bluewave : commentary
2012

latest updates

strategy
marketing
operations
finance
commentary
book reviews
archipelago
home

alexander
consulting

 

 

παράλληλα σύμπαντα: Rolls-Royce δώστα όλα!
ένα περιστασιακό σχόλιο του Ζήνου Βογιατζή

σύμπαν 1ο: η Rolls-Royce, πέρα από τα γνωστά αυτοκίνητα υπερπολυτελείας, είναι ανακατεμένη σε πολλές άλλες δραστηριότητες. Μια από τις βασικές είναι η παραγωγή κινητήρων αεροπλάνων, με την General Electric είναι οι δύο κορυφαίοι κατασκευαστές στον κόσμο. Άλλοι τομείς είναι η ναυπηγική και οι κινητήρες πλοίων, καθώς και η ενέργεια. Σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές της, και ιδιαίτερα με αυτούς που τραβιούνται στις ασιατικές χώρες χαμηλών εργατικών όπως οι σκνίπες στο λαμπτήρα, η Rolls-Royce έχει εγκαταστάσεις παραγωγής στην Αγγλία, Γερμανία και ΗΠΑ, χώρες όχι ακριβώς χαμηλών μισθών. Στην Ασία είναι εγκατεστημένη μόνο στην Σιγκαπούρη, όπου οι μισθοί επίσης δεν θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν χαμηλοί. Η Σιγκαπούρη είναι σταθερά στις πρώτη τριάδα στον κόσμο σε κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

Στις 20.10.2011 η Wall Street Journal έχει ένα ρεπορτάζ από μιά μικρή ευρωπαϊκή χώρα με παράξενη γλώσσα στην περιφέρεια της Ευρώπης. Την Νορβηγία. Η Rolls-Royce έχει εγκαταστήσει εκεί διάφορες σημαντικές δραστηριότητες της και μάλιστα σε μια περιοχή με τεράστιο κόστος ζωής. Είναι η ίδια Νορβηγία που έχει μισθούς 75% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Και όμως η Rolls-Royce είναι ανταγωνιστική. Η παραγωγή της αυξάνεται σταθερά, όπως και τα έσοδα της (55% την τελευταία 5ετία). Γιατί άραγε;

Η Rolls-Royce πιστεύει ότι το βασικό όπλο στους εξαιρετικά ανταγωνιστικούς τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται, και κυρίως στην ναυπηγική, είναι θέμα μυαλού και όχι φτηνών εργατικών χεριών. Επαναλαμβάνω, είναι θέμα μυαλού και όχι φτηνών εργατικών χεριών. Ποντάρει σε μεθόδους παραγωγής και ανάπτυξης που είναι στο μεταίχμιο της τεχνολογίας. Ποντάρει σε αγορές niche που εκτιμούν το καλό προϊόν της. Ποντάρει στην αξία που προσθέτει με την σύγχρονη παραγωγή και όχι στα φτηνά εργατικά. Ποντάρει στην παραγωγικότητα, ποντάρει στο καλύτερο προϊόν. "Δεν είμαστε ανταγωνιστικοί όσον αφορά το κόστος ανθρωποώρας και έτσι πρέπει να είμαστε καλύτεροι σε τεχνολογία" δηλώνει χαρακτηριστικά στο ρεπορτάζ αυτό ένας μάνατζερ της Rolls-Royce. Και όντως είναι, τόσο στην τεχνολογία παραγωγής όσο και στην τεχνολογία των προϊόντων της που τα κάνει οικονομικότερα για τους χρήστες τους.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι η Rolls-Royce είναι εγκατεστημένη σε χώρες με γερά εκπαιδευτικά συστήματα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει είναι η ανεύρεση εργαζομένων που να μπορούν να προσθέτουν της αξία αυτή. Ακόμα και στις χώρες αυτές δεν μπορεί να βρει πάντα το προσωπικό που χρειάζεται και έτσι δαπανά για να εκπαιδεύει η ίδια ή πληρώνει υψηλότερους μισθούς για να προσελκύσει το κατάλληλο προσωπικό. Ξέρει επίσης ότι τόσο η Κίνα όσο και η Ινδία εκπαιδεύουν στρατιές μηχανικών και επιστημόνων και είναι θέμα χρόνου ότι θα μικρύνουν το χάσμα. Και προνοεί.

