archipelago

bluewave

latest updates
06.2016

strategy
marketing
operations
finance
commentary
book reviews
archipelago
home

alexander
consulting

 

 

a r c h i p e l a g o   2 0 1 5

a sea of scattered ideas, actions, and trends in global business management in strategy, marketing, operations, finance
του Ζήνου Βογιατζήs t r a t e g y

23.12.2015   The 10 Best Business Lessons Of 2015 - Fast Company
Δέκα μαθήματα για μάνατζερ και επιχειρηματίες. Μάθημα Νο 1: Το στήσιμο μιας νέας επιχείρησης είναι πολύ δύσκολο όση εμπειρία και αν έχει κανείς. Μάθημα Νο 8: Η δουλειά με όσους διαφωνούν μαζί σου είναι πολύ δύσκολη αλλά αποτελεσματικότερη.

11.12.2015   Wall Street Rewards CEOs Who Talk About Their Strategies - Harvard Business Review
Μια έρευνα έδειξε ότι η Wall Street επιβραβεύει (με υψηλότερες τιμές μετοχών εννοείται) επιχειρήσεις και CEO με ξεκάθαρη στρατηγική που την παρουσιάζουν στις αγορές ξεκάθαρα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για καινούργιους CEO.

1.11.2015   Why Organizations Don't Learn - Harvard Business Review
Ο τίτλος τα λέει όλα. Βασικά προβλήματα οι εμμονές με επιτυχία, δράση, συμβατικότητα, εξειδίκευση.  

30.9.2015   Airbnb Crimps Hotels's Power On Pricing - Wall Street Journal
Τα υποκατάστατα προϊόντα είναι μια από τις πέντε ανταγωνιστικές δυνάμεις ενός κλάδου. Η Airbnb, που επιτρέπει στον οποιονδήποτε να νοικιάζει κάποιο δωμάτιο που του περισσεύει, έχει όλα τα πλεονεκτήματα να κάνει τον ανταγωνισμό στον ξενοδοχειακό κλάδο εντονότερο.

23.9.2015   Europe's Disappearing National Airlines - Wall Street Journal
Οι πάλαι ποτέ κραταιές κρατικές αεροπορικές εταιρίες με τα μονοπωλιακά προνόμια και προνομιούχους εργαζόμενους πνέουν τα λοίσθια λόγω του ανταγωνσιμού από μικρές εταιρίες φτηνών να'ύλων που εκδημοκράτισαν τις πτήσεις. Τελευταία τους ελπίδα οι συγχωνεύσεις.

17.8.2015   How Europe Is Finally Taking On Silicon Valley - Fast Company
Η ΕΕ προσπαθεί να αλλάξει το επιχειρηματικό περιβάλλον για να βοηθήσει πολλά stratup να επιχειρούν σε κάποιο ενοποιημένο περιβάλλον. Φορολογία, προστασία δεδομένων, εμπόριο, μεταφορές κλπ είναι τομείς που πρόκειται να δουν αλλαγές. Βέβαια το ενοποιημένο περιβάλλον αν και είναι σημαντική πρόοδος θα επηρεάσει θετικά και τις αμερικανικές επιχειρήσεις πολλές από τις οποίες έχουν επιδόσεις στην Ευρώπη πολύ καλύτερες από αυτές στις ΗΠΑ. Πόσο γρήγορα θα γίνουν όλα αυτά σε έναν τομέα που τα πάντα αλλάζουν καθημερινά είναι άλλο θέμα. Πάντως για την  ώρα είναι θετικό γιατί η ΕΕ μέχρι τώρα το είχε ρίξει στους δικαστικούς αγώνες.

19.5.2015   Europe is Struggling to Foster a Startup Culture - Wall Street Journal
Παρά τις εξαιρέσεις του Λονδίνου, του Βερολίνου, και της Στοκχόλμης, η Ευρώπη είναι πολύ πίσω από τις ΗΠΑ όσον αφορά την δημιουργία νέων επιχειρήσεων αλλά τα πράγματα μπορούν να βελτιωθούν. Ας μην ξεχνάμε το 2009, ναι το 2009, μπήκε τέλος στις γραφειοκρατικές εμμονές της ΕΕ με την κύρτωση των αγγουριών - μετά από 20 χρόνια, ναι 20 χρόνια...  

