archipelago

bluewave

latest updates
07.2016

strategy
marketing
operations
finance
commentary
book reviews
archipelago
home

alexander
consulting

 

 

a r c h i p e l a g o   2 0 1 3

a sea of scattered ideas, actions, and trends in global business management
in strategy, marketing, operations, finance
του Ζήνου Βογιατζή


s t r a t e g y

2.12.2013    Thinking Outside The Bottle - McKinsey Quarterly
Ένα άρθρο του διευθύνοντος συμβούλου της Coca Cola. Ακόμα και οι πιό καλά μανατζαρισμένες επιχειρήσεις με τεράστια παγκόσμια εμπειρία τα βρίσκουν μπαστούνια σε πολλές αγορές. Σοφό σχόλιο: να βλέπετε τις παγκόσμιες αγορές όπως είναι, όχι όπως θα θέλατε να είναι.

25.11.2013    Naked Launch - New Yorker
Ένα εξαιρετικό άρθρο που ρίχνει φως στα "παρασκήνια" της λειτουργίας κορυφαίων γνωστών επιχειρήσεων στο μεταίχμιο της τεχνολογίας - Apple, Amazon, Google, Twitter κλπ - και βγάζει ένα βασικό συμπέρασμα. Πέρα από τις φανφάρες και δοξολογίες για τις επιχειρήσεις αυτές, που βέβαια οι ίδιες έχουν δημιουργήσει, δεν είναι τίποτα άλλο από συνηθισμένες επιχειρήσεις με συνηθισμένα στελέχη, που παίρνουν καλές και κακές αποφάσεις. Αφιερώνεται ιδιαίτερα σε όλους αυτούς που δεν βλέπουν στο ελληνικό μέλλον παρά μόνο λιοτρίβια και στάνες γιατί τα υπόλοιπα - υποτίθεται - δεν είναι για μας...

14.11.2013    The Giant Sucking Sound You Hear Is Coming From Your Smartphone - Marketing Daily
Η πραγματικότητα μπορεί να αλλάξει σε ένα κλάδο ξαφνικά και σε πολύ μικρό χρόνο. Τα έξυπνα τηλέφωνα (και οι ταμπλέτες) αφάνισαν τις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές και τις βιντεοκάμερες. Από κοντά ακολουθούν οι συσκευές GPS και όπου να 'ναι τα βιντεοπαιχνίδια. Η επαγρύπνηση και η συνεχής επαφή με τις εξελίξεις είναι το θεμέλιο του στρατηγικού μάνατζμεντ.

4.9.2013    Hollywood's Tanking Model - New York Times
Εδώ και 40 χρόνια από τότε που έκανε την πολύ επιτυχημένη πρεμιέρα της η ταινία "Τα Σαγόνια τιου Καρχαρία", η στρατηγική όλων των μεγάλων στούντιο του Χόλιγουντ είναι να βγάζουν όλες τις μεγάλες ταινίες τους με τα μεγάλα ονόματα το καλοκαίρι σε όσο το δυνατόν περισσότερες αίθουσες. Πολλά έχουν αλλάξει όμως και τα μεγάλα σουξέ είναι πλέον σπάνια. Αλλά τα στούντιο συνεχίζουν απτόητα παρά τα σκληρά στατιστικά στοιχεία.

1.9.2013    Beyond The Superstar CEO - Wall Street Journal
Με αφορμή την αναζήτηση νέου CEO από την Microsoft, που υποτίθεται θα την βγάλει από το τέλμα της, μερικές σοφές σκέψεις σχετικά με την εταιρική κουλτούρα και την σημασία της στην επιτυχία ή αποτυχία μιας επιχείρησης.

22.8.2013    Closing the Chasm Between Strategy And Execution - Harvard Business Review
Για μια ακόμα φορά η σημασία της εκτέλεσης μιας στρατηγικής και οι διαφορές μεταξύ αυτών που την καταστρώνουν και αυτών που την εκτελούν.

8.8.2013    Developing And Maintaining A Company's Culture - Wall Street Journal
Η εταιρική κουλτούρα και η σημασία της μέσα από δηλώσεις επικεφαλής διαφόρων αμερικανικών επιχειρήσεων.

7.8.2013    Some Tech Firms Ask: Who Needs Managers? - Wall Street Journal
Πολλές επιχειρήσεις και ιδιαίτερα στην υψηλή τεχνολογία δεν έχουν τυπικές δομές και προτιμούν αυτονομία και ταχύτητα. Προτιμούν στελέχη που παράγουν πραγματικό έργο και όχι μάνατζερ που επιβλέπουν αυτούς που παράγουν έργο. Μόνο που μάνατζερ και ιεραρχίες είναι πάντα αναπόφευκτες στο τέλος. Το θέμα είναι πως τις συνδυάζει κανείς με το επιχειρηματικό πνεύμα ώστε να είναι αποτελεσματικές.

