archipelago

bluewave

latest updates
07.2016

strategy
marketing
operations
finance
commentary
book reviews
archipelago
home

alexander
consulting

 

 

a r c h i p e l a g o   2 0 1 4

a sea of scattered ideas, actions, and trends in global business management in strategy, marketing, finance
του Ζήνου Βογιατζήs t r a t e g y

30.12.2014   The Top 10 Business Lessons of 2014 - Fast Company
Ο τίτλος τα λέει όλα. Με κάποια έμφαση στις επιχειρήσεις τεχνολογίας.

10.12.2014   Why Corporate Functions Stumble - Harvard Business Review
Συμπεράσματα για την εξέλιξη των λειτουργικών τμημάτων και τα προβλήματα τους σε διάφορα στάδια με βάση έρευνα σε 50 ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

10.5.2014   Small Toy Shops Play Up Perks - Wall Street Journal
Αφιερωμένο σε όσους κλαψουρίζουν για τους μικρομεσαίους που τους τρώνε οι μεγάλοι. Μικροί λιανοπωλητές παιχνιδιών στις ΗΠΑ ευημερούν απέναντι σε γίγαντες όπως η Walmart και η Amazon. Δεν μπορούν να τους συναγωνιστούν σε τιμές και έτσι εστιάζονται σε εκδηλώσεις και άψογη εξυπηρέτηση.

10.11.2014   Better All The Time - New Yorker
Η τεράστια σημασία της συνεχούς βελτίωσης, μιας βασικής έννοιας του μάνατζμεντ της ολικής ποιότητας, που αν και έχει εξαφανιστεί από τις πρώτες σελίδες εξακολουθεί να οδηγεί την δράση πολλών, από επαγγελματίες αθλητές σε επιχειρήσεις. Για όσους βέβαια δεν ζουν στον κόσμο του Μπιζάρο, όπου η συνεχής επιδείνωση και παρακμή είναι κοινή επιδίωξη στην κούρσα προς τον πάτο...

5.10.2014   What's Behind Japan's Profit Rebound? Unsexy Companies Like Toray - Wall Street Journal
Η πρόσφατη ανάκαμψη τηε ιαπωνικής βιομηχανίας δεν οφείλεται στα πασίγνωστα σέξι αυτοκίνητα και ηλεκτρονικά αλλά σε πιό πεζά και ώριμα προϊόντα.

30.9.2014   Young Drinkers Have Abandoned Big Beer -- Can It Be Saved - New York Times
Οι νεότερες γενιές έχουν εγκαταλείψει τις μεγάλες ζυθοποιίες και τις απρόσωπες μπύρες τους. Οι μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου θέλουν να αντιδράσουν αλλά ταλαντεύονται γιατί δεν είναι σίγουρες αν τα γούστα έχουν αλλάξει ή απλώς το πρόβλημα οφείλεται στην οικονομική κρίση. Πάντως η ανάπτυξη της λεγόμενης χειροποίητης μπύρας συνεχίζεται ακάθεκτη στις ΗΠΑ και σε κάποιο σημείο θα δημιουργήσει αρνητικές αντιδράσεις. Ήδη έχουν κάνει την εμφάνιση τους μερικά άρθρα ειδικών που θεωρούν ότι η φτηνή μπύρα της σειράς έχει την θέση της στην αγορά.

14.9.2014   The Magic In Apple's Devices? The Heart - New York Times
Μια εξαιρετική ανάλυση της κορυφαίας επιχείρησης. Δεν ήταν η πρώτη στα έξυπνα τηλέφωνα ή στις ταμπλέτες, αλλά η καλύτερη. Το μεράκι σε εταιρικό επίπεδο.

3.9.2014   Your Company's Purpose Is Not It's Mission, Vison, or Values - Harvard Business Review
Δεν είμαι σίγουρος αν πέρα από κάποια δήλωση αποστολής χρειάζονται περισσότερα στο στραηγικό μάνατζμεντ. Αλλά οι σκέψεις αυτές δεν παύουν να είναι ενδιφέρουσες.

25.7.2014   The Biggest Mistakes Entrepreneurs Make - Wall Street Journal
Μαθήματα από τα λάθη διαφόρων επιχειρηματιών

25.7.2014   CEOs, Get To Know Your Rivals - Harvard Business Review
Κοινή λογική, όταν ξέρει κανείς καλά τον αντίπαλο του μπορεί να προβλέψει καλύτερα τις κινήσεις του.

23.7.2014   The Number Many French Businesses Fear - New York Times
Όταν κάποια γαλλική επιχείρηση ξεπεράσει τον μαγικό αριθμό 49 και έχει 50 εργαζομένους ένα μάτσο κανονισμοί αρχίζουν να την αφορούν. Η στείρα προσήλωση σε ξεπερασμένες κακές συνήθειες και τα ταμπού που δεν αφήνουν μια ολόκληρη ήπειρο να προκόψει.

