bluewave : commentary
2007

latest updates

strategy
marketing
operations
finance
commentary
book reviews
archipelago
home

alexander
consulting

 

 

παράλληλα σύμπαντα: οι συνταγές της επιτυχίας
ένα περιστασιακό σχόλιο του Ζήνου Βογιατζή

σύμπαν 1ο: Στις 22.4.2007 οι New York Times δημοσίευσαν ένα άρθρο με τίτλο “Emerging Markets Emerging Giants” σχετικά με την εμφάνιση στην παγκόσμια επιχειρηματική σκηνή πολλών νέων, μεγάλων επιχειρήσεων από τις λεγόμενες αναδυόμενες οικονομίες. Είναι ένα δεύτερο κύμα παγκόσμιων ανταγωνιστών μετά τις γνωστές μεγάλες επιχειρήσεις της Ιαπωνίας, Κορέας, και Ταϊβάν (όπως πχ η Toyota, η Sony, η Samsung κλπ), που  έκαναν την εμφάνιση τους εδώ και μερικές δεκαετίες και που κυριαρχούν σε πολλές αγορές. Πολλοί παρατηρητές θεωρούν ότι οι νέες επιχειρήσεις αυτές από την Κίνα, την Ινδία, την Βραζιλία, την Ρωσία κλπ θα κάνουν την εμφάνιση τους σύντομα πολύ αισθητή στην οικονομία των ΗΠΑ και όχι μόνο. Ήδη είναι μεγάλα ονόματα στην πληροφορική, την χαλυβουργία, την αεροναυπηγική, την φαρμακοβιομηχανία κλπ, όπως πχ η κινεζική Lenovo που εξαγόρασε το τμήμα προσωπικών υπολογιστών της ΙΒΜ, η κινεζική Haier που έχει γίνει παγκόσμιος παίκτης στον κλάδο ηλεκτρικών συσκευών, η ινδική Infosys στην πληροφορική, η βραζιλιάνικη Embraer στα αεροπλάνα κλπ.

Οι επιχειρήσεις αυτές, με βασικό κοινό χαρακτηριστικό την πολύ επιθετική στρατηγική, έχουν αρχίσει να παρουσιάζουν και κάποια άλλα κοινά χαρακτηριστικά. Βασικό είναι ότι έχουν αρχικά αναπτυχθεί εκμεταλλευόμενες ορισμένες ευνοϊκές τοπικά συνθήκες, όπως πχ φτηνά εργατικά, φτηνούς φυσικούς πόρους, καλά μορφωμένο και φτηνό επαγγελματικό δυναμικό. Αλλά δεν σταματούν εκεί. Έχουν αποκτήσει γρήγορα παγκόσμια παρουσία και λειτουργούν με πολύ εξελιγμένα οργανωτικά συστήματα. Έχουν εκμεταλλευθεί την επανάσταση στις επικοινωνίες για να αναπτύξουν τις δεξιότητες τους, και όπου υστερούν εξαγοράζουν τις δεξιότητες που τους χρειάζονται. Προσλαμβάνουν προσωπικό σε όλα τα σημεία του πλανήτη, και χρησιμοποιούν τις γνωστές διαφημιστικές εταιρίες και τις γνωστές εταιρίες συμβούλων επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν όλοι. Με άλλα λόγια οι επιχειρήσεις αυτές των πάλαι ποτέ τριτοκοσμικών οικονομιών δεν είναι απλώς επιχειρήσεις δυναμικές με διεθνείς φιλοδοξίες, αλλά κλείνουν το χάσμα με τις καλύτερες επιχειρήσεις των κορυφαίων οικονομιών με γιγαντιαία άλματα και φιλοδοξούν να γίνουν ισάξιες τους. Ένας οικονομολόγος μάλιστα θεωρεί  ότι οι επιχειρήσεις αυτές έχουν την δυνατότητα να φέρουν την μεγαλύτερη αλλαγή στην παγκόσμια οικονομία μετά τη Βιομηχανική Επανάσταση, να ανατρέψουν δηλ. την οικονομική ισορροπία δυνάμεων προς όφελος της Κίνας και της Ινδίας, που  ήταν οι κυρίαρχες οικονομικές δυνάμεις μέχρι τότε.