8.6.2013    At Quicken Loans a Culture Geared to Customer Service - New York Times
Η Quicken Loans είναι μια επιχείρηση παροχής στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ. Έχει κατακτήσει τις υψηλότερες διακρίσεις στην εξυπηρέτηση του πελάτη από τους σχετικούς οίκους αξιολόγησης τα τελευταία τρία χρόνια και θεωρείται εδώ και μια δεκαετία ένας από τους καλύτερους εργοδότες. Ποιο είναι το μυστικό; Η εταιρική της κουλτούρα. Που δεν αναπτύχθηκε τυχαία αλλά με καλοσχεδιασμένη προσπάθεια. Όπως εξηγεί ο επικεφαλής της επιχείρησης αν δεν δημιουργήσεις την κουλτούρα που θέλεις κάποια κουλτούρα θα σχηματισθεί από μόνη της αλλά κατά κανόνα θα είναι ανεπιθύμητη.

22.5.2013    Happines Secrets From the Staff of Delivering Happiness at Work - Fast Company
Ύστερα από το επιτυχημένο βιβλίο του ιδρυτή και CEO της Zappos, που πουλάει παπούτσια στο διαδίκτυο, ιδρύθηκε και μια σχετική εταιρία παροχής συμβουλών με στόχο τον ευχαριαστημένο εργαζόμενο, τον ακρογωνιαίο λίθο της επιτυχίας της Zappos. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρίας αυτής ευχαριστημένος εργαζόμενος σημαίνει παραγωγικός εργαζόμενος. Ή με αριθμητικά στοιχεία, σημαίνει 43% υψηλότερη παραγωγικότητα, 33% υψηλότερη κερδοφορία, 37% υψηλότερος τζίρος, 300% περισσότερη καινοτομία, 66% λιγότερες απουσίες κλπ κλπ. Για όσους έχουν ώτα ακούειν...

19.5.2013    Λαλάκης ο εξαγόμενος - Καθημερινή
Ένα εξαιρετικό άρθρο του Πάσχου Μανδραβέλη με θέμα τις χρόνια υπέρμετρες εισαγωγές και αναιμικές εξαγωγές με αφορμή διάφορες σχετικές καμπάνιες για την κατανάλωση ελληνικών προϊόντων. Το πρόβλημα δεν είναι η ξενομανία του έλληνα καταναλωτή αλλά ο προστατευτισμός δεκαετιών που οδήγησε τον κακό έλληνα επιχειρηματία σε εφησυχασμό και αδράνεια αντί σε βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του. Τα καλά ελληνικά προϊόντα είναι επιτυχημένα τόσο έξω όσο και μέσα στην Ελλάδα. Το ζητούμενο δεν είναι η μείωση των εισαγωγών με ευχολόγια αλλά η αύξηση των εξαγωγών με καλά προϊόντα. Αμήν.

26.4.2013    Saying Goodbye to Titles and Hello to Responsibilities - New York Times
Μια συνέντευξη με τον επικεφαλής μιας αμερικανικής χρηματιστηριακής εταιρίας που έχει εξαλείψει τίτλους από το προσωπικό της. Η πρακτική αυτή έχει ως σκοπό να δημιουργήσει κάποιο πιο χαλαρό κλίμα και να επιτρέπει στον οποιονδήποτε να εκφράζει την γνώμη του ελεύθερα. Οι μάνατζερ ορίζονται από τα καθήκοντα τους (παρά από τίτλους) και παροτρύνονται να αναλαμβάνουν περισσότερα.

25.4.2013    5 Reasons Why You Shouldn't Try to Be Apple - Fast Company
Όταν μια επιχείρηση είναι εξαιρετικά επιτυχημένη προσελκύει μιμητές που συχνά όμως προσπαθούν να την αντιγράψουν χωρίς να εμβαθύνουν στους λόγους για τους οποίους είναι επιτυχημένη. Κάτι τέτοιο ήταν αναπόφευκτο για την Apple. Πλην όμως η Apple έχει πολλά κουσούρια που μπορεί να παραπλανήσουν τους αντιγραφείς. Αντί να αντιγράφει, μια επιχείρηση πρέπει πάντα να αναρωτιέται πως μπορώ να κάνω κάτι που οι πελάτες θα αγαπήσουν, θα πληρώσουν, θα γίνουν πιστοί.

13.4.2013    "Πού 'σαι ρε 'Παπαδοπούλου'" - Καθημερινή
Μια δήλωση της Ιωάννας Παπαδοπούλου, προέδρου και διευθύνουσας συμβούλου της γνωστής παλιάς εταιρείας παραγωγής μπισκότων: "Με ενδιαφέρει να βγάζω σωστά προϊόντα, να μη διώχνω κόσμο, αλλά να προσλαμβάνω, να βγάζω λελογισμένα κέρδη και αυτά να τα επενδύω." Για να καταλάβουμε κάποτε ότι τον πλούτο της χώρας τον δημιουργούν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, όχι το κράτος. Οι σωστές βέβαια επιχειρήσεις, όχι οι κρατικοδίαιτες...

24.3.2013    Οι επιχειρήσεις που λείπουν - Καθημερινή
Χωρίς σχόλια.

20.3.2013    Forget The Mission Statement. What's Your Mission Question? - Fast Company
Η δήλωση αποστολής είναι σημαντική στην στρατηγική. Αλλά ακόμα σπουδαιότερη είναι η ερώτηση αποστολής και πιο συγκεκριμένα τι κάνουμε, γιατί το κάνουμε, πως μπορούμε να το κάνουμε καλύτερα.

