archipelago

bluewave

latest updates
07.2016

strategy
marketing
operations
finance
commentary
book reviews
archipelago
home

alexander
consulting

 

 

a r c h i p e l a g o   2 0 1 2

a sea of scattered ideas, actions, and trends in global business management
in strategy, marketing, finance
του Ζήνου Βογιατζή


s t r a t e g y

17.12.2012    The Corner Office - Knowledge@Wharton
Μια πολύ διαφωτιστική συνέντευξη του Adam Bryant, συγγραφέα του ομώνυμου βιβλίου, σχετικά με τα προσόντα ηγετικών στελεχών.

14.12.2012   Ιδιωτική δημοσιοϋπαλληλία  - Καθημερινή
Ένα εξαιρετικό σχόλιο του Πάσχου Μανδραβέλη σχετικά με το αιώνιο θέμα του ωραρίου των καταστημάτων. Που δεν λύνεται λόγω κάποιου συγκεκριμένου είδους ελλήνων επιχειρηματιών που όπως γράφει "
προσφεύγουν στο κράτος για να λειτουργούν τα μαγαζιά τους σαν δημόσιες υπηρεσίες: επιβεβλημένο ωράριο, επιβεβλημένο ποσοστό κέρδους, επιβεβλημένες προωθητικές ενέργειες, επιβεβλημένα τα πάντα. Η μόνη ιδιωτική πρωτοβουλία που ανθεί είναι η κλάψα. Τα θεσμικά όργανα των μικρομεσαίων κλαίγονται όπου σταθούν και όπου βρεθούν· στα υπουργεία, στα κανάλια, στις γενικές συνελεύσεις. Οχι επειδή το κράτος δεν τους επιτρέπει να ανταγωνιστούν, αλλά γιατί δεν απαγορεύει άλλους να επιχειρήσουν." Τα λέει όλα. Πάνω στο ίδιο θέμα τα Νέα της 11.12.2012 γράφουν για το τι ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σε όλες τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες δεν υπάρχει κανένας περιορισμός και το ωράριο αποφασίζεται από τους καταστηματάρχες τους ίδιους. Άντε και στα δικά μας στην τελευταία εναπομένουσα και επιμένουσα σοβιετία...

13.12.2012   In France a Debate on Helping Startups  - Wall Street Journal
Η Γαλλία ήταν πρωτοπόρος σε αυτό που σήμερα λέμε διαδίκτυο από την δεκαετία του 70, έχοντας αναπτύξει ένα εντελώς δικό της σύστημα, το Minitel. Δεν έπαψε να είναι πρωτοπόρος σε διάφορους τομείς της ψηφιακής τεχνολογίας. Αλλά πάντα υστερούσε στην εκκόκλαψη νέων σχετικών επιχειρήσεων. Κάτι οι φορολογίες, κάτι οι ακαμψίες στην εργατική νομοθεσία, κάτι οι διάφορες γνωστές ιδεοληψίες για την επιχειρηματικότητα δεν την άφησαν να εκμεταλλευτεί την πρωτοπορία της αυτή. Τώρα η κυβέρνηση Ολάντ κάνει διάφορες προσπάθειες κουτσά-στραβά να διορθώσει τα κακώς κείμενα, μια και η Αγγλία δείχνει μεγάλη θαλπωρή για σχετικές προσπάθειες απορροφώντας όλη την γαλλική δημιουργικότητα. Βασικό πρόβλημα είναι ότι πολιτικοί και γραφειοκράτες δεν έχουν ιδέα τι ακριβώς χρειάζεται η δημιουργία, το μάνατζμεντ, η ανάπτυξη, η χρηματοδότηση μιας επιχείρησης ιδιαίτερα στην υψηλή τεχνολογία. Και αν η 5η σε μέγεθος οικονομία του κόσμου έχει αυτά τα προβλήματα καλύτερα να μην κάνουμε λόγο για τις τριτοκοσμικές, στις οποίες η ίδρυση διαδικτυακής επιχείρησης χρειάζεται ανάλυση κοπράνων...

1.11.2012   The Management Century  - Harvard Business Review
Ένας αιώνας μάνατζμεντ που την αρχή του ο αρθρογράφος τοποθετεί σε μια ομιλία στο Σικάγο το 1886. Περιλαμβάνει μια ανασκόπηση διαφόρων τάσεων και γνωστών ονομάτων στο μάνατζμεντ από τότε και τονίζει ότι η αναζήτηση καλύτερων τρόπων μάνατζμεντ δεν σταματά ποτέ.

1.11.2012   Does Management Really Work?  - Harvard Business Review
Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα δεκαετής μελέτη τριών οικονομολόγων προσπαθεί να βρει απαντήσεις στο τι συνιστά καλό μάνατζμεντ, πως εφαρμόζεται από επιχειρήσεις σε όλον τον κόσμο, και με ποιά αποτελέσματα.

31.10.2012   What You Can Learn From Family Business  - Harvard Business Review
Μαθήματα από οικογενειακές επιχειρήσεις, όχι τις μικρές αλλά τις μεγάλες με παγκόσμια παρουσία. Αποτελούν 30% των επιχειρήσεων με τζίρο πάνω από 1 δισ. δολ. Μια έρευνα σε 7 χώρες και 149 επιχειρήσεις έδειξε ότι έχουν ορισμένα κοινά στοιχεία: μικρό χρέος, υψηλά στάνταρντ για τις επενδύσεις τους, δεν είναι σπάταλες, έχουν διεθνή παρουσία, σταθερότητα στα στελέχη τους και το προσωπικό τους. Μπορεί να μην έχουν θεαματικά αποτελέσματα σε καλούς καιρούς αλλά είναι αξιοθαύμαστα σταθερές στην κακοκαιρία.

13.10.2012   On A Busy Road A Company Needs Guardrails  - New York Times
Μια ακόμα συνέντευξη από την γνωστή σειρά της αμερικανικής εφημερίδας από την οποία προέκυψε και ένα σχετικό βιβλίο. Ο επικεφαλής της Hilton Worldwide με 300.000 εργαζόμενους ανά τον κόσμο και με εκατοντάδες ξενοδοχεία αναλύει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει κανείς όταν οι γεωγραφικά διάσπαρτες δραστηριότητες του είναι προσαρμοσμένες σε τοπικές συνθήκες αλλά ταυτόχρονα δεν πρέπει να χάνουν ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά της επιχείρησης και της μάρκας.

10.10.2012   Under Chinese A Greek Port Thrives  - New York Times
Το εξαιρετικά επιτυχημένο μάνατζμεντ της κινεζικής Cosco στο μισό λιμάνι του Πειραιά σε αντίθεση με το άλλο μισό από το νεοελληνικό κράτος με τις αξεπέραστες αγκυλώσεις. Και μια παρατήρηση στελέχους εταιρίας παροχής συμβουλών: κάτω από σωστό μάνατζμεντ οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορεί να είναι παγκόσμια ανταγωνιστικές. Είναι κάτι που είχα γράψει στον Οικονομικό Ταχυδρόμο το 1996...

6.10.2012   If I Read One More Platitude-Filled Mission Statement I'll Scream  - Harvard Business Review
Η δήλωση αποστολής δεν είναι λόγια του αέρα και κοινοτοπίες. Η σύνταξη της είναι κρίσμη στο στρατηγικό μάνατζμεντ και χρειάζεται μεγάλη προσοχή.

