bluewave : commentary
2002

latest updates

strategy
marketing
operations
finance
commentary
book reviews
archipelago
home

alexander
consulting

 

 

παράλληλα σύμπαντα: σαγιονάρα, κόθορνοι, τσόκαρα
ένα περιστασιακό σχόλιο του Ζήνου Βογιατζή

σύμπαν 1: τους τελευταίους μήνες έχουν γραφτεί πολλά άρθρα στον αμερικανικό τύπο για την Toyota με αφορμή το ότι έχει πλησιάσει σε απόσταση αναπνοής την Chrysler στην αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ. Η Chrysler (αν και γερμανική πλέον) είναι η τρίτη παραδοσιακά σε μέγεθος από τις "τρεις μεγάλες" αυτοκινητοβιομηχανίες των ΗΠΑ, μετά την Genaral Motors και την Ford. Η εξέλιξη αυτή δεν είναι τυχαία. Όπως έχουμε δει συχνά στις σελίδες αυτές με αφορμή διάφορες περιοχές του μάνατζμεντ, η προσπάθεια αυτή άρχισε εδώ και 25 περίπου χρόνια με εξαγωγές αυτοκινήτων μικρού κυβισμού από την Ιαπωνία. Η Toyota έχει σήμερα 13 εργοστάσια σε 8 αμερικανικές πολιτείες και περίπου 30.000 εργαζόμενους στις ΗΠΑ. Πουλάει περίπου 1,7 εκατομ. αυτοκίνητα στην αγορά των ΗΠΑ - περισσότερα απ' ότι στην Ιαπωνία - τα οποία είναι ποιοτικά τόσο από άποψη κατασκευής όσο και εμφάνισης και συγκαταλέγονται ανάμεσα στα πλέον δημοφιλή.

Πέρα από τα ποιοτικά προϊόντα όμως η Toyota (αλλά και οι άλλες ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες που άνοιξαν εργοστάσια το ίδιο επιτυχημένα στις ΗΠΑ) έφεραν και μια επανάσταση στο μάνατζμεντ και ιδιαίτερα στην παραγωγή. Οι μέθοδοι που ακολουθούν είναι αμερικανικής προέλευσης, των πρωτοπόρων του κινήματος της ολικής ποιότητας (κυρίως του Deming) που βρήκαν εύφορο έδαφος στους μάνατζερ της Ιαπωνίας. Μεγάλη προσοχή δίνεται στον εργαζόμενο, στις ιδέες του και στις προτάσεις του, στην ενεργό συμμετοχή του, στην συνεχή επαφή του με το τελικό προϊόν, στην συλλογική δουλειά, στην συναίνεση, στην ευημερία του ατόμου και του συνόλου. Μεγάλη προσοχή επίσης δίνεται στους προμηθευτές που έγιναν συνεργάτες στην συναρμολόγηση των αυτοκινήτων παρά πιόνια για την εξασφάλιση εξαρτημάτων χαμηλού κόστους. Και βέβαια ιδιαίτερη προσοχή δίνεται πάντα στον πελάτη, στις ανάγκες και επιθυμίες του. Ακόμα και σήμερα και παρ' όλες τις προσπάθειες των τριών μεγάλων των ΗΠΑ να μιμηθούν κατά γράμμα τους ανταγωνιστές τους, τα ανταγωνιστικά κενά σε πολλούς τομείς - ιδιαίτερα στην παραγωγή και ποιότητα - είναι ακόμα τεράστια.

Ας σημειωθεί ότι η αρχική αντίδραση των αμερικανικών επιχειρήσεων σε όλα αυτά ήταν κλασικά νεοελληνική. Δεν μας αφορούν εμάς αυτά, είναι για την ιαπωνική νοοτροπία κλπ, κλπ. Με άλλα λόγια, σιγά μη γίνουμε Ιαπωνία. Μέχρι που οι ιαπωνικές επιχειρήσεις σε αμερικανικό έδαφος, με αμερικανικά υλικά, και με αμερικανούς εργάτες, μάνατζερ και προμηθευτές τους αφαίρεσαν στην ουσία κάποιο συγκεκριμένο εσώρουχο. Χρειάζεται μεγάλη αυτοπεποίθηση - όχι τσαμπουκάς - για να μπεις επιτυχημένα στην αγορά του πιο μεγάλου ανταγωνιστή σου που στην περίπτωση αυτή μάλιστα ήταν και ο δημιουργός του κλάδου. Χρειάζεται τεράστια μεθοδικότητα - όχι μπάχαλο - για να αποκτήσεις όχι μόνο σοβαρά μερίδια αγοράς αλλά και να κάνεις εξαγωγές από τις ΗΠΑ. Χρειάζεται σοβαρή δουλειά και όχι δασύτριχη αρλούμπα (για να χρησιμοποιήσω μια προσφιλή έκφραση του Ι. Κ. Πρετεντέρη από τα σχόλια του στο κυριακάτικο Βήμα).

σύμπαν 2: διαβάζω στην Ναυτεμπορική της 3.8.02 σε ένα άρθρο με τίτλο "Η άγνωστη επιχειρηματική κουλτούρα της Ιαπωνίας" με αφορμή την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ιαπωνία, πρώτον ότι η ελληνική επιxειρηματική κουλτούρα και νοοτροπία είναι τελείως διαφορετική από αυτήν των ιαπώνων. Προσωπικά θα παρέλειπα εντελώς το "από αυτήν των ιαπώνων" στη διατύπωση αυτή. Δεύτερον, το ότι το ατού των Eλλήνων επιxειρηματιών στην κατάκτηση της ιαπωνικής αγοράς είναι ο μεγάλος σεβασμός που τρέφουν οι ιάπωνες για τον αρxαίο ελληνικό πολιτισμό, που κάνει τους έλληνες να ξεxωρίζουν από τους λοιπούς δυτικοευρωπαϊκούς και τους άλλους λαούς του κόσμου. Ακόμα δεν έχω συνέλθει από τα ρίγη εθνικής συγκίνησης. Ελπίζω οι κουτοιάπωνες (δεν νομίζω ότι είναι αποκλειστικότητα των φράγκων...) να αρκεστούν στο αρχαίο πνεύμα αθάνατο και να μη ζητάνε και τίποτα ποιοτικά προϊόντα από πάνω.

σύμπαν 3: σύμφωνα με την ΕΣΥΕ οι ελληνικές εξαγωγές έπεσαν κατακόρυφα κατά 25% το πρώτο εννεάμηνο του 2001. Οι γνωστοί ανθέλληνες συνωμότες καταζητούνται. Οι έλληνες εξαγωγείς, υποθέτω αυτοί που παράγουν τα εξαγόμενα προϊόντα, μέσω του συνδέσμου τους, το αποδίδουν στην έλλειψη κυβερνητικής πολιτικής...

________

Η ύπαρξη και άλλων συμπάντων, πέρα από αυτό στο οποίο ζούμε, δεν είναι επιστημονικά αποδεδειγμένη, αλλά εικάζεται ότι στα σύμπαντα αυτά οι νόμοι της φυσικής δεν ισχύουν όπως τους ξέρουμε, πχ κάτι που εκτοξεύεται προς τα πάνω δεν καταλήγει αναγκαστικά προς τα κάτω, σε κάθε δράση δεν υπάρχει ίση και αντίθετη αντίδραση, η ροή του χρόνου μπορεί να είναι στάσιμη, προς τα πίσω ή κυκλική.

[commentary 2002]

 

.

Nothing endures but change     Heraclitus

© alexander consulting     management at its best