7.7.2014   How Corporations Of The Future Will Behave - Wall Street Journal
Η γνωστή καθηγήτρια του Harvard Rosabeth Moss Kanter κάνει μερικές προβλέψεις για την φύση και δραστηριότητα των εταιριών στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία. Η πιο σημαντική ίσως είναι ότι η επιτυχημένη εταιρία θα είναι πιο δημοκρατική και αποκεντρωμένη με κάποια ενισχυμένη οργάνωση matrix.

5.7.2014   Boloco and Shake-Shack Offer Above Average Pay - New York Times
Δύο αμερικανικά ταχυφαγεία (ελληνιστί φαστφουντάδικα) πληρώνουν τους εργαζόμενους μισθούς πολύ πάνω του κατώτατου που είναι ο χρυσός κανόνας του κλάδου. Υποτίθεται ότι οι χαμηλοί μισθοί συμβάλλουν στα κέρδη τους. Οι δύο αυτές επιχειρήσεις έχουν ζηλευτές επιδόσεις, γιατί το παιχνίδι δεν είναι το χαμηλό κόστος αλλά η υψηλή παραγωγικότητα, ιδιαίτερα στην προσφορά υπηρεσιών. Κάτι που έχουμε δει ξανά και ξανά - Nordstrom, Lincoln Electric, Nucor.

1.7.2014  Why Did Amazon Make A Phone - New York Times
Ο κλάδος των κινητών και έξυπνων τηλεφώνων είναι πλέον ώριμος και κυριαρχείται από δύο γίγαντες, Apple και Samsung. Ξαφνικά κάνει την εμφάνιση της στον κλάδο η Amazon με ένα δικό της τηλέφωνο δημιουργώντας πλήθος αποριών. Που το πάει, δεδομένου ότι είναι η επιχείρηση με συνεχείς αλλαγές στο επιχειρηματικό μοντέλο της; Το σκεπτικό της απόφασης αυτής από μια συνέντευξη με τον ίδιο τον ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο Jeff Bezos.

12.6.2014   Why Smart People Struggle With Strategy - Harvard Business Review
Η επιχειρηματική στρατηγική συχνά θεωρείται ένας τομέας του μάνατζμεντ που (υποτίθεται) απαιτεί πολύ μυαλό. Και όμως οι έξυπνοι μάνατζερ έχουν πολλές φορές προβλήματα με την στρατηγική. Η στρατηγική είναι εξ ορισμού ένας τομέας με αβεβαιότητες και ασάφειες που δεν χωράνε ξεκάθαρες λύσεις ή μία λύση, κάτι στο οποίο είναι επιρρεπείς οι έξυπνοι μάνατζερ. Φαντασία, ευελιξία, ελαστικότητα είναι καλύτερα από υψηλό δείκτη ευφυίας στο στρατηγικό μάνατζμεντ.

21.5.2014   Soccer's Crosstown Rivals Unseat the Perennial Victors - Wall Street Journal
Η Manchester City και η Atletico Madrid ήταν σχεδόν πάντα οι δευτεροκλασάτες ομάδες στα πρωταθλήματα Αγγλίας και Ισπανίας απέναντι στις παντοδύναμες γειτονικές τους Real και Manchester United. Φέτος όμως κέρδισαν τα δύο αυτά πρωταθλήματα. Κάτι που δεν ήταν εύκολο, αλλά κάνοντας την δεύτερη θέση τους πλεονέκτημα και με έξυπνη χρήση των περιουσιακών τους στοιχείων (οικονομικών και ποδοσφαιρικών) κατόρθωσαν το φαινομενικά ακατόρθωτο.

19.5.2014   How Polaroid Saved Itself From Certain Death - Fast Company
Η πασίγνωστη επιχείρηση φωτογραφικών ειδών βρέθηκε στο χείλος της αφάνειας με την έλευση της ψηφιακής φωτογραφίας. Οι αλλαγές σε μια αγορά ή ένα κλάδο είναι το μόνο σίγουρο, ακόμα και οι κοσμογονικές. Το θέμα για ένα μάνατζερ στον τομέα της στρατηγικής είναι να τις αντιμετωπίζει ενεργητικά και να χρησιμοποιεί τις αλλαγές προς όφελος της επιχείρησης του. Η Polaroid είναι ένα κλασικό παράδειγμα.

