bluewave : commentary
2004

latest updates

strategy
marketing
operations
finance
commentary
book reviews
archipelago
home

alexander
consulting

 

 

παράλληλα σύμπαντα: ολέ
ένα περιστασιακό σχόλιο του Ζήνου Βογιατζή

σύμπαν 1ο: η Ισπανία είναι η δεύτερη πιο δημοφιλής χώρα της Ευρώπης για τουρισμό μετά την Γαλλία. Φέτος όμως κάπου 40% του ξενοδοχειακού της δυναμικού έμεινε στα αζήτητα. Διαβάζω στην New York Times της 3.9.2004 ότι ο εκπρόσωπος του ισπανικού υπουργείου Τουρισμού δήλωσε ότι "το μοντέλο θάλασσα και ήλιος εξαντλήθηκε. Πρέπει να βρούμε εναλλακτικές λύσεις".

Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει 12% του ΑΕΠ της Ισπανίας και απασχολεί κάπου 10% του εργατικού της δυναμικού. Περίπου 50 εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ισπανία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού. Μόνο η Γαλλία έχει περισσότερους. Αλλά κρατήσεις και αφίξεις είναι μειωμένες. Βασικός λόγος ότι ο ήλιος και η θάλασσα δεν είναι αποκλειστικότητες. Προσφέρεται πολύ φθηνότερα από χώρες όπως η Τουρκία, η Τυνησία και η Κροατία. Και βέβαια η Ισπανία δεν μπορεί να τις ανταγωνιστεί κατεβάζοντας τις τιμές της. Η νέα κυβερνητική πολιτική, αν και δεν έχουν δοθεί ακόμα λεπτομέρειες, θα βασισθεί στην προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ισπανίας, και θα δώσει έμφαση σε πάνω από 40 ισπανικούς πολιτιστικούς και φυσικούς τόπους στην λίστα του ΟΗΕ και μερικά από τα καλύτερα μουσεία του κόσμου. Ο στόχος είναι ο υψηλού επιπέδου τουρισμός με μεγαλύτερα ανά επισκέπτη έσοδα.

Το ενδιαφέρον στο άρθρο είναι η αντίδραση των επιχειρήσεων του κλάδου. Μερικές αντιδρούν αρνητικά (και μάλλον νεοελληνικά) κρίνοντας ότι "κρίση είναι, θα περάσει", "η θάλασσα και ο ήλιος είναι αυτό που πουλάμε", "οι τουρίστες έρχονται για τον ήλιο". Μερικές άλλες όμως έχουν αναλάβει την δική τους προβολή με τον δικό τους τρόπο, χωρίς ιδιαίτερη έμφαση στην θάλασσα και τον ήλιο, αλλά με έμφαση στον τουρισμό καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, στον τουρίστα που επιζητά ποιότητα και είναι διατεθειμένος και ικανός να πληρώσει. Δεν είναι συμπτωματικό ότι οι δεύτερες έχουν αρχίσει τις αλλαγές αυτές εδώ και μερικά χρόνια, πριν εμφανιστούν προβλήματα και δεν έχουν επηρεαστεί σημαντικά από την κρίση.

σύμπαν 2ο: Παραθέτω χρονικά τίτλους άρθρων σχετικών με τον ελληνικό τουρισμό από διάφορες εφημερίδες των τελευταίων 3-4 μηνών, το έτος 2004, έτος Ολυμπιακό.
- "Το πακέτο της συμφοράς" Ελευθεροτυπία, 26.6.2004 (η ατυχής σύνδεση Ολυμπιακών Αγώνων και τουρισμού)
- "Greece May Miss Out On Tourism Windfall From Olympic Games", Wall Street Journal, 21.7.2004 (η έλλειψη προβολής πριν τους Αγώνες και τα τουριστικά ρεκόρ Τουρκίας και Κροατίας, προφανώς γραμμένο στα γνωστά ανθελληνικά κέντρα…)
- "Χάθηκε και εφέτος το στοίχημα του τουρισμού", Βήμα, 26.7.2004 (του αντιπροέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων)
- "Ενας ... Ρεχάγκελ μάς χρειάζεται" Ελευθεροτυπία, 1.8.2004 (το ξεπερασμένο μοντέλο του ελληνικού μαζικού τουρισμού)
- "Ωρα για τολμηρές πολιτικές" Ελευθεροτυπία, 1.8.2004 (του υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης)
- "Περίσσεψαν τα ευχολόγια", Ελευθεροτυπία, 1.8.2004 (του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων)
- "Kυνήγι τουριστών με εκπτώσεις 40% - Πάνω από 4.500 δωμάτια ξενοδοχείων όλων των κατηγοριών παραμένουν αδιάθετα", Τα Νέα, 3.8.2004
- "Το Βατερλό του ελληνικού τουρισμού: Δραματική η κατάσταση στα βασικά θέρετρα της χώρας. Ολοι πλέον στηρίζουν τις ελπίδες τους στο 2005" Βήμα, 8.8.2004

Κλείνω με μια φράση του Γιάννη Παρασκευόπουλου, που έγραψε το πρώτο άρθρο της παραπάνω λίστας, "... το ολυμπιακό τρίπτυχο του ελληνικού τουρισμού: χειρότερα, ακριβότερα, αγενέστερα". Τα τρια κακά της μοίρας μας...

__________

Η ύπαρξη και άλλων συμπάντων, πέρα από αυτό στο οποίο ζούμε, δεν είναι επιστημονικά αποδεδειγμένη, αλλά εικάζεται ότι στα σύμπαντα αυτά οι νόμοι της φυσικής δεν ισχύουν όπως τους ξέρουμε, πχ κάτι που εκτοξεύεται προς τα πάνω δεν καταλήγει αναγκαστικά προς τα κάτω, σε κάθε δράση δεν υπάρχει ίση και αντίθετη αντίδραση, η ροή του χρόνου μπορεί να είναι στάσιμη, προς τα πίσω ή κυκλική.

[commentary 2004]

 

.

Nothing endures but change     Heraclitus

© alexander consulting     management at its best