bluewave : commentary
2008

latest updates

strategy
marketing
operations
finance
commentary
book reviews
archipelago
home

alexander
consulting

 

 

παράλληλα σύμπαντα: εποπτεία μου, αμαρτία μου...
ένα περιστασιακό σχόλιο του Ζήνου Βογιατζή

σύμπαν 1ο: στην Ελευθεροτυπία της 1.3.2008 δημοσιεύεται άρθρο με τίτλο «Τα 23 καρτέλ που αδειάζουν την τσέπη μας» - μας αυγάτισαν τα καρτέλ, ζωή νάχουν. Το θέμα του άρθρου είναι 30 γνωστές επιχειρήσεις που κυριαρχούν σε 23 κλάδους καταναλωτικών προϊόντων και οι οποίες λόγω της κυριαρχίας τους αυτής μπορούν να τιμολογούν τα προϊόντα τους όπως νομίζουν με το γνωστό σύστημα τάτσι μίτσι κότσι, να απομυζούν τον Έλληνα καταναλωτή και να συμβάλλουν στην ακρίβεια. Δεν κατάλαβα αν όντως το κάνουν ή πάνε να το κάνουν ή θεωρητικά μπορεί να το κάνουν. Δεν έχει σημασία, κάποια συνομωσία πάντα εξυφαίνεται. Τα στοιχεία προέρχονται από μελέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε κλάδους όπως σούπες, μπύρες, κρουασάν, χυμοί, καφές, αναψυκτικά, μαγιονέζα, γαριδάκια κλπ. Είμαστε πλήρως περικυκλωμένοι.

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι υπερβολικά μερίδια αγοράς από 2-3 επιχειρήσεις σε ένα κλάδο δείχνουν έλλειψη ανταγωνισμού. Περίμενα λοιπόν να διαβάσω κάτι νεωτεριστικό σχετικά με το πως θα ενταθεί ο ανταγωνισμός αυτός. Η απάντηση; Εποπτεία, κρατική. Η πρόταση είναι για κάποιο εποπτικό συμβούλιο ανταγωνιστικότητας το οποίο θα επεμβαίνει και προληπτικώς και θα ελέγχει πως τιμολογούνται τα προϊόντα αυτά. Βέβαια καμία εξήγηση δεν δίνεται πως όλα αυτά τα πολυεθνικά σατανικά λαμόγια μόλις εμφανιστεί, προληπτικώς, ο επόπτης θα του δώσουν αμέσως, επακριβώς και ειλικρινώς όλες τις λεπτομέρειες τιμολόγησης των προϊόντων τους. Από την άλλη, αν κανένας στην Ελλάδα είναι ευχαριστημένος με την κρατική εποπτεία της υγείας και της παιδείας, δύο βασικές υποχρεώσεις ενός σύγχρονου πολιτισμένου κράτους, δικαιολογημένα μπορεί να ζητάει και εποπτεία στην μαγιονέζα του και στα γαριδάκια του.

Συμπτωματικά τον καιρό εκείνο είχα μια συνεργασία στην Ελλάδα με μια νέα επιχείρηση με πολύ απλό αντικείμενο. Και μόνο η εγγραφή της στην εφορία ήταν αντάξια ενός Κάφκα. Αφήνω το πολύ απλό σε άλλες χώρες θέμα της κατοχύρωσης μιας διαδικτυακής διεύθυνσης και των πληροφοριών που χρειαζόταν για να διεκπεραιωθεί. Αναρωτιέμαι, αν η επιχείρηση αυτή ήταν λίγο πιο πολύπλοκη, ήθελε πχ να παράγει μια καινούργια μαγιονέζα, από πόσα κύματα έπρεπε να περάσει για να αρχίσει παραγωγή; Μήπως λοιπόν, λεω μήπως, αντί εποπτείας καλό θα ήταν συμπολίτευση και αντιπολίτευση αντί να προσποιούνται ότι προστατεύουν τον καταναλωτή να σταματήσουν να προστατεύουν εμμέσως με την κρατική γραφειοκρατία τις μεγάλες επιχειρήσεις από τους πραγματικούς επόπτες, του νέους ανταγωνιστές; Γιατί τον καταναλωτή τον προστάτευσαν τον προστάτευσαν τον προστάτευσαν, πρέπει να του τραβήξουν ακόμα μια εποπτεία στο τέλος;