17.4.2013    Το τέρας είναι εδώ και μας κατατρώει - Καθημερινή
Κρατική γραφειοκρατία εναντίον ιδιωτικής επιχειρηματικότητας. Το τέρας δεν μας κατατρώει, μας έφαγε, μας χώνεψε, μας αφόδευσε.

18.3.2013    The Unsung Beauty of Bureaucracy - Wall Street Journal
Το αναγκαίο κακό (ή καλό;) της γραφειοκρατίας σε επιχειρήσεις και η ισορροπία μεταξύ κανόνων και ελευθερίας. Από τους Fishman και Sullivan με αφορμή ένα νέο βιβλίο τους.

9.3.2013    Το Διαδίκτυο μοχλός οικονομικής ανάπτυξης - Καθημερινή
Από έναν καθηγητή του ΟΠΑ. Το διαδίκτυο στην σημερινή εμπορική μορφή του είναι σχεδόν 25 χρόνων... Και για μια ακόμα φορά χρειάζεται "πλαίσιο εθνικής στρατηγικής"...

28.2.2013    Israel's Innovation Formula - Wall Street Journal
Από ένα αφιέρωμα της εφημερίδας στην καινοτομία, μερικές δηλώσεις της ισραηλινής ιδρύτριας της Πρωτοβουλίας Νανοτεχνολογίας του Ισραήλ: "έχουμε μια πολιτισμική παράδοση που δίνει σημασία στην εξαιρετική παιδεία. Είμαστε σε μια περιοχή του κόσμου χωρίς πολλούς φίλους γύρω μας και στην μόνη γωνιά της Μ. Ανατολής χωρίς φυσικούς πόρους. Το μόνο που μας μένει είναι το μυαλό μας και μόνο το μυαλό μας και η θέληση μας να τα καταφέρουμε". Αυτά για όσους ονειρεύονται υδρογονάνθρακες, ποιος ξέρει σε πόσα χρόνια, αν όντως εμφανιστούν...

17.2.2013    Don't Let Strategy Become Planning - Harvard Business Review
Ένα εξαιρετικό άρθρο του Roger Martin, γνωστού εδώ από το βιβλίο του σχετικά με την νοοτροπία design στο μάνατζμεντ. Πολλοί μάνατζερ συγχέουν την έννοια του στρατηγικού πλάνου με την έννοια της στρατηγικής. Οι περισσότεροι προσπαθούν πάντα να καταστρώσουν κάποιο πλάνο ίσως επειδή είναι πιο χειροπιαστό, πιο συγκεκριμένο, έχει προϋπολογισμούς, κατανομές πόρων, προγραμματισμό κλπ. Και στην προσπάθεια αυτή παραμελούν την στρατηγική που είναι μια κάπως πιο "μαλακή" έννοια, αφορά επιλογές που κάνουν την επιχείρηση συστηματικά πιο ανταγωνιστική και οικονομικά πιο επιτυχημένη από τους ανταγωνιστές. Η στρατηγική αποτελεί τον σκελετό πάνω στον οποίο θα χτιστεί οποιοδήποτε πλάνο. Ο συγγραφέας δίνει 5 ερωτήματα που πρέπει να απαντάει ξεκάθαρα η στρατηγική. 

14.2.2013    Death To Core Competency: Lessons From Nike, Apple. Netflix - Fast Company
Είναι ξεπερασμένη η έννοια της βασικής δεξιότητας, μιας σημαντικής έννοιας στο στρατηγικό μάνατζμεντ; Κατά τον συγγραφέα του άρθρου οι ταχείες εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία επιβάλλουν συνεχή αλλαγή και προσαρμογή στην οποία η βασική δεξιότητα μπορεί να επιδρά αρνητικά. Δεν είμαι σίγουρος, μια και ο συγγραφέας χρησιμοποιεί κάπως ελαστικά την έννοια αυτή. Πάντως και ο ίδιος παραδέχεται ότι δεν μπορεί κανείς να ξεστρατίσει πολύ μακριά από τα όρια της βασικής δεξιότητας. 

11.2.2013    Most Innovative Companies 2013 - Fast Company
Η ετήσια λίστα των 50 πιο καινοτομικών επιχειρήσεων στον κόσμο από το γνωστό περιοδικό. Ανάμεσα τους, όπως είναι αναμενόμενο, πολλές γνωστές νεαρές επιχειρήσεις της ψηφιακής οικονομίας αλλά και πολλές γηραιές και μεσόκοπες όπως η Coca Cola, η Ford, και η Nike (Νο. 1), καθώς και ένα κρατικό αμερικανικό πανεπιστήμιο.

