archipelago

bluewave

latest updates
07.2016

strategy
marketing
operations
finance
commentary
book reviews
archipelago
home

alexander
consulting

 

 

a r c h i p e l a g o   2 0 1 1

a sea of scattered ideas, actions, and trends in global business management
in strategy, marketing
του Ζήνου Βογιατζή


s t r a t e g y

20.11.2011  What CEOs Are Reading - Wall Street Journal
Πάνω από 50 ηγετικά στελέχη γνωστών και όχι τόσο γνωστών αμερικανικών επιχειρήσεων συνιστούν διάφορα βιβλία - επιχειρηματικά, πολιτικά, φιλοσοφικά, οικονομικά, επιστημονικά, βιογραφικά - κυρίως από το 2011.

1.11.2011  Amid Greek Crisis, Some Try Tech Startups - Wall Street Journal
Μικρές, νέες επιχειρήσεις τεχνολογίας από νέα παιδιά. Η μόνη ελπίδα.

14.10.2011  Spanish Companies Look Abroad for Growth - New York Times
Πολλές ισπανικές επιχειρήσεις έχουν βγει στις παγκόσμιες αγορές όχι μόνο προς άγραν πελατών αλλά και χρηματοδότησης. Ανησυχούν ότι η αξία της Ισπανίας ως εταιρικού brand που κάποτε σήμαινε μια νεανική και δυναμική οικονομία μπορεί να μην είναι πλέον πλεονέκτημα.

31.7.2011  Πως φθάσαμε στο τέλος του έλληνα επιπλοποιού - Βήμα
Μόνο επιπλοποιού; Το γνωστό τροπάριο πολυεθνικές, παγκοσμιοποίηση, το μοντέλο ΙΚΕΑ, υποθέτω επειδή προσφέρουν φτηνό ποιοτικό έπιπλο. Προς τιμήν του συντάκτη του άρθρου επισημαίνει τις ευθύνες των επιχειρηματιών του κλάδου που εδώ και χρόνια ενώ όλα αυτά βρίσκονταν σε εξέλιξη περί άλλα τύρβαζαν.

27.6.2011  The Engines of Growth - Wall Street Journal
Καθώς οι οικονομικές διάνοιες-σωτήρες στην Ελλάδα τρέχουν άσκοπα σαν κοτόπουλα με κομμένο κεφάλι, κάποιοι προτεστάντες (...) αναπτύσσονται με ρυθμούς 6% και έχουν τον χαμηλότερο δείκτη ανεργίας των τελευταίων 20 χρόνων. Η ραχοκοκαλιά της γερμανικής οικονομίας (και των εξαγωγών της) δεν είναι η Siemens, η Daimler, η BMW ή η Deutche Telekom, αλλά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της, οι ονομαστές Mittelstand. Είναι κάπου 3,5 εκατομμύρια επιχειρήσεις, 80% των οποίων έχουν λιγότερους από 10 εργαζόμενους, με παγκόσμια δραστηριότητα και εμμονή στην ανεύρεση αγορών niche τις οποίες εξυπηρετούν άψογα. Η κάθε επιχείρηση αυτή εξυπηρετεί κατά μέσο όρο 16 διεθνείς αγορές. Ορισμένες οικονομικές επιδόσεις δεν είναι συμπτωματικές αλλά ούτε άπιαστες ακόμα κι από ορθόδοξους...

19.6.2011  Lessons In Longevity - New York Times
Η ΙΒΜ ήταν κάποτε κυρίαρχη στους υπολογιστές αλλά πολύ γρήγορα ξεπεράστηκε από μικρότερους και πιο σβέλτους ανταγωνιστές φτάνοντας στα πρόθυρα του αφανισμού. Άλλαξε άρδην, πέρασε στη δημιουργία λογισμικού και στην παροχή υπηρεσιών και σήμερα, πάνω από εκατοχρονίτισα πλέον, ευημερεί και πάλι. Το δίδαγμα; Αν τα πράγματα πάνε καλά και δεν αντιμετωπίζει κανείς κάποια σοβαρή κρίση είναι δύσκολο να αλλάξεις.  