18.4.2014   Tinkering With Strategy Can Derail Midsize Businesses - Harvard Business Review
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν ξεπεράσει επιτυχημένα το στάδιο startup, στο οποίο μπορεί να έχουν δοκιμάσει διάφορες στρατηγικές. Είναι πλέον καθιερωμένες με κάποια συγκεκριμένη στρατηγική. Σε αντίθεση με μεγάλες επιχειρήσεις δεν έχουν ακόμα τους πόρους να πειραματισθούν με διάφορες στρατηγικές. Πολλές φορές όμως θα αντιμετωπίσουν αλλαγές στην αγορά που απαιτούν αλλαγή στραηγικής. Κάτι που απαιτεί μεγάλη προσοχή.

17.4.2014   GE Rethinks the 20-Year CEO - Wall Street Journal
Η γιγαντιαία αμερικανική επιχείρηση (με τζίρο πάνω από 250 δισ. δολ.) είχε για πολλές δεκαετίες επικεφαλής με θητεία πάνω από 20 χρόνια. Τώρα σκέφτεται να την μειώσει σε 10 ή το πολύ 15 χρόνια γιατί τα πράγματα έχουν γίνει πολύπλοκα στο μάνατζμεντ. Το μειονέκτημα όμως στην περίπτωση αυτή είναι η διαδικασία ανεύρεσης διαδόχου δεν είναι ποτέ εύκολη υπόθεση.

14.4.2014   Want Teamwork? Encourage Free Speech - New York Times
Η ομαδική δουλειά είναι κεντρική στην σύγχρονη επιχείρηση που θέλει να είναι επιτυχημένη. Αλλά απαιτεί σε τελευταία ανάλυση συναίνεση. Και η συναίνεση απαιτεί συζήτηση, διαφωνίες, πάρε-δώσε. Και αυτό απαιτεί να μπορεί ο καθένας εργαζόμενος να εκφράζει την γνώμη του ελεύθερα.

10.4.2014   The Most Hated US Airline Is Also The Most Profitable - BusinessWeek
Η αμερικανική Spirir Airlines είναι πρώτη και καλύτερη σε όλους τους δείκτες δυσαρέστησης των επιβατών της και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από τις άλλες αεροπορικές εταιρίες. Είναι όμως και η πιο κερδοφόρα, όπως είναι λογικό, μια και δεν ξοδεύει τίποτα για την ικανοποίηση των πελατών της. Γιατί την προτιμά το ταξιδιωτικό κοινό; Για τα πολύ χαμηλά ναύλα που μπορεί και προσφέρει. Η επιχείρηση προσπαθεί να ενημερώνει το κοινό ότι δεν είναι για όλους.

10.4.2014   Europe's "Silicon Valley" Is Still In The Making - Wall Street Journal
Σε αντίθεση με το αμερικανικό κέντρο τεχνολογίας στην Καλιφόρνια, στην Ευρώπη υπάρχουν πολλά μικρότερα κέντρα με τα δικά τους "ήθη και έθιμα" που εξειδικεύονται σε κάποιον τομέα. Οι γνωστοί ύποπτοι προηγούνται: Λονδίνο, Τελ Αβίβ, Βερολίνο, Στοκχόλμη, Ελσίνκι.

9.4.2014   Companies Say No To Having an HR Department - Wall Street Journal
Ο ρόλος του τμήματος ανθρώπινων πόρων έχει γίνει κρίσιμος τα τελευταία χρόνια. Τώρα όμως διάφορες επιχειρήσεις, ιδίως αυτές που χρειάζονται να είναι ευέλικτες και καινοτομικές, έχουν αρχίσει να καταργούν τα σχετικά τμήματα γιατί τους δημιουργούν πολλά μειονεκτήματα.

19.3.2014   Business Schools Get Low Marks From CEOs - Wall Street Journal
Μια έρευνα με διευθύνοντες συμβούλους διαφόρων επιχειρήσεων, μεταξύ τους και διαφόρων γνωστών, έδειξε ότι τα στελέχη αυτά δεν βλέπουν με πολύ καλό μάτι επιχειρηματικές σχολές και στελέχη με ΜΒΑ. Βασικά τους ελαττώματα, λένε, το ότι δεν εργάζονται ομαδικά, δεν έχουν κριτική σκέψη, και δεν είναι δημιουργικοί. Δεν είδα τίποτα σχετικό με τα προσόντα των συμμετεχόντων στην έρευνα και κυρίως αυτά που τους έφεραν στην κορυφή...

13.3.2014   Portugese Shoemakers' Bet On Quality, Investments Pays Off - Wall Street Journal
Οι δανειοδότες της Πορτογαλίας απαίτησαν κόψιμο μισθών και τιμών για να γίνουν τα εξαγωγικά προϊόντα της Πορτογαλίας ανταγωνιστικά. Οι παπουτσάδες της διεφώνησαν. Επένδυσαν σε ακριβά προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, σε τεχνολογία και μάρκετινγκ, και άφησαν του μισθούς ήσυχους. Σήμερα ευημερούν και τα παπούτσια τους είναι τα καλύτερα και ακριβότερα στον κόσμο εκτός των ιταλικών. Το ίδιο συνέβη και σε άλλους κλάδους, όπως η γεωργία, η υφαντουργία και η επιπλοποιία. Οι εξαγωγές της Πορτογαλίας αυξήθηκαν από το 28% του ΑΕΠ το 2008 στο 41%. Και στα δικά μας...   

