archipelago

bluewave

latest updates

strategy
marketing
operations
finance
commentary
book reviews
archipelago
home

alexander
consulting

 

 

a r c h i p e l a g o   2 0 1 7

a sea of scattered ideas, actions, and trends in global business management in strategy, marketing, operations, finance
του Ζήνου Βογιατζήs t r a t e g y

5.9.2018    "As Auto Industry Transforms, Ford And Volkswagen Consider An Alliance - New York Times
Δύο από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες του κόσμου αναζητούν τρόπους συνεργασίας στην ανάπτυξη νέων προϊόντων καθώς ο κλάδος απειλείται πλέον από την Silicon Valley.

30.8.2018    Campbell Soup Prepares a Return to Its (Canned) Roots - New York Times
Η παλιά και πασίγνωστη επιχείρηση σούπας και λαχανικών σε κονσέρβες είχε τα τελευταία χρόνια προσπαθήσει να ακολουθήσει τις τάσεις για πιο υγιεινή διατροφή. Είχε λανσάρει μια γκάμα φρέσκων προϊόντων χωρίς όμως επιτυχία. Τώρα ξαναγυρίζει στις ρίζες της. Η απομάκρυνση από τις ρίζες πρέπει κατά κανόνα να αποφεύγεται. 

30.6.2018    Luxury’s Chess Masters Prepare for a New Game - New York Times
Τα πολυτελή προϊόντα, ρούχα, κοσμήματα, αξεσουάρ κλπ παρουσιάζουν μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης λόγω των αναπτυσσόμενων οικονομιών (κυρίως της Κίνας) και των απαιτήσεων πολλών νεόπλουτων. Οι διάφοροι όμιλοι σχετικών επιχειρήσεων ανακατατάσσουν τα χαρτοφυλάκια των επιχειρήσεων τους για να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη τους. 

20.6.2018    "Strategy" May Be More Useful To Pawns Than To Kings - New York Times
Μια εξαιρετική ανασκόπηση της στρατηγικής και του ρόλου της από τις πολεμικές της καταγωγές στην πολιτική αλλά και στο επιχειρείν. Βασικό δίδαγμα: τα οράματα είναι το "τι", η στρατηγική το "πώς".

30.3.2018    BMW and Daimler, Once Rivals, Join Forces to Fend Off Silicon Valley - New York Times
Συνεργασία μεταξύ των δύο πρώην ανταγωνιστών στην προσφορά υπηρεσιών μεταφορών με τα οχήματα τους, στην προσπάθεια να αντιμετωπίσουν την απειλή της Silicon Valley.

6.3.2018    The Design Theory Behind Amazon's Success - Fast Company
Ο ρόλος της θεωρίας του design στην τεράστια επιτυχία της γνωστής διαδικτυακής επιχείρησης.

3.2.2018    After Era That Made It a Verb, Xerox, in a Sale, Is Past Tense - New York Times
Η πορεία προς τον αφανισμό της ιστορικής επιχείρησης που τα προϊόντα της ήταν συνώνυμα με τα φωτοαντιγραφικά μηχανήματα για δεκαετίες και που ήταν ο εφευρέτης διαφόρων τεχνολογιών που δεν εκμεταλλεύθηκε εμπορικά. Έχει γίνει το πιο γνωστό παράδειγμα επιχείρησης που παγιδεύτηκε στις δεξιότητες της (competence trap). Είχε γίνει τόσο καλή σε έναν τομεα ώστε δεν μπόρεσε να κανει τίποτα άλλο. 

 m a r k e t i n g

20.11.2018   Life Is Not Simple, But Brands Should Be - Marketing Daily
Διάφορες έρευνες παγκόσμια έχουν δείξει ότι οι καταναλωτές προτιμούν μάρκες με απλότητα σε ό,τι αφορά τις εμπειρίες που αποκομίζουν. 

7.8.2018   Ikea Opens First India Store, Tweaking Products but Not the Vibe - New York Times
Η γνωστή σουηδική επιχείρηση ανοίγει το πρώτο κατάστημα της στην Ινδία με προϊόντα και υπηρεσίες κατάλληλα προσαρμοσμένες στα τοπικά γούστα χωρίς όμως να χάνει τον βασικό της χαρακτήρα. Στελέχη της επισκέφτηκαν πάνω από 1.000 σπίτια για να δουν από κοντά τον καταναλωτή, τις επιθυμίες και ανάγκες του. Να σημειωθεί ότι στην Ινδία τα προϊόντα που διαθέτει η ΙΚΕΑ διατίθενται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις με εξαιρετική εξυπηρέτηση. 