28.9.2012   Zappos CEO Tony Hsieh On Building A Virtuous Business In The City Of Sin  - Fast Company
Μερικά από τα μυστικά της επιτυχίας της εξαιρετικά επιτυχημένης διαδικτυακής επιχείρησης Zappos από τον ιδρυτή και επικεφαλής της. Υπ' αριθμόν 1: βγάλτε όλα τα λεφτά από τον προϋπολογισμό μάρκετινγκ και βάλτε τα στην εξυπηρέτηση του πελάτη.

18.9.2012   Has Apple Peaked? - New York Times
Μια εξαιρετική ανάλυση της πορείας της Apple από το χείλος του γκρεμού πριν μια δεκαετία στην κορυφή του κόσμου σήμερα. Το ερώτημα είναι αν θα παραμείνει εκεί. Είναι αναπόφευκτη η πτώση στην περίπτωση αυτή; Τι γίνεται όταν περνάει κανείς από την επίθεση στην άμυνα; Όταν του λείπει ο ιδρυτής της και εμπνευστής της πορείας προς την κορυφή; Θα γίνει κάποια μετριότητα σε προϊόντα όπως η Microsoft;

18.9.2012   How To Make Your Employees Feel Like Superheroes - Fast Company
Τέσσερις συμβουλές βασισμένες στην κοινή λογική για το πως μπορεί κανείς να βάζει τα κατάλληλα στελέχη στην κατάλληλη θέση και να τα εμπνέει να δουλεύουν επιτυχημένα.

1.9.2012   Clear Goals Matter More Than Mission - New York Times
Μια ακόμα συνέντευξη από την γνωστή σειρά της αμερικανικής εφημερίδας από την οποία προέκυψε και ένα σχετικό βιβλίο. Η επικεφαλής μιας επιχείρησης λατομείων δίνει μερικές πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις σχετικά με την στρατηγική και την εταιρική κουλτούρα. Θεωρεί την δήλωση αποστολής περιττή και δίνει μεγάλη σημασία στο να ξέρουν όλοι ποιά είναι η τοποθέτηση της επιχείρησης. Από μια άποψη μιλάει για κάποια μη διαπραγματεύσιμα που είναι κτήμα όλων.

27.8.2012   Notable & Quotable - Wall Street Journal
Μερικές σκέψεις του πρώτου άνθρωπου που πάτησε στο φεγγάρι το 1969 σχετικά με το τεράστιο και πολύπλοκο αυτό επίτευγμα για το οποίο εργάστηκαν εκατοντάδες χιλιάδες για να το φέρουν εις πέρας. Συμπέρασμα του Armstrong: όλοι οι άνθρωποι αυτοί είχαν μεγάλο ενδιαφέρον γι' αυτό που έκαναν, ήταν μαγεμένοι με αυτό που έκαναν, και το έκαναν με αφοσίωση. Όταν έχεις και τα τρία είτε είσαι κάποια κρατική υπηρεσία είτε κάποια ιδιωτική επιχείρηση είτε ένα κατάστημα λιανικής στο τέλος θα κερδίσεις.

24.8.2012   Dell's Virtuous Cycle Stops Spinning - Wall Street Journal
Την γνωστή κατασκευάστρια PC Dell την έχουμε δει συχνά στις σελίδες αυτές με αφορμή πολλές πτυχές των δραστηριοτήτων της. Η στρατηγική της βασίζεται στο ότι παίρνει παραγγελίες απευθείας απο τον πελάτη, αγοράζει ό,τι χρειάζεται από τους προμηθευτές της και μετά κατασκευάζει το PC χωρίς να έχει αποθεματικά. Με τον τρόπο αυτό πληρώνεται από τον πελάτη πολύ νωρίτερα απ' ότι χρειάζεται να πληρώσει τους προμηθευτές απελευθερώνοντας μετρητά για επενδύσεις και ανάπτυξη. Με την κρίση όμως, τόσο την γενικότερη όσο και την ειδικότερη στα πολύ ώριμα πια PC, ο ενάρετος αυτός κύκλος αντιστρέφεται. Με την ζήτηση κομμένη, η Dell πρέπει να πληρώνει τους προμηθευτές πριν εισπράξει από τους πελάτες δημιουργώντας προβλήματα, κυρίως το ότι δεν της επιτρέπει να επενδύσει σε νέες ευκαιρίες. 

13.8.2012   German Small Companies Reflect Coubtry's Strength - New York Times
Ένα ακόμα άρθρο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Γερμανίας, τις περίφημες Mittelstand, την σπονδυλική στήλη της γερμανικής οικονομίας, και τον τρόπο με τον οποίο επιχειρούν. Η κρίση του ευρώ δεν τις έχει επηρεάσει καθόλου, συμπεριφέρονται σαν μικρές πολυεθνικές και δραστηριοποιούνται παγκόσμια. Αυτά από την χώρα που τα εργατικά συνδικάτα έχουν εκπροσώπους τους με ψήφο στα διοικητικά συμβούλια επιχειρήσεων.

10.8.2012   In Italy Wrestles With Rewriting Its Stifling Labor Laws - New York Times
Ένα ακόμα άρθρο για την διαμάχη πίσω από τις αλλαγές στην εργατική νομοθεσία της Ιταλίας, που είδαμε πιο κάτω (25.6.2012), αλλά και τους λόγους της αποτελμάτωσης της ιταλικής οικονομίας. Όταν το δάχτυλο έδειχνε το φεγγάρι κάποιοι κοιτάγανε το δάχτυλο...

9.8.2012   Shows Seek a Tony for Best Service - Wall Street Journal
Το Broadway με τις δεκάδες θέατρα και τις χιλιάδες καθημερινών θεατών είναι μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές δραστηριότητες στην Νέα Υόρκη με πολλές επιπτώσεις για την τοπική οικονομία αλλά και για τους επενδυτές των διαφόρων θεάτρων. Πολλά από τα θέατρα αυτά όμως είναι παλιά ως κτίρια και δεν έχουν όλα τα σύγχρονα κομφόρ. Πολλά είναι ιστορικά κτίρια και η ανακαίνιση τους απαγορεύετεαι. Έτσι οι ιδιοκτήτες τους επιδίδονται σε διάφορες δημιουργικές προσπάθειες ιδιωτικά και συλλογικά για να μην χάσουν το ενδιαφέρον του θεατρόφιλου κοινού.

16.7.2012   Amazon's Pivot - Fast Company
Μια ανασκόπηση της ασταμάτητης μεταμόρφωσης της Amazon, της συνεχούς αναθεώρησης και αναγέννησης του επιχειρηματικού μοντέλου της.

25.6.2012   Employment Italian Style - Wall Street Journal και Italy Is Poised to Pass Labor Laws Most View as Flawed - New York Times
Όλες οι μοιρολογίστρες που κλαίνε για τον επερχόμενο "μεσαίωνα" στις εργατικές σχέσεις ας διαβάσουν για τον υπαρκτό μεσαίωνα σε μια οικονομία που ασφυκτιά...

5.6.2012   Can Mom-and-Pop Shops Survive Extreme Gentrification? - New York Times
Όταν κάποια αστική περιοχή σε κάποια μεγαλούπολη αναβαθμίζεται (στην συγκεκριμένη περίπτωση Νέα Υόρκη) και γίνεται ακριβότερη μερικές μικροεπιχειρήσεις εξαφανίζονται ενώ άλλες ευημερούν περισσότερο. Το άρθρο εξετάζει το γιατί. Έχει να κάνει με το πραγματικό επιχειρηματικό πνεύμα των επιχειρηματιών και την παροχή αξίας στον πελάτη, όχι με το μέγεθος της επιχείρησης.