4.2.2013    A Canadian Campus Focused on Tech and Enterprise - New York Times
Ένα εξαιρετικό άρθρο σχετικά με το καναδικό κρατικό πανεπιστήμιο του Waterloo που σχεδόν κανείς δεν το ξέρει αλλά που έχει γίνει ένα από τα καλύτερα τεχνολογικά πανεπιστήμια στον κόσμο. Από εκεί ξεπήδησε το Blackberry πριν 30 χρόνια και τώρα η παράδοση συνεχίζεται με νέες επιχειρήσεις αιχμής να ξεφυτρώνουν συνεχώς και με τους γνωστούς γίγαντες όπως η Google και η Microsoft να έχουν σημαντική τοπική παρουσία. Δεν είναι τα λεφτά που έχουν κάνει όλα αυτά, ο προϋπολογισμός του του Waterloo είναι 50 φορές μικρότερος από αυτόν του ξακουστού ΜΙΤ. Συνεργασία μεταξύ πανεπιστημίου και επιχειρήσεων, σπουδές και εξάσκηση ταυτόχρονα, καθηγητές και φοιτητές που διατηρούν τα δικαιώματα της δημιουργικότητας τους και της φαντασίας τους έχουν κάνει την μικρή αυτή πόλη κέντρο τεχνολογικής ανάπτυξης. Αυτά από ένα κρατικό (να μην ξεχνιόμαστε) πανεπιστήμιο που ιδρύθηκε το 1957 στην καναδική επαρχία σε χωράφια με καλαμπόκι. Αυτά επίσης όταν κάπου αλλού έχει αρχίσει ένα ακόμα κουβεντολόι για κάποιο ομοσπονδιακό πανεπιστήμιο και για το κλείσιμο άχρηστων άλλων που ποιος ξέρει γιατί ποτέ ιδρύθηκαν... Όπου και να ταξιδέψω με πληγώνει...

4.2.2013    A Rearview Risks for American Autos - Wall Street Journal
Η ανάλυση του εξωτερικού περιβάλλοντος είναι το θεμέλιο της επιχειρηματικής στρατηγικής. Το άρθρο δίνει μια εικόνα του κλάδου της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας με εξελίξεις και τάσεις. 'Ενα πολύ καλό παράδειγμα του τι πρέπει να προσέχει κανείς στην αποτύπωση του ανταγωνιστικού τοπίου.

1.2.2013    Το ευαγγέλιο της ελληνικής ανάπτυξης - Βήμα
Συσκέψεις σε υπουργεία, δεκαετή πλάνα και πάει λέγοντας. Έμφαση στον τουρισμό και στην μεταποίηση τροφίμων και φυσικά η αναπόφευκτη ίδρυση νέων οργανισμών... Στα πεταχτά γίνεται λόγος για 200 επιχειρήσεις σε τεχνολογίες αιχμής που έχουν δυνατότητες διεθνούς επέκτασης. Κατά τ' άλλα ευχολόγια για μείωση των στρεβλώσεων, απελευθέρωση αγορών μπλα μπλα μπλα... Έλεος...

28.1.2013    Ουραγός η Ελλάδα στην ανταγωνιστικότητα του βιομηχανικού κλάδου - Τα Νέα
Δεν είναι είδηση, τίποτα το καινούργιο. Προέρχεται από μια μελέτη της γνωστής Deloitte η οποία απευθύνθηκε σε 550 διευθύνοντες συμβούλους παγκόσμια. Η Ελλάδα κατατάχτηκε τελεταία μεταξύ 38 χωρών. Η αύξηση της ανταγωνιστικότητας του βιομηχανικού κλάδου στην Ελλάδα, βασισμένη σε εστιασμένα προϊόντα υψηλής τεχνογνωσίας και προστιθέμενης αξίας, καθίσταται σήμερα αναγκαία περισσότερο από ποτέ, τονίζει η μελέτη, όταν μερικοί τυρβάζουν περί φέτας. Σύμφωνα με τα στελέχη που ρωτήθηκαν στην μελέτη οι παράγοντες που επηρεάζουν την βιομηχανική ανταγωνιστικότητα είναι η ποιότητα, το παραγωγικό και καλά εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό όλων των βαθμίδων και η ικανότητα καινοτομίας. Που σημαίνει ότι το μέλλον θα έχει πολύ ξηρασία, πάρτε μαζί σας νερό, που λέει κι ο ποιητής...

15.1.2013    Tough Love: Running A Greek Company - Wall Street Journal
Μια ανασκόπηση πολλών προσπαθειών από επιχειρήσεις που καινοτομούν δημιουργικά και με φαντασία για να ξεπεράσουν την στενότητα οικονομικών πόρων. Ίσως η κρίση να έχει αρχίσει να έχει και την θετική της πλευρά. Το επιχειρείν με στενότητα πόρων είναι γνωστό θέμα στις σελίδες αυτές. Έγινε παντιέρα των ιαπωνικών επιχειρήσεων για την κατάκτηση των διεθνών αγορών μεταπολεμικά. Είναι κάτι που επιχειρήσεις που έχουν μεγαλώσει σε άνετα περιβάλλοντα προσπαθούν να μάθουν. Όπως ήταν φυσικό το άρθρο έγινε αντικείμενο επιθέσεων από ορισμένες ελληνικές εφημερίδες και αποδόθηκε στους γνωστούς ανθελληνικούς κύκλους. Το ότι πολλές ελληνικές επιχειρήσεις σύμφωνα με το άρθρο έχουν χάσει παντελώς την αξιοπιστία τους στις διεθνείς συνεργασίες τους (που δεν ήταν πολύ ψηλή έτσι κι αλλιώς) λόγω απεργιών και έλλειψης μετρητών δεν φαίνεται να απασχολεί τους αλαλάζοντες.