19.5.2015   Competitive Intelligence Shouldn't Just Be About Your Competitors - Harvard Business Review
Η συλλογή πληροφοριών σχετικά με τους ανταγωνιστές (competitive intelligence), ένα σημαντικό μέρος του στρατηγικού μάνατζμεντ, παραδοσιακά συγκεντρώνεται στους ανταγωνιστές και τις κινήσεις τους. Τώρα μερικές πρωτοπόρες επιχειρήσεις συγκεντρώνονται στην αγορά συνολικά για να βρουν ευκαιρίες και να προβλέψουν απειλές. Είναι κάτι που οδηγεί σε καλύτερη στρατηγική.

18.5.2015   What Makes a Great Chief Strategy Officer - Harvard Business Review
Όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές από το 1999 η στρατηγική είναι κρισιμότερη από ποτέ. Διάφορες επιχειρήσεις έχουν πλέον και τον σχετικό επικεφαλής. Η στρατηγική δεν είναι κάποια στατική ετήσια διαδικασία αλλά είναι συνεχής. Οι επικεφαλής της στρατηγικής έχουν ορισμένα βασικά καθήκοντα.

6.5.2015   The First Question to Ask of Any Strategy - Harvard Business Review
Ένα έξυπνο τεστ στρατηγικής από τον Roger Martin με μια απλή ερώτηση: δεδομένου του τι κάνω, θα ήμουνα ανόητος αν έκανα το εντελώς αντίθετο; Αν ναι, τότε οι ανταγωνιστές μου έχουν πάνω-κάτω την ίδια στρατηγική με την δική μου. Κάτι που πρέπει να αλλάξει.

2.5.2015   The Case Against Competition - Harvard Business Review
Πολλές φορές πολλές επιχεριήσεις αποκτούν εμμονές με τους ανταγωνσιτές που πρέπει να τους κατατροπώσουν - μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, καλύτερα κέρδη, καλύτερη ποιότητα κλπ. Κάτι τέτοιο φθείρει την επιχείρηση. Αντίθετα κάτι που εμπνέει, όπως πχ το κορυφαίο προϊόν στην αγορά, είναι προτιμότερο. Είναι καλύτερο να εξυπηρετήσει κανείς τις ανάγκες του πελάτη παρά να νικήσει τον αντίπαλο.

30.4.2015   Apple Won't Always Rule, Just Ask IBM - New York Times
Στον κλάδο της τεχνολογίας, αλλά και σε οποιονδήποτε άλλο, η ρήση του Ηράκλειτου "τα πάντα ρει" βασιλεύει. Σήμερα κυριαρχεί η Apple που μόλις πριν 15 χρόνια ήταν στα όρια του αφανισμού. Μια εξαιρετική σύγκριση της πορείας των δύο γνωστών επιχερήσεων που δείχνει ότι η ΙΒΜ ήταν ακόμα πιο κυρίαρχη από την Apple πριν γίνει μια επιχείρηση της σειράς.

29.4.2015   The 5 Requirements of a Truly Innovative Company - Harvard Business Review
Κοινή λογική για το τι απαιτείται για μια καινοτομική επιχείρηση: καινοτόμοι εργαζόμενοι, ξεκάθαρος ορισμός της καινοτομίας, λεπτομερή μετρικά μεγέθη, ικανά ηγετικά στελέχη, διαδικασίες μάνατζμεντ που να ευνοούν καινοτομία.

15.4.2015   Predict The Future Of Your Business - Harvard Business Review
Όπως είπε κάποιος είναι πολύ δύσκολο να κάνει κανείς προβλέψεις, ιδιαίτερα για το μέλλον. Και όμως είναι απαράιτητες στο στρατηγικό μάνατζμεντ. Πρέπει να βρίσκει κανείς απαντήσεις σε τρεις βασικές ερωτήσεις: τι έχει αλλάξει, τι υποθέσεις που είχαμε κάνει στο παρελθόν είναι πια ξεπερασμένες, και πώς μπορούμε να εκμεταλλευθούμε τις αλλαγές.

