archipelago

bluewave

latest updates

strategy
marketing
operations
finance
commentary
book reviews
archipelago
home

alexander
consulting

 

 

a r c h i p e l a g o   2 0 1 7

a sea of scattered ideas, actions, and trends in global business management in strategy, marketing, operations, finance
του Ζήνου Βογιατζήs t r a t e g y

1.12.2017    Why Trying New Things Is So Hard To Do - New York Times
Ο πειραματισμός τόσο σε ιδιωτικές όσο και δημόσιες επιχειρήσεις είναι πάντα δύσκολος καθώς μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες. Έτσι καταλήγουμε στο να κάνουμε τα ίδια και τα ίδια και να χάνουμε ευκαιρίες για βελτίωση. 

1.11.2017    In Search Of A Better Stretch Target - McKinsey Quarterly
Απαιτητικοί στόχοι στην στρατηγική μπορεί να βελτιώσουν την απόδοση μιας επιχείρησης, αλλά άπιαστοι στόχοι μπορεί να την βλάψουν.

16.7.2017    The Decline Of The Baronial CEO - New York Times
Ο αυτοκρατορικός CEO του παρελθόντος με το μεγάλο γωνιακό γραφείο, την κυρίαρχη και πολύχρονη παρουσία στην κορυφή μιας επιχείρησης έχει αρχίσει να παρακμάζει. Κάτι οι ακτιβιστές επενδυτές, κάτι η παγκσομιοποίηση και ο ανταγωνισμός που επιβάλλει επιχειρηματικό πνεύμα και ευελιξία, κάτι τα λιγότερο ομοιόμορφα διοικητικά συμβούλια έχουν αλλάξει τα πράγματα.   

1.7.2017    What CEOs Are Reading Today - McKinsey Quarterly
Τα βιβλία που οι επικεφαλής διαφόρων επιχειρήσεων και οργανισμών διαβάζουν τον καιρό αυτό.

16.6.2017    Why Leaders Don't Always Make Good Managers - New York Times
Η διαφορά μεταξύ ηγετών και μάνατζερ είναι πολύ σημαντική στο επιχειρηματικό μάνατζμεντ. Ο πρόεδρος μιας αμερικανικής επιχείρησης της ψηφιακής οικονομίας δίνει διάφορυς λόγους. 

31.5.2017    Enduring Insights On Strategy And Corporate Finance - McKinsey Quarterly
Η στρατηγική και το χρηματοοικονομικό μάνατζμεντ είναι στενά συνυφασμένα. Διάφορες πλευρές της σχέσης τους από μια συλοογή άρθρων.

14.3.2017    Smaller German Firms Rethink Foreign Investments - Wall Street Journal
Οι αξιοθαύμαστες μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Γερμανίας με τον επιθετικό διεθνή προσανατολισμό τους (τις έχουμε δει εδώ και εδώ) αντιμετωπίζουν διλήμματα καθώς το πολιτικό κλίμα έχει προσθέσει στοιχεία αστάθειας και αβεβαιότητας σε διάφορες διεθνείς αγορές κάνοντας τις επενδυτικές αποφάσεις τους δύσκολες.

7.3.2017    The Era Of Overconfident CEOs Is Waning - Wall Street Journal
Οι παντοδύναμοι, αλάνθαστοι, ισχυρογνώμωνες CEO του παρελθόντος δεν είναι πια της μόδας. Επίπεδες ιεραρχίες, διαφάνεια, συναίνεση και ομαδική δουλειά απαιτούν διαφορετικά προσόντα. 

26.2.2017    10 Lessons From 10 Years Of The World's Most Innovative Companies - Fast Company
Διδάγματα από μερικές από τις πιο επιτυχημένες καινοτομικές επιχειρήσεις.

2.2.2017    A Case Study In Chaos - New York Times
Ο Τραμπ ως υποψήφιος διαφήμιζε το επιτυχημένο επιχειρηματικό ταλέντο του. Ως πρόεδρος είναι επικεφαλής ενός χαοτικού και αναποτελεσματικού Λευκού Οίκου. Μερικοί ειδικοί του μάνατζμεντ σχολιάζουν. 

