bluewave : strategy
2008

latest updates

strategy
marketing
operations
finance
commentary
book reviews
archipelago
home

alexander
consulting

 

 

επιχειρηματικά σχέδια: συμβάλλουν στην επιτυχία νέων επιχειρήσεων;

Ένα ερώτημα που απασχολεί συνεχώς ερευνητές και επαγγελματίες είναι το κατά πόσο ένα επιχειρηματικό σχέδιο (ΕΣ) είναι απαραίτητο για μια καινούργια επιχείρηση (startup) και κατά πόσο συμβάλλει στην επιτυχία της ιδιαίτερα στα αρχικό στάδιο της λειτουργίας της. Οι απόψεις διίστανται. Πολλοί υποστηρίζουν ότι τα ΕΣ (κάποια τυπικά σχέδια) είναι απαραίτητα, ενώ άλλοι υποστηρίζουν το αντίθετο.

Στο πρώτο στρατόπεδο ανήκουν πολλοί ακαδημαϊκοί και επαγγελματίες που συνιστούν την σύνταξη ενός ΕΣ για μια καινούργια επιχείρηση γιατί αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες επιτυχίας στο αρχικό στάδιο της πορείας της. Ακόμα και αν ένα ΕΣ δεν είναι τέλειο, μια και υπάρχουν πολλοί άγνωστοι παράγοντες στην αρχή μιας επιχείρησης, δίνει την ευκαιρία στον επιχειρηματία να εξετάσει όλες τις πτυχές της επιχείρησης και έτσι να αποφύγει σοβαρά λάθη. Ένα ΕΣ μπορεί επίσης να βοηθήσει να δει κανείς τις προοπτικές της επιχείρησης. Μια ιδέα που είναι φαινομενικά καλή μπορεί να είναι σε τελευταία ανάλυση ασύμφορη όταν όλες οι λεπτομέρειες ληφθούν υπόψη.

Στις ΗΠΑ η σύνταξη επιχειρηματικών σχεδίων έχει γίνει ολόκληρη βιομηχανία, με χιλιάδες βιβλία, βοηθήματα, και σεμινάρια, χιλιάδες επαγγελματίες συμβούλους, εκατοντάδες μαθήματα πανεπιστημιακού επιπέδου, εκατοντάδες σχετικούς διαγωνισμούς και βραβεία. Πολλοί εκκολαπτόμενοι επιχειρηματίες καταναλώνουν πολύ χρόνο και πόρους για να κάνουν έρευνες της αγοράς, απογραφή των ανταγωνιστών, χρηματοοικονομικές προβλέψεις, λεπτομερή σχέδια μάρκετινγκ και λειτουργίας της επιχείρησης κλπ.

Στο αντίπαλο στρατόπεδο βρίσκονται αυτοί που υποστηρίζουν ότι η σύνταξη τυπικών ΕΣ μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στα αρχικά στάδια μιας επιχείρησης. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι ένα ΕΣ είναι ασύμβατο με την βασική φύση του επιχειρείν, δηλαδή την ευελιξία και την προσαρμοστικότητα, με αποτέλεσμα να καταλήγει να γίνεται εμπόδιο. Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι όταν κάποιος έχει δαπανήσει χρόνο και πόρους για την σύνταξη ενός σχεδίου είναι δυσκολότερο να το εγκαταλείψει ή να το αλλάξει αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν όπως προγραμματίσθηκαν. Τέλος, σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να χαθεί μια καλή ευκαιρία γιατί ο χρόνος που θα δαπανηθεί στην εκπόνηση ενός σχεδίου μπορεί να είναι προτιμότερο να αφιερωθεί σε δράση, ιδιαίτερα σε κλάδους με ταχείες εξελίξεις. Έτσι πολλοί συνιστούν να υπάρχει κάποιο άτυπο σχέδιο που να καθορίζει την πορεία της επιχείρησης σε γενικές γραμμές. Βέβαια αν κανείς πρόκειται να αναζητήσει χρηματοδότηση ένα ΕΣ είναι απαραίτητο. Αλλά και σε αυτήν την περίπτωση ουκ εν τω πολλώ το ευ. Μπορεί κανείς να δώσει μια καλή εικόνα της επιχείρησης χωρίς κάποιο πολυσέλιδο σχέδιο.

Το 2007 η Wall Street Journal δημοσίευσε αποτελέσματα διαφόρων μελετών από επιχειρήσεις στις ΗΠΑ και την Ευρώπη πάνω στο θέμα αυτό. Το συμπέρασμα ήταν ότι η ύπαρξη ή όχι επιχειρηματικών σχεδίων δεν είχε καμία επίπτωση στην επιτυχημένη αρχική πορεία. Και η μια και η άλλη προσέγγιση μπορεί να οδηγήσουν σε επιτυχία και έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Η σύνταξη επιχειρηματικών σχεδίων είναι μια από τις βασικές υπηρεσίες του γραφείου μας και πάντα προσπαθούμε να προσαρμόζουμε τις σχετικές υπηρεσίες μας στη συγκεκριμένη επιχείρηση και επιχειρηματία. Δεν πιστεύουμε σε ένα ΕΣ που να ταιριάζει σε όλους. Ένα τυπικό πολυσέλιδο σχέδιο δεν είναι απαραίτητο, ούτε κάποια χρονοβόρα σύνταξη του, αλλά ο επιχειρηματίας πρέπει να έχει μια καλή εικόνα του ποια είναι η επιχείρηση και που πάει στα πρώτα βήματα της. Η διαδικασία σύνταξης ενός σχεδίου βοηθάει στο να έχει σκεφτεί κανείς συστηματικά όλες τις πτυχές της επιχείρησης. Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι είναι επίσης πολύ χρήσιμο να έχει σκεφτεί κανείς όλες τις λειτουργικές λεπτομέρειες, ιδιαίτερα καθώς στα αρχικά στάδια η επιχείρηση μπορεί να αδυνατεί να προσελκύσει το καλύτερο δυνατόν προσωπικό. Εκείνο που προέχει όμως, με ή χωρίς σχέδιο, είναι να επιχειρεί κανείς με ανοιχτό μυαλό και με το δάχτυλο στο σφυγμό των εξελίξεων ώστε να γίνεται καλή εκτίμηση της πορείας της επιχείρησης.