5.4.2015   Leadeship Lessons From Great Family Businesses - Harvard Business Review
Κάπου 30% των οικογενειακών επιχειρήσεων παραμένουν βιώσιμες μετά μια γενιά, 12% μετά δύο, και 3% μετά τρεις. Ακόμα και αυτές που συνεχίζουν το κάνουν με σημαντικά μειωμένη την αξία τους. Οι πλέον επιτυχημένες επιχειρήσεις διαχωρίζουν οικογένεια και επιχείρηση (δεν υπάρχουν διακρίσεις μεταξύ οικογενειακών και άλλων στελεχών, διοικούνται από συμβούλια επαγγελματιών), δεν αγνοούν ποτέ αυτό που τις έκαναν να ξεχωρίσουν, στα θέματα διαδοχής δίνουν μεγάλη σημασία στα προσόντα, και έχουν μια πολύ πειθαρχημένη διαδικασία διαδοχής και επιλογής ηγετικών στελεχών. 

23.3.2015   Few Companies Actually Succeed In Going Global - Harvard Business Review
Mια έρευνα από 20.000 εταιρίες σε 30 χώρες δείχνει ότι η επέκταση σε παγκόσμιες αγορές δεν έρχεται ούτε εύκολα ουτε γρήγορα.

21.3.2015   The Biggest Business Comebacks Of The Past 20 years - Fast Company
Apple, GM, Starbucks, Nintendo, και Lego ανάμεσα σε πολλά παραδείγματα επιχειρήσεων που επανήλθαν κυρίαρχες από το χείλος του αφανισμού.

20.3.2015   3 Things CEOs Worry About The Most - Harvard Business Review
Ανεύρεση ταλαντούχου προσωπικού, λειτουργία σε παγκόσμια κλίμακα, κανονισμοί και νομικό περιβάλλον απασχολούν τα ηγετικά στελέχη. 

6.3.2015   7 Traits of Companies Οn The Fast Track To International Growth - Harvard Business Review
Τα βασικά χαρακτηριστικά επιχειρήσεων με διεθνή ανάπτυξη: έχουν διεθνή προσανατολισμό, διαλέγουν συνεργάτες προσεκτικά, δίνουν σημασία στις ευκαιρίες που τους παρουσιάζονται, βασίζονται σε σκληρά αριθμητικά μεγέθη, εκμεταλλεύονται το διαδίκτυο, δίνουν μεγάλη σημασία στην διεθνή στρατηγική τους, και βάζουν πάνω απ' όλα τον πελάτη.

5.3.2015   Reid Hoffman's Two Rules For Strategy Decisions - Harvard Business Review
Ο ιδρυτής της LinkedIn προτείνει ταχύτητα (που μπορεί να μην είναι κατάλληλη για παλιότερες πιο καθιερωμένες επιχειρήσεις) και απλότητα, που επιτρέπει ταχύτητα.

12.2.2015   Google, Mighty Now, But Not Forever - New York Times
Μια εξαιρετική ανάλυση του πώς πανίσχυρες επιχειρήσεις περνάνε σταδιακά στην αφάνεια. Τα τελευταία 30 χρόνια πολλές κυρίαρχες επιχειρήσεις τεχνολογίας εξαφανίστηκαν. Άλλες, όπως η Hewlett-Packard και η Microsoft περνάνε μεγάλες φουρτούνες καθώς τις ξεπέρασαν οι εξελίξεις. Πολλές φορές η σημερινή δύναμη μιας επιχείρησης, ιδιαίτερα μεγάλης, γίνεται η αδυναμία της και το δηλητήριο που την σκοτώνει στο μέλλον.

9.2.2015   Most Innovative Companies 2015 - Fast Company
Οι γνωστοί ύποπτοι.

23.1.2015   What Is A Business Model? - Harvard Business Review
Μια πολύ καλή ανασκόπηση του όρου μέσα από άρθρα και βιβλία, αρχής γενομένης από τον Drucker που εισήγαγε την ιδέα (αλλά όχι και τον όρο) το 1994 και η οποία ήταν πολύ κοντά στην έννοια της στρατηγικής κατά Porter. Ανάμεσα τους και ένα βιβλίο που έχουμε δει πάνω στο θέμα των επιχειρηματικών μοντέλων.