11.3.2014   Should Big Companies Give Up On Innovation? - Harvard Business Review
Οι μεγάλες επιχειρήσεις δεν έχουν την σβελτάδα που απαιτείται για καινοτομία. Θεωρούνται ο τόπος που οι νέες ιδέες πάνε να πεθάνουν. Αλλά έχουν και πολλά πλεονεκτήματα που τις κάνουν πολύ κατάλληλες για καινοτομία φθάνει να τα εκμεταλλευτούν έξυπνα.

10.3.2014   American Honda Separates Honda, Acura Divisions - Advertising Age
Η οργάνωση μιας επιχείρησης είναι κρίσιμη στην στρατηγική της. Η αμερικανική θυγατρική της Honda αναδιοργανώνει την επιχείρηση με βάση τις δύο μάρκες της, Honda και Acura, παρά με βάση τις λειτουργίες όπως ήταν πριν. Βασικός σκοπός είναι το κάθε τμήμα να εστιαστεί καλύτερα και αποτελεσματικότερα στις δύο μάρκες.

25.2.2014   P&G's Pact With Amazon Angers Target - Wall Street Journal
Οι σχέσεις επιχειρήσεων με προμηθευτές και η ένταση του ανταγωνισμού σε ένα κλάδο είναι βασικό στοιχείο του στρατηγικού μάνατζμεντ. Η Procter & Gamble επιτρέπει στην Amazon να εξυπηρετεί πελάτες της απευθείας από τις δικές της αποθήκες, κάτι που κάνει την εξυπηρέτηση αυτή ευκολότερη και ταχύτερη για τον διαδικτυακό λιανοπωλητή, ιδίως σε προϊόντα που αγοράζει κανείς τακτικά. Το γεγονός αυτό δεν ευχαρίστησε καθόλου την Target, επίσης μεγάλο πελάτη της P&G που προέβη σε διάφορα αντίποινα.

20.2.2014   Ikea Furniture Spawns Accessory Ecosystem Like Apple's - BusinessWeek
Τα προϊόντα της Apple δημιούργησαν χιλιάδες επιχειρήσεις που προσφέρουν διάφορα συμπαρομαρτούντα από ακουστικά σε app. Tώρα η ίδια ιστορία επαναλαμβάνεται με την γνωστή και πανταχού παρούσα Ikea. Οι επιχειρήσεις αυτές προσφέρουν διάφορα προϊόντα που κάνουν τα σχετικά φτηνά έπιπλα της Ikea να δείχνουν καλύτερα και ακριβότερα.

13.2.2014   Tap Into The 7 Secrets Of Silicon Valley's Innovation Culture - Fast Company
Η εταιρική κουλτούρα είναι κεντρική στο στρατηγικό μάνατζμεντ και στην επιτυχία μιας επιχείρησης, ιδιαίτερα η κουλτούρα που εκκολάπτει καινοτομία. Εδώ δίνονται τα "μυστικά" της κατάλληλης κουλτούρας για καινοτομία, από τον ομφαλό της Γης στο θέμα, την Silicon Valley. Ίσως το πιό σημαντικό είναι ότι πρέπει να καινοτομεί κανείς με τον πελάτη, όχι για τον πελάτη.

4.2.2014   As TVs Lose Luster, Panasonic Pushes Lower Key Products - Wall Street Journal
Η γνωστή Panasonic είχε εδώ και πολλές δεκαετίες διαφοροποιηθεί στις δραστηριότητες της. Με τις τηλεοράσεις να έχουν γίνει κοινά προϊόντα πλέον με τεράστιο ανταγωνισμό και μικρά κέρδη, οι δραστηριότητες αυτές, που τυχαίνει να έχουν πολύ θετικά αποτελέσματα, έχουν μεγάλη σημασία για την επιχείρηση.

28.1.2014   Honda Ships More Vehicles From The U.S. Than It Imports - Wall Street Journal
Η Honda ήταν μια μικρή επιχείρηση που έβγαζε φτηνά μοτοσακό τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια στην κατεστραμμένη Ιαπωνία. Μπήκε στα αυτοκίνητα. Την δεκαετία του 60 άρχισε να τα εξάγει στις ΗΠΑ (και παντού). Την δεκαετία του 80 άνοιξε ένα εργοστάσιο στις ΗΠΑ. Τα μοντέλα της στις ΗΠΑ είναι σταθερά στις πρώτες θέσεις από άποψη πωλήσεων (και βέβαια ποιότητας). Το 2013 οι παραγωγικές της μονάδες στις ΗΠΑ είχαν ρεκόρ παραγωγής, πάνω από 1,3 εκατομμύρια οχήματα. Και για πρώτη φορά οι εξαγωγές της από τις ΗΠΑ ξεπέρασαν τις εισαγωγές της στις ΗΠΑ. Κάποιοι άλλοι, επίσης από μια κατεστραμμένη μεταπολεμικά χώρα, επίσης χωρίς φυσικούς πόρους, επίσης μια πέτρα μέσα στην θάλασσα, κατέληξαν στην οικονομική δραστηριότητα που λέγεται εκταμίευση δόσεων...