19.6.2011  getitnow: Ανάπτυξη και ενδεχόμενο επέκτασης στα Βαλκάνια - Βήμα
Μια σωστή με βάση τα διεθνή δεδομένα απ' ότι φαίνεται προσπάθεια ενός online πολυκαταστήματος. Αλλά. Μόνο 20% των χρηστών διαδικτύου κάνει ηλεκτρονικά ψώνια στη Ελλάδα των 11 εκατομμυρίων, σε αντίθεση με πάνω από 50% στην Ευρώπη των 300+ εκατομμυρίων. Που σκοπεύει να επεκταθεί η επιχείρηση; Στα Βαλκάνια. Προφανώς μπορείς να βάλεις τον νεοέλληνα επιχειρηματία στο (χωρίς σύνορα) διαδίκτυο αλλά δεν μπορείς να τον βγάλεις από την χερσόνησο του Αίμου...

20.3.2011  Το κέντρο βάρους οικονομικής δραστηριότηταςWall Street Journal
Ο Danny Quah, καθηγητής του London School of Economics παρακολουθεί το κέντρο βάρους της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας (WECG - World Economic Center of Gravity) με βάση την οικονομική δραστηριότητα από 700 σημεία του πλανήτη. Το κέντρο αυτό το 1980 ήταν στον Ατλαντικό κάπου εκεί νοτίως της νήσου των Αζορών, της κατηραμένης που καταστρέφη νέους κε θάπτη των κορών (αθάνατε Μποστ). Έκτοτε μετακινείται ανατολικά λόγω της ανάπτυξης των ασιατικών οικονομιών. Το 2007 το κέντρο σχεδόν συνέπεσε με τον ομφαλό του κόσμου, ήταν κάπου νοτίως της Κρήτης, γι' αυτό και υπήρξε κάποια εθνική κόπωση. Του χρόνου προβλέπεται να απομακρυνθεί κατά Σαουδική Αραβία μεριά και το 2049 θα είναι στην Κίνα. Ευτυχώς...

5.3.2011  Power of Apparel: A Look That Conveys a MessageNew York Times
Για όλους τους σοβαροφανείς: η απλότητα και η λιτότητα χαρακτηρίζει την εμφάνιση πολλών ηγετικών επιχειρηματικών στελεχών στις ΗΠΑ πλέον. Τα κοστούμια και οι γραβάτες έχουν αντικατασταθεί από πουλόβερ, ανοιχτά πουκάμισα, τζιν, και ελβιέλο. Με πιο γνωστό παράδειγμα τον Steve Jobs της Apple. Καθένας έχει τους δικούς του λόγους για την απλή εμφάνιση που πάντως χαλαρώνει την ατμόσφαιρα και στέλνει το μήνυμα ότι όλοι δουλεύουμε σκληρά χωρίς να σπαταλάμε χρόνο για την εμφάνιση μας.

10.2.2011  Πόλεμος στην κοινωνίαΤΟ ΒΗΜΑ
Αφιερωμένο σ' αυτούς που δεν μπορούν να απαλλαγούν από την εμμονή ανταγωνιστικότητα = χαμηλοί μισθοί...

25.1.2011  Αναζητώντας το ελληνικό θαύμαΤΟ ΒΗΜΑ
Άρθρο προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου μεγάλης ΑΒΕΕ με διαγνώσεις και προτάσεις για να ξεπεράσουμε την κρίση. Πέρα απο τις φορολογικές ελαφρύνσεις προς τις επιχειρήσεις, χρειαζόμαστε, λέει εν κατακλείδι, "κίνητρα προς ανέργους νέους να ανοίξουν εμπορικές επιχειρήσεις στα Βαλκάνια, που να αγοράζουν προϊόντα από ελληνικές επιχειρήσεις". Δεν κατάλαβα ποιοί θα αγοράζουν τα προϊόντα και γιατί, και πως θα προκύψει το θαύμα δια της μεθόδου "τρία πουλάκια κάθονται", αλλά για να παραφράσω τον Καρτέσιο, έχω εμμονή με τα Βαλκάνια, άρα υπάρχω...


m a r k e t i n g

10.9.2011  Οι ελπίδες ανάκαμψης στον ποιοτικό τουρισμό - Βήμα
...στόχος της στρατηγικής του ΕΟΤ είναι η ανάπτυξη και ποιοτική αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος μπλα μπλα μπλα μέσα από μια σειρά συντονισμένων ενεργειών και δράσεων μπλα μπλα μπλα... - από τον ΓΓ του ΕΟΤ.