σύμπαν 2ο: στις 11.3.2008 οι New York Times σε ανταπόκριση τους από το Λονδίνο κάνουν λόγο για τους λεγόμενους πρόσφυγες-επιχειρηματίες από την Γαλλία. Επιχειρηματίες με μια καλή ιδέα που θέλουν να ξεκινήσουν μια νέα επιχείρηση παίρνουν των οματιών τους με το τρένο για την Αγγλία γιατί μπορούν να στήσουν μια επιχείρηση σε μερικές ώρες στην αντίπερα όχθη της Μάγχης. Κάτι που στην Γαλλία θα ήταν σχεδόν αδύνατο λόγω της τεράστιας γραφειοκρατίας. Ένας από αυτούς μάλιστα λεει ότι στην Αγγλία πλήρωσε μια λίρα για την καταχώρηση της επιχείρησης του, στην Γαλλία θα χρειαζόταν να βάλει υποθήκη το σπίτι των γονιών του για κάτι τέτοιο! Ένας διαπρεπής Γάλλος οικονομολόγος παραδέχεται στο ίδιο άρθρο ότι στη Γαλλία η οικονομική και κοινωνική σημασία της μικρομεσαίας επιχείρησης αμελείται, σε αντίθεση με την Γερμανία και την Ιταλία. Μ' αυτά και μ’ αυτά σε ορισμένες περιοχές της Αγγλίας έχουν δημιουργηθεί γαλλικές επιχειρηματικές «αποικίες» και σε τελευταία ανάλυση αυτοί που επωφελούνται είναι η Αγγλία και οι Άγγλοι, οι οποίοι – τι γλυκιά ειρωνεία... – πάντα δεν έβλεπαν με καλό μάτι την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων και εργατών από την ΕΕ προς το νησί τους.

σύμπαν 3ο: τον τελευταίο καιρό πολλές γνωστές επιχειρήσεις με επώνυμα προϊόντα και μεγάλα μερίδια αγοράς στην αμερικανική αγορά αντιμετωπίζουν σοβαρό ανταγωνισμό από πολλές πλευρές. Πολλές από αυτές έχουν βρει ξαφνικά μπροστά τους εξαιρετικά ανταγωνιστικές μικρές επιχειρήσεις. Έχασα λογαριασμό καθώς προσπαθούσα να συγκεντρώσω μια λίστα μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν εξαγοραστεί από μεγάλες επιχειρήσεις στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια στα καταναλωτικά προϊόντα και ιδιαίτερα στα τρόφιμα, αναψυκτικά κλπ. Ονόματα όπως η Coca Cola, η Pepsi, η Kraft (που είναι και στην λίστα των παραπάνω ελληνικών καρτέλ), έχουν εξαγοράσει μικρές επιχειρήσεις με καλά, νεωτεριστικά, δημοφιλή προϊόντα που οι γραφειοκρατίες τους ήταν ανίκανες να αφουγκραστούν, να αναπτύξουν, να διαθέσουν. Δεν υπάρχει καλύτερο σημείο υποταγής του Γολιάθ στον Δαβίδ όταν ο Γολιάθ τον εξαγοράζει μετά τη σφεντονιά που έχει φάει για να δείξει κάποια ανάπτυξη στους μετόχους του. Επενέβη κανένας επόπτης; Όχι βέβαια, γιατί πάντα θα υπάρχει μια νέα γενιά νέων επιχειρήσεων και νέων προϊόντων. Το μοναστήρι να 'ναι καλά. Και το μοναστήρι είναι ανοιχτό.

___________

Η ύπαρξη και άλλων συμπάντων, πέρα από αυτό στο οποίο ζούμε, δεν είναι επιστημονικά αποδεδειγμένη, αλλά εικάζεται ότι στα σύμπαντα αυτά οι νόμοι της φυσικής δεν ισχύουν όπως τους ξέρουμε, πχ κάτι που εκτοξεύεται προς τα πάνω δεν καταλήγει αναγκαστικά προς τα κάτω, σε κάθε δράση δεν υπάρχει ίση και αντίθετη αντίδραση, η ροή του χρόνου μπορεί να είναι στάσιμη, προς τα πίσω ή κυκλική.

[commentary 2008]

 

.

Each with his weapons     Odysseus Elytis

© alexander consulting     management at its best