25.1.2017    How Eric Ryan Created His Own Cool Jobs - Advertising Age
Μια πολύ σπουδαία συμβουλή από τον συνιδρυτή της Method για το πώς μπορεί να αρχίσει μια νέα επιχείρηση επιλύοντας ένα πρόβλημα της κατηγορίας του προϊόντος. Στην περίπτωση του ήταν η εξάλειψη των επικίνδυνων χημικών από τα οικιακά προϊόντα καθαρισμού που τα έκαναν ασφαλή για τον χρήστη και φιλικά προς το περιβάλλον.

 m a r k e t i n g

15.12.2017   People Just Want products That Make Them Happy And Healthy - Fast Company
Μια έρευνα έδειξε ότι οι προσπάθειες μάρκετινγκ πολλών επιχειρήσεων για όλο και περισσότερη κατανάλωση αφήνουν αδιάφορους τους καταναλωτές, που στην πλειοψηφία τους  προτιμούν κάποια "ισορροπημένη απλότητα" από τα διάφορα brand.  

30.11.2017   Everything Is Marketing: Why All CEOs Should Have Marketing Backgrounds - Marketing Sherpa
Οτιδήποτε μια επιχείρηση κάνει είναι μάρκετινγκ. Αλλά το μάρκετινγκ δεν είναι απλώς διαφήμιση και άλλες σχετικές δραστηριότητες. Έχει να κάνει με κάποια ευρύτερη σχέση του πελάτη με την επιχείρηση και τα προϊόντα της που μπορεί να περιέχει στοιχεία που δεν θεωρούνται συνήθως μάρκετινγκ.    

21.6.2017   Take Feta. Add Frites. Stir European Rules. Fight. - New York Times
Οι ατέλειωτες διαμάχες για το τι είναι και δεν είναι αυθεντικό και το πώς παρασκευάζεται και ονομάζεται καθώς και οι επίσης ατέλειωτοι κανονισμοί της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του σωστού σπέρματος γουρουνιών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή ιταλικού προσούτο. Δουλειά δεν είχε ο διάολος κλπ κλπ...

7.6.2017   JackTrout, Who Fought For Consumers' Minds Dies at 82 - New York Times
Απεβίωσε ο εκ των νομοθετών του μάρκετινγκ Jack Trout. Με τον συνεργάτη του Al Ries τόνισαν την σημασία της τοποθέτησης στο μάρκετινγκ και το ότι το μάρκετινγκ είναι κυρίως μάχη αντιλήψεων παρά προϊόντων.

1.6.2017   How To Turn Marketing Efficiency Into Growth - McKinsey Quarterly
Το πού και πώς επενδύει κανείς στο μάρκετινγκ είναι κρίσιμο στην αύξηση των πωλήσεων και την ανάπτυξη.

21.4.2017   As Retail Goes, So Goes The Nation - New York Times
Ένας ακόμα επικήδειος για το αμερικανικό λιανικό εμπόριο που βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή και τις κοινωνικές επιπτώσεις της καθώς θέσεις εργασίας χάνονται σε μαγαζιά που κλείνουν και νέες δημιουργούνται στο ηλεκτρονικό εμπόριο. 

18.3.2017   Retail Store "Bubble"Has Burst And CEOs Search For Answers - Wall Street Journal
Η αγωνιώδης αναζήτηση λύσεων στο πρόβλημα της κρίσης του λιανεμπορίου στις ΗΠΑ από πολλά γνωστά ονόματα του κλάδου καθώς μαγαζιά κλείνουν με ρυθμούς ρεκόρ.

3.3.2017   Car Makers Spend More On Discounts Than Labor On A Car - Wall Street Journal
Η κατάρα των προσφορών όταν οι πωλήσεις είναι πεσμένες. Το κόστος των προσφορών αυτών για διάφορες αυτοκινητοβιομηχανίες στις ΗΠΑ είναι μεγαλύτερο από το εργατικό κόστος.