σύμπαν 2ο: Την 1.7.2007 η διαδικτυακή έκδοση του Βήματος είχε ένα άρθρο σχετικά με μια έρευνα για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής επιχείρησης με τίτλο "Η λύση για την ανταγωνιστικότητα είναι δίπλα μας". Βασικό συμπέρασμα του άρθρου είναι ότι η συνταγή για επιτυχία δεν βρίσκεται αλλού αλλά δίπλα μας, στα παραδείγματα από τις επιτυχημένες ελληνικές επιχειρήσεις. Βέβαια η επιτυχία δίπλα μας είναι πάντα σχετική - πως λέμε Εθνικό Σύστημα Υγείας ή δωρεάν παιδεία. Η έρευνα αυτή έγινε από την παγκόσμια γνωστή εταιρία συμβούλων McKinsey για λογαριασμό του ΣΕΒ. (Παρενθετικά, αναρωτιέμαι, αν η συνταγή της επιτυχίας είναι δίπλα μας γιατί ο ΣΕΒ δεν ανέθεσε μια απλή συλλογή και επεξεργασία στοιχείων σε κάποια ελληνική εταιρία συμβούλων, για να μη πω, για παράδειγμα, στο ΙΟΒΕ με τα πολύ αξιόλογα στελέχη του;) Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, λοιπόν, από τις 186 μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας οι πιο επιτυχημένες είναι αυτές που έχουν κάποια διεθνή παρουσία, που σημαίνει  ότι έχουν μεγάλη παρουσία στα Βαλκάνια, πάνε να μπουν δυναμικά στην Τουρκία, και βλέπουν σε κάποιο μέλλον Ινδία και Κίνα (υποθέτω την ίδια Κίνα και Ινδία που είδατε παραπάνω). Ένα πολύ μικρό ποσοστό μόνο καινοτομεί ενώ αγνοείται σχεδόν παντελώς σε διεθνές επίπεδο το θέμα της έρευνας και ανάπτυξης. Αγνοείται επίσης εντελώς το θέμα της επιμόρφωσης και εξέλιξης του προσωπικού τους - αν και, ως γνωστόν, το ανθρώπινο δυναμικό μας είναι πάντα το μεγαλύτερο μας κεφάλαιο, μπλα, μπλα...

Κάποιοι άλλοι όμως, όχι τόσο δίπλα μας, βλέπουν την επιτυχία λίγο διαφορετικά. Σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση ανταγωνιστικότητας World Competitiveness Scoreboard 2007 της γνωστής ελβετικής επιχειρηματικής σχολής IMD, έχουμε κολλήσει στην 36η θέση μεταξύ 55 χωρών, παρέα με την Ιορδανία και την Κολομβία. Η Ιρλανδία είναι στην 11η θέση, ε, δεν θα γίνουμε και Ιρλανδία, αν θυμάστε... Στην έκθεση ανταγωνιστικότητας του World Economic Forum, είμαστε ακόμα χειρότερα. Στον Δείκτη Επιχειρηματικής Ανταγωνιστικότητας (Business Competitivenes Index-BCI) ανάμεσα σε 64 χώρες είμαστε γενικά στο Νο 49 (από το 42 πριν 5 χρόνια) και ειδικότερα στο Νο 53 σε ό,τι αφορά επιχειρηματική στρατηγική και λειτουργία. Με άλλα λόγια η συνταγή της επιτυχίας δίπλα μας έχει την γνωστή bon pour l’orient γεύση.

___________

Η ύπαρξη και άλλων συμπάντων, πέρα από αυτό στο οποίο ζούμε, δεν είναι επιστημονικά αποδεδειγμένη, αλλά εικάζεται ότι στα σύμπαντα αυτά οι νόμοι της φυσικής δεν ισχύουν όπως τους ξέρουμε, πχ κάτι που εκτοξεύεται προς τα πάνω δεν καταλήγει αναγκαστικά προς τα κάτω, σε κάθε δράση δεν υπάρχει ίση και αντίθετη αντίδραση, η ροή του χρόνου μπορεί να είναι στάσιμη, προς τα πίσω ή κυκλική.

[commentary 2007]

 

.

Nothing endures but change     Heraclitus

© alexander consulting     management at its best