 


m a r k e t i n g

2.12.2013   In Marketing Art's The Thing - New York Time
Μια νέα τάση στο μάρκετινγκ και στην διαφήμιση από την αμερικανική οικονομία: τέχνη και καλλιτέχνες όλων των ειδών πρωταγωνιστούν σε διάφορα προϊόντα όπως αυτοκίνητα, περιοδικά, ξενοδοχεία, ρούχα κλπ.

21.11.2013   Listen Up! CMOs Are Doing Just That - Marketing Daily
Ο πελάτης είναι το άπαν στο σύγχρονο επιχειρείν. Οι επικεφαλής μάρκετινγκ 7 επιχειρήσεων συνιστούν να ακούει κανείς πολύ προσεκτικά τι λέει και τι κάνει ο πελάτης και να το μεταφράζει σε βελτιωμένα προϊόντα και υπηρεσίες. Πολύ ευκολότερο να το λέει κανείς παρά να το κάνει.

19.11.2013   Unilever Sets A Companywide Marketing Campaign - Wall Street Journal
Μεγάλες επιχειρήσεις με εκτεταμένα χαρτοφυλάκια προϊόντων σε πολλές αγορές είναι συχνά"αόρατες" ως εταιρίες, παρά το ότι τα προϊόντα τους είναι πασίγνωστα. Η γνωστή Unilever κάνει μια μεγάλη, παγκόσμια, και ομοιόμορφη παντού διαφημιστική εκστρατεία για να γίνει πιό γνωστή σε καταναλωτές και επενδυτές ως εταιρία.

14.11.2013   The Future of Branding Is Creating Real Connections Between Consumers And Products - Fast Company
Ο τίτλος τα λέει όλα. Για όσους ίσως δεν το έχουν καταλάβει ακόμα.

14.11.2013   There Is No Such Thing As "Branding" - Marketing Daily
Η δημιουργία και διατήρηση ενός brand είναι σοβαρή υπόθεση, όχι μπαλαμούτι...

7.11.2013   Why Craft Beer Is Winning In The Race Against Big Beer - Marketing Daily
Οι μικρές αμερικανικές ζυθοποιίες με την λεγόμενη χειροποίητη μπύρα τους έχουν κατατροπώσει τις τεράστιες ζυθοποιίες με πολύ έξυπνο μάρκετινγκ. Αυτά για όσους συνεχίζουν την κλαψούρα με τους μεγάλους που αφανίζουν τους μικρούς...   

5.11.2013   The Hunt For A Perfect Egg - Wall Street Journal
Οι προσπάθειες μιας επιχείρησης παραγωγής αυγών, που διαθέτει το προϊόν της κάτω από την μάρκα της, να αναπτύξει ένα καλύτερο και πιο θρεπτικό αυγό, ελπίζοντας βέβαια να το πουλήσει ακριβότερα. Είναι η σπάνια περίπτωση μάνατζμεντ ενός brand σε ένα προϊόν που συνήθως είναι ανώνυμο.  

11.9.2013   The Best Marketing Book You Read This Summer - Advertising Age
Οι αναγνώστες του γνωστού περιοδικού ψηφίζουν τα καλύτερα βιβλία μάρκετινγκ. 

24.8.2013   No Need To Ask Price At Euro Stores - Wall Street Journal
Μετά την μεγάλη πρόσφατη επιτυχία τους στις ΗΠΑ, τα καταστήματα λιανικής με εμπόρευμα αποκλειστικά μιας τιμής (συνήθως ένα ευρώ) ή κάτω από μια τιμή εξαπλώνονται γρήγορα και στην Ευρώπη, με την βοήθεια βέβαια της ύφεσης.

17.8.2013   How Zara Ballooned Into a Multibillion Dollar Brand Without Advertising - Advertising Age
Μια ανασκόπσηση των προσπαθειών μάρκετινγκ της γνωστής ισπανικής επιχείρησης με αφορμή τον θάνατο της ιδρύτριας της. Η κοινή (επιχειρηματική) λογική σε δράση.

14.8.2013   What To Do When You Are Not First In The Category - Advertising Age
Ένα ακόμα άρθρο του
"νομοθέτη"των νόμων του μάρκετινγκ Al Ries που έχουμε δει συχνά στις σελίδες αυτές. Αυτή τη φορά ασχολείται με τον νόμο του πρωτοπόρου δίνοντας συμβουλές για όσους δεν μπορούν να μπουν πρώτοι σε μια αγορά.

7.8.2013   Τhere'll Always Be A McEngland - Wall Street Journal
Μια σύντομη αναδρομή στην 40χρονη ιστορία της McDonalds στην Αγγλία και το πως η επιχείρηση πάντα προσαρμόσθηκε επιτυχημένα στο τοπικό επιχειρηματικό και καταναλωτικό περιβάλλον.

