bluewave : strategy
2001

latest updates

strategy
marketing
operations
finance
commentary
book reviews
archipelago
home

alexander
consulting

 

 

Ο Hewlett, o Packard, και η κληρονομιά τους

Στις 13 Ιανουαρίου 2001 απεβίωσε ο William Hewlett, συνιδρυτής με τον David Packard της Hewlett-Packard, του γνωστού γίγαντα ηλεκτρονικών προϊόντων. Οι δύο στενοί φίλοι και συνεργάτες θεωρούνται οι δημιουργοί του τεχνολογικού και οικονομικού θαύματος που σήμερα ξέρουμε ως Silicοn Valley. Ο θάνατος του Hewlett, μετά το θάνατο του Packard πριν μερικά χρόνια, σημαδεύει το τέλος της πρώτης γενιάς των πρωτοπόρων της υψηλής τεχνολογίας. Η επιρροή τους στη διαμόρφωση των εξελίξεων της ψηφιακής εποχής είναι τεράστια και πολυδιάστατη. Είναι σχεδόν αδύνατο να την συμπυκνώσουμε σε μερικές παραγράφους, αλλά ας δούμε μερικά σημαντικά στοιχεία της που ενδιαφέρουν από άποψη μάνατζμεντ.

Οι δύο φίλοι γνωρίστηκαν κάπου γύρω στο 1930 ως φοιτητές στο πανεπιστήμιο Stanford της Καλιφόρνιας και παρέμειναν στενοί φίλοι και συνεργάτες για πάνω από 70 χρόνια. Αρχικά τους έφερε κοντά το ενδιαφέρον τους για ένα μάθημα ηλεκτρονικής και ο θαυμασμός τους για τον καθηγητή του, αλλά μετά την αποφοίτηση τους πήραν ξεχωριστούς δρόμους. Μερικά χρόνια αργότερα ο καθηγητής αυτός τους φέρνει σε επαφή και τους προτρέπει να αρχίσουν μια καινούργια επιχείρηση. Η επιχείρηση αυτή γεννήθηκε το 1939 στο θρυλικό πλέον γκαράζ του σπιτιού του Packard, που θεωρείται σήμερα κάτι ως ιερός τόπος στη Silicon Valley. Ο Hewlett, ως μηχανικός, σχεδίασε ένα ηλεκτρονικό όργανο μέτρησης για τον καθηγητή που έγινε και το πρώτο προϊόν της νέας εταιρίας. Σήμερα έχει σχεδόν 90.000 εργαζόμενους σε 120 χώρες.

Για να γίνει καλύτερα αντιληπτή η τεράστια επιρροή των δύο πρωτοπόρων αυτών στη Silicon Valley, πρέπει να σημειωθεί ότι το φυτώριο αυτό της υψηλής τεχνολογίας έχει δύο κουλτούρες: η μία είναι τεχνική και αντιπροσωπεύεται από μηχανικούς, συχνά εσωστρεφείς, που κλεισμένοι στα εργαστήρια τους προσπαθούν να εφεύρουν κάτι καινούργιο και που φιλοδοξούν σε κάποια αναγνώριση από τους συναδέλφους τους. Ο Hewlett ανήκει σε αυτήν την κατηγορία. Η άλλη κουλτούρα είναι επιχειρηματική και αντιπροσωπεύεται από επιχειρηματίες, πιο εξωστρεφείς, με οράματα για τεράστιες αγορές και πασίγνωστα προϊόντα. Ο Packard ανήκε στην κατηγορία αυτή και γι' αυτό ίσως ήταν φαινομενικά πιο γνωστός από τους δύο. Είναι προφανές όμως ότι ο συνδυασμός ήταν ιδανικός στην δημιουργία της ΗΡ και στην συνεχή επιτυχία της. Σήμερα δεν υπάρχει επιχείρηση στη Silicon Valley που να μην έχει τις καταβολές της άμεσα ή έμμεσα στην ΗΡ.

