bluewave : commentary
2002

latest updates

strategy
marketing
operations
finance
commentary
book reviews
archipelago
home

alexander
consulting

 

 

παράλληλα σύμπαντα: (γαρ)γάλατα
ένα περιστασιακό σχόλιο του Ζήνου Βογιατζή

σύμπαν 1: Πριν από μερικούς μήνες ξέσπασε μια μεγάλη διαμάχη μεταξύ των μετόχων και της ηγεσίας της Δέλτα Συμμετοχών, της γνωστής επιχείρησης γαλακτοκομικών προϊόντων, σχετικά με το κατά πόσο ήταν σκόπιμη η εξαγορά της επίσης γνωστής εταιρίας ταχείας εστίασης (νεοελληνιστί φαστφουντάδικου) Goody's. Προσωπικά είχα την κρυφή ελπίδα ότι η Δέλτα θα ήταν μια από τις λίγες ελληνικές επιχειρήσεις που είχε τα φόντα και τις προοπτικές να βγει από μόνη της στην ευρωπαϊκή αγορά. Η Δέλτα επεκτάθηκε δυναμικά στα Βαλκάνια και έκανε συνεργασίες στην Ευρώπη, αλλά αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί σε άλλους κλάδους στην Ελλάδα παρά στο αντικείμενο της ευρωπαϊκά (ίσως να υπάρχει και η γαλακτοκομική έκφανση του "σιγά μη γίνουμε Ιρλανδία"). Κατά τη γνώμη μου η Δέλτα, και κάθε άλλη παρόμοια ελληνική επιχείρηση, πάσχει από έλλειψη δεξιοτήτων στο μάρκετινγκ - κουσούρι από την δραστηριοποίηση στην περιορισμένων προκλήσεων ελληνική αγορά - που σίγουρα όμως δεν είναι αθεράπευτο.

Σε μια συνέντευξη του στο Βήμα της 8.7.2001 με τίτλο "Ένας γαλατάς στα μπιφτέκια" και σε μια άλλη στην Ναυτεμπορική της 16.7.2001ο επικεφαλής της Δέλτα εξηγεί την λογική της εξαγοράς της Goody's και μάλιστα δηλώνει ότι δεν πρόκειται να σταθεί στα μπιφτέκια και στις πατάτες αλλά θα επεκταθεί και στην διασκέδαση γιατί "αφουγκράζεται τις ανησυχίες της νέας γενιάς". Δεν είμαι σε θέση να ξέρω τις ανησυχίες των παρεπιδημούντων των φαστφουντάδικων, πέραν βέβαια της ανησυχίας για το φράξιμο των αρτηριών τους λόγω συνηθειών δίαιτας. Από την άλλη βέβαια γιατί όχι η επέκταση από τα γάλατα στα μπιφτέκια και στην διασκέδαση; Εδώ υπάρχουν ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν εντελώς... λογικά επεκταθεί από τις αμμοβολές πλοίων στα σινεπλέξ και από την κλωστοϋφαντουργία στις τηλεπικοινωνίες, και όλες μαζί στο real estate. Εκείνο όμως που μου τράβηξε την προσοχή είναι ότι σε ερώτηση γιατί η Δέλτα δεν κάνει περισσότερα στον κλάδο των τυριών η απάντηση είναι ότι βρίσκεται σε στρατηγική συνεργασία με την ευρωπαϊκή Arla Foods στην Ελλάδα (την πλειοψηφία έχει η Arla), που καθιστά τη Δέλτα ηγέτη στην ελληνική αγορά στο τυρί και στο βούτυρο.

σύμπαν 2: από περιέργεια έψαξα να βρω κάτι σχετικά με την Arla Foods. Σύμφωνα λοιπόν με την ιστοσελίδα της, είναι ένας δανικός αγροτικός συνεταιρισμός που αντιπροσωπεύει κάπου 16.000 γαλακτοπαραγωγούς. Παράγει μεγάλη ποικιλία τυποποιημένων προϊόντων υψηλής ποιότητας, κυρίως τυριών, συμπεριλαμβανομένων και των τυριών feta και kefalotyri. Δεν ξέρω αν ενδιαφέρονται να γίνουν Ιρλανδία ή ποιών τις ανησυχίες αφουγκράζονται. Αλλά η Arla πουλάει τα προϊόντα της στην Φινλανδία, στην Νορβηγία, στην Γερμανία, στην Γαλλία, στην Ολλανδία, στην Αγγλία, στην Ισπανία, στην Ιταλία, στην Ελλάδα, στην Πολωνία, στην Ρωσία, στην Εσθονία, στην Σ. Αραβία, στην Μαλαισία, στην Ιαπωνία, στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στην Βραζιλία και στην Αργεντινή. Περιέργως απουσιάζουν από τον κατάλογο της οι αγορές-τρόπαια της πΓΔΜ και της Αλβανίας…

σύμπαν 3: στις 19.8.01οι New York Times γράφουν για τον επερχόμενο πόλεμο του παγωτού στην Ευρώπη. Όλες οι επιχειρήσεις του κλάδου και κυρίως οι γιγαντιαίες Nestle και Unilever αφουγκράζονται αύξηση της ευρωπαϊκής κατανάλωσης και προετοιμάζονται κατάλληλα. Ας σημειωθεί ότι η κατά κεφαλή κατανάλωση παγωτού στις μεγάλες χώρες της Ευρώπης είναι λιγότερο από 50% αυτής στις ΗΠΑ και μέχρι το 2005 αναμένονται ετήσιοι ρυθμοί αύξησης 8%. Για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις αυτές έχουν εξαγοράσει πολλές αμερικανικές παγωτοποιίες, μεταξύ τους και την Ben & Jerry's, μια μικρή αξιοθαύμαστη για την κοινωνική της συνείδηση παγωτοποιία με εκκεντρικά και καινοτομικά παγωτά πολυτελείας που ιδρύθηκε από δύο πρώην χίπηδες. Σκοπός βέβαια είναι η εισαγωγή των προϊόντων αυτών ως καινοτομικών στην ευρωπαϊκή αγορά. Στις 2.10.2001 η Ναυτεμπορική γράφει ότι η Nestle σκοπεύει να μπει για πρώτη φορά και στη βαλκανική αγορά με αιχμή του δόρατος την ελληνική θυγατρική της, η οποία μπήκε πρόσφατα πολύ δυναμικά με τα παγωτά της σε τουριστικές περιοχές της Ελλάδας και απέσπασε μερίδια αγοράς από την Δέλτα και την ΕΒΓΑ, τις κυρίαρχες ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου.

___________

Η ύπαρξη και άλλων συμπάντων, πέρα από αυτό στο οποίο ζούμε, δεν είναι επιστημονικά αποδεδειγμένη, αλλά εικάζεται ότι στα σύμπαντα αυτά οι νόμοι της φυσικής δεν ισχύουν όπως τους ξέρουμε, πχ κάτι που εκτοξεύεται προς τα πάνω δεν καταλήγει αναγκαστικά προς τα κάτω, σε κάθε δράση δεν υπάρχει ίση και αντίθετη αντίδραση, η ροή του χρόνου μπορεί να είναι στάσιμη, προς τα πίσω ή κυκλική.

[commentary 2002]

 

.

Let each man exercise the art he knows     Aristophanes

© alexander consulting     management at its best