31.5.2012   Inside Nokia's Struggle Against Apple's iPhone - Wall Street Journal
Για όσους έχουν αμφιβολίες για το κατά πόσο ότι η πρωτοπορία έχει χειροπιαστά πλεονεκτήματα. Το νέο έξυπνο κινητό της Nokia Lumia έγινε δεκτό με πολλές θετικές κριτικές. Υποτίθεται ότι θα είναι το προϊόν που θα επαναφέρει την Nokia στην κερδοφορία και στην κορυφή του κλάδου. Το τηλέφωνο αυτό διατίθεται πολύ φθηνότερα του iPhone αλλά έχει μεγαλύτερο κόστος. Σίγουρα όχι καλή συνταγή για επιτυχία της Nokia. Ένα μέρος του κόστους αυτού οφείλεται στο ότι έχει μεγαλύτερη οθόνη αλλά το μεγαλύτερο μέρος οφείλεται στα πρωτεία της Apple, από μερίδια αγοράς, σε οικονομίες κλίμακας, σε καινοτομία.

12.5.2012   Jim Koch, King of Craft Beer - Wall Street Journal
Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη του γνωστού στις σελίδες αυτές ιδρυτή της αμερικανικής ζυθοποιίας Sam Adams που έφερε επανάσταση στον κλάδο με τις λεγόμενες "χειροποίητες" μπύρες. Οι μπύρες αυτές δεν είναι ποιοτικά καλύτερες κατά τον Koch, οι μεγάλες ζυθοποιίες παράγουν και αυτές ποιοτική μπύρα. Αλλά είναι διαφορετικές. Στην ουσία αυτό που λέει ο Koch είναι ότι οι μπύρες αυτές φτιάχνονται με μεράκι που είναι αδύνατο να διατηρηθεί σε μια μεγάλη επιχείρηση.

3.5.2012   Why France Has So Many 49-Employee Companies - BusinessWeek
Η Γαλλία έχει 2.4 φορές περισσότερες επιχειρήσεις με 49 εργαζόμενους απ' ότι με 50. Η διαφορά οφείλεται σε εργατικούς νόμους που επιβάλλουν απαιτήσεις αμφίβολης αποτελεσματικότητας για επιχειρήσεις με 50 και πάνω εργαζόμενους (εργατικά συμβούλια, διαβούλια, έλεγχο στις απολύσεις κλπ κλπ). Το αποτέλεσμα είναι πολλοί επιχειρηματίες να ανοίγουν νέες επιχειρήσεις μόλις φτάσουν στον μαγικό αριθμό 49. Πάλι καλά γιατί πολλοί άλλοι παίρνουν το τρένο και των ομματιών τους και ανοίγουν νέες επιχειρήσεις στο Λονδίνο. Σύμφωνα με έναν επιχειρηματία το εργατικό κόστος δεν είναι το πρόβλημα για να ανοίξει κανείς μια επιχείρηση στην Γαλλία αλλά οι δυσκαμψίες στους εργατικούς νόμους. Αυτά όταν οι άνεργοι στην Γαλλία είναι περίπου 3 εκατομμύρια και ο νεοκλεγείς πρόεδρος θα λύσει το πρόβλημα προσλαμβάνοντας 60.000 δασκάλους...  

23.4.2012   Put Your New Business Model to the Test - Harvard Business Review
Η καινοτομία στο επιχειρηματικό μοντέλο μιας επιχείρησης είναι κρίσιμη. Κάθε νέο μοντέλο πρέπει να περνάει από τεστ για να κρίνεται η αξιοπιστία του, όπως ακριβώς γίνεται και με κάθε νέο προϊόν.

10.4.2012   Why Small Businesses Fail To Grow - New York Times
Δέκα λόγοι για τους οποίους μικρές επιχειρήσεις δεν αναπτύσσονται και είτε αποτελματώνονται είτε αποτυγχάνουν. Διαλέγω μερικούς: εφησυχασμός, έλλειψη κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού, το αγύριστο κεφάλι του επιχειρηματία/ιδρυτή, και το πάντα παρεξηγημένο μάρκετινγκ. Ή μάλλον η παντελής έλλειψη έστω και στοιχειωδών δραστηριοτήτων μάρκετινγκ. Και επειδή το μάρκετινγκ έχει να κάνει με την εικόνα της επιχείρησης προς τα έξω, ακόμα και καλές επιχειρήσεις μπορεί να χαντακώνονται. Βασικό πρόβλημα με το μάρκετινγκ είναι ότι ο επιχειρηματίας αρνείται να χρησιμοποιήσει εξωτερική βοήθεια και έτσι το μάρκετινγκ περιορίζεται σε αυτά που ξέρει ο ίδιος, που είναι κατά κανόνα πολύ λίγα.

5.4.2012   Refinery Gets A Look From Delta, Perplexing Analysts - New York Times
Η προσεκτικά επιλεγμένη καθετοποίηση έχει γίνει πολύ της μόδας. Η μεγάλη αμερικανική αεροπορική εταιρία Delta σε μια άνευ προηγουμένου κίνηση έχει δείξει ενδιαφέρον για την εξαγορά ενός διυλυστηρίου μεγάλης εταιρίας πετρελαίων. Τα καύσιμα είναι από τους βασικούς παράγοντες κόστους του κλάδου και τα πρόσφατα σκαμπανεβάσματα τους έχουν οδηγήσει πολλές εταιρίες σε αδιέξοδο. Πάντως κανείς δεν βλέπει τα οφέλη από την κίνηση αυτή.

4.4.2012   How Some Beat the Odds to Keep Family Businesses Healthy  - New York Times
Μόνο 30% των αμερικανικών οικογενειακών επιχειρήσεων επιβιώνει πέρα από την πρώτη γενιά. Μόνο 12% ξεπερνάει την τρίτη γενιά. Αυτές που επιβιώνουν έχουν ορισμένα χαρακτηριστικά: αλλάζουν συνεχώς για να μην γίνονται ξεπερασμένες, έχουν σαφή σχέδια διαδοχής, είναι ανοιχτές σε έξωθεν συμβουλές, και πάνω απ' όλα προσέχουν τον πελάτη και τον εργαζόμενο.

30.3.2012   Bio As Bible: Managers Imitate Steve Jobs - Wall Street Journal
Η βιογραφία του Steve Jobs που εκδόθηκε αμέσως μετά τον θάνατο του εκτός από μπεστ σέλερ έχει γίνει και ευαγγέλιο για πολλούς, τόσο στις ΗΠΑ αλλά και διεθνώς. Πολλοί προσπαθούν να μιμηθούν τον τρόπο μάνατζεμεντ αλλά και τον ίδιο από το ντύσιμο του μέχρι τα κουσούρια του νομίζοντας ότι θα τους κάνουν επιχειρηματικές διάνοιες. Προφανώς οι καραγκιόζηδες που βλέπουν τον εαυτό τους μεγαλέξαντρους δεν είναι μόνο ελληνική ασθένεια...