13.1.2014   Will All-Aluminum Cars Drive Metals Industry? - Wall Street Journal
Κάποτε το κουτί της μπύρας φτιαχνόταν από ατσάλι. Όταν βγήκε το αλουμινένιο κουτί άλλαξε εκ βάθρων τον κλάδο του αλουμινίου. Τώρα κάτι ανάλογο είναι στα σκαριά για τον κλάδο αυτό καθώς αρχίζουν να κάνουν την εμφάνιση τους αυτοκίνητα με αλουμινένιο αμάξωμα. Οι αλλαγές στο εξωτερικό περιβάλλον είναι πάντα κρίσμες στο στρατηγικό μάνατζμεντ.

4.1.2014   Yes, Your Brand Can Become A Challenger- Advertising Age
Είναι πολύ δύσκολο να εκθρονίσει κανείς έναν πρωτοπόρο σε κάποιο κλάδο. Αλλά με την κατάλληλη νοοτροπία μπορεί να είναι κατορθωτό. Μερικές οδηγίες προς τους ναυτιλλομένους στις παγκόσμιες αγορές.

2.1.2014   Pressure To Build In 2014 On Some CEOs - Wall Street Journal
Οι διευθύνοντες σύμβουλοι 6 πολύ γνωστών αμερικανικών επιχειρήσεων βρίσκονται κάτω από μεγάλη πίεση για να επιτύχουν τους στόχους της στρατηγικής τους. Και οι 6 έχουν πρόσφατα αλλάξει την πορεία των επιχειρήσεων τους αλλά χωρίς εντυπωσιακά μέχρι τώρα αποτελέσματα.m a r k e t i n g

31.12.2014   Three Seismic Threats To Marketers in 2105 - Advertising Age
Ορισμένες αλλαγές στην συμπεριφορά των καταναλωτών θα έχουν σοβαρές συνέπειες για πολλές μάρκες. Τα κοινωνικά μέσα δεν θα είναι πλέον τζάμπα, όλο το πάρε-δώσε στα κοινωνικά μέσα αρχίζει να γίνεται ιδιωτικά, και οι καταναλωτές θα αγοράζουν περισσότερο από άλλους καταναλωτές παρά από επιχειρήσεις. Ίδωμεν.

4.11.2014   Negative Ads Just Might Be Positive For your Brand - Advertising Age
Η αρνητική διαφήμιση είναι αμφίβολης αποτελεσματικότητας στο μάρκετινγκ. Εκει που έχει δει τις δόξες της είναι στην αμερικανική πολιτική ζωή όπου γίνεται ψωμοτύρι σε κάθε εκλογική αναμέτρηση με μεγάλη αποτελεσματικότητα. Διάφορες αμφιβολίες έχουν αρχίσει να εκφράζονται για το αν περισσότερες αρνητικές διαφημίσεις θα ήταν προτιμότερες για πολλές μάρκες.

15.10.2014   How JetBlue Makes Every Employee A Marketer - Advertising Age
Η γνωστή αμερικανική αεροπορική εταιρία χαμηλών ναύλων JetBlue αντιμετωπίζει στενότητα πόρων σε σχέση με τους ανταγωνιστές της σε ό,τι αφορά το μάρκετινγκ. Βρήκε τον τρόπο να κάνει όλους τους εργαζόμενους στελέχη του μάρκετινγκ και αντιπροσώπους της μάρκας της.

13.10.2014   Branding Made Simple - BusinessWeek
Η απλοποίηση του μάρκετινγκ αλλά και μιας μάρκας είναι τεράστιας σημασίας ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικής κρίσης και για όσους επιχειρούν με περιορισμένους πόρους. Πολλοί συχνά οι υπεύθυνοι του μάρκετινγκ έχουν την τάση να κάνουν τα πράγματα πολύπλοκα και με μεγάλο μπούγιο γιατί νομίζουν ότι έτσι προσφέρουν κάτι περισσότερο κάτι καλύτερο. Το παράδειγμα της επιτυχίας της Apple τα λέει όλα: από την απλοποίηση στο λογισμικό της, στα προϊόντα της, στην διαφήμιση της.