3.8.2013   Τhe Race To Build A Better Business Class - New York Times
Για πέντε χρόνια μια μικρή ομάδα μάνατζερ της Lufthansa σε μια "μυστική" τοποθεσία, προσπάθησαν να τελειοποιήσουν μια καινούργια θέση για την business class των αεροπλάνων της. Καμία λεπτομέρεια δεν αγνοήθηκε για την άνεση του επιβάτη. Οι θέσεις αυτή προτιμούνται από όσους ταξιδεύουν για δουλειές, και ιδιαίτερα για μακρινά ταξίδια. Το τμήμα αυτό της αγοράς είναι πολύ επικερδές για τις αεροπορικές εταιρίες και ο ανταγωνισμός ανελέητος.

21.6.2013    To Made in Greece στις ελληνικές καλένδες - Βήμα
Και άλλη μια αναβολή για την αναγραφή στα ελληνικά προϊόντα του σχετικού σήματος που οφείλεται στην γραφειοκρατική ασυνεννοησία τριών υπουργείων. Φαινομενικά - ως γνωστόν το νεοελληνικό κράτος λειτουργεί σαν καλολαδωμένη μηχανή... Η πραγματική αιτία ήταν η πίεση πολυεθνικών που άρχισαν να αισθάνονται άσχημα από την αντεπίθεση των ελληνικών προϊόντων. Όσοι ευαγγελίζονταν ότι το 2% της ΕΕ ήταν τόσο βαρβάτο που θα βουλιάζε το παγκόσμιο χρηματοικονομικό σύστημα βλέπουν τώρα το 2% να απειλεί τις γιγαντιαίες πολυεθνικές καταναλωτικών προϊόντων. Την συνωμοσίαν ημών την επίουσιον δος ημίν σήμερον...

3.6.2013    Will Changes at P&G Prove That 4 P's Matter After All? - Advertising Age
Τα 4 Ρ του μάρκετινγκ είχαν κατά κάποιο τρόπο εγκαταλειφθεί από την P&G τα τελευταία χρόνια που είχε καταφύγει σε κάποιες πιο φευγάτες έννοιες στο μάρκετινγκ με αποτέλεσμα να χάσει μερίδια αγοράς και κέρδη. Τώρα που ο νέος CEO (που ήταν CEO πριν τον πρόσφατα παραιτηθέντα CEO) ανέλαβε ξανά την τύχη της μεγάλης επιχείρησης είναι καιρός να αποκατασταθούν κάποιες σταθερές του μάρκετινγκ.

6.5.2013    Keeping Time: Why CMO Tenure Has Doubled - Advertising Age
Το 2006 η μέση θητεία των επικεφαλής μάρκετινγκ αμερικανικών επιχειρήσεων ήταν μόλις 23 μήνες. Τώρα ο χρόνος αυτός έχει διπλασιαστεί. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στο ότι το μάρκετινγκ έχει γίνει πολυπλοκότερο, έχουν κάνει την εμφάνιση τους νέες μορφές διαφήμισης, η ύφεση δεν επιτρέπει αλλαγές πορείας κάθε τόσο, και στο ότι πολλές επιχειρήσεις ανακαλύπτουν την προοπτική των επώνυμων προϊόντων που απαιτεί σταθερό και σωστό μάνατζμεντ.

22.4.2013    How P&G, Wendy's and Ford Redefine Value - Advertising Age
Στο αμερικανικό μάρκετινγκ η λέξη value σημαίνει φτήνεια. Με την οικονομία ακόμα σε αναιμική ανάπτυξη η έννοια αυτή έχει αρχίσει να αλλάζει. Πολλές επιχειρήσεις αρχίζουν να στέλνουν το μήνυμα ότι η έννοια αυτή είναι ευρύτερη και περιλαμβάνει ευκολία, αποτελεσματικότητα και υψηλή ποιότητα σε σχέση με την τιμή. Η προσέγγιση αυτή είναι απαραίτητη για να πεισθεί ο καταναλωτής για τις υψηλότερες τιμές επώνυμων προϊόντων και για να προστατεύσει την κερδοφορία των κατασκευαστών τους.

28.3.2013    Κέρδισε η ΦΑΓΕ τη δίκη για το "greek yogurt" - Βήμα
Κέρδισε την δίκη, το θέμα όμως είναι ποιος θα κερδίσει το μερίδιο αγοράς στο τέλος... Ο ένας εκ των αντιδίκων κατέχει το μάρκετινγκ, ο άλλος περί άλλα τυρβάζει.

22.3.2013   Pepsi Tries on New Look - Advertising Age
Η γνωστή κατασκευάστρια αναψυκτικών λανσάρει ένα καινούργιο μπουκάλι για τα βασικά αναψυκτικά της ύστερα από 16 χρόνια με καινούργια σιλουέτα, γραφικά κλπ. Τα αναψυκτικά τύπου κόλας έχουν πάρει την κατιούσα εδώ και χρόνια. Η αλλαγή συσκευασίας είναι από τα πιο παλιά κόλπα στο μάρκετινγκ για την αναζωογόνηση μιας μάρκας, αλλά μάλλον μάταιη στην περίπτωση αυτή.