20.3.2012   A Tale of Greek Enterprise and Olive Oil, Smothered in Red Tape - New York Times
Η οδύσσεια ενός νέου επιχειρηματία μέσα στην νεοελληνική γραφειοκρατία για να δημιουργήσει μια διαδικτυακή επιχείρηση λιανικής διάθεσης ελαιόλαδου παγκόσμια. Ανάμεσα στα πιστοποιητικά που χρειάστηκε ήταν εξέταση κοπράνων και ακτινογραφία θώρακος. Ίσως είδηση για τα αμερικανικά δεδομένα, αλλά για τα εν Ελλάδι αναρωτιέμαι γιατί μόνο δύο ιατρικές εξετάσεις; Που είναι η ψυχιατρική εξέταση του επιχειρηματία αυτού;

20.3.2012   Can Entrepreneurship Be Taught? - Wall Street Journal
Ένα ερώτημα που ίσως να μην έχει οριστική απάντηση. Το άρθρο δίνει τις δύο βασικές απαντήσεις από έναν καθηγητή και έναν venture capitalist. Ίσως η επιχειρηματικότητα να μην μπορεί να διδαχθεί αλλά σίγουρα υπάρχουν πολλά εργαλεία που μπορεί κανείς να μάθει να χειρίζεται για να είναι καλύτερος επιχειρηματίας.

17.3.2012   The Good, Bad and Ugly of Capitalism - New York Times
Ένα εξαιρετικό άρθρο ενός εξαιρετικά διορατικού σχολιαστή οικονομικών και επιχειρηματικών θεμάτων. Από την μια η περιβόητη Goldman Sachs μετά την δημόσια παραίτηση ενός στελέχους της που σε ένα άρθρο στην ίδια εφημερίδα, δίνει γλαφυρά τον "να σου βγάλω τα μάτια" καπιταλισμό. Από την άλλη η επίσης καπιταλιστική Starbucks με κέρδη ρεκόρ και κοινωνικές πρωτοβουλίες σε χώρες όπου δεν δραστηριοποιείται καν, και ο ιδρυτής της Schultz που επιμένει ότι η αξία (η χρηματιστηριακή) της επιχείρησης καθορίζεται από τις αξίες της επιχείρησης. Η μετοχή της έχει πενταπλασιαστεί τα τελευταία 2-3 χρόνια. Έκαστος εφ΄ω ετάχθη.

14.3.2012   After the Merger, How Not to Lose Customers - Wall Street Journal
Οι συγχωνεύσεις αναγκάζουν πολλές επιχειρήσεις να γίνουν πιο εσωστρεφείς, να κοιτάξουν προς τα μέσα και να δουν πως οι λειτουργίες δύο επιχειρήσεων θα αφομοιωθούν σε μία. Συχνά ο πελάτης και οι ανάγκες του παραμελούνται. Πολλοί πελάτες αναμένουν μάταια το ίδιο επίπεδο εξυπηρέτησης και από τις δύο επιχειρήσεις αλλά και από την νέα. Το αποτέλεσμα είναι να μεταπηδούν σε ανταγωνιστές. Είναι ο κύριος λόγος που πάνω από τις μισές συγχωνεύσεις δεν προσθέτουν καμία αξία.

13.3.2012   Learning the Softer Side of Leadership - Fast Company
Ηγέτης σημαίνει: να είναι καθρέφτης για όλη την επιχείρηση, να βοηθάει όλους να εκτελούν την στρατηγική της επιχείρησης, να ξέρει αυτό που δεν θέλει κανείς να του πει, να είναι ταπεινός, να ξέρει ότι έχει όρια ως άτομο αλλά όχι ως επιχείρηση, το άπαν είναι το πως κάνει όλους να αισθάνονται, να κινητοποιεί, να εμπνέει.

12.3.2012   Who Will Run the Family Business? - Wall Street Journal
Οι οικογενειακές επιχειρήσεις αποτελούν ένα σημαντικό μέρος της αμερικανικής οικονομίας. Παράγουν πάνω από 50% του ΑΕΠ και έχουν περίπου 60% των συνολικών θέσεων εργασίας. Το θέμα της συμμετοχής μελών της οικογένειας στο μάνατζμεντ της επιχείρησης και το θέμα της διαδοχής είναι πάντα κρίσιμα στις επιχειρήσεις αυτές. Τα μέλη της οικογένειας πρέπει να εκτίθενται σε όλες τις πτυχές της λειτουργίας της για να δουν αν ενδιαφέρονται να ανακατευτούν και σε ποιό ρόλο. Το θέμα της διαδοχής και το πως θα γίνει πρέπει επίσης να είναι ξεκαθαρισμένο από νωρίς. Το άρθρο δίνει διάφορα παραδείγματα τέτοιων περιπτώσεων.

6.3.2012   A Mirror Can Be A Dangerous Tool For Many CEO's - New York Times
Ο ναρκισσισμός ηγετικών στελεχών μπορεί να επηρεάσει την απόδοση μιας επιχείρησης, έδειξε μια μελέτη. Αν και η μελέτη αυτή έχει κριτικαριστεί, άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η προσωπικότητα ενός ηγετικού στελέχους μπορεί να έχει έχει μεγάλη επίδραση στο πως λειτουργεί μια επιχείρηση.

1.3.2012  Why Companies Fail - Atlantic Monthly
H GM χρεοκόπησε, διασώθηκε με παρέμβαση του αμερικανικού κράτους, επενέκαμψε, έγινε και πάλι κερδοφόρα μετά από πολλά χρόνια, και σκαρφάλωσε και πάλι στην κορυφή της αυτοκινητοβιομηχανίας παγκόσμια. Αλλά η (νέα μετά την χρεοκοπία) μετοχή της πέφτει. Πολλά μπορούν να αλλάξουν εύκολα σε μια επιχείρηση αλλά το δυσκολότερο να αλλάξει είναι η εταιρική της κουλτούρα. Ο χρόνος θα δείξει αν αυτό όντως έχει γίνει στην GM.

11.2.2012  A Hit That Has Outlasted 10,000 Chandeliers - New York Times
Ανεξαρτήτως κλάδου στο επιχειρείν υπάρχουν ορισμένες σταθερές. Το μιούζικαλ "Το φάντασμα της όπερας" συμπληρώνει 10.000 παραστάσεις από το 1988, δημιουργώντας από μια επένδυση 8 εκατομμυρίων δολαρίων τζίρο 845 εκατομμυρίων δολαρίων. Η συνταγή είναι γνωστή και ισχύει για όλους: εξαιρετική ποιότητα, συστηματικό μάρκετινγκ, ευέλικτη, έξυπνη τιμολόγηση.

1.1.2012  First Let's Fire All the Managers - Harvard Business Review
Από το τεύχος του Δεκεμβρίου 2011 και από τον γνωστό στις σελίδες αυτές Gary Hamel. Υποστηρίζει ότι το μάνατζμεντ είναι η λιγότερο αποδοτική δραστηριότητα σε μια επιχείρηση. Προσβλέπει σε μια επιχείρηση που δεν έχει προϊσταμένους, οι εργαζόμενοι αποφασίζουν μεταξύ τους για τις αρμοδιότητες τους, ο καθένας είναι υπεύθυνος να βρει τι του χρειάζεται για να κάνει την δουλειά του, δεν υπάρχουν τίτλοι και προαγωγές, οι αμοιβές καθορίζονται συναδελφικά. Η επιχείρηση αυτή υπάρχει και είναι εξαιρετικά ανταγωνιστική. Ο Hamel βλέπει ένα πέρασμα από τις εταιρικές γραφειοκρατίες στο αυτο-μάνατζμεντ, που δεν σημαίνει ούτε απουσία μάνατζμεντ ούτε αναρχία. Δίνει τις σχετικές οδηγίες. Για να γίνει το μάνατζμεντ ευθύνη όλων και όχι δικαίωμα μερικών. Αμήν.