2.10.2014   Building An Authentic Brand That People Believe In - Marketing Daily
Η σημασία της αυθεντικότητας σε μια μάρκα. Εδώ η περίπτωση των αναπτήρων Zippo.

29.9.2014   Cultural Strategy: Why Brands Need To Know Their Changing Audiences - Marketing Daily
Η σημασία του να έχει κανείς το δάχτυλο του στον σφυγμό των εξελίξεων στις συνήθειες των καταναλωτών.

16.8.2014   The Ultimate Marketing Machine - Harvard Business Review
Μια λεπτομερής και εκτενής μελέτη του σύγχρονου μάρκετινγκ από την εμπειρία εκατοντάδων ηγετικών στελεχών από πολλές χώρες.

7.8.2014   How To Earn Customer Loyalty - BusinessWeek
Ο τίτλος τα λέει όλα. Χρήσιμες συμβουλές

4.8.2014   Big Marketing Mistakes Are More Likely Than Small Ones - Advertising Age
Μερικά ακόμα επιχειρήματα του γνωστού στις σελίδες αυτές
"νομοθέτη" των νόμων του μάρκετινγκ Al Ries κατά της επέκτασης μιας μάρκας που μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες.

17.7.2014   Customer Experience, The "NOW" Marketing Tool - Marketing Daily
Πέρα από αυτά που θεωρούνται πλέον δεδομένα στο μάρκετινγκ, το καλό προϊόν ή η καλή υπηρεσία, υπάρχει και η καλή εμπειρία του πελάτη με μια επιχείρηση, όπως πχ η Starbucks και η Zappos.

2.6.2014   Can Harley-Davidson Finally Woo Women - BusinessWeek
Η γνωστή κατσκευάστρια μοτοσικλετών συνεχίζει ακάθεκτη τις προσπάθειες της να προσελκύσει γυναίκες στο προϊόν της.

20.5.2014   Drink Marketers Great Challenge - Fast Company
Είναι πολύ συνηθισμένο στο μάρκετινγκ να συγκρίνει κανείς το προϊόν του με άλλα. Οι κατασκευαστές αναψυκτικών όμως έχουν ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα: πώς να συγκρίνουν τα αναψυκτικά τους με το νερό, που εκτός από το ότι είναι δημοφιλές τελευταία τυχαίνει να είναι και η βάση της ζωής.

14.5.2014   Why Audience Segmentation Isn't All It's Cracked To Be - Advertising Age
Η τμηματοποίηση έχει γίνει πολύ δύσκολη σε κατακερματισμένες αγορές και πολλοί την συγχέουν με την στόχευση.

1.5.2014   Coach Responds To Falling Sales by Raising Prices - BusinessWeek
Η γνωστή μάρκα δερμάτινων ειδών αντιμετωπίζει τεράστιο ανταγωνισμό. Αντί να κατεβάσει τις τιμές της όμως και να "φτηνύνει" την μάρκα της προτιμά να εξηγεί στον καταναλωτή γιατί τα προϊόντα της είναι καλύτερα από αυτά των ανταγωνιστών της. Η στρατηγική λογική της τιμολόγησης, οχι ασυνήθιστη για όσους πιστεύουν στην μάρκα τους.

22.4.2014   Great Branding Is Invisible - Fast Company
Μια μάρκα δεν είναι απλώς ένα καλό προϊόν και μια καλή διαφήμιση, με όλες τις απαιτήσεις που αυτά παρουσιάζουν. Είναι ακόμα πλήθος λεπτομερειών που συγκροτούν την εντύπωση που έχει κανείς για μια μάρκα. Από τον θόρυβο που κάνει μια πόρτα αυτοκινήτου όταν κλείνει στην εμφάνιση ενός διαφημστικού email. Οι λεπτομέεριες αυτές χρειάζονται μεγάλη προσοχή και δεν πρέπει να είναι τρανταχτές.

14.4.2014   The Mediterranean Loses Its Monopoly On Elite Olive Oil - Wall Street Journal
Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Όπως κάποτε το καλό κρασί από την Καλιφόρνια (και μετέπειτα από άλλες χώρες του Νέου Κόσμου) πήρε τα πρωτεία από τα γαλλικά κρασιά, τώρα το καλό ελαιόλαδο από τις ίδιες χώρες πάει να κάνει το ίδιο. Πολλά βραβεία σε ένα σχετικό διεθνή διαγωνισμό στη Ν. Υόρκη πήγαν στις χώρες αυτές. Βασικό επιχείρημα τους είναι ότι δεν έχει σημασία το που παράγεται το λάδι αλλά το πως και πότε. 