20.2.2013   Differentiation Will Only Get You So Far - Advertising Age
Ένα ακόμα εύστοχο άρθρο του
"νομοθέτη"των νόμων του μάρκετινγκ Al Ries που έχουμε δει συχνά στις σελίδες αυτές. Η διαφοροποίηση δεν είναι πανάκεια στο μάρκετινγκ. Σε κάποιο σημείο οι ανταγωνιστές θα βγάλουν κάποιο παρόμοιο προϊόν. Το θέμα είναι αν εν τω μεταξύ έχει μπορέσει κανείς να καθιερωθεί στην αντίληψη του καταναλωτή με κάτι που δεν μπορεί να αντιγράψει ο ανταγωνιστής.

20.2.2013   Το ελληνικό ελαιόλαδο γιορτάζει και διαγωνίζεται - Το Βήμα
Μια ετήσια έκθεση-διαγωνισμός με βραβεία για το καλύτερο λάδι που υποτίθεται βοηθάει στην προβολή των νικητών (πώς λέγαμε κάποτε "Προμηθευταί της Βασικής Αυλής"...) Το θετικό είναι ότι ο διοργανωτής της έκθεσης αναγνωρίζει ότι υστερούμε σε σχέση με το ιταλικό και ισπανικό λάδι και, κυρίως, ότι εξ ίσου σημαντικό με την ποιότητα και την γεύση του λαδιού, αν όχι σημαντικότερο, είναι το μάρκετινγκ. Ίδωμεν το φως το αληθινόν!

16.2.2013   Best Western Focuses On People Not Perks - Marketing Daily
Η Best Western International είναι μια δευτεροκλασάτη αλυσίδα ξενοδοχείων στις ΗΠΑ. Σε μια καινούργια διαφημιστική καμπάνια της αποφεύγει να κάνει λόγο για πολλά κομφόρ, που δεν είναι η δύναμη της, και δίνει έμφαση στην προσωπική εξυπηρέτηση, στον ανθρώπινο παράγοντα, στο ότι τα κατά τόπους ξενοδοχεία είναι μικρές επιχειρήσεις με τοπικούς ιδιοκτήτες.

14.2.2013   Η Εθνική Ελλάδας νέων τεχνολογιών στη Βαρκελώνη - Το Βήμα
25 ελληνικές επιχειρήσεις συμμετέχουν στην διεθνή έκθεση κινητής τηλεφωνίας με διάφορα καινοτομικά προϊόντα κυρίως στις εφαρμογές, έναν τομέα με τεράστιους ρυθμούς ανάπτυξης παγκόσμια. Βέβαια, καλό θα ήταν να έλειπαν αυτά τα "Εθνική Ελλάδας" και τα "υπό την εποπτεία" κάποιας Γενικής Γραμματείας κάποιου υπουργείου. Αλλά η εξέλιξη είναι πολύ θετική μια και εκεί είναι το μέλλον για την ελληνική οικονομία, καινοτομικά προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας με παγκόσμια εμβέλεια.

11.2.2013   Marketing's Push-Pull Problem - Marketing Daily
Οι επιχειρήσεις δαπανούν δισεκατομμύρια παγκόσμια για να προσελκύσουν πελάτες αλλά φαίνεται ότι αφού τους προσελκύσουν είναι πολύ εύκολο και να τους χάσουν κάνοντας παιδαριώδη λάθη, σύμφωνα με μια καινούργια μελέτη. Με άλλα λόγια σπαταλάνε τα λεφτά τους. Το σημαντικό σε ένα περιβάλλον με έντονο ανταγωνισμό και πληθώρα πληροφοριών είναι να εκτιμά κανείς συνεχώς πώς τον "βλέπει" ο πελάτης και όχι να βασίζεται στο τι αγοράζει ο πελάτης.

15.1.2013   Public Relations Pioneer Began With "Toni Twins" Stunt - Wall Street Journal
Στις αρχές του Ιανουαρίου πέθανε ο Daniel Edelman που θεωρείται ο πρωτοπόρος στην χρήση των δημοσίων σχέσεων στο μάρκετινγκ. Ο Edelman, που είχε σπουδάσει δημοσιογραφία, είχε συνεργαστεί με πολλές γνωστές αμερικανικές επιχειρήσεις για πολλά γνωστά προϊόντα και για πολλά χρόνια. Πίστευε πάντα ότι οι δημόσιες σχέσεις είναι ο βασικός τομέας παροχής πληροφοριών προς τον πελάτη και η διαφήμιση είναι παράρτημα της. Το γραφείο του, σε αντίθεση με άλλα δημοσίων σχέσεων που είχαν εξαγοραστεί από διαφημιστικές εταιρίες, έμεινε πάντα ανεξάρτητο.

6.1.2013   Suds For Drugs - New York Magazine
14.1.2013   Why Would Drug Dealers Use Tide as a Currnecy - New York Times
Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο και μια συζήτηση-ανάλυση. Το απορρυπαντικό Tide έχει γίνει νόμισμα στις συναλλαγές εμπόρων ναρκωτικών στις ΗΠΑ και έχει γίνει αντικείμενο οργανωμένων κλοπών από σουπερμάρκετ. Η αξία του έχει να κάνει με το ότι έχει καθιερωθεί εδώ και δεκαετίες στην συνείδηση του καταναλωτή ως το κορυφαίο απορρυπαντικό από την κατασκευάστρια Procter & Gamble. Η σωστή και συστηματική διαφοροποίηση σε όλο της το μεγαλείο.