27.6.2018   How Many Versions Of A Products Do Consumers Really Need? - Harvard Business Review
Η μεγάλη ποικιλία προϊόντων δεν είναι πάντα επιθυμητή. Οι καταναλωτές συνήθως λένε ότι επιθυμούν πολλές εκδοχές ενός πρϊόντος. Στην ουσία όμως κάτι τέτοιο εξαρτάται από το αν το προϊόν έχει κάποια πρακτική χρήση ή είναι απλώς για ψυχαγωγία. 

17.5.2018   Cadillac Makes Great Cars. Too Bad Americans Want S.U.V.s - New York Times
Η γνωστή αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία πολυτελών οχημάτων έχει λανσάρει μια σειρά εξαιρετικών προϊόντων, κυρίως σεντάν, αλλά αντιμετωπίζει δυσκολίες καθώς αμελεί τις προτιμήσεις των καταναλωτών στα SUV.

25.1.2018   For Better Customer Service Offer Options Not Apologies - Harvard Business Review
Η συνηθισμένη πρακτική στην εξυπηρέτηση του πελάτη είναι να ζητάει η επιχείρηση συγγνώμη για οποιαδήποτε προβλήμα που είχε ο πελάτης με τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες της. Είναι πολύ καλύτερο όμως να προσφέρει στον πελάτη επιλογές για την επίλυση των προβλημάτων παρά συγγνώμες. Κάτι τέτοιο απαιτεί κατάλληλη επιμόρφωση του προσωπικού της.

23.1.2018   How Customer Service Can Turn Angry Customers To Loyal Ones - Harvard Business Review
Η ποσοτικοποίηση της καλής εξυπηρέτησης του πελάτη είναι κρίσιμη. Ο πελάτης είναι διατεθειμένος να πληρώσει κάτι παραπάνω στο μέλλον αν είχε κάποια θετική εμπειρία εξυπηρέτησης από μια επιχείρηση.

7.2.2018   The Most Successful Brands Focus On Users - Not Buyers - Harvard Business Review
Οι παραδοσιακές επιχειρήσεις βασίζουν τα προϊόντα και υπηρεσίες τους στον νου του καταναλωτή, οι ψηφιακές επιχειρήσεις στην ζωή του καταναλωτή. Οι πρώτες δίνουν έμφαση στις προσπάθειες πριν τις πωλήσεις, οι δεύτερες μετά από τις πωλήσεις.

3.2.2018   Aiming At China's Armpits: When Foreign Brands Misfire - The New York Times
Η επιτυχία καταναλωτικών προϊόντων σε άλλες χώρες δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση για διάφορους λόγους. Γίγαντες με τεράστια παρουσία και όνομα όπως η Procter & Gamble και η Unilever έχουν σκοντάψει σε προϊόντα όπως τα αποσμητικά και οι σερβιέτες κυρίως για πολιτισμικούς αλλά και βιολογικούς λόγους. 

8.1.2018   The Difference Between Marketing And Advertising - Marketing Sherpa
Με δυο λόγια, το μάρκετινγκ είναι στρατηγική, η διαφήμιση εκτέλεση.

3.1.2018   A 72-Year-Old Italian Star Barely Showing Its Age - The New York Times
Η πασίγνωστη και κλασική πλέον Vespa είναι μια μάρκα 72 ετών που ευημερεί παρά τον ανταγωνισμό που αντιμετωπίζει.

 o p e r a t i o n s

11.10.2018   Here’s the Skinny: For Lean Production Processes to Work, a Company Needs to Be All In - New York Times
Η λιτή παραγωγή (lean manufacturing) έχει πολλούς οπαδούς και πολλούς τρόπους εφαρμογής, από την συμμετοχή όλων των εργαζομένων, την συνεχή βελτίωση, την μείωση της σπατάλης και του κόστους, την υψηλή παραγωγικότητα.

20.2.2018   Want Happy Customers? Focus On Happy Employees - McKinsey Quarterly
Ευχαριστημένοι εργαζόμενοι σημαίνει ευχαριστημένοι πελάτες, ιδιαίτερα στην παροχή υπηρεσιών. 

 f i n a n c e

22.1.2018   Why Zero-Based Budgeting Makes Sense Again - McKinsey Quarterly
Οι προϋπολογισμοί μηδενικής βάσης αναγκάζουν μια επιχείρηση να εξετάζει κάθε κόστος ετήσια από την αρχή ώστε να βρίσκει τα καλύτερα αποτελέσματα, να έχει διαφάνεια, πειθαρχία, και να ελέγχει αποτελεσματικά το κόστος της. Η τεχνική αυτή ήταν πολύ δημοφιλής την δεκαετία του 70 αλλά έχει αρχίζει να χρησιμοποιείται και πάλι ευρέως. Η παγκοσμιοποίηση και ο οξύς ανταγωνισμός έχουν κάνει την συμπίεση του κόστους απαραίτητη. 

 

.

THIS  the world the small the great!     Odysseus Elytis

© alexander consulting     management at its best