέτηση νέων ή υπαρχόντων πελατών με εντελώς καινούργιους τρόπους που είναι έξω από το υπάρχον επιχειρηματικό μοντέλο της επιχείρησης. Δύο σχετικά παραδείγματα μας δίνουν οι γνωστές Amazon και Apple με πρόσφατες πρωτοβουλίες τους.

Η Amazon είναι κλασικό παράδειγμα συνεχώς μεταβαλλόμενου επιχειρηματικού μοντέλου που έχει πάει κόντρα σε πολλές κοινές λογικές στην αναζήτηση νέων αγορών και στην επιδίωξη της ανάπτυξης. Η ιστορία αυτή συνεχίζεται. Σύμφωνα με την Wall Street Journal το 2011 η Amazon στις ΗΠΑ άρχισε να δημοσιεύει διαφημίσεις άμεσων ανταγωνιστών της, δηλαδή άλλων ηλεκτρονικών ή μη λιανοπωλητών, οι οποίες μάλιστα αφορούν και συγκεκριμένα προϊόντα, προϊόντα που συχνά πουλάει η ίδια, επιτρέποντας στον καταναλωτή να κάνει συγκρίσεις επί τόπου. Ο σμπάρος αυτός στοχεύει σε πολλά τρυγόνια. Ο κλάδος του ηλεκτρονικού λιανεμπορίου είναι από τους πλέον ανταγωνιστικούς. Ο καταναλωτής έχει στη διάθεση του εύκολα όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται για να βρει την χαμηλότερη τιμή σε ένα προϊόν. Τα τελευταία χρόνια η Amazon μεταμορφώθηκε από βιβλιοπωλείο σε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα που πουλάει τα πάντα, κυριολεκτικά. Η κίνηση αυτή απλώς πάει να την κάνει τώρα ένα ιστότοπο στον οποίο μπορεί να βρει κανείς και πληροφορίες για τα πάντα. Με άλλα λόγια, αντί να πηγαίνει κανείς σε μια μηχανή αναζήτησης για ένα προϊόν και από εκεί σε κάποιον ηλεκτρονικό λιανοπωλητή μπορεί να αρχίζει την αναζήτηση από την Amazon. Με τον τρόπο αυτό είναι πολύ πιθανό λόγω των πολύ ανταγωνιστικών τιμών της να καταλήξει να αγοράσει από την Amazon χωρίς να πάει σε κάποιον άλλον λιανοπωλητή. Εκτός από την αύξηση των πωλήσεων η Amazon με τον τρόπο αυτό μπορεί επίσης να συλλέγει πληροφορίες ως προς τι αναζητήσεις γίνονται ώστε να διαμορφώνει κατάλληλα το προσφερόμενο εμπόρευμα κα τις τιμές του. Ένα άλλο πλεονέκτημα στην περίπτωση αυτή είναι το διαφημιστικά έσοδα, τα οποία αν και είναι μόλις 1% περίπου του τζίρου της Amazon, απότελούν 10% περίπου του λειτουργικού κέρδους της. Είναι δηλαδή μια υπηρεσία με μεγάλο περιθώριο κέρδους, που βέβαια βοηθάει την Amazon να επιδοτεί τις χαμηλές τιμές της. Ας σημειωθεί επίσης ότι και άλλοι μεγάλοι λιανοπωλητές προσφέρουν διαφημίσεις στα ηλεκτρονικά καταστήματα τους αλλά κανείς μέχρι τώρα δεν έχει πάει στα άκρα όπως η Amazon.

Η Apple στις αρχές του 2012 ανακοίνωσε ότι πρόκειται να μπει στην αγορά του σχολικού βιβλίου με στόχο την ψηφιοποίηση βιβλίων και τη χρήση τους μέσω iPad. Ανακοίνωσε συνεργασίες με εκδοτικούς οίκους και την ανάπτυξη διαφόρων εργαλείων συγγραφής των σχετικών βιβλίων. Ποντάρει σε ένα εντελώς διαφορετικό σχολικό βιβλίο εντελώς διαδραστικό. Τα ψηφιακά σχολικά βιβλία είναι ένα πολύ μικρό ποσοστό της αγοράς αυτής (περίπου 3% το 2011) αλλά αναμένεται να έχει εκρηκτικούς ρυθμούς ανάπτυξης την επόμενη δεκαετία. Ο κλάδος αυτός έχει πολλές ιδιαιτερότητες που αυξάνουν το κόστος όλων των δραστηριοτήτων. Τα σχετικά βιβλία εκδίδονται από ιδιωτικούς εκδοτικούς οίκους και αγοράζονται από σχολικές περιφέρειες που τα χρησιμοποιούν συνήθως για 5 χρόνια (διανέμονται δωρεάν στους μαθητές δημόσιων σχολείων κάθε χρόνο και επιστρέφονται στο τέλος της χρονιάς). Προς το παρόν η Apple έχει μια χούφτα τίτλων που όμως τους προσφέρει σε τιμές πέντε φορές χαμηλότερες των κανονικών βιβλίων. Είναι προφανές ότι η Apple ποντάρει σε αυξημένες πωλήσεις iPad και κάποια προμήθεια από τις πωλήσεις βιβλίων. Η ανακοίνωση της όμως δημιούργησε πολλά ερωτηματικά. Το βασικό είναι πως μπορεί η Apple με τα αποκλειστικά συστήματα της (λογισμικό και συσκευές) να σταθεί στην αγορά αυτή. Ήδη υπάρχουν ψηφιακά σχολικά βιβλία τα οποία μπορούν να χρησιμοποιούνται μέσω οποιουδήποτε browser. Θα αναπτύξουν οι εκδότες μια μεγάλη γκάμα βιβλίων αποκλειστικά για την Apple; Ποιοί θα αγοράζουν τα βιβλία, σχολεία ή μαθητές; Πως θα τα χρησιμοποιούν αν δεν έχουν iPad; Θα τα παρέχουν τα σχολεία ή θα τα επιδοτεί η Apple; Όλα αυτά είναι χαρακτηριστικά κενού χώρου. Η Apple μπαίνει με σιγουριά ότι θα απαντήσει όλα αυτά τα ερωτήματα με κάποιο νέο επιχειρηματικό μοντέλο όπως έχει κάνει τα τελευταία χρόνια επανειλημμένα. Ας σημειωθεί μόλις πριν 4-5 χρόνια μερικοί ήταν σίγουροι ότι η Apple, που ακολουθεί τον εντελώς δικό της δρόμο, δεν θα έμπαινε ποτέ στα κινητά τηλέφωνα που η ανάπτυξη τους απαιτεί μεγάλο τεχνολογικό πάρε-δώσε με τις τηλεφωνικές εταιρίες...

[strategy 2012]

 

.

Nothing endures but change     Heraclitus

© alexander consulting     management at its best