bluewave : book reviews
2011

latest updates

strategy
marketing
operations
finance
commentary
book reviews
archipelago
home

alexander
consulting

 

 

μαθήματα μάνατζμεντ από την κορυφή
κριτική βιβλίου του Ζήνου Βογιατζή

Η άντληση διδαγμάτων από την δραστηριότητα επιτυχημένων και μη επιχειρήσεων είναι η κινητήρια δύναμη της εκδοτικής δραστηριότητας στην αμερικανική αγορά επιχειρηματικού βιβλίου. Μερικά από τα βιβλία αυτά είναι γραμμένα από πρώην ηγετικά στελέχη επιχειρήσεων και κατά κανόνα περιγράφουν τις ανεπανάληπτες επιτυχίες τους (ποτέ λάθη...) και τις προχωρημένες μεθόδους μάνατζμεντ που είχαν εφαρμόσει. Ένα καινούργιο βιβλίο είναι πολύ πιο κοντά στην πραγματικότητα όσον αφορά το μάνατζμεντ και τα ηγετικά στελέχη αμερικανικών επιχειρήσεων.


The Corner Office
Indispensable and Unexpected Lessons from CEOs on How to Lead and Succeed
By Adam Bryant, Time Books, 2011Στο βιβλίο αυτό ο Adam Bryant αντλεί διδάγματα απ' ευθείας από τα ηγετικά στελέχη πολλών επιχειρήσεων. Ο Bryant συνομίλησε με 75 διευθύνοντες συμβούλους τόσο κερδοσκοπικών όσο και μη κερδοσκοπικών επιχειρήσεων και οργανισμών. Ένα σημαντικό στοιχείο είναι ότι το ένα τρίτο περίπου των στελεχών αυτών στο βιβλίο είναι γυναίκες, παρά το ότι το ποσοστό των γυναικών στη θέση αυτή είναι πολύ μικρότερο, μονοψήφιο. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ότι το βιβλίο ρίχνει φως σε όλες τις πλευρές του μάνατζμεντ των στελεχών αυτών, όχι μόνο τις θετικές.

Το βιβλίο αυτό προήλθε από μια εξαιρετική τακτική στήλη του συγγραφέα με τον ίδιο τίτλο (corner office, σε ελεύθερη μετάφραση γραφείο με θέα, αναφέρεται στο γραφείο των ηγετικών στελεχών μιας επιχείρησης). Είναι μια σειρά πολύ διεισδυτικών συνεντεύξεων του Bryant που δημοσιεύονται σχεδόν κάθε Κυριακή στο επιχειρηματικό τμήμα της New York Times εδώ και μερικά χρόνια και που συνιστώ ιδιαίτερα. Το βιβλίο είναι μια ανθολογία από τις συνεντεύξεις αυτές αλλά όχι στην αυτούσια μορφή τους. (Στην αμερικανική αγορά βιβλίου μια κακή συνήθεια όσων γράφουν κάποια τακτική στήλη είναι να κάνουν κάποια πρόχειρη συρραφή τους και να τις εκδίδουν ως βιβλία.)