2.4.2014   Decline In Soft Drinks Accelerates Despite Big Marketing Investments - Advertising Age
Ο ρυθμός συρρίκνωσης των ανθρακούχων αναψυκτικών διπλασιάστηκε το 2013 αλλά οι δύο μεγάλοι του κλάδου Coca-Cola Pepsi συνεχίζουν απτόητοι τις τεράστιες επενδύσεις τους στο μάρκετινγκ.

26.3.2014   Apple Engineer Recalls the iPhone's Birth - Wall Street Journal
Οι αναμνήσεις ενός στελέχους της Apple από την γέννηση ενός προϊόντος-ορόσημου. Το ζουμί: τα προϊόντα αυτά δεν είναι τυχαία. Χρειάζονται υπομονή, ανυπομονή, επιμονή, και εμμονή.

20.3.2014   Goodbye 4 Ps, Hello 4 Rs - Marketing Daily
Το μάρκετινγκ βρίσκεται σε αναβρασμό τα τελευταία χρόνια. Μετά την αντικατάσταση των 4 Ρ με τα ΡΟΜ, μια ακόμα πρόταση για αντικατάσταση τους με τα 4 R - Reach, Relevance, Reaction, Responsible. Διαλέξτε και πάρτε.

12.3.2014   After Year of Flubs, McDonald's Loses Its Appetite for Novelty - BusinessWeek
Το 2013 το γνωστό φαστφουντάδικο πειραματίστηκε με πολλά νέα προϊόντα που δεν περπάτησαν καθόλου. Αναγκάστηκε να ξαναγυρίσει στο κλασικό μενού με τα συνηθισμένα φαγητά. Το 2014 σκοπεύει να πειραματιστεί ξανά αλλά πολύ λιγότερο.

8.3.2014   For Coke Challenge Is Staying Relevant - New York Times
Η πασίγνωστη Coca Cola δεν είναι πλέον η πρώτη μάρκα στον κόσμο. Πέρσι ήταν 3η. Οι πωλήσεις της είναι σε καθοδική πορεία γιατί σέρνεται παχυσαρκία παντού. Η μετοχή της το ίδιο. Άραγε να ξύπνησαν τα ανά την υφήλιο υποζύγια που ο παντοδύναμος σατανάς υποτίθεται ότι τους έκανε πλύση εγκεφάλου τόσα χρόνια; 

13.2.2014   Secrets of the Successful Turnaround CMO - Advertising Age
Εξαιρετικές συμβουλές και εμπειρίες από τους επικεφαλής μάρκετινγκ γνωστών αμερικανικών επιχειρήσεων που χρειάζονταν δραστική αλλαγή πορείας.

13.2.2014   What's In A Name? - Marketing Daily
Η επιλογή του κατάλληλου ονόματος για ένα προϊόν (ή επιχείρηση) είναι στρατηγικής σημασίας. Αλλά το όνομα δεν έχει καμία σημασία αν το προϊόν δεν είναι αυτό που το όνομα εννοεί. 

3.2.2014   How User Reviews Are Gutting Brands - Marketing Daily
Μια συνέντευξη ενός εκ των συγγραφέων του καινούργιου βιβλίου Absolute Value που ασχολείται με τις νέες συνθήκες στο μάρκετινγκ και κυρίως τις κριτικές προϊόντων από καταναλωτές στο διαδίκτυο και την επιρροή τους στο μάρκετινγκ.

24.1.2014   P&G's Chocolate Toothpaste: Innovation Or Desperation? - BusinessWeek
Η Procter & Gamble, το αρχιερατείο του "νέου και βελτιωμένου", που τελευταία αντιμετωπίζει προβλήματα επικέρδειας,  ανακοίνωσε το λανσάρισμα μιας καινούργιας οδοντόπαστας με γεύση σοκολάτας. Ήδη η επιχείρηση έχει πάνω από 50 προϊόντα της μάρκας στοματικής υγιεινής Crest στο ράφι. Σε έναν ώριμο κλάδο μπορεί κανείς να βρει νέες γεωγραφικές αγορές, μπορεί να βελτιώσει τα προϊόντα του ή να προσελκύσει νέους πελάτες με νέα προϊόντα. Η P&G προτίμησε την τρίτη επιλογή. Το αν η γεύση σοκολάτας είναι καινοτομία στην επιδίωξη αυτή είναι άλλο θέμα... 

23.1.2014   4 Lessons In Building a Brand - Fast Company
Μαθήματα καθιέρωσης μιας μάρκας από μια εταιρία παραγωγής snowboard. Βασικό δίδαγμα: μια μάρκα δεν είναι απλώς κάποιο προϊόν ή κάποιο logo με κάποια χρώματα.