8.2.2015   Are CEOs That Talented or Just Lucky? - New York Times
Καθώς η ψαλίδα μεταξύ των μέσων μισθών σε επιχειρήσεις και αυτών των CEO έχει ανοίξει σε προκλητικά επίπεδα στις ΗΠΑ τα ερωτήματα αυξάνουν για το κατά πόσον οι μισθοί αυτοί δικαιολογούνται. Μια περίπτωση διαζυγίου ενός στελέχους αποκαλύπτει ότι ένα μικρό ποσοστό της απόδοσης των ηγετικών αυτών στελεχών οφείλεται σε ταλέντο, δεξιότητες μάνατζμεντ, και καλές οικονομικές αποφάσεις.

6.2.2015   10 Books That Inspire Today's Leaders - Fast Company
Ανάμεσα τους και το βιβλίο του ιδρυτή της Zappo's Tony Hsieh.

13.1.2015   Any Value Proposition Hinges on the Answer to One Question - Harvard Business Review
Μια παραλλαγή στο θέμα των τριών γενικών στρατηγικών, πώς η στρατηγική μπορεί να επηρεάσει τις πωλήσεις, και οι διαφορές μεταξύ στρατηγικής χαμηλού κόστους και διαφοροποίησης. Με δύο λόγια: φτιάξε το φθηνότερα ή πούλησε το ακριβότερα.m a r k e t i n g

29.12.2015   Lego Builds Stronger Ties To Girls - Wall Street Journal
Το κλασικό θέμα του ποιοι ΔΕΝ είναι πελάτες μας που συχνά παραμελείται από επιχειρήσεις εστιασμένες στους πελάτες τους. Παραδοσικά τα Lego θεωρούνταν παιχνίδια για αγόρια αν και ποτέ δεν ήταν αυτή η πρόθεση της γνωστής δανικής επιχείρησης. Μετά από μακροχρόνιες προσπάθειες με βάση την ανάπτυξη κατάλληλων προϊόντων η επιχείρηση έχει αρχίσει να κατακτά το άλλο μισό της αγοράς.

18.10.2015   Our Brain Says Corporations Are People Too - Wall Street Journal
Μια καινούργια έρευνα έδειξε ότι έχουμε την τάση να βλέπουμε εταιρίες και την συμπεριφορά τους σαν άτομα, με όλα τα προσόντα και κουσούρια τους.

10.10.2015   New Diet Pepsi Leaves Loyalists With Bad Taste - Wall Street Journal
Το αιώνιο δίλημμα στο μάρκετινγκ: ένα νέο προϊόν μπορεί να κερδίσει νέους οπαδούς και να χάσει παλιούς. Η σειρά της Pepsi με την νέα diet cola.

17.8.2015   The Top 10 Business Rivalries In History - Fast Company
Ο νόμος της διαρχίας στην πράξη: Coke-Pepsi, Boeing-Airbus, McDonalds-Burger King κλπ κλπ.

12.8.2015   With iPad Sales Falling, Apple Pushes Into Businesses - Wall Street Journal
Καθώς οι πωλήσεις των iPad έχουν αρχίσει να πέφτουν η Apple στρέφεται σοφά σε αυτούς που ΔΕΝ είναι πελάτες της και που συχνά αμελούνται από επιχειρήσεις. Το iPad παίρνει πλέον χροιά εργαλείου δουλειάς για να διατεθεί στην τεράστια και πάντα επικερδή αγορά επιχειρήσεων.

12.8.2015   In Apple Watch Debut, Signs Of A Familiar Path To Success - New Yotk Times
Το λανσάρισμα του καινούργιου ρολογιού της Apple ακολουθεί μια πορεία που είναι γνωστή από τα άλλα επιτυχημένα προϊόντα της: στην αρχή είναι ακριβό, δεν φαίνεται να έχει μεγάλη χρησιμότητα, αλλά στην συνέχεια η Apple και οι χρήστες βρίσκουν νέες χρήσεις και εφαρμογές, το βελτιώνουν μεθοδικά καθώς η Apple χαμηλώνει την τιμή του κάνοντας το έτσι εξαιρετικά δημοφιλές και κυρίαρχο.

9.7.2015   Paper Makers Campaign Takes Page From Farmers - Wall Street Journal
Η κλαδική διαφήμιση συνεχίζεται στις ΗΠΑ καθώς διάφορες έρευνες έχουν δείξει ότι οι αυξάνει την ζήτηση. Μιμούμενοι τους κλάδους του γάλακτος και του βοδινού κρέατος, που είχαν κάνει πασίγνωστες καμπάνιες όταν τα προϊόντα αυτά είχαν πάρει την κατιούσα, οι κατασκευαστές χαρτιού και προϊόντων συσκευασίας άρχισαν την δική τους καμπάνια σε τηλεόραση και τύπο για το πώς όλοι χρησιμοποιούν χαρτί και συσκευασία καθημερινά στην ζωή τους.

18.6.2015   Why Apple Should Kill Off the Mac - Wall Street Journal
Μια ενδιαφέρουσα πρόταση αλλαγής στρατηγικής προϊόντων για την πιο επιτυχημένη επιχείρηση στον κόσμο: να σταματήσει το προϊόν που την έκανε διάσημη. Μόνο που το προϊόν είναι εξαιρετικά επικερδές.

17.6.2015   What Makes FC Barcelona Such a Successful Business - Harvard Business Review
Tι κάνει την Μπαρτσελόνα τόσο επιτυχημένη ως επιχείρηρη; Η ταυτότητα της. Η μάρκα της. Με άλλα λόγια το "ποιοι είμαστε" που συμπληρώνεται από το "τι κάνουμε", την εταιρική κουλτούρα, τις αξίες της, την συμπεριφορά της.

11.6.2015   How Do Companies Quietly Raise Prices? They Do This - Wall Street Journal
Οι χαριτωμενιές στο μάρκετινγκ δεν λείπουν από πουθενά. Στην αμερικανική αγορά η συνηθισμένη πρακτική για να ανεβάζει κανείς τις τιμές είναι να μειώνει το προϊόν που διαθέτει στην ίδια ακριβώς συσκευασία όπως πριν. Για παράδειγμα, το ίδιο ακριβώς κουτάκι με πιπέρι έχει την ίδια τιμή όπως πριν αλλά 25% λιγότερο πιπέρι. Αλλά έχουν γνώση οι φύλακες: καταναλωτές, τύπος, οργανώσεις καταναλωτών, κρατικές υπηρεσίες προστασίας των καταναλωτών. 

7.5.2015   The Best CMOs Combine 4 Leadership Styles - Harvard Business Review
Οι καλύτεροι επικεφαλής μάρκετινγκ είτε ακούνε τον πελάτη είτε είναι φανατικοί με την απόδοση του μάρκετινγκ είτε αφηγούνται κάποια ιστορία είτε είναι οραματιστές που κοιτάνε πολύ μακρύτερα από αυτό που θέλει ο πελάτης.

15.4.2015    Why Customer Relationships Trump Powerful Brands - Harvard Business Review
Από την αρχή της ψηφιακής επανάστασης στις επικοινωνίες έχει αρχίσει μια διαμάχη. Μερικοί υποστηρίζουν ότι οι μάρκες δεν έχουν πλέον μεγάλη σημασία καθώς ο αγοραστής έχει στην διάθεση του όλες τις πληροφορίες που του χρειάζονται και δεν χρειάζεται πληροφόρηση από τις επιχειρήσεις. Ένα brand, με την έννοια ότι παρέχει κάποιες πληροφορίες στον αγοραστή, δεν είναι τόσο απαραίτητο. Άλλοι υποστηρίζουν ότι οι μάρκες είναι απαραίτητες περισσότερο από ποτέ ακριβώς για να μπορεί κανείς να ξεχωρίσει την ήρα από το στάρι της υπερπροσφοράς πληροφοριών. Μια μελέτη δείχνει ότι η αξία των brand έχει αρχίσει να μειώνεται αλλά η αξία των σχέσεων με τον πελάτη έχει αρχίσει να αυξάνεται. Η έννοια του κεφαλαίου μιας μάρκας (brand equity) πρέπει να επεκταθεί με την έννοια του κεφαλαίου του πελάτη και των σχέσεων μαζί του (customer equity)  

