bluewave : commentary
2003

latest updates

strategy
marketing
operations
finance
commentary
book reviews
archipelago
home

alexander
consulting

 

 

παράλληλα σύμπαντα: Honda: όλο προσόντα
ένα περιστασιακό σχόλιο του Ζήνου Βογιατζή

σύμπαν 1ο: ο Νοέμβριος 2002 σημάδεψε την 20η επέτειο της ίδρυσης του πρώτου εργοστασίου παραγωγής αυτοκινήτων της Honda στις ΗΠΑ. Το εργοστάσιο αυτό, σε μια αγροτική περιοχή της πολιτείας του Ohio, ήταν το πρώτο ιαπωνικό εργοστάσιο κατασκευής αυτοκινήτων στην χώρα που είχε εφεύρει τον τρόπο παραγωγής τους. Έφερε επανάσταση τόσο στον κλάδο όσο και στις ξένες επενδύσεις στην αμερικανική οικονομία.

Πολλοί παρατηρητές δεν έδωσαν ούτε καν μικρές πιθανότητες επιτυχίας στο τόλμημα αυτό, γιατί για τόλμημα επρόκειτο το 1982. Η Honda ήταν η πέμπτη σε μέγεθος ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία, με μικρό μερίδιο αγοράς στην Ιαπωνία και μικρές προοπτικές ανάπτυξης απέναντι στους γίγαντες Toyota, Nissan και Mitsubishi. Στις ΗΠΑ μόνο η Volkswagen είχε ιδρύσει μια μονάδα παραγωγής που ήταν σταθερά ζημιογόνα. Το όραμα της Honda όμως ήταν να φτιάξει ποιοτικά αυτοκίνητα μέσα στην αμερικανική αγορά και με τον τρόπο αυτό να αναπτύξει σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα παγκόσμια πλέον.

Τω καιρώ εκείνω η αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες περί άλλα τύρβαζαν. Με χαμηλή παραγωγικότητα και απαίσια, χαμηλής ποιότητας προϊόντα έψελναν το τροπάριο της δικαιολογίας - το σκληρό δολάριο, οι δύστροποι εργάτες, τα υψηλά εργατικά που τα εργατικά συνδικάτα τους είχαν αποσπάσει κλπ κλπ (…κάτι μου θυμίζει…) Η Honda προσέλαβε αμερικανούς εργάτες, και τους πλήρωνε, σε αμερικανικά δολάρια, τους ίδιους μισθούς. Βέβαια δεν τους αποκαλούσε "εργάτες" αλλά "συνεργάτες". Βλέπετε το ιαπωνικό σύστημα παραγωγής δεν ενδιαφέρεται για εργατικά χέρια αλλά κυρίως για μυαλά, που συμμετέχουν ενεργητικά στην παραγωγική διαδικασία αντί να την διεκπεραιώνουν μηχανικά. Η συνδικαλιστική ομοσπονδία εργατών αυτοκινητοβιομηχανίας United Auto Workers, μια από τις πιο ιστορικές και μεγάλες εργατικές οργανώσεις στις ΗΠΑ, προσπάθησε πολλές φορές να οργανώσει το εργοστάσιο της Honda. Μάταια. Οι προσπάθειες της καταψηφίστηκαν επανειλημμένα από τους συνεργάτες της Honda.

Παρά τις αντιδράσεις των Αμερικανών καταναλωτών που ήθελαν τη Honda τους φτιαγμένη στην Ιαπωνία (!) το εργοστάσιο αυτό ήταν εξαιρετικά επιτυχημένο. Τα ελαττωματικά προϊόντα σχεδόν ανύπαρκτα. Οι εργάτες συναρμολόγησης ήταν εξουσιοδοτημένοι να σταματάνε την διαδικασία παραγωγής για να τα εξαλείψουν πριν καν παρουσιαστούν στο τελικό προϊόν. Το εργοστάσιο έγινε σημείο αναφοράς για όλους τους ανταγωνιστές της Honda. Παράγει σήμερα πολλά επιτυχημένα μοντέλα - μεταξύ τους το μοντέλο Accord που από το 1988 είναι συνεχώς 1ο η 2ο σε πωλήσεις στις ΗΠΑ. Το 2003 η Honda μόνο έχει 8 εργοστάσια στις ΗΠΑ (αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, κινητήρες, ανταλλακτικά κλπ) με 17.000 εργαζόμενους. Οι ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες - ιαπωνικές, γερμανικές, κορεάτικες - έχουν συνολικά 17 μονάδες παραγωγής αυτοκινήτων στις ΗΠΑ. Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι οι ξένες επενδύσεις στις ΗΠΑ 20πλασιάσθηκαν τα τελευταία 20 χρόνια.

σύμπαν 2ο: ο γδούπος που ακούσατε δεν ήταν η καθίζηση στην Λ. Δουκίσης Πλακεντίας. Μετά τη συνεχιζόμενη πτώση των εξαγωγών, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη του Κέντρου Μελετών του Συνδέσμου Εξαγωγέων (Βήμα 18.11.02), τα εισαγόμενα προϊόντα μεταποίησης αύξησαν την διείσδυση τους στην ελληνική αγορά από το 34% το 1988 στο 51% το 2000 (περίπου την ίδια περίοδο όπως παραπάνω), ακόμα και σε παραδοσιακούς κλάδους!

Το νεοελληνικό πινγκ-πονγκ απόδοσης ευθυνών για την χαμηλή ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων εν τω μεταξύ συνεχίστηκε σε συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας (Βήμα 24.11.02) με ένα ματς μεταξύ ΣΕΒ (φταιει το θεσμικό πλαίσιο και τα υψηλά εργατικά) και του πρωθυπουργού της μη-Ιρλανδίας (φταίνε οι επιχειρήσεις που δεν είναι πιο εξωστρεφείς και δεν επενδύουν). Δεδομένων των αποτελεσμάτων της παραπάνω μελέτης ακόμα και η εσωστρέφεια θα ήταν "μια κάποια λύσις".

________

Η ύπαρξη και άλλων συμπάντων, πέρα από αυτό στο οποίο ζούμε, δεν είναι επιστημονικά αποδεδειγμένη, αλλά εικάζεται ότι στα σύμπαντα αυτά οι νόμοι της φυσικής δεν ισχύουν όπως τους ξέρουμε, πχ κάτι που εκτοξεύεται προς τα πάνω δεν καταλήγει αναγκαστικά προς τα κάτω, σε κάθε δράση δεν υπάρχει ίση και αντίθετη αντίδραση, η ροή του χρόνου μπορεί να είναι στάσιμη, προς τα πίσω ή κυκλική.

[commentary 2003]

 

.

Nothing endures but change     Heraclitus

© alexander consulting     management at its best