14.1.2014   Uniqlo CEO: Translating A Global Brand In The U.S. - Marketing Daily
Μαθήματα διείσδυσης παγκόσμιων αγορών από την ιαπωνικής Uniqlo και τις προσπάθειες της στην πολύ δύσκολη και κορεσμένη αμερικανική αγορά στο λιανεμπόριο των casual ρούχων. Η Uniqlo μαζί με την ισπανική Zara και την σουηδική H&M δεν έχουν αφήσει καμία πέτρα ασήκωτη στην αναζήτηση νέων αγορών σε όλον τον κόσμο στον κλάδο αυτό.

6.1.2014   How Marketing Will Change in 2014 - Fast Company
Προβλέψεις για το μάρκετινγκ στον καινούργιο χρόνο από διάφορα στελέχη μάρκετινγκ, με έμφαση στα ψηφιακά μέσα.

2.1.2014   How Τo Stop Mismanaging Your Brand - Advertising Age
Τα (μακροπρόθεσμα) πλεονεκτήματα ενός brand και πως παραμελούνται από πολλούς. Ένα brand κάνει την επιχείρηση (και το προϊόν της) πιό ορατή, αξιοσέβαστη και αξιόπιστη, δημιουργεί πωλήσεις, αυξάνει τα περιθώρια κέρδους (ο πελάτης είναι διατεθιμένος να πληρώσει κάτι παραπάνω), και εσωτερικά κάνει την επιχείρηση πιό εύρυθμη.f i n a n c e

3.11.2014   New Rules New Corporate Puzzle: Where To Steer Cash? - Wall Street Journal
Πολλές αμερικανικές επιχειρήσεις έχουν τεράστια αποθέματα μετρητών, που η τοποθέτηση τους είναι πονοκέφαλος για τους χρηματοοικονομικούς μάνατζερ. Πρέπει να είναι άμεσα διαθέσιμα αλλά και να επενδύονται κατάλληλα ώστε μην χάνουν σε αξία. Κάτι όχι εύκολο σε καθεστώς πολύ χαμηλών επιτοκίων. 

22.6.2014   Merger Fever Can Be A Menace to Shareholders - New York Times
Οι συγχωνεύσεις και εξαγορές έχουν αυξηθεί σε υψηλά επίπεδα αντίστοιχα με αυτά πριν την οικονομική κρίση. Το αιώνιο ερώτημα αν δημιουργούν αξία για τους μετόχους επιστρέφει. Η απάντηση μέχρι τώρα είναι αρνητική τόσο για τους μετόχους της εξαγορούμενης όσο και της εξαγοράζουσας επιχείρησης.

17.4.2014   GE Plans To Divest More Businesses - Wall Street Journal
Ο γιγαντιαίος όμιλος αντιμετωπίζοντας οικονομικά προβλήματα πρόκειται να ξελαφρώσει το χαρτοφυλάκιο του. Ένας νέος χρημοτοικονομικός στόχος είναι ένα ελάχιστο περιθώριο κέρδους 10% για τις επιχειρήσεις του ομίλου.

6.4.2014   Apple's Deep Pockets: What $159 Billion Could Do - New York Times
Το πασίγνωστό πια "πρόβλημα" της Apple. Οι μέτοχοι της θέλουν μερίσματα αλλά η επιχείρηση αντιστέκεται. Δεν κάνει όμως ούτε τις εξαγορές που θα μπορούσε, πολύ συνηθισμένες στον κλάδο της. Πολλές φορές η ευελιξία είναι ανεκτίμητη και προτιμότερη για μια σταθερά καινοτομική επιχείρηση.

20.3.2014   New Alliances in Battle for Corporate Control - Wall Street Journal
Πολλοί θεσμικοί επενδυτές στις ΗΠΑ, κυρίως αμοιβαία κεφάλαια, που αντιπροσωπεύουν χιλιάδες επενδυτές με τεράστια κεφάλαια, έχουν αρχίσει να συμμαχούν με ακτιβιστές από hedge fund στις προσπάθειες των τελευταίων να βγάλουν διάφορες επιχειρήσεις από το τέλμα που τις έχουν βάλει οι ηγεσίες τους. Κάτι ασυνήθιστο μέχρι τώρα καθώς τα hedge fund αντιπροσωπεύουν συνήθως μεγαλοεπενδυτές.

10.3.2014   CFO's Role As A Change Agent - Wall Street Journal
Ο ρόλος του χρηματοοικονομικού διευθυντή θεωρείται συνήθως τεχνικός σε όλες τις επιχειρήσεις. Αλλά μπορεί να είναι ευρύτερος ιδιαίτερα όταν χρειάζεται αλλαγή.

8.1.2014   Never Mind The Resume. How Hot Is The CΕΟ? - New York Times
Τα στοιχεία δύο οικονομολόγων δείχνουν ότι επιχειρήσεις με πιό εμφανίσιμους/ες διευθύνοντες συμβούλους έχουν μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία...

 

.

THIS  the world the small the great!     Odysseus Elytis

© 1999-2021 alexander consulting     management at its best