4.3.2015  25 Predictions For What Marketing Will Look Like in 2020 - Fast Company
Προβλέψεις διαφόρων στελεχών μάρκετινγκ γνωστών αμερικανικών επιχειρήσεων.

27.2.2015   The Dawn Of Marketing's New Golden Age - McKinsey Quarterly
Είμαστε στην ανατολή μιας νέας χρυσής εποχής στο μάρκετινγκ; Τα απαραίτητα στοιχεία υπάρχουν, το θέμα είναι αν θα χρησιμοποιηθούν. Βασικά στο μάρκετινγκ της νέας εποχής είναι τα λεπτομερή στοιχεία σχετικά με αγορές και καταναλωτές, η ουσία στο μάρκετινγκ, δηλ. καλά, πελατοκεντρικά προϊόντα παρά αερολογία, οι νέες ευκαιρίες στις επικοινωνίες, η ταχύτητα στις αντιδράσεις, και η απλότητα. Ίδωμεν.

26.2.2015   Google Glass And Market Research: A Cautionary Tale - Marketing Daily
Η θεαματική αποτυχία της γιγαντιαίας επιχείρησης με τα γιαλιά οφειλόταν σε κάτι που δεν είναι ασυνήθιστο σε αυτό το είδος επιχείρησης. Η μέν Google το είδε ως ένα εξαιρετικά καινοτομικό προϊόν που θα απελευθέρωνε τον χρήστη από τα δεσμά των laptop, των έξυπνων κινητών, και των ταμπλετών. Ο καταναλωτής είδε κάτι που δεν ικανοποιούσε καμία ανάγκη. Η Google έκανε λανθασμένα έρευνα αγοράς με γνώμονα τα κριτήρια της και όχι αυτά των καταναλωτών.

25.2.2015   Marketing The Mercedes Way - McKinsey Quarterly
Μια εκτενής συνέντευξη με ένα ηγετικό στέλεχος της γνωστής γερμανικής επιχείρησης. Το ζουμί: πολλά έχουν αλλάξει στο μάρκετινγκ και θα συνεχίσουν να αλλάζουν. Αλλά το μάρκετινγκ έχει μόνο δύο κουμπιά που μπορεί να πατήσει - μυαλό και καρδιά. Που σημαίνει ποιότητα και φροντίδα σε όλο το φάσμα των επαφών με τον πελάτη, από το προϊόν και την παραγωγή του, στο πώς επικοινωνείται στον καταναλωτή, στο πώς χρησιμοποιείται.

20.2.2015   Warby Parker Sees The Future Of Retail - Fast Company
Μια εξαιρετικά επιτυχημένη αμερικανική επιχείρηση οπτικών που έχει ακολουθήσει αντίστροφη πορεία ανάπτυξης, πρώτα στο διαδίκτυο και μετά σε κανονικό κατάστημα.

19.2.2015   The Upside of Waiting in Line - New York Times
Οι ουρές δεν αρέσουν σε κανένα. Σε πολλές περιπτώσεις όμως δίνουν την εντύπωση ότι κάτι είναι πολύ και ευρέως επιθυμητό, καλό, και αξίζει τον κόπο.

15.2.2015   Brands Can Be Funny, Maybe, With Courage and Help - Marketing Daily
Το χιούμορ στην διαφήμιση είναι πάντα δίκοπο μαχαίρι, ιδίως σε καιρούς με πολυφωνικά μέσα.

