bluewave : book reviews
2007

latest updates

strategy
marketing
operations
finance
commentary
book reviews
archipelago
home

alexander
consulting

 

 

οι ειδήμονες του μάρκετινγκ
κριτική βιβλίου του Ζήνου Βογιατζή

Τα τελευταία χρόνια τα όρια μεταξύ λειτουργικών τμημάτων σε μια επιχείρηση έχουν αρχίσει να μην είναι σαφή. Το σύγχρονο μάνατζμεντ επιβάλλει κάποια συνολική προσπάθεια. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια είναι το μάρκετινγκ αποκλειστική αρμοδιότητα κάποιου τμήματος μιας επιχείρησης ή είναι αποτελεσματικότερο όταν είναι υπόθεση όλων σε μια επιχείρηση;  Ένα καινούργιο βιβλίο εκφράζει πειστικά την δεύτερη γνώμη και έχει ως βασικό θέμα τον ρόλο του πελάτη στο μάρκετινγκ.


The Marketing Mavens
By Noel Capon, Crown Business, 2007Ο Capon, καθηγητής του Columbia Business School, έχει βασίσει το βιβλίο του σε έρευνα του πάνω στους τρόπους με τους οποίους πολλές γνωστές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τον πελάτη στη διαμόρφωση του μάρκετινγκ (από αυτήν την άποψη το βιβλίο είναι μια αποτύπωση των πλέον επιτυχημένων πρακτικών στο σύγχρονο μάρκετινγκ). Σύμφωνα με τον Capon η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας έχει φέρει τεράστια ποικιλία επιλογών στον καταναλωτή. Έτσι αν μια επιχείρηση δεν βάλει τον πελάτη στο κέντρο των δραστηριοτήτων της δεν μπορεί να διακριθεί, δεν μπορεί να κερδίσει και να διατηρήσει πελάτες. Και ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος γι’ αυτό είναι να βάλει το μάρκετινγκ στο κέντρο των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της και να το κάνει δουλειά όλων των στελεχών της.

Ο Capon, με βάση τα συμπεράσματα της έρευνας του σε διάφορες επιτυχημένες επιχειρήσεις, προτείνει ένα πλαίσιο δράσης με πέντε βασικά μέρη, απαραίτητα για επιτυχημένη πορεία στο μάρκετινγκ στις πολυπληθείς από ανταγωνιστές παγκόσμιες αγορές:
- επιλογή αγορών με σημασία: είναι κάτι που βλέπουμε συχνά στις σελίδες αυτές κάτω από την επικεφαλίδα "τι δουλειά κάνουμε» ή "εξυπηρετούμε αυτούς που δεν είναι πελάτες μας;». Ένα παράδειγμα του Capon είναι η L’Oreal που την δεκαετία του '90 αποφάσισε να στοχεύσει το δημογραφικό τμήμα κάτω των 35 ετών με βαφές μαλλιών, όχι γιατί το τμήμα αυτό τις χρειαζόταν για να κρύψει τους γκρίζους κροτάφους, αλλά γιατί άλλαζε χρώμα μαλλιών με το ίδιο τρόπο που άλλαζε χρώμα ρούχων.
- επιλογή τμημάτων αγορών στα οποία μπορεί κανείς να κυριαρχήσει: ακούγεται σαν κοινοτοπία αλλά στην πράξη είναι κάθε άλλο. Πριν αρκετά χρόνια η Mobil ψάχνοντας τρόπους ανάπτυξης των πρατηρίων της, μετά από έρευνα της αγοράς, οριοθέτησε διάφορα τμήματα της με βάση τις προτιμήσεις των καταναλωτών. Αποφάσισε την εξυπηρέτηση αυτών που προτιμούν ταχύτητα και ευκολία και έτσι πρόσθεσε στα πρατήρια της μικρά σουπερμάρκετ που πρόσφεραν επίσης καφέ, σάντουιτς κλπ. Το πως στήνεται η εξυπηρέτηση αυτή, τι περιλαμβάνει και πως συντονίζεται μεταξύ χιλιάδων πρατηρίων μας φέρνει στο επόμενο μέρος.
- σχεδιασμός καλών προϊόντων και υπηρεσιών που να είναι διαφοροποιημένα και να παρέχουν κάποια αξία στον πελάτη: και εδώ είναι κρίσιμο να καταλαβαίνει κανείς τι μετράει για τον πελάτη και πως μπορεί να το προσφέρει επικερδώς ώστε να παράγει το κατάλληλο προϊόν ή υπηρεσία.
- ολοκληρωμένη προσπάθεια για καλύτερη εξυπηρέτηση του πελάτη: η πελατοκεντρική προσπάθεια στο μάρκετινγκ δεν μπορεί να είναι αποσπασματική ή αποκλειστική αρμοδιότητα ενός τμήματος μάρκετινγκ. Για παράδειγμα, η έρευνα της αγοράς για τη σφυγμομέτρηση των αναγκών του πελάτη δεν αρκεί. Το αμερικανικό πολυκατάστημα Target, μια μεγάλη αλυσίδα καταστημάτων με πολύ καλό εμπόρευμα σε προσιτές τιμές, απαιτεί από όλο το προσωπικό της (ανεξάρτητα αρμοδιοτήτων) που ταξιδεύει στις μεγάλες πόλεις του εξωτερικού να υποβάλλει εκθέσεις με τις παρατηρήσεις τους από διάφορες τάσεις στην ένδυση, διακόσμηση και γενικά το λιανικό εμπόριο. Οι εκθέσεις αυτές χρησιμοποιούνται από την επίσημη ομάδα ανίχνευσης τάσεων της επιχείρησης στην διαμόρφωση των προσφορών της.
- μέτρηση όλων των μεγεθών που έχουν σημασία στο μάρκετινγκ: πολλές φορές στο μάρκετινγκ από κεκτημένη ταχύτητα γίνεται συλλογή στοιχείων και πληροφοριών που δεν έχουν μεγάλη σημασία. Είναι κρίσιμο για μια επιχείρηση να κάνει την συλλογή στοιχείων με βασικό κριτήριο το τι μετράει για τον πελάτη.

Το πελατοκεντρικό επιχειρείν δεν είναι βέβαια κάτι καινούργιο. Είναι βασική αρχή του (πάλαι ποτέ της μόδας) μάνατζμεντ της ολικής ποιότητας και έχει γίνει βίωμα πολλών επιτυχημένων επιχειρήσεων. Για άλλες παραμένει ακόμα απλώς φληνάφημα. Ούτε είναι καινούργιες οι παραπάνω σημαντικές προτάσεις, τις έχουμε δει σε άλλες εκδοχές τους σε άλλα βιβλία στρατηγικής στις σελίδες αυτές. Εκείνο που είναι ξεχωριστό στο βιβλίο αυτό είναι η βασική του θέση ότι το μάρκετινγκ (όπως και η ποιότητα) είναι δουλειά όλων σε μια επιχείρηση. Όλοι πρέπει να το καταλαβαίνουν και όλοι πρέπει να συμμετέχουν σ’ αυτό.

Το βιβλίο ενδιαφέρει την ελληνική επιχείρηση από δύο απόψεις. Πρώτον το μάρκετινγκ είναι ακόμα κάποια παρεξηγημένη έννοια στη μέση ελληνική επιχείρηση και υπολανθάνει κάπου μεταξύ εμπορικού τμήματος, τμήματος πωλήσεων, και δημοσίων σχέσεων. Δεν βλάπτει να εκτίθεται κανείς σε πρακτικές που είναι στον αντίποδα αυτής της νοοτροπίας. Και βέβαια για την επιχείρηση με διεθνείς φιλοδοξίες οι επιτυχημένες, οι δοκιμασμένες πρακτικές είναι πάντα πηγή χρήσιμων διδαγμάτων.

[book reviews 2007]

 

.

Nothing endures but change     Heraclitus

© alexander consulting     management at its best