bluewave : commentary
2008

latest updates

strategy
marketing
operations
finance
commentary
book reviews
archipelago
home

alexander
consulting

 

 

παράλληλα σύμπαντα: οι γεωπόνοι φταίνε
ένα περιστασιακό σχόλιο του Ζήνου Βογιατζή

σύμπαν 1ο: το αμερικανικό ουίσκι (Bourbon) δεν είχε ποτέ αξιόλογη παρουσία στις παγκόσμιες αγορές, κυρίως λόγω αδιαφορίας και έλλειψης σχετικών επενδύσεων από την πλευρά των παραγωγών αλλά και λόγω κυριαρχίας του σκοτσέζικου ουίσκι (Scotch) με πασίγνωστες μάρκες όπως η Johnny Walker. Έτσι, το αμερικανικό ουίσκι είχε περιοριστεί στις αγορές της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Αυστραλίας.

Οι αναδυόμενες αγορές όμως, κυρίως η Ρωσία και η Κίνα, με τις αναδυόμενες μεσαίες τάξεις τους και την δίψα για πολυτελή δυτικά προϊόντα παρουσιάζουν τεράστιες ευκαιρίες ανάπτυξης. Οι δύο μεγαλύτεροι παραγωγοί αμερικανικού ουίσκι, η Jack Daniels και η Jim Βeam δεν τις άφησαν να τους ξεφύγουν. Παρά το ότι είναι πρακτικά άγνωστες στις αγορές αυτές και αντιμετωπίζουν κολοσσιαίους ανταγωνιστές με τεράστια μερίδια αγοράς έχουν μπει πολύ επιθετικά με σημαντικές προσπάθειες επέκτασης.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal της 20.6.2008, στην Ρωσία η Jim Beam έχει δημιουργήσει τα λεγόμενα Συνεργεία Jim Beam, μικρές ομάδες μπάρμαν κατάλληλα εκπαιδευμένων για την προβολή του ουίσκι. Περιοδεύουν από μπαρ σε μπαρ με εργαλεία για να «επισκευάσουν» τις γνώσεις των Ρώσων καταναλωτών σχετικά με το αμερικανικό ουίσκι, οι οποίοι σχεδόν αγνοούν την ύπαρξη του. Προσπαθούν να τους ενημερώσουν για την πιο γλυκιά γεύση του που μπορεί να τους είναι προτιμότερη από αυτήν του Scotch. Η Jim Beam ακόμα εκμεταλλεύεται την εικόνα που έχει το αμερικανικό ουίσκι μεταξύ των νέων, την εικόνα του καουμπόη με την ανεξαρτησία του και την αρρενωπότητα του, για να προσελκύσουν νέους καταναλωτές. Η επιχείρηση έχει δει μεγάλη ανάπτυξη των εξαγωγών της στην Ρωσία και τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης από χρόνο σε χρόνο (πάνω από 48% τον τελευταίο χρόνο) και συνολικούς ρυθμούς ανάπτυξης στις αναδυόμενες αγορές 25% σε σύγκριση με 4% στις παραδοσιακές αγορές της.

Η μεγαλύτερη σε μέγεθος Jack Daniels είναι ακόμα πιο επιτυχημένη στην Ρωσία, ενώ στην Κίνα έχει εγκαταλείψει το βασικό τρόπο προβολής της, με παλιομοδίτικες διαφημίσεις που δίνουν έμφαση στις ταπεινές ρίζες της και στις παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής της. Έχει υιοθετήσει κάποια πιο ζωηρή προβολή για να έχει απήχηση στην δυναμική μεσαία τάξη της χώρας και δίνει έμφαση στην αγνότητα του προϊόντος της σε μια χώρα με πολλά προβλήματα στον τομέα αυτό. Το αποτέλεσμα ήταν να έχει το 2007 52% του τζίρου της από εξαγωγές όταν μόλις πριν 5 χρόνια ήταν 30%.