1.1.2012  Η παράλληλη Ελλάδα - Τα Νέα
Αν και το άρθρο αυτό, από έναν καθηγητή της Φαρμακευτικής σχολής του πανεπιστημίου Κρήτης, είναι απο τον περασμένο Δεκέμβριο, το βάζω εδώ για ποδαρικό. Έχει για υπότιτλο: Πολίτες που μοχθούν χωρίς κρατικές επιδοτήσεις χτίζουν το μέλλον. "Οι εξωστρεφείς και δημιουργικοί Ελληνες είναι η ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη οδός για την επανάκτηση της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας". Αμήν.

 


m a r k e t i n g

21.12.2012   Marketing Decoder | Dewar's Whiskey - Wall Street Journal
H Dewar's είναι μια παλιά και κάπως παλιομοδίτικη μάρκα σκωτσέζικου ουίσκι. Με μια καινούργια διαφημιστική εκστρατεία στις ΗΠΑ η επιχείρηση προσπαθεί να προσελκύσει πότες ηλικίας 25-30 ετών. Το άρθρο κάνει μια "αποκρυπτογράφηση" των διαφημίσεων και του νοήματος τους στην προσπάθεια αυτή.

6.12.2012   More Than a Soft Drink, Coke Is an Array of Goods - New York Times
Η Coca Cola δεν δίστασε ποτέ να επεκτείνει τη μάρκα της σε όσα προϊόντα μπορούσε. Τώρα επιταχύνει τις προσπάθειες της. Σε συνεργασία με ένα αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι, από το οποίο μπορεί να αγοράζει κανείς απευθείας, θα διαθέτει πάνω από 275 προϊόντα σχετικά με σπορ, μόδα, τεχνολογία κλπ. Ο ετήσιος τζίρος των σχετικών προϊόντων υπολογίζεται σε πάνω από 1 δισ. δολ. που βέβαια αποφέρει στην εταιρία και κάποια ανάλογα υψηλά έσοδα από τα σχετικά δικαιώματα.

26.11.2012   Starbucks Plays to Local Chinese Tastes - Wall Street Journal
Ο καφές δεν είναι και πολύ δημοφιλές ρόφημα στην Κϊνα. Κάτι βέβαια που δεν εμποδίζει την γνωστή Starbucks να ανοίγει υποκαταστήματα το ένα μετά το άλλο στην αχανή αυτή αγορά. Αλλά με μια διαφορά. Τα πάντα είναι προσαρμοσμένα στα τοπικά γούστα και συνήθειες με μεγάλη προσοχή στις λεπτομέρειες. Όσες αμερικανικές επιχειρήσεις έχουν ακολουθήσει την ίδια τακτική είναι πολύ επιτυχημένες. Όσες δεν είδαν τον λόγο να προσαρμοστούν τοπικά έκλεισαν, μεταξύ τους διάφορα μεγάλα ονόματα. Όπως και με το ιταλικό κρασί πιο κάτω, υπάρχει μια μεγάλη διαφορά μεταξύ εξαγωγών (=ξεφορτώνομαι το προϊόν) και μάρκετινγκ (=είμαι ενεργά ανακατεμμένος σε όλες τις πτυχές ανάπτυξης, προβολής και διάθεσης σε μια αγορά, με συναίσθηση των ιδαιτεροτήτων της). Αυτά για όσους θεωρούν ότι απλώς εξαγωγές θα μας βγάλουν από την κρίση γρήγορα.

23.11.2012   David Taub, Introducer of Pinot Grigio Wine to US Dies at 72 - New York Times
Την δεκαετία του 70 το ιταλικό κρασί ήταν της πλάκας στην αμερικανική αγορά με πανταχού παρόντα ένα ερυθρό με την ψάθινη συσκευασία και ένα λευκό. Ο Taub ήταν εισαγωγέας κρασιών, με καλή γνώση της αμερικανικής αγοράς, που είδε τις προοπτικές του λευκού pinot grigio από την Β. Ιταλία. Το πρόβλημα ήταν πως να εμπορευτεί κανείς ένα κρασί που κανένας δεν είχε ξανακούσει. Τα υπόλοιπα ήταν αριστοτεχνικό μάρκετινγκ, από το όνομα του κρασιού έως στην διαφήμιση. Τα πάντα αμερικανοποιήθηκαν στην προβολή και διάθεση και το κρασί αυτό έγινε πολύ δημοφιλές βοηθώντας το ιταλικό κρασί γενικότερα. Σήμερα το ιταλικό κρασί είναι πρώτο σε εισαγωγές στην αγορά των ΗΠΑ με τζίρο πάνω από 1 δισ. δολ. Οι έχοντες ώτα ακούειν, ας ακούσουν...

4.11.2012   Breakout Brands Connect With Customers - Marketing Daily
Μια έρευνα από μια εταιρία δημοσίων σχέσεων δείχνει ότι οι πραγματικά ξεχωριστές μάρκες έχουν ως προτεραιότητα τον πελάτη και όχι το κυνήγι των ανταγωνιστών τους. Δεν προκαλούν τους ανταγωνιστές τους, αλλά προκαλούν το προσωπικό τους  να βελτιώνει την εμπειρία του πελάτη με την μάρκα και την ζωή του πελάτη, δημιουργώντας στενούς δεσμούς μαζί του. Πολλοί γνωστοί ύποπτοι περιλαμβάνονται στα κορυφαία δέκα ονόματα - Apple, Amazon, Zappos κλπ

30.10.2012   Success Is Simple - Marketing Daily
Η μόδα της απλότητας στο μάρκετινγκ συνεχίζεται αμείωτη. Όπως συνηθίζεται με τις μόδες αυτές έχει προκύψει και ο σχετικός δείκτης απλότητας ή Global Brand Simplicity Index από μια εταιρία παροχής σχετικών συμβουλών που τον δημοσιεύει από το 2009. Η έρευνα φέτος βασίστηκε σε 6.000 καταναλωτές στην Ευρώπη, Ασία, και Αμερική. Τα τρία κορυφαία και πιο απλά brand παγκόσμια είναι Google, Ikea, και Apple. Οι καταναλωτές είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν πάνω από 30 δισ. δολ. για απλούστερα προϊόντα και υπηρεσίες και είναι 80% πιθανότερο να συστήσουν τις σχετικές μάρκες σε άλλους. Βασικό υπόβαθρο των επιτυχημένων απλών brand είναι το ότι η απλότητα υπονοεί διαφάνεια που δημιουργεί εμπιστοσύνη στην μάρκα. Τα προϊόντα και το μάρκετινγκ είναι απλά και εύκολα κατανοητά. Ο καταναλωτής ξέρει τι αγοράζει.

24.10.2012   The 15 Leading Country Brands - Fast Company
Αν δούμε τις χώρες σαν μάρκες μπορούμε να κάνουμε και την σχετική κατάταξη τους. Ο 8ος σχετικός ετήσιος δείκτης (Country Brand Index) είναι μια σε βάθος εξέταση οικονομικών, κοινωνικών, πολιτιστικών κλπ συνθηκών σε 118 χώρες. Οι κορυφαίες το 2012 είναι η Ελβετία, ο Καναδάς, και η Ιαπωνία. Ανάμεσα στις 15 μελλοντικές κορυφαίες η Τουρκία. Η ανάδελφος χώρα από 14η το 2009 είναι τώρα 39η στην γενική κατάταξη. Η μόνη κατηγορία στην οποία συμπεριλαμβάνεται στις κορυφαίες 15 είναι ο τουρισμός αλλά μόνο στην υποκατηγορία παραλίες όπου είναι 8η... 

