bluewave : commentary
2009

latest updates

strategy
marketing
operations
finance
commentary
book reviews
archipelago
home

alexander
consulting

 

 

10 χρόνια bluewave
του Ζήνου Βογιατζή

Τον Απρίλο 2009 το ηλεκτρονικό περιοδικό μας συμπληρώνει 10 χρόνια συμβολής στο σύγχρονο επιχειρηματικό μάνατζμεντ. Κάπου στα μέσα της δεκαετίας του '90 αρχίσαμε από την άλλη άκρη του κόσμου (οι σελίδες αυτές συντάσσονται στις ΗΠΑ) να δημοσιεύουμε ένα newsletter του γραφείου μας που απευθυνόταν σε μερικά ηγετικά επιχειρηματικά στελέχη στην Ελλάδα. Η επανάσταση του dιαδικτύου μας επέτρεψε να επεκτείνουμε μερικές τυπωμένες σελίδες σε μια άμεσα προσβάσιμη από όλους πηγή ιδεών μάνατζμεντ με περίπου 400 άρθρα σήμερα. Μάνατζερ, επιχειρηματίες, εργαζόμενοι, και φοιτητές στην Ελλάδα έχουν βρει στις σελίδες αυτές κάτι χρήσιμο για την δουλειά τους, την επιχείρηση τους και καταγράφουν κάπου 140.000 επισκέψεις σελίδων τον χρόνο.

Η παρουσία μας στις ΗΠΑ μας επιτρέπει να ξέρουμε από πρώτο χέρι τις τάσεις και εξελίξεις του σύγχρονου μάνατζμεντ και να τις φιλτράρουμε για την ελληνική επιχείρηση και τις απαιτήσεις της. Πιστεύουμε επίσης ότι η συνεχής επαφή μας με την ελληνική πραγματικότητα και το ότι δεν είμαστε μέσα στο δωμάτιο με τους παραμορφωτικούς καθρέφτες του νεοελληνικού λούνα παρκ - που μας δείχνουν κάποτε κοντόχοντρους, κάποτε ψηλόλιγνους, κάποτε κακάσχημους, κάποτε καλλονές - μας επιτρέπουν να προσφέρουμε κάτι ξεχωριστό και διαφορετικό. Ο μαγνητικός βορράς που καθορίζει πάντα την πορεία μας είναι μια ελληνική επιχείρηση παγκόσμια ανταγωνιστική που να μπορεί να σταθεί ισάξια οπουδήποτε απέναντι σε οποιουσδήποτε ανταγωνιστές. Στην ειδική αυτή ενημέρωση αποφασίσαμε κατά κάποιο τρόπο να δώσουμε κάπως έμμεσα τον λόγο σε εσάς, τους αναγνώστες, κάνοντας μια σύντομη ανασκόπηση του υλικού που έχει την μεγαλύτερη και σταθερότερη κυκλοφορία όλα αυτά τα χρόνια.

Σε ένα άρθρο μου σε ένα ειδικό αφιέρωμα του Οικονομικού Ταχυδρόμου πριν τις εκλογές του 1996 είχα επιχειρηματολογήσει ότι η επέκταση στα Βαλκάνια είναι απλώς η γεωγραφικά επέκταση της απομόνωσης της ελληνικής επιχείρησης. Μόνο οι παγκόσμιες αγορές έχουν προοπτική. Τελευταία η ύφεση έχει προκαλέσει κάποια βιαστική αναδίπλωση από τις βαλκανικές αγορές απ' ότι διαβάζω σε ελληνικές διαδικτυακές εφημερίδες. Ελπίζω να γίνει στροφή προς κάπου αλλού. Πιστεύω ότι η ελληνική επιχείρηση αξίζει (και μπορεί) κάτι καλύτερο από τις αγορές της Μαύρης Θάλασσας και του Μαυροβουνίου.

Σε ένα άλλο άρθρο πάλι στον Οικονομικό Ταχυδρόμο το 1998 είχα αρχίσει να γράφω για ορισμένους νόμους του μάρκετινγκ. Ο νόμος του πρωτοπόρου είναι μεγάλου ενδιαφέροντος για την ελληνική επιχείρηση με διεθνείς φιλοδοξίες γιατί της δίνει κάποιο στρατηγικό πλαίσιο διείσδυσης σε νέες αγορές σε ό,τι αφορά το μάρκετινγκ. Συνεχίσαμε με πολλά παραδείγματα του νόμου του πρωτοπόρου όλα αυτά τα χρόνια καθώς και με ορισμένους άλλους σχετικούς "νόμους" πάντα με ενδιαφέρον για την ελληνική επιχείρηση.