10.2.2017   Will Trump Tee Off On Japanese Cars? - Wall Street Journal
Ένα παλιό θέμα από την δεκαετία του 80 ξαναέρχεται στην επικαιρότητα από τον πρόεδρο Τραμπ. Ο υποτιθέμενος προστατευτισμός της Ιαπωνίας που υποτίθεται ότι κρατάει κλειστή την αγορά αυτοκινήτων επηρεάζοντας αρνητικά τις πωλήσεις αμερικανικών αυτοκινήτων εκεί. Το θέμα όμως είναι πολύ απλό: οι αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες δεν προσάρμοσαν ποτέ τα προϊόντα τους στις προτιμήσεις των ιαπώνων καταναλωτών. Δεν είναι τυχαίο που οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν σταθερά υψηλές πωλήσεις στην ίδια χώρα με τα κατάλληλα προϊόντα. 

26.1.2017   Make Marketing Creative Again - Advertising Age
Το μάρκετινγκ ήταν ένα από τα πιο δημιουργικά τμήματα μιας επιχείρησης. Αλλά η επικράτηση συνεχούς συλλογής και ανάλυσης στοιχείων και η πίεση για οικονομικά αποτελέσματα έχει στερήσει το μάκρετινγκ από την φαντασία που απαιτεί.

24.1.2017   The Demise Of The Department Store Experience - Advertising Age
Τα πολυκαταστήματα στις ΗΠΑ συρρικνώνονται και κλείνουν το ένα μετά το άλλο, πολλά από αυτά ιστορικές επιχειρήσεις με παρουσία πολλών δεκετιών στην αμερικανική αγορά. Βασικός λόγος το ηλεκτρονικό εμπόριο. Αλλά η τάση αυτή μπορεί να αντιστραφεί με κάποια στρατηγική παρουσίας σε εθνικό επίπεδο αλλά προσαρμοσμένης σε τοπικά γούστα και αγοραστικές συνήθεις, κάτι που το ηλεκτρονικό εμπόριο με την ομοιομορφία του δεν μπορεί να κάνει.o p e r a t i o n s

26.4.2017   How Startups Respond To HR Stumbles - Wall Street Journal
Πολλά startup από ανάγκη προσλαμβάνουν στελέχη βιαστικά χωρίς να σχεδιάζουν τα κατάλληλα συστήματα ανθρώπινων πόρων, κάτι που δημιουργεί προβλήματα. Στην Κοιλάδα του Πυριτίου πολλές νεοσύστατες επιχειρήσεις έχουν βρει τρόπους να αποφεύγουν τα προβλήματα αυτά.f i n a n c e

3.10.2017   Employee Ownership Can Boost Corporate Profits - Wall Street Journal
Η συμμετοχή των εργαζομένων στα κέρδη είναι πλεονέκτημα για τις επιχειρήσεις με τα σχετικά προγράμματα. Αυτό έδειξε μια έρευνα σε παγκόσμια κλίμακα με 57.000 επιχειρήσεις. Υπάρχουν δύο πλευρές στο θέμα: η συμμετοχή στα κέρδη σημαίνει ιδιοκτησία και έτσι αυξάνει την παραγωγικότητα αλλά η ιδιοκτησία κάνει τους εργαζόμενους πιο διστακτικούς στην ανάληψη ρίσκου και πιο συντηρητικούς βλάπτοντας την επιχείρηση.

18.8.2017   Dividends Eat Up Bigger Slice of Company Profits - Wall Street Journal
Τα χαμηλά επιτόκια στις ΗΠΑ έχουν κάνει πολλούς επενδυτές να στραφούν σε μετοχές που δίνουν μερίδια. Οι επιχειρήσεις με μερίδια είναι διστακτικές να τα μειώσουν γιατί φοβούνται την αρνητική επίδραση στην τιμή των μετοχών τους. Έτσι είναι διατεθειμένες να βλέπουν τα κέρδη τους να πηγαίνουν σε πληρωμές μεριδίων.  

31.5.2017   Enduring Insights On Strategy And Corporate Finance - McKinsey Quarterly
Η στρατηγική και το χρηματοοικονομικό μάνατζμεντ είναι στενά συνυφασμένα. Διάφορες πλευρές της σχέσης τους από μια συλλογή άρθρων.

 

.

THIS  the world the small the great!     Odysseus Elytis

© alexander consulting     management at its best