10.9.2011  Ο ΟΠΕ στη μάχη της εξωστρέφειας - Βήμα
...υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής για την εξωστρέφεια μπλα μπλα μπλα την αντιμετώπιση των δυσχερειών και την αποτελεσματική αξιοποίηση των προκλήσεων μπλα μπλα μπλα σημαντικές δράσεις και πρωτοβουλίες μπλα μπλα μπλα... - από τον πρόεδρο του ΟΠΕ.

10.9.2011  Η μόνη σωτηρία της οικονομίας το δόγμα "Παράγω και Εξάγω" - Βήμα
...επίπονη προσπάθεια ετών μπλα μπλα μπλα οι ελληνικές εξαγωγές πρέπει να αλλάξουν προσανατολισμό μπλα μπλα μπλα αναπροσαρμογή του παραγωγικού προτύπου της χώρας με την εξωστρέφεια μπλα μπλα μπλα εξειδίκευση της Εθνικής Στρατηγικής με ένα τριετές Σχέδιο Δράσης μπλα μπλα μπλα... - από τον πρόεδρο του ΣΕΒΕ.

28.8.2011  Γέμισαν φέτος τα πεντάστερα - Βήμα
Μια νέα αγορά έχει ανοίξει και στην χώρα μας, που γίνεται τουριστικός προορισμός πολυτελείας και μάλιστα έχει αυξητικές τάσεις. Ελπίζω να μην βάλουμε τα χεράκια μας να βγάλουμε τα ματάκια μας - πάλι.

2.4.2011  Does the Mediterranean Diet Even Exist?New York Times
Μερικοί (ίσως στην απελπισία τους) πιστεύουν ότι η μεσογειακή διατροφή είναι εξαγώγιμο προϊόν που μάλιστα θα μας βγάλει από την κρίση. Υπάρχουν πολλές μεσογειακές διατροφές και η λεγόμενη μεσογειακή δίαιτα δεν είναι θέμα γεωγραφίας αλλά θέμα επιλογής διατροφής κάποιων άλλων εποχών μεγάλης φτώχειας γύρω από την Μεσόγειο. Και ναι μεν η δίαιτα αυτή είναι υπό την προστασία της UNESCO, αλλά σήμερα οι μεσογειακοί λαοί είναι παχύσαρκοι σε ποσοστά πάνω απο 50% στην Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία και 75% στην Ελλάδα. Για να μην ξεχνιόμαστε όταν πάμε να πουλήσουμε κάτι σχετικό.

17.1.2011  Καλά σημάδια από τις εξαγωγέςΤΑ ΝΕΑ
Ποδαρικό με κάποια καλά νέα σχετικά με τις εξαγωγές (μακάρι κάποτε να απαλλαγούμε από τον όρο "έξω"). Άγνωστο αν έχουν να κάνουν με την ευνοϊκή ισοδυναμία του ευρώ, την κάποια ανάκαμψη στις μεγάλες παγκόσμιες αγορές ή σε μερικές ελληνικές επιχειρήσεις και τα προϊόντα τους. Αν όντως είναι κάποια απόδραση από την εσωστρέφεια η εξέλιξη είναι καλή, έστω κι αν το ξυπνητήρι είναι το φάσμα της χρεοκοπίας. Ελπίζω το ξυπνητήρι να το άκουσαν και αυτοί που επιμένουν να πιλοτάρουν μια οικονομία στα πρόθυρα της συντριβής από κάποιες υπουργικές καρέκλες. Το κύριο άρθρο των ΝΕΩΝ στην ίδια έκδοση κάνει λόγο για τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις και ιδιαίτερα για την εξάλειψη της νεοελληνικής κατάρας της κρατικής γραφειοκρατίας. Στα ίδια άρθρα όμως γίνεται λόγος για την δημιουργία ταμείων εξαγωγών και άλλων σχετικών. Η ψυχή βγαίνει, το χούι ποτέ...

 

.

THIS  the world the small the great!     Odysseus Elytis

© 1999-2021 alexander consulting     management at its best