13.2.2015   Marketing And Sales -- Where Is The Love? - Advertising Age
Η αιώνια διαμάχη και δυσπιστία μεταξύ τμημάτων μάρκετινγκ και πωλήσεων (για όσους βλέπουν κάποια διαφορά). Οι πωλήσεις θεωρούν το μάρκετινγκ άχρηστο και ανεύθυνο. Το μάρκετινγκ θεωρεί τις πωλήσεις αλαζονικές και οκνηρές. Δέκα τρόποι για να γεφυρωθεί το χάσμα.

21.1.2015   Product Is The New Media, So Turn Your Product On - Marketing Daily
Το προϊόν το ίδιο και η αρτιότητα του από κάθε άποψη είναι κρίσιμη σε ένα περιβάλλον με πληθώρα επιλογών. Το μάρκετινγκ στον χώρο λιανικής είναι πλέον πολύ κρίσιμο.

19.1.2015   Can P&G Help Me Love My Shirts - Marketing Daily
Η Procter & Gamble με μια νέα πρωτοβουλία της προσπαθεί να αλλάξει την σχέση μας με τα ρούχα μας. Σκοπός της είναι η καλύτερη φροντίδα τους με τα διάφορα προϊόντα που προσφέρει.

13.1.2015   Why Ben & Jerry's Launches New Ice Cream Flavors in the Winter - BusinessWeek
Η πασίγνωστη αμερικανική εταιρία ακριβού παγωτού λανσάρει νέες ποικιλίες στις αρχές Ιανουαρίου όταν η σαιζόν του παγωτού είναι το καλοκαίρι. Συνήθως τα νέα προϊόντα στον κλάδο λανσάρονται πριν το καλοκαίρι αλλά ποτέ τόσο νωρίς. Ο λόγος της κίνησης αυτής, που αντιβαίνει την κοινή λογική του κλάδου, είναι ότι δίνει την ευκαιρία στον καταναλωτή να γνωρίσει το προϊόν νωρίτερα αλλά και να το αγοράσει αυξάνοντας έστω και σε μικρά ποσοστά της πωλήσεις κατά την νεκρή περίοδο.o p e r a t i o n s

30.6.2015   The History and Future of Operations - Harvard Business Review
Μια σύντομη ανασκόπηση της παραγωγής από τα μεταπολεμικά χρόνια στην ψηφιακή εποχή.f i n a n c e

13.4.2015   The Most Common Mistake People Make In Calculating ROI - Harvard Business Review
Πολύ συχνά η απόδοση επενδύσεων, ένας βασικός χρηματοοικονομικός δείκτης για οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα, βασίζεται στα κέρδη που θα προκύψουν και όχι στα μετρητά. Είναι μια βασική διαφορά που μπορεί να κάνει την απόδοση να δείχνει πολύ περισσότερο ευνοϊκή απ' ότι θα είναι στην πραγματικότητα. Mερικοί τρόποι για να αποφεύγεται το λάθος αυτό.

16.2.2015   For Tech Start-Ups In Europe An Oceanic Divide in Funding - New York Times
Το χάσμα της χρηματοδότησης start-up μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης είναι τεράστιο. Η διαφορά στα διαθέσιμα κεφάλαια γίνεται ακόμα χειρότερη λόγω του ότι τα αμερικανικά start-up έχουν παγκόσμια εμβέλεια που κάνουν παρόμοιες ιδέες εστιασμένες τοπικά όχι τόσο ελκυστικές από οικονομική άποψη.

2.2.2015   Apple Boosts Size of Bond Deal to $6.5 Billion - Wall Street Journal
Η Apple, η μεγαλύτερη σε χρηματιστηριακή αξία επιχείρηση του κόσμου, αμέσως μετά την ανακοίνωση των θεαματικών οικονομικών αποτελεσμάτων του τελευταίου τριμήνου, που σπάσανε διάφορα ρεκόρ, διέθεσε 6,5 δισ. δολ. ομολόγων με πολύ ευνοϊκούς όρους. Το ενδιαφέρον είναι ότι το ποσόν αυτό θα διατεθεί για επαναγορά μετοχών, κάτι που συνήθως οι αγορές δεν βλέπουν με καλό μάτι, αλλά όχι στην περίπτωση της Apple.

 

.

THIS  the world the small the great!     Odysseus Elytis

© 1999-2021 alexander consulting     management at its best