Όταν αρχίσαμε αυτή την προσπάθεια, σκοπός μας ήταν να δώσουμε την ίδια βαρύτητα σε όλες τις λειτουργίες της επιχείρησης. Ύστερα από 10 χρόνια η έμφαση, πέρα από το στρατηγικό μάνατζμεντ, είναι σαφώς στο μάρκετινγκ, είτε μετά από επιθυμίες αναγνωστών είτε γιατί το μάρκετινγκ εξακολουθεί να είναι η πιο παρεξηγημένη λειτουργία είτε γιατί έχει αρχίσει να αλλάζει άρδην. Η ενότητα του branding είναι πολύ σημαντική στο μάρκετινγκ, βοηθάει μια επιχείρηση να διαφοροποιηθεί. Τα τελευταία χρόνια γίνεται πολύς λόγος για την αποτελεσματικότητα των επώνυμων προϊόντων και την ανάκαμψη των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, που όμως δεν διαφέρουν από τα επώνυμα όσον αφορά το μάνατζμεντ. Η έννοια της τοποθέτησης είναι επίσης σημαντική στο μάρκετινγκ. Θα εξακολουθήσουμε επίσης να αναλύουμε τις πολύ ενδιαφέρουσες κοσμογονικές αλλαγές που άρχισαν τα τελευταία 5 χρόνια στο μάρκετινγκ.

Στο στρατηγικό μάνατζμεντ, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα διάφορα είδη στρατηγικής, η ανάλυση του εξωτερικού περιβάλλοντος και η ανάλυση της επιχείρησης εσωτερικά. Κάπου γύρω στο 2000, ντάλα συγχωνεύσεις, εξαγορές και όμιλοι, έκαναν απαραίτητη μια ματιά στην διαφοροποίηση δραστηριοτήτων. Το στρατηγικό μάνατζμεντ πολύ συχνά δεν έχει την σημασία που πρέπει (και όχι μόνο στην Ελλάδα). Σε κάποια συζήτηση μας πριν από χρόνια ο ιδιοκτήτης μιας μικρομεσαίας ελληνικής επιχείρησης μου είχε κάνει την ερώτηση "καλά όλα αυτά, αλλά γιατί με ενδιαφέρουν εμένα όλα αυτά του στρατηγικού μάνατζμεντ;" Προσπάθησα να του εξηγήσω, αλλά μάλλον μάταια. Επικοινώνησε μαζί μου μετά από καιρό. Ένας ανταγωνιστής είχε εμφανιστεί φαινομενικά από πουθενά. Δεν είχε ιδέα, το έμαθε από πελάτες και όταν η ζημιά είχε ήδη γίνει. Το στρατηγικό μάνατζμεντ απαντά μερικές πολύ βασικές ερωτήσεις, ανεξάρτητα μεγέθους επιχείρησης και αγοράς: ποιοι είμαστε, που βρισκόμαστε, τι γίνεται γύρω μας, που (το) πάμε, πως πάμε εκεί.

Μετά από σχόλια σας αρχίσαμε να κάνουμε με μεγαλύτερη συχνότητα κριτική επιχειρηματικού βιβλίου. Τα περισότερα από τα βιβλία αυτά εκδίδονται στις ΗΠΑ, έτσι έχουμε το σημαντικό πλεονέκτημα να ξέρουμε απο πρώτο χέρι σε ποιόν και γιατί απευθύνονται. Προσπαθούμε πάντα να τα βλέπουμε από την σκοπιά της ελληνικής επιχείρησης, να δίνουμε την σημασία τους για τον Έλληνα μάνατζερ και επιχειρηματία, γιατί πρέπει ή δεν πρέπει να σας ενδιαφέρουν. Τα βιβλία αυτά απλώς μεταφράζονται στην Ελλάδα χωρίς να μπαίνουν σε ένα πλαίσιο που να τα κάνει άμεσα χρήσιμα στον αναγνώστη. Και επειδή η σχετική ερώτηση μου έχει γίνει αρκετές φορές, το καλύτερο βιβλίο μάνατζμεντ για την ελληνική επιχείρηση, κατά την γνώμη μου, εξακολουθεί να είναι το "Competing for the Future", G. Hamel, C.K. Prahalad (HBS Press, 1992). Πάντα επίκαιρο - η τέχνη της μόχλευσης μικρών πόρων στην επίτευξη δυσανάλογα μεγάλων επιχειρηματικών στόχων. Έχουμε δει στις σελίδες αυτές πολλές έννοιες από το βιβλίο αυτό, όπως την στρατηγική πρόθεση, τις βασικές δεξιότητες της επιχείρησης, και την διάταση στη στρατηγική.

Και πάλι σας ευχαριστούμε για τις επισκέψεις σας και για τα καλά σας λόγια. Σας ευχαριστούμε επίσης για τα σχόλια σας. Συνεχίστε να τα στέλνετε. Προσβλέπουμε με μεγάλη χαρά στα επόμενα δέκα χρόνια παρουσίας.

[commentary 2009]

 

.

Nothing endures but change     Heraclitus

© alexander consulting     management at its best