24.10.2012   Marketers Rate Below Politicians, Bankers in Respectability - Advertising Age
Η γνωστή εταιρία λογισμικού Adobe
έκανε μια έρευνα σχετικά με το μάρκετινγκ και την σημασία του στις ΗΠΑ, Κίνα και Ιαπωνία. Η έρευνα περιέλαβε 750 καταναλωτές και 250 στελέχη μάρκετινγκ. Κατά συντριπτική πλειοψηφία (πάνω από 90%) οι ερωτηθέντες είπαν ότι το μάρκετινγκ είναι στρατηγικής σημασίας για μια επιχείρηση και κρίσιμο στην δημιουργία πωλήσεων. Αλλά μόνο 13% είπαν ότι το μάρκετινγκ έχει κάποια κοινωνική αξία! Και σε αυτό περιλαμβάνονται πολλά στελέχη μάρκετινγκ μια και το ποσοστό τους στο δείγμα ήταν 25%. Το μόνο που ήταν χαμηλότερο σε κοινωνική αξία είναι οι δημόσιες σχέσεις με 11%. Που εύλογα δημιουργεί το ερώτημα αν οι επαγγελματίες αυτοί δεν σέβονται το επάγγελμα τους γιατί περιμένουν να το σέβονται οι καταναλωτές; Σύμφωνα με την επικεφαλής του μάρκετινγκ της Adobe το μάρκετινγκ πρέπει να αλλάξει άρδην από μονόδρομο σε κάποια συνομιλία με τον καταναλωτή και οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες προσφέρουν πολλές ευκαιρίες.

3.10.2012   How FAGE Lost The Greek Yogurt War - Advertising Age
Έχω σχολιάσει και αναλύσει εκτεταμένα και επανειλημμένα εδώ και μερικά χρόνια την ανοδική πορεία της ΦΑΓΕ στην αμερικανική αγορά, την μεγάλη ευκαιρία που είχε δημιουργώντας μια νέα κατηγορία προϊόντων, τα λάθη της, και την καθοδική της πορεία. Μάλιστα σε πολλά από τα σχόλια αυτά είχα χρησιμοποιήσει τους
νόμους του μάρκετινγκ του Al Ries. Τώρα ο ίδιος ο "νομοθέτης" σχολιάζει την επιχείρηση και τα λάθη της. Εύστοχα όπως πάντα.

2.10.2012   Best Global Brands Report Has Coca Cola On Top and Apple Climbing - New York Times
Η ετήσια έκθεση (13η) με τα 100 πιο πολύτιμα ονόματα στον κόσμο.

25.8.2012   Fiat's Marchionne Seeks to Make Italy an Export Hub - Wall Street Journal
Ο επικεφαλής της γνωστής ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας επιμένει ότι η Ιταλία και η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι οι μοναδικές αγορές για την επιχείρηση. Θέλει να αναθεωρήσει το επιχειρηματικό μοντέλο της επιχείρησης και να στοχεύσει σε όλες τις αγορές με πρώτη και καλύτερη την αγορά των ΗΠΑ. Ίσως να είχε ακουστά την Bertazzoni.

7.8.2012   Η απογείωση της... Σκύρου - Καθημερινή
Η Σκύρος ως προορισμός "κλήρωσε" μέσω διαγωνισμών για άγονες γραμμές στην Aegean που για κακή της τύχη δεν έχει μικρά αεροπλάνα. Έβαλε στην εξυπηρέτηση της γραμμής ένα Airbus και με ευρηματική τιμολόγηση και μάρκετινγκ το γέμισε συστηματικά. Το επιπλέον πλεονέκτημα ήταν η σοβαρή αναζωογόνηση της οικονομίας του νησιού. Ο μόνος απών ο δήμος που χαμπάρι δεν πήρε και ούτε σήκωσε δάχτυλο για να βοηθήσει... Έρρωσθε Aegean.

30.7.2012   A Marketer's Guide to Behavioral Economics - McKinsey Quarterly
Τα οικονομικά της συμπεριφοράς είναι ένας σχετικά νέος τομέας της οικονομικής επιστήμης με πολύ ενδιαφέρον για το σύγχρονο μάρκετινγκ. Αν και για πολλά χρόνια διάφορες επιχειρήσεις έχουν χρησιμοποιήσει πρακτικές μάρκετινγκ που διέπονται από τις αρχές των οικονομικών αυτών, η χρήση τους πρόσφατα στο μάρκετινγκ έχει αρχίσει να γίνεται πιο συστηματική και ορθολογική.

19.6.2012   Branding Talk Isn't Helping Your Company - Fast Company
Το branding είναι ίσως η σημαντικότερη περιοχή του σύγχρονου μάνατζμεντ. Για πολλούς είναι απόρροια κάποιων επιτυχημένων προϊόντων που δημιούργησαν κάποια σχέση με τον αγοραστή. Αλλά τα τελευταία χρόνια σε πολλές περιπτώσεις έχει παραγίνει με αποτέλεσμα να έχει γίνει κάποιο παραμύθι που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η λύση; Δώστε έμφαση στα προϊόντα, όπως πχ η Apple που τα τελευταία χρόνια τονίζει τα προϊόντα της παρά την μάρκα της. Καλά όλα αυτά αλλά αν δεν είχε γίνει η Apple τόσα χρόνια κάποια μάρκα που να αντιπροσώπευε κάτι στην αντίληψη του καταναλωτή πολύ αμφιβάλλω αν τα προϊόντα της θα ήταν επιτυχημένα. Μάλλον το παν μέτρον άριστον ταιριάζει και στο branding.

18.6.2012   Upgrade Hell - Wall Street Journal
Πολλά προϊόντα βρίσκονται σε μια κούρσα συνεχούς βελτίωσης με όλο και περισσότερες επιλογές που κανείς δεν χρειάζεται και κανείς δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει. Έτσι γίνονται πιο πολύποκα και δύσχρηστα.

1.6.2012   Family Travel At the $300,000 Price Point - New York Times
Η Ferrari λανσάρισε στην αμερικανική αγορά το πρώτο της οικογενειακό μοντέλο, το FF. Δωδεκακύλινδρο, κίνηση σε 4 τροχούς, δύο διαφορικά, 650 ίππους. Απομένει να δούμε αν οι νόμοι του μάρκετινγκ θα εφαρμοστούν στην περίπτωση αυτή.

30.5.2012   7 Universal Truths For Ensuring Brand Relevance - Fast Company
Η διαφάνεια και η επανάσταση στις επικοινωνίες δεν αφήνει πολλά περιθώρια πλέον για να έχουν οι μεγάλες επιχειρήσεις το πάνω χέρι στο μάρκετινγκ. Η μόνη λύση είναι να αντιγράψουν μερικές αλήθειες από αυτούς που έχουν αυθεντικότητα στο μάρκετινγκ.