Η Rolls-Royce δεν είναι η μόνη που ακολουθεί αυτήν την στρατηγική αποφεύγοντας τις ασιατικές χώρες και κυρίως την Κίνα. Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι η Rolls-Royce ανοίγει τον δρόμο για μια αναγέννηση της βιομηχανικής παραγωγής στις αναπτυγμένες οικονομίες, μια τάση που ήδη έχει αρχίσει στις ΗΠΑ. Η υψηλής τεχνολογίας παραγωγή έχει την τάση να δημιουργεί γύρω της κλάδους υψηλής προστιθέμενης αξίας και υψηλών μισθών, σε αντίθεση με την παροχή υπηρεσιών όπως πχ των κλάδων χρηματοοικονομικών και πληροφορικής, των οποίων η οικονομική εμβέλεια είναι περιορισμένη, και μπορεί να αντικαταστήσει τις θέσεις εργασίας που χάνονται προς τις χαμηλόμισθες χώρες.

σύμπαν 2ο: σε κάποια άλλα πιο εύκρατα κλίματα όλα αυτά της Rolls-Royce θα ήταν μάλλον παράνομα, ανάλογα με τον επικρατούντα νόμο, ψηφισθέντα ή μη. Στο σύμπαν αυτό, που κατά τα φαινόμενα απορροφάται από μια μαύρη τρύπα, η οικονομική συζήτηση έχει εκφυλιστεί στις συνεχείς υποτιμήσεις μισθών και νοημοσύνης και στην εξίσωση "ανταγωνιστικότητα=χαμηλοί μισθοί", που είναι προφανώς δευτέρου βαθμού (όπως και μερικά εγκαύματα) μια και φαίνεται να έχει λύσεις δύο ρίζες, το 13 και το 14. Στο βαθμό που κινείται κάτι, απ' ό,τι διαβάζω σε ελληνικό και ξένο τύπο, είναι κάποια τάση για επιστροφή στη γη τον 21ο αιώνα... - [fade-out με μουσική υπόκρουση "τσοπανάκος ήμουνα προβατάκια φύλαγα"...]

σύμπαν 3ο: στα ίδια εύκρατα κλίματα ένα 3ο σύμπαν πάει να προκύψει. Διαβάζω στην Wall Street Journal της 1.11.2011 για διάφορες μικρές επιχειρήσεις στην τεχνολογία πληροφορικής που νέοι άνθρωποι με καλές ιδέες έχουν δημιουργήσει πρόσφατα παρά την κρίση. Αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα χρηματοδότησης. Ελπίζω το σύμπαν αυτό να μην απορροφηθεί από το δεύτερο. Είναι η μόνη ελπίδα.

___________


Η ύπαρξη και άλλων συμπάντων, πέρα από αυτό στο οποίο ζούμε, δεν είναι επιστημονικά αποδεδειγμένη, αλλά εικάζεται ότι στα σύμπαντα αυτά οι νόμοι της φυσικής δεν ισχύουν όπως τους ξέρουμε, πχ κάτι που εκτοξεύεται προς τα πάνω δεν καταλήγει αναγκαστικά προς τα κάτω, σε κάθε δράση δεν υπάρχει ίση και αντίθετη αντίδραση, η ροή του χρόνου μπορεί να είναι στάσιμη, προς τα πίσω ή κυκλική.

[commentary 2012]

 

.

Each with his weapons     Odysseus Elytis

© alexander consulting     management at its best