bluewave : strategy
2001

latest updates

strategy
marketing
operations
finance
commentary
book reviews
archipelago
home

alexander
consulting

 

 

εταιρική κουλτούρα και Southwest Airlines

Η εταιρική κουλτούρα μιας επιχείρησης έχει τις ρίζες της στη φιλοσοφία και στα πιστεύω της ως προς το πως επιχειρεί.Είναι κάτι που δεν είναι σχεδόν ποτέ χειροπιαστό αλλά εκδηλώνεται μέσα από τις αρχές των μάνατζερ και εργαζομένων, την ηθική τους ακεραιότητα, την συμπεριφορά τους, τις πρακτικές τους, τις παραδόσεις και τα έθιμα της επιχείρησης, τους τρόπους δράσης της κλπ. Διάφορες σχετικές έρευνες έχουν δείξει ότι η εταιρική κουλτούρα είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο στην επιτυχημένη εκτέλεση της στρατηγικής μιας επιχείρησης. Οποιεσδήποτε ανακολουθίες μεταξύ στρατηγικής και κουλτούρας οδηγεί σε αποτυχημένη εκτέλεση. Αντίθετα όταν είναι εναρμονισμένες παρέχουν ένα μεγάλο ατού επιτυχημένης εκτέλεσης. Ας σημειωθεί εδώ ότι ο μάνατζερ που καταστρώνει μια στρατηγική πρέπει να την εναρμονίζει με την κουλτούρα της επιχείρησης και μάλιστα με τα ιερά και απαράβατα στοιχεία της. Αντίθετα ο μάνατζερ που είναι υπεύθυνος για την εκτέλεση μιας συγκεκριμένης στρατηγικής πρέπει να αλλάζει και να εναρμονίζει τα στοιχεία της εταιρικής κουλτούρας που δεν υποστηρίζουν την στρατηγική αυτή. Κάτι που πολλές φορές όμως είναι πολύ δύσκολο.

Η εταιρική της κουλτούρα της Southwest Airlines είναι από τους βασικούς παράγοντες επιτυχίας της. Πολλά άρθρα και ολόκληρα βιβλία έχουν γραφτεί για την κουλτούρα αυτή και έτσι είναι δύσκολο να την περιορίσει κανείς σε μερικές παραγράφους. Ας δούμε για τώρα μερικά από τα βασικά στοιχεία της. Αν και η βασική αποστολή της Southwest είναι η απόλυτη ικανοποίηση του πελάτη, η ύψιστη προτεραιότητα της είναι οι εργαζόμενοι. Στον τομέα παροχής υπηρεσιών ικανοποιημένος εργαζόμενος σημαίνει ικανοποιημένος πελάτης.

Τι είδους εργαζόμενους αναζητεί και προσλαμβάνει η Southwest; Βασικά τους προσόντα είναι η αίσθηση του χιούμορ, η καλή διάθεση, η νοοτροπία εξυπηρέτησης, η διάθεση για σκληρή δουλειά, η ικανότητα αναγνώρισης και επίλυσης προβλημάτων, η ευκολία στην συνεργασία με τους συναδέλφους και στην ομαδική δουλειά. Η Southwest δεν κοιτάει διπλώματα και ακαδημαϊκούς τίτλους, ιδιαίτερα από επιχειρηματικές σχολές. Άλλωστε δεν είναι και μεγάλο μυστικό ότι οι οποιεσδήποτε επιστημονικές γνώσεις είναι σχεδόν πάντα άσχετες με την πραγματικότητα που αντιμετωπίζει καθημερινά ένας μάνατζερ στην εξάσκηση των καθηκόντων του.