Ο Bryant ενδιαφέρεται για τις πιο μαλακές πλευρές του μάνατζμεντ που πολλές φορές η σημασία τους αμελείται και που είναι δύσκολο να μπουν σε καλούπια, μια και αφορούν στο κάτω-κάτω την ανθρώπινη φύση. Στο βιβλίο αυτό όμως καταφέρνει να βάλει κάποια τάξη στις παρατηρήσεις του από τις συνεντεύξεις αυτές. Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε τρία βασικά μέρη. Το πρώτο ασχολείται με το πως γίνεται κανείς επιτυχημένος μάνατζερ και τι χρειάζεται - παθιασμένη περιέργεια, σιγουριά, ομαδικό πνεύμα, απλότητα, αφοβία είναι απαραίτητα κατά τον συγγραφέα. Το δεύτερο μέρος ασχολείται με το μάνατζμεντ και είναι ίσως το πολυτιμότερο μέρος του βιβλίου μια και δίνει μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα τις καθημερινές ενασχολήσεις των στελεχών αυτών και το στυλ με το οποίο αντιμετωπίζουν την καθημερινή δουλειά τους - από τη διαχείριση του χρόνου τους, το πως κάνουν επιτυχημένες συσκέψεις, συνεντεύξεις με υποψηφίους εργαζόμενους (οι ερωτήσεις στις συνεντεύξεις αυτές είναι πολύ ενδιαφέρουσες και διαφωτιστικές), το πως βλέπουν και κάνουν τα καθήκοντα τους κλπ. Το τρίτο μέρος του βιβλίου αφιερώνεται στο πως πρέπει να ηγείται κανείς, πως δημιουργεί κάποια εταιρική κουλτούρα, πως εμπνέει, πως δημιουργεί κάποια αίσθηση αποστολής. Όλα αυτά δίνονται επίσης μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα και καταστάσεις που κάνουν το βιβλίο ακόμα χρησιμότερο αλλά και ευκολότερα αντιληπτό για τον έλληνα αναγνώστη που μπορεί μα μην έχει ακουστά τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις.

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα διδάγματα του βιβλίου είναι το ότι ο κάθε ηγέτης πρέπει να δημιουργεί στην επιχείρηση του μια ατμόσφαιρα ρεαλισμού και ευθύτητας. Πολλοί οργανισμοί, ιδιαίτερα μεγάλοι, και τα στελέχη τους έχουν την τάση για αυταπάτες. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό της επικεφαλής της Xerox Ursula Burns, μιας από τις λίγες γυναίκες και μάλιστα αφροαμερικανίδας, σε ηγετική θέση πολύ γνωστής επιχείρησης, όταν ήταν χαμηλόβαθμο στέλεχος της εταιρίας. Ο τότε επικεφαλής της Xerox Paul Allaire, ένα από τα πιο διάσημα επιχειρηματικά στελέχη στις ΗΠΑ, δήλωνε συνεχώς σε συσκέψεις ότι πρέπει να σταματήσουμε να κάνουμε προσλήψεις. Αμέσως μετά η Xerox προσλάμβανε χίλια άτομα. Τον επόμενο μήνα τα ίδια πρέπει από τον Paul Allaire και οι ίδιες προσλήψεις. Μέχρι που η Burns τόλμησε να τον ρωτήσει στα ίσα σε μια σύσκεψη: αν εσείς ο επικεφαλής της επιχείρησης δεν μπορείτε να κάνετε αυτό που λέτε, ποιος θα το κάνει? (Πολύ επίκαιρο ερώτημα για την Ελλάδα σε πολλούς τομείς αυτόν το καιρό...)

Προσωπικά προτιμώ την στήλη του Bryant γιατί δίνει την ουσία και το στυλ του μάνατζμεντ ενός στελέχους μέσα στο συγκεκριμένο πλαίσιο μιας επιχείρησης παρά συμπεράσματα από πολλές επιχειρήσεις και στελέχη μέσα από κάποιες αυθαίρετα επιλεγμένες ενότητες ενός βιβλίου. Την προτιμώ επίσης γιατί περιλαμβάνει πολύτιμα στοιχεία από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που λείπουν από το βιβλίο, που συγκεντρώνεται σε μεγάλες ονομαστές επιχειρήσεις για ευνόητους εμπορικούς λόγους. Το βιβλίο αυτό όμως δεν παύει να είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο απόσταγμα των συνεντεύξεων αυτών για όσους δεν τις έχουν διαβάσει και στέκεται από μόνο του σαν μια διεισδυτική ματιά στην κορυφή της ιεραρχίας του σύγχρονου επιχειρηματικού μάνατζμεντ .

[book reviews 2011]

 

.

Nothing endures but change     Heraclitus

© alexander consulting     management at its best