Πολλοί αναγνώστες μας έχουν ζητήσει πηγές με πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο και την εκπόνηση ΕΣ. Η εκπόνηση ενός ΕΣ είναι ίσως η πλέον σημαντική επιχειρηματική δραστηριότητα και απαιτεί μεθοδική και σφαιρική θεώρηση όλων των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Το τυπικό ΕΣ περιλαμβάνει με λεπτομέρειες την γενική στρατηγική της επιχείρησης, το ανταγωνιστικό της περιβάλλον, την στρατηγική παραγωγής και την στρατηγική μάρκετινγκ, το χρηματοοικονομικό της μέλλον, και πληροφορίες σχετικά με τα στελέχη που την κουμαντάρουν. Το ΕΣ θεωρείται το σημαντικότερο έγγραφο που συντάσσει μια επιχείρηση, είτε πρόκειται να συνταχθεί για την αναζήτηση χρηματοδότησης από εξωτερικές πηγές, είτε πρόκειται να χρησιμοποιηθεί εσωτερικά από μια επιχείρηση.

Παραθέτουμε για την ενημέρωση των αναγνωστών μας μερικές πηγές για ΕΣ και γενικότερες πληροφορίες για startup που θεωρούμε πολύ κατατοπιστικές για το σκοπό αυτό.

επιχειρηματικά σχέδια, startup, μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΗΠΑ)
- Small Business Administration - κρατική υπηρεσία
- Business USA - κρατική υπηρεσία
- SCORE - μη κερδοσκοπικός οργανισμός
- ΜΟΒΙ - ινστιτούτο του πανεπιστημίου της Santa Clara
- SBDCNet - για μικρομεσαίες επιχειρήσεις
- AgPaln - για επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα
- Wall Street Journal Small Business
- BusinessWeek Small Business
- Forbes Small Business
- American Express Small Business
- Wells Fargo for Small Business
- Small Business BC (Καναδάς)
- Small Business UK (Ηνωμένο Βασίλειο)

Για οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με τα παραπάνω site και γενικά με επιχειρηματικά σχέδια παρακαλούμε ειδοποιείστε μας.

[strategy 2008]


update

Το λιτό επιχειρείν και η λιτή στρατηγική έχουν γίνει δημοφιλείς σε startup αλλά και σε οποιαδήποτε νέα επιχειρηματική προσπάθεια τα τελευταία χρόνια. Είναι ένας τρίτος δρόμος μεταξύ αυτοσχεδιασμού και κάποιου δύσκαμπτου σχεδίου.

[strategy 2014, 2016]

 

update

επιχειρηματικά σχέδια: συμφέρουν στην περίπτωση των startup

Οι απόψεις σχετικά με την χρησιμότητα των επιχειρηματικών σχεδίων, ιδιαίτερα για startup, εξακολουθούν να διίστανται. Μια πρόσφατη μελέτη των Francis J. και Greene Christian Hopp, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάζουν στην διαδικτυακή έκδοση του Harvard Business Review της 14.7.2017, βρήκε ότι τα επιχειρηματικά σχέδια αυξάνουν της πιθανότητες επιτυχίας. Οι συγγραφείς εξέτασαν περίπου 1000 νέους αμερικανούς επιχειρηματίες και τις νεοσύστατες επιχειρήσεις τους για 6 περίπου χρόνια. 

Βασικός σκοπός των συγγραφέων ήταν να εξετάσουν γιατί ορισμένοι επιχειρηματίες συντάσσουν σχέδια και άλλοι όχι. Είναι κάτι που άλλες σχετικές έρευνες δεν έχουν δει με λεπτομέρειες, θέματα όπως πχ οι συνθήκες μέσα στις οποίες δραστηριοποείται η επιχείρηση, η εμπειρία του επιχειρηματία, η χρηματοδότηση της επιχείρησης. Οι επιχειρηματίες στην έρευνα χωρίστηκαν δυο κατηγορίες, σε αυτούς που σχεδιάζουν και σε αυτούς που αυτοσχεδιάζουν. 

Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι όντως συμφέρει να σχεδιάζει κανείς γιατί αυξάνει της πιθανότητες επιτυχίας. Δύο είναι οι βασικές συνθήκες που κάνουν τους επιχειρηματίες να σχεδιάζουν: όταν ο κλάδος τους έχει μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης, με άλλα λόγια είναι απρόβλεπτος, και όταν χρειάζονται χρηματοδότηση. Οι συγγραφείς θεωρούν ότι κανένας επιχειρηματίας δεν αρχίζει με το ερώτημα "να σχεδιάσω ή όχι". Έχουν κάποια γενική ιδέα για πού και πώς πάει η επιχείρηση αλλά σε κάποια σημείο στα αρχικά της στάδια χρειάζεται κάποια σχέδια για να μετατρέπεται το όραμα του επιχειρηματία σε συγκεκριμένη δράση αλλά και να διευκολύνεται η χρηματοδότηση της επιχείρησης.

[strategy 2018]           

 

.

Nothing endures but change     Heraclitus

© alexander consulting     management at its best