Παρένθεση νεοελληνική: η πιο πρόσφατη επωδός της νεοελληνικής επιχειρηματικής δραστηριότητας που διαβάζει κανείς συνεχώς στον ελληνικό τύπο είναι ότι "δεν βρίσκουμε κατάλληλα στελέχη". Είναι να απορεί κανείς βέβαια τι ακριβώς σημαίνει αυτό με σχεδόν διψήφιο δείκτη ανεργίας και χρόνιο πρόβλημα υποαπασχόλησης των πτυχιούχων στην Ελλάδα. Κάποια προσόντα, διάολε, πρέπει να έχουν όλοι αυτοί οι υποαπασχολούμενοι επιστήμονες που να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις παραπονούμενες επιχειρήσεις, όταν μάλιστα σκεφτούμε ότι οι πλέον "ανήσυχες" από αυτές δραστηριοποιούνται στις "απαιτητικές" αγορές του Εύξεινου Πόντου…Το ερώτημα είναι αν οι επιχειρήσεις αυτές έχουν τα προσόντα να ανακαλύψουν στελέχη με ικανότητες και τις δομές και δυνατότητες να τα αναπτύξουν ή απλώς ψάχνουν για ακαδημαϊκούς τίτλους.

Το πιο βασικό χαρακτηριστικό της κουλτούρας της Southwest είναι η εξάλειψη φόβου από τον χώρο δουλειάς. Όταν κανείς συνειδητά έχει πάρει την απόφαση να κάνει τα πάντα εντελώς διαφορετικά από τους ανταγωνιστές του χρειάζεται επάγρυπνο προσωπικό που να μπορεί να αναγνωρίζει προβλήματα και να τα επιλύει γρήγορα χωρίς να μπλέκεται σε ιεραρχίες και γραφειοκρατίες. Χρειάζεται προσωπικό που να τολμά να δοκιμάζει απελευθερωμένο από τον μπαμπούλα της επίπληξης, της αποδοκιμασίας, της απόλυσης. Και ο φόβος αυτός αρχίζει από τον αυταρχισμό του "αφεντικού" στην κορυφή και μπορεί να εξαλειφθεί μόνο από την κορυφή. Τα εκκεντρικά καμώματα του Kelleher, οι μεταμφιέσεις του, η συνεχής παρουσία του στα αεροπλάνα και στα πάρτι και στα σπίτια των εργαζομένων της Southwest έχει ακριβώς αυτό το σκοπό. Οι αποτελεσματικοί ηγέτες είναι αυτοί που εμπνέουν σεβασμό, θαυμασμό, αφοσίωση, όχι φόβο.

Ένα άλλο σημείο που συχνά παραβλέπεται από μάνατζερ στην εκτέλεση μιας στρατηγικής είναι ότι άλλοι ανταγωνιστές μπορεί να έχουν καταστρώσει ταυτόσημες στρατηγικές, στο τέλος όμως επικρατεί εκείνος που την εκτελεί καλύτερα. Πολλές φορές οι μάνατζερ μιας επιχείρησης αναλίσκονται στο να βρουν την πιο έξυπνη στρατηγική παρά την πιο έξυπνη εκτέλεση της στρατηγικής των αντιπάλων τους. Όπως αναφέρθηκε, πολλοί έχουν αντιγράψει την Southwest, όχι μόνο την γενική στρατηγική της αλλά και τις επί μέρους λειτουργικές πρακτικές της, αλλά κανείς με συνεχή επιτυχία. Το πιο τρανταχτό παράδειγμα αντιγραφής ήταν μια προσπάθεια της United Airlines, της μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρίας των ΗΠΑ, να προσφέρει την ίδια υπηρεσία στις ίδιες τιμές με την Southwest στις ίδιες πόλεις. Η προσπάθεια έπεσε στο κενό μεταξύ στρατηγικής χαμηλού κόστους και διαφοροποίησης (την ίδια κερδορουφήχτρα στην οποία βρίσκεται εδώ και 25 χρόνια η Ολυμπιακή).

Η κουλτούρα της Southwest δεν είναι πολύ διαφορετική στα γενικά της σημεία από αυτή της Hewlett-Packard, μιας άλλης επιχείρησης διάσημης για την κουλτούρα της: βρίσκει δηλ. κανείς στελέχη με ικανότητες, τα αναπτύσσει, τους δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για να κάνουν την δουλειά τους, τους αφήνει ήσυχους να κάνουν τη δουλειά τους, τους εμπιστεύεται να κάνουν τη δουλειά τους και τους ανταμείβει γενναιόδωρα, υλικά και ηθικά.

[strategy 2001]

 

.

Let each man exercise the art he knows     Aristophanes

© alexander consulting     management at its best