Η συμβολή του Hewlett είναι σημαντική και από μία άλλη άποψη. Δεν έπαψε ποτέ να είναι μηχανικός. Ακόμα και όταν σε μεγάλη ηλικία ήταν διευθύνων σύμβουλος της ΗΡ δεν δίσταζε να σηκώνει τα μανίκια του σε κάποιο εργαστήριο της ΗΡ για να συναρμολογήσει (πάντα επιτυχημένα) από μερικά ανταλλακτικά το τελευταίο προϊόν της ΗΡ. Πόσα μεγάλα αφεντικά σήμερα μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο; Αυτό βέβαια δεν ήταν ένδειξη κάποιου μονοδιάστατου μηχανικού χωρίς ενδιαφέροντα πέρα από το εργαστήριο του, αλλά έκφραση της αγάπης για την δουλειά του, της περηφάνιας του για τα προϊόντα του, της αφοσίωσης του στην υπεροχή τους. Η υπεροχή αυτή σε προϊόντα είναι δεύτερη φύση για την ΗΡ.

Και οι δύο συνεταίροι από την αρχή συμπεριφέρθηκαν ως επιχειρηματίες με αυτό που σήμερα είναι γνωστό ως "ο τρόπος της ΗΡ" - Τhe HP Way. Ο Packard ήταν το μυαλό και ο Hewlett η ψυχή πίσω από τη νοοτροπία αυτή. Είναι ένας τρόπος μάνατζμεντ και εταιρικής συμπεριφοράς που μπορεί να συνοψιστεί με δύο λέξεις: εμπιστοσύνη και σεβασμός. Η φιλοσοφία των Hewlett και Packard βασιζόταν στην βαθιά πίστη τους ότι οι εργαζόμενοι μιας επιχείρησης θέλουν να κάνουν τη δουλειά τους σωστά και θα την κάνουν σωστά εφόσον η επιχείρηση τους δώσει τα κατάλληλα μέσα και δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες. Σήμερα αρκετές πεφωτισμένες επιχειρήσεις ισχυρίζονται κάτι τέτοιο, αλλά πριν 70 χρόνια δεν ήταν κάτι συνηθισμένο. Και ακόμα και σήμερα για πολλές επιχειρήσεις αυτά είναι ψιλά γράμματα. Βέβαια δεν είναι συμπτωματικό το ότι η φιλοσοφία αυτή μετανάστευσε επιτυχημένα και επανειλημμένα σε διάφορες χώρες του κόσμου όπου η ΗΡ δραστηριοποιείται. Η εμπιστοσύνη αυτή δεν περιορίζεται μόνο στους εργαζόμενους, αφορά επίσης τους πελάτες, τους προμηθευτές αλλά και τους ανταγωνιστές. Ήταν απόρροια της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο συνεταίρων που ποτέ δεν είχαν τσακωθεί κατά τη διάρκεια της πολύχρονης συνεργασίας τους. Μία άλλη πολύ σημαντική πλευρά του "τρόπου της ΗΡ" είναι η αναγνώριση ότι στον κλάδο των ηλεκτρονικών οι εξελίξεις είναι πάντα ταχύτατες και η επιβίωση μιας επιχείρησης η εξαρτάται από την δυνατότητα να καινοτομεί και να προσαρμόζεται συνεχώς. Οι συνθήκες που ευνοούν κάτι τέτοιο είναι κυρίως ομαδική δουλειά και προσπάθεια.

Οι Hewlett και Packard δεν είναι επιδίωξαν απλώς την επιχειρηματική δραστηριότητα τους με τις αξίες αυτές αλλά τις έκαναν μέρος του επιχειρηματικού DNA της ΗΡ. Κάτι που ίσως είναι πολύ πολυτιμότερο από οποιεσδήποτε καινοτομίες ή οικονομικά αποτελέσματα που πέτυχαν. Γιατί πολύ πριν εμφανιστούν διάφορες θεωρίες και πρακτικές μάνατζμεντ οι δύο πρωτοπόροι αναγνώρισαν ότι όλα αυτά παρέρχονται αλλά ορισμένες ανθρώπινες αξίες στο επιχειρείν είναι μόνιμες και μπορούν να οδηγήσουν σε υλική και ηθική ικανοποίηση κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

[strategy 2001]

 

.

Nothing endures but change     Heraclitus

© alexander consulting     management at its best