15.5.2012   Pepsi and Competitors Scramble to Fill Void as Sales Drop - Wall Street Journal
Η παχυσαρκία και ο διαβήτης που σέρνονται τελευταία έχει μειώσει τις πωλήσεις αναψυκτικών τύπου κόλας και συναφών. Η τάση αυτή δεν είναι καινούργια. Οι μεγάλες εταιρίες του κλάδου αντέδρασαν εδώ και χρόνια επεκτείνοντας τα χαρτοφυλάκια των προϊόντων τους σε διάφορα άλλα αναψυκτικά και νερό. Αλλά τώρα η μείωση των πωλήσεων αρχίζει να γίνεται δραματική και οι επιπτώσεις σε καλά εδραιωμένες παγκόσμιες μάρκες είναι άγνωστες. Πάντως για την ώρα οι ετειαρίες του κλάδου προσπαθούν να τις προστατέψουν, όσο βέβαια μπορούν.

1.5.2012   Measuring Marketing's Worth - McKinsey Quarterly
Πέντε ερωτήματα για να γίνεται καλύτερα αντιληπτή η επίδραση του μάρκετινγκ και για να γίνονται αποδοτικότερες οι επενδύσεις στο μάρκετινγκ.

28.5.2012   Food Makers Rethink Europe - Wall Street Journal
Η οικονομική κρίση στην Ευρώπη και κυρίως στην νότια Ευρώπη έχει αναγκάσει πολλούς μεγάλους κατασκευαστές να αναθεωρήσουν τα προϊόντα που προσφέρουν για να μη χάσουν μερίδια αγοράς. Εταιρίες όπως η Nestle και Unilever διαθέτουν φθηνότερα και μικρότερης συσκευασίας προϊόντα   αντιγράφοντας την στρατηγική προϊόντων τους από τις αναδυόμενες αγορές.

6.4.2012   Wendy's Unvails New Ad Tagline - Advertising Age
Η αμερικανική αλυσίδα φαστφουντάδικων Wendy's ανέβηκε στις αρχές του '12 στην δεύτερη θέση του κλάδου στις ΗΠΑ. Τώρα κάνει αλλαγές στο μενού και στα καταστήματα της και με μια νέα διαφημιστική εκστρατεία και νέο tagline προσπαθεί να επανατοποθετηθεί τόσο απέναντι στους άμεσους ανταγωνιστές της όσο και άλλα εστιατόρια.

5.4.2012   New Balance Celebrates Its Homemade Footprint - New York Times
Η μικρή (σχετικά) κατασκευάστρια αθλητικών παπουτσιών New Balance γιορτάζει τα 30 χρόνια ενός μοντέλου της αλλά και το ότι πεισματικά συνεχίζει να κατασκευάζει τα παπούτσια στις ΗΠΑ και όχι στα κάτεργα της Κίνας όπως όλοι οι μεγάλοι του κλάδου.

29.3.2012   "Larry", Quaker of Oatmeal Fame, Gets A Makeover - Wall Street Journal
Ο πασίγνωστος ασπρομάλλης στην συσκευασία του Κουάκερ αλλάζει. Έχει κουρευτεί, έχει αδυνατίσει και έχει ξανανιώσει για να είναι καλύτερα κατανοητός από τον σύγχρονο καταναλωτή αλλά και για να στέλνει το μήνυμα της υγιεινής διατροφής. Ένα κλασικό παράδειγμα σωστής αλλαγής ενός πασίγνωστου σήματος που δεν πρέπει ποτέ να είναι χτυπητή και απότομη.

26.3.2012   Real Mad Men Pitched Safety To Sell Volvos - New York Times
Σύμφωνα με τον "νόμο" της εστίασης ένα προϊόν ή επιχείρηση πρέπει να είναι καθιερωμένα στην αντίληψη του καταναλωτή με κάποια συγκεκριμένη έννοια, μια λέξη. Για την Volvo η λέξη αυτή είναι "ασφάλεια". Το άρθρο αυτό κάνει μια εξαιρετικά καλή ιστορική ανασκόπηση της διαφημιστικής προσπάθειας της Volvo και του διαφημιστή που την κατεύθυνε. Ένα πολύ ενδιαφέρον σημείο είναι ότι η ασφάλεια πάντα υπαινισσόταν στις διαφημίσεις της Volvo, δεν ήταν ποτέ το κεντρικό θέμα τους.

20.3.2012   How Walmart, Target, KMart, Kohl's Are Leading 50 Years of Retail Revolution - Advertising Age
Ένα αφιέρωμα στην εξέλιξη μισού αιώνα του λιανικού εμπορίου στην αμερικανική οικονομία, με πολλές καινοτομίες και ανακατατάξεις.

20.3.2012   Size Matters In Retail - But Just What Size? - Advertising Age
Το μέγεθος στο λιανεμπόριο έχει σημασία. Τα τελευταία 20-25 χρόνια είδαμε όλο και μεγαλύτερα καταστήματα και σούπερ-καταστήματα λιανικής. Ήταν ένας εύκολος τρόπος για να αποκτήσει κανείς μεγάλο μερίδιο αγοράς. Πρόσφατα όμως η τάση αυτή έχει αρχίσει να αντιστρέφεται, τόσο για λόγους προτιμήσεων όσο και δημογραφικούς. Τα μικρότερα μαγαζιά είναι αποτελεσματικότερα και έχουν αρχίσει να τα προτιμούν και οι μεγάλοι λιανοπωλητές.

19.3.2012   Private Brands Evolve From Generics To Must-Haves - Advertising Age
Η τάση που είδαμε προηγουμένως (31.1.2012) συνεχίζεται. Τα ιδιωτικής ετικέτας προϊόντα έχουν γίνει επώνυμα αποκλειστικής διάθεσης προϊόντα. Είναι αξιόπιστα και στέκονται ισάξια με τα επώνυμα.

16.3.2012   The Current Rage in Branding: Fake Authenticity Is Now-A-Okay - Fast Company
Η αυθεντικότητα πρέπει να είναι αυθεντική, δεν μπορεί κανείς να την προσποιείται. Αλλά μια καινούργια τάση έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνιση της στο μάρκετινγκ και η οποία πάει κόντρα σε κάτι τέτοιο. Δεν είναι ακόμα σαφές αν η μη αυθεντική αυτή αυθεντικότητα με την οποία παρουσιάζονται διάφορες γνωστές αμερικανικές μάρκες είναι κάτι καινούργιο (και μάλλον αδύνατο να διαρκέσει) ή απλώς είναι μια προσπάθεια να βάλει κανείς στο μάρκετινγκ λίγη νοσταλγία για παλιότερες εποχές στις οποίες τα πράγματα (υποτίθεται...) ήταν αυθεντικά. Είδωμεν.

12.3.2012   Study Finds Marketers Don't Practice ROI They Preach - Advertising Age
Η απόδοση επενδύσεων (return on investment) είναι ίσως το πιο βασικό κριτήριο του προϋπολογισμού δαπανών στο μάρκετινγκ και χρησιμοποιείται, ή μάλλον υποτίθεται ότι χρησιμοποιείται, ευρέως. Μια νέα μελέτη δείχνει όμως ότι σε ένα δείγμα 243 επικεφαλής μάρκετινγκ η πλειοψηφία δεν χρησιμοποιεί το κριτήριο αυτό. Οι περισσότεροι (περίπου 2/3) χρησιμοποιούν ιστορικά στοιχεία και μια μειοψηφία χρησιμοποιεί απλώς το ένστικτο τους. Μια ακόμα μικρότερη μειοψηφία δεν χρησιμοποιεί κανένα κριτήριο. Το κριτήριο της απόδοσης απουσιάζει εντελώς από τα ψηφιακά και κοινωνικά μέσα, τα οποία μόνο φαινομενικά παρέχουν σκληρά στοιχεία απόδοσης.