 


o p e r a t i o n s

28.12.2013   Tony Hsieh's Office: Welcome to The Rain Forest - New York Times
Μια συνέντευξη του ιδρυτή και επικεφαλής της Zappos, επιχείρησης λιανικού εμπορίου παπουτσιών αποκλειστικά από το Διαδίκτυο και φημισμένης για την εξαιρετική εξυπηρέτηση του πελάτη, σχετικά με τα κεντρικά γραφεία της και πως η διαρρύθμιση τους συμβάλλει στην εταιρική κουλτούρα της. Τα καλύτερα γραφεία δεν πάνε στα υψηλόβαθμα στελέχη αλλά στους εργαζόμενους στην εξυπηρέητηση του πελάτη.

15.12.2013   How Google Sold Its Engineers on Management - Harvard Business Review
Πολλές επιχειρήσεις που από την φύση τους απαιτούν δημιουργική δουλειά έχουν πολύ χαλαρές δομές καθώς θέλουν να έχουν τα στελέχη τους ελεύθερα να δοκιμάζουν ό,τι θέλουν και τα στελέχη δίνουν μεγάλη σημασία στην ελευθερία αυτή. Ένα κλασικό παράδειγμα είναι η γνωστή Google. Πρόσφατα αποφάσισε να ερευνήσει το κατά πόσον οι δομές και οι μάνατζερ προσθέτουν κάποια αξία. Η λεπτομερής και ενδελεχής έρευνα των στελεχών της έδειξε ότι όντως οι μάνατζερ προσφέρουν κάποια αξία. Πολλά από τα αποτελέσματα της έρευνας έχουν ήδη εφαρμοστεί και έχουν γίνει αποδεκτά από το προσωπικό. Ο βασικός λόγος ήταν ότι οι αλλαγές αυτές έγιναν από κάτω προς τα πάνω με την συναίνεση των στελεχών.

 


f i n a n c e

26.12.2013   Companies Binge On Share Buybacks - Wall Street Journal
Πολλές αμερικανικές επιχειρήσεις (Apple. Exxon Mobil, Pfizer κλπ), με πολλά κέρδη και μετρητά, έχουν επιδοθεί στην επαναγορά των μετοχών τους τους τελευταίους μήνες. Η επαναγορά έχει διάφορα οφέλη: πολλοί μέτοχοι ρευστοποιούν την επένδυση τους, και μάλιστα όταν οι τιμές είναι σε υψηλά επίπεδα, και η επιχείρηση έχει λιγότερες μετοχές σε κυκλοφορία, άρα έχει υψηλότερα κέρδη ανά μετοχή και χρειάζεται λιγότερα μετρητά για μερίσματα. Ορισμένοι μέτοχοι πάντως διαμαρτύρονται ότι τα μετρητά αυτά θα έπρεπε να διατίθενται για ανάπτυξη και έρευνα και εξέλιξη.

26.3.2013   A Double Play For Corporate Savings - Wall Street Journal
Τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια δανεισμού στις ΗΠΑ έχουν δημιουργήσει καινούργιες ευκαιρίες για πολλές επιχειρήσεις. Μπορούν να δανειστούν για να επαναγοράσουν μετοχές τους εξοικονομώντας από την πληρωμή μερισμάτων, ιδιαίτερα αν τα μερίσματα αυτά είναι σχετικά υψηλά. Το κέρδος τους είναι η διαφορά μεταξύ επιτοκίων και μερισμάτων ως ποσοστού της τιμής της μετοχής. Βέβαια τα χαμηλά επιτόκια προϋποθέτουν καλή πιστοληπτική αξιολόγηση. Πάντως πολλές επιχειρήσεις αποφεύγουν την κίνηση αυτή ακριβώς για να μην μειώσουν την αξιολόγηση τους.

8.1.2013   H-P Stock Seeks Life After Debt - Wall Street Journal
Η γνωστή Hewlett-Packard έχει αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα τα τελευταία χρόνια. Κάτι οι αρνητικές εξελίξεις στον κλάδο της, κάτι οι συνεχείς αλλαγές στην ηγεσία της, κάτι οι πολλές εξαγορές που έκανε, της δημιούργησαν πολλά οικονομικά προβλήματα. Δεν παύει όμως να δημιουργεί μεγάλα αποθέματα μετρητών, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν βραχυπρόθεσμα για την μείωση του χρέους της που με την σειρά του θα αύξανε την αξία της επιχείρησης.

8.1.2013   Can I Afford To Be Optimistic - New York Times
Μια ακόμα περίπτωση ενός μικρομεσαίου αμερικανού επιχειρηματία από μια εξαιρετικά διαφωτιστική τακτική στήλη της εφημερίδας. Εδώ απαριθμεί τα προβλήματα και διλήμματα που αντιμετωπίζει στην κατάστρωση των προϋπολογισμών του για τον καινούργιο χρόνο μέσα σε μέτριες οικονομικές συνθήκες.

 

.

THIS  the world the small the great!     Odysseus Elytis

© 1999-2021 alexander consulting     management at its best