σύμπαν 2ο: τα ΝΕΑ της 28.6.2008 έχουν ένα άρθρο με τίτλο "Τα επώνυμα προϊόντα όπλο για το εξωτερικό εμπόριο" του Διον. Σταμπόγλη με μια συνέντευξη του προέδρου του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ). Μεταξύ άλλων ο κ. πρόεδρος διαπιστώνει ότι η πρόσφατη πτώση των ελληνικών εξαγωγών ανάμεσα σε άλλα, οφείλεται στο ακριβό πετρέλαιο και στις ακριβές πρώτες ύλες – που προφανώς επηρεάζουν μόνο την ελληνική επιχείρηση - αλλά και στις απεργίες των γεωπόνων. Κάνει επίσης μνεία διαφόρων προσπαθειών του Οργανισμού για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής επιχείρησης (η ατάκα του Hemingway «Never mistake motion for action" μου πέρασε από το μυαλό) και διαπιστώνει ότι τα επώνυμα προϊόντα είναι υψηλότερης προστιθεμένης αξίας από τα ανώνυμα. Το προφανές φυγείν αδύνατον εν Ελλάδι...

Εκείνο όμως που μου τράβηξε την προσοχή ήταν το ακόλουθο, και το αντιγράφω κατά λέξη: "Πέρα από την παραγωγή επώνυμων προϊόντων, στο μάνατζμεντ υπάρχει μια βασική αρχή: όσο καλό κι αν είναι ένα προϊόν, καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία του παίζει το μάρκετινγκ και η διαδικασία της πώλησης. Πρέπει ο αγοραστής να μπορεί να «εντοπίσει» εύκολα το προϊόν. Ο ΟΠΕ δημιούργησε έναν ηλεκτρονικό οδηγό δομικών υλικών και υπηρεσιών. Έχουν ήδη καταχωρίσει τα προϊόντα τους περισσότερες από 140 ελληνικές επιχειρήσεις. Μέσα από τον ηλεκτρονικό αυτό οδηγό, οι ξένοι αγοραστές, μελετητές κτλ. μπορούν εύκολα και γρήγορα να “εντοπίσουν” τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που ψάχνουν και να έρθουν σε επαφή με την επιχείρηση που επιθυμούν".

Αφήνω στην άκρη το τουρλουμπούκι επώνυμων προϊόντων και δομικών υλικών (σινιέ τούβλα;) γιατί εδώ έχουμε έναν νέο ορισμό του μάρκετινγκ. Σύμφωνα με την νοοτροπία του Οργανισμού αυτού, οι ξένοι αγοραστές ξυπνάνε κάθε πρωί και ψάχνουν ματαίως να εντοπίσουν όλα αυτά τα διάσημα, μοναδικά, ποιοτικά, επώνυμα ελληνικά προϊόντα και στο τέλος αναγκάζονται να αγοράζουν από άλλους (μάλλον κουτόφραγκους) για τους οποίους το μάρκετινγκ σημαίνει να κυνηγάνε τον πελάτη, αντί να τους κυνηγάει ο πελάτης. Ευτυχώς τώρα πλέον έχουν που να αποταθούν και ελπίζω να αυξηθούν επιτέλους οι εξαγωγές. Όχι τίποτα άλλο, αλλά για να μη τα ρίχνουμε και στους γεωπόνους δηλαδή.

___________

Η ύπαρξη και άλλων συμπάντων, πέρα από αυτό στο οποίο ζούμε, δεν είναι επιστημονικά αποδεδειγμένη, αλλά εικάζεται ότι στα σύμπαντα αυτά οι νόμοι της φυσικής δεν ισχύουν όπως τους ξέρουμε, πχ κάτι που εκτοξεύεται προς τα πάνω δεν καταλήγει αναγκαστικά προς τα κάτω, σε κάθε δράση δεν υπάρχει ίση και αντίθετη αντίδραση, η ροή του χρόνου μπορεί να είναι στάσιμη, προς τα πίσω ή κυκλική.

[commentary 2008]

 

.

Nothing endures but change     Heraclitus

© alexander consulting     management at its best