6.2.2012   Five Great Agency Ideas From Around the World - Advertising Age
Ο ετήσιος διαγωνισμός του περιοδικού με έξυπνες ιδέες διαφημιστικών εταιριών που έλυσαν κάποιο πρόβλημα για τους πελάτες τους, από την αναζωογόνηση μιας μάρκας στο πως να επικοινωνεί με την νεολαία.

31.1.2012   Store Brands Step Up Their Game, and Prices - Wall Street Journal
Τα ιδιωτικής ετικέτας προϊόντα έχουν γίνει επώνυμα αποκλειστικής διάθεσης προϊόντα. Τώρα πάνε να υπερκεράσουν τα επώνυμα, την στιγμή που πολλές μάρκες το έχουν ρίξει στην φτήνεια δημιουργώντας σύγχυση στον καταναλωτή. Από τις πιο ενδιαφέρουσες εξελίξεις στο μάρκετινγκ.

12.1.2012  In New Ads, Stirring Memories of Commercials Past - New York Times
Μια καινούργια τάση στην αμερικανική διαφήμιση που βγήκε μέσα από την οικονομική κρίση είναι το λεγόμενο μάρκετινγκ (ή διαφήμιση) της παρηγοριάς (comfort marketing). Σκοπός του να κάνει πιο αρεστές κάποιες παλαιότερες μάρκες με λίγη νοσταλγία.

 


f i n a n c e

25.10.2012   A Pizzeria Owner Learns The Value of Watching the Books - New York Times
Οι περιπέτειες ενός ιδιοκτήτη μιας πιτσαρίας και η σημασία του χρηματοοικονομικού μάνατζμεντ για την μικρή επιχείρηση.

13.8.2012   Buyers Beware: The Goodwill Games - Wall Street Journal
Δύο πασίγνωστες επιχειρήσεις, η Microsoft και η Hewlett-Packard, μείωσαν την λογιστική αξία (write down) στα βιβλία τους δύο εταιριών που είχαν εξαγοράσει παλιότερα, αναγνωρίζοντας την αποτυχία τους. Η εφημερίδα σε μια ανάλυση της βρήκε ότι διάφορες εταιρίες έχουν υπέρ του δέοντος υπεραξία (goodwill) στα βιβλία τους που ίσως τις αναγκάσει σε κάποιο σημείο να μειώσουν την αξία τους. Η υπεραξία αντανακλά αξία πάνω από τα περιουσιακά στοιχεία μιας επιχείρησης όπως πχ μετρητά και εξοπλισμό. Οι αμερικανικοί λογιστικοί κανονισμοί επιβάλλουν την ανασκόπηση της υπεραξίας κάθε χρόνο, που είναι έτσι κι αλλιώς δύσκολο να προσδιορισθεί επακριβώς.

10.8.2012   Down With Shareholder Value - New York Times
Μετά το βιβλίο που είδαμε παρακάτω (27.6.2012) σχετικά με την δημιουργία αξίας για τους μετόχους, ένας από τους πιο καλοπληροφορημένους και παρατηρητικούς σχολιαστές της αμερικανικής οικονομίας βλέπει την δημιουργία κάποιας τάσης που μπορεί μεν να είναι περιορισμένη σε ακαδημαϊκούς κύκλους για την ώρα αλλά δυναμώνει σταθερά. Ο ρόλος της επιχείρησης είναι ευρύτερος από αυτόν της χρηματοοικονομικής ικανοποίησης των μετόχων.

10.8.2012   IKEA Discloses an $11 Billion Secret - Wall Street Journal
Η γνωστή σουηδική επιχείρηση με παγκόσμια παρουσία δεν είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο και έτσι δεν δίνει στην δημοσιότητα τα οικονομικά της στοιχεία. Πρόσφατα όμως λόγω κάποιας αναδιοργάνωσης έπρεπε να δώσει στοιχεία σχετικά με την αξία της μάρκας της. Την αξιολόγησε σε 11 δισ. δολ. Η αξιολόγηση οποιασδήποτε μάρκας είναι πολύ δύσκολη σύμφωνα με ειδικούς. Δεν υπάρχει γενικά αποδεκτός τρόπος υπολογισμού της και αλλάζει διαρκώς.

1.8.2012   The Best CFOs - Wall Street Journal
Η γνωστή εφημερίδα αξιολογεί τους 25 κορυφαίους χρηματοοικονομικούς διευθυντές αμερικανικών επιχειρήσεων. Ο ρόλος είχε την χροιά λογιστή στο παρελθόν αλλά έχει πλέον επεκταθεί και αναβαθμιστεί. Οι διευθυντές αυτοί έχουν πλέον μεγάλη ανάμιξη στο στρατηγικό μάνατζμεντ και ευρύτερες ευθύνες στην επικοινωνία με τις αγορές.

27.6.2012   Challenging the Long-Held Belief of "Shareholder Value" - New York Times
Η βασική αρχή του χρηματοοικονομικού μάνατζμεντ και γενικότερα της οικονομικής επιστήμης είναι ότι η μόνη υποχρέωση της επιχείρησης είναι να αυξάνει την αξία της για τους μετόχους της. Τώρα μια καθηγήτρια της νομικής σχολής του αμερικανικού πανεπιστημίου Cornell αμφισβητεί την αρχή αυτή σε ένα νέο βιβλίο. Οι μέτοχοι, ισχυρίζεται, δεν είναι στην ουσία ιδιοκτήτες της επιχείρησης και δεν είναι διαφορετικοί από τους δανειστές της, τους προμηθευτές της ή τους εργαζόμενους. Σε τελευταία ανάλυση το διοικητικό συμβούλιο αποφασίζει τι κέρδη και πως θα διανεμηθούν στους μετόχους. Το βασικό επιχείρημα του βιβλίου είναι ότι οι μάνατζερ δίνουν μεγάλη προσοχή στην τιμή της μετοχής και στην βραχυπρόθεσμη αύξηση της παρά στην μακροπρόθεσμη επιτυχία της επιχείρησης και την επίδραση της στον κοινωνικό και φυσικό περίγυρο. Προτείνει την απαγγίστρωση από την νοοτροπία αυτή. Πολύ ενδιαφέρουσες σκέψεις. 

1.6.2012   Picking Stocks After Facebook - New York Times
Η εισαγωγή της πασίγνωστης επιχείρησης Facebook στο αμερικανικό χρηματιστήριο έγινε με πολλά προβλήματα. Προφανώς η αξία της μετοχής της είχε υπερεκτιμηθεί με αποτέλεσμα να πέσει αμέσως και να δημιουργήσει πολύ φασαρία και νομικά προβλήματα για όσους διαχειρίστηκαν το θέμα. Με αφορμή το θέμα αυτό ένα αμερικανικό αμοιβαίο κεφάλαιο έκανε μια ανασκόπηση των επιχειρήσεων με την καλύτερη απόδοση τα τελευταία 30 χρόνια, οπότε το αμερικανικό χρηματιστήριο είδε μεγάλη άνθηση στις τιμές των μετοχών. Κανένα μεγάλο σέξι όνομα δεν είναι στην πρώτη δεκάδα. Η Apple, η εταιρία με την μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία το 2012 είναι Νο 11! Βασικό χαρακτηριστικό των πρώτων 10 με μια λέξη είναι η σοβαρότητα. 

 

.

THIS  the world the small the great!     Odysseus Elytis

© 1999-2021 alexander consulting     management at its best