archipelago

bluewave

latest updates
07.2016

strategy
marketing
operations
finance
commentary
book reviews
archipelago
home

alexander
consulting

 

 

a r c h i p e l a g o   2 0 1 0

a sea of scattered ideas, actions, and trends in global business management
in strategy, marketing, operations
του Ζήνου Βογιατζή


s t r a t e g y

30.12.2010  Greece, Not Yet the Scotland of the AegeanWall Street Journal
Η οδύσσεια όσων έχουν την αναίδεια να επενδύουν σε γήπεδα γκόλφ, που αποτελούν πόλους έλξης τουριστών υψηλών εισοδημάτων. Από την έλλειψη κτηματολογίου στις 2.000 υπογραφές κρατικών υπαλλήλων που χρειάζονταν για ένα σχετικό συγκρότημα στην Πελοπόννησο. Η Ελλάδα, που η "βαρειά" βιομηχανία της είναι (υποτίθεται) ο τουρισμός, έχει 6 γήπεδα 18 οπών (το προτιμητέο κανονικό μέγεθος), η Ισπανία πάνω από 300. Πάει ο παλιός ο χρόνος, ας γιορτάσουμε παιδιά...

10.12.2010  Turkey Emerges as Auto PowerhouseWall Street Journal
Η Τουρκία εξελίσσεται σε παγκόσμιο κέντρο αυτοκινητοβιομηχανίας. Με παραγωγή πάνω από 1 εκατομμύρια οχήματα το 2010 βρίσκεται πίσω μόνο από τη Ρωσία σε όγκο παραγωγής αυτοκινήτων στην Ευρώπη μεταξύ των αναδυόμενων οικονομιών και είναι 6η γενικώς στην Ευρώπη. Αμερικανικές, ιαπωνικές, γερμανικές, γαλλικές και κινεζικές επιχειρήσεις κάνουν μεγάλες επενδύσεις εκεί. Για όσους θα αντιτείνουν ναι αλλά είναι μια αγορά σχεδόν 80 εκατομμυρίων, τα αυτοκίνητα είναι πολύ ακριβά στην Τουρκία λόγω φόρων και 70% της παραγωγής εξάγεται. Έγιναν τίποτα παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας στο Αγαθονήσι τις μέρες αυτές; Ανησυχώ...Και θυμάμαι με μελαγχολία την απόγνωση του Κώστα Καββαθά για την αυτοκινητοβιομηχανία και τι της έλαχε στην Ελλάδα...

6.12.2010  Δεν θα γυρίσουμε στο πάρτι της σπατάλης - ΤΟ ΒΗΜΑ
Συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών στην οποία μεταξύ άλλων θέτει ένα (ακόμα) δίλημμα: μείωση μισθών ή απολύσεις για τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Θλιβερό, λυπηρό όταν κάποιος που έχει σπουδάσει στην Αγγλία και την Αμερική, που έχει περάσει ένα σημαντικό μέρος της ζωής του δουλεύοντας σε άλλες χώρες δεν βλέπει άλλη λύση, αν θέλετε έναν "τρίτο δρόμο" που έλεγαν κάποιες ψυχές...Ανάπτυξη, παγκόσμιες αγορές, καινοτομία, να σας γνωρίσω τον υπουργό Οικονομίας της Ελλάδας. Κύριε υπουργέ σας γνωρίζω την ανάπτυξη, παγκόσμιες αγορές, καινοτομία...

30.11.2010  Καταγγελίες για καρτέλ στην αγορά ακτινιδίων - ΤΑ ΝΕΑ
Νομίζω μετά και από αυτό το καρτέλ δεν απομένουν άλλοι κλάδοι για καρτελοποίηση στην Ελλάδα. Τελειώσαμε και μάλιστα σχετικά γρήγορα. Αντιγράφω από το σχετικό άρθρο: "Την διερεύνηση των καταγγελιών του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλλιέργειας, Παραγωγής και Εμπορίας Ακτινίδιων Αρτας για την λειτουργία καρτέλ στην αγορά ακτινίδιων ζήτησε χθες με επιστολή του προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Ντίνος Ρόβλιας." Μετρήστε τίτλους σε δύο γραμμές κειμένου!

10.11.2010  Porsche Made in Κατερίνη - ΤΟ ΒΗΜΑ
Μια ελληνική βιοτεχνία παράγει αντίγραφα πολυτελών μοντέλων. Εξαιρετική δουλειά, μεγάλη ζήτηση, πολλές διακρίσεις, μία απο τρεις σχετικές επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτό που κάνει δεν έχει κρατική αναγνώριση στην Ελλάδα (χέστηκε η Φατμέ στο Γενί Τζαμί...), η επιχείρηση αντιμετωπίζει γραφειοκρατικά εμπόδια και έχει προσκληθεί για μετεγκατάσταση στην Ελβετία (κουτόφραγκοι μια ζωή...). Ελληνικές επιχειρήσεις επιτυχημένες σε διεθνείς αγορές είναι απαράδεκτη εξέλιξη στο νεοελληνικό οικονομικό γίγνεσθαι. Με το καλό να μετανταστεύσουν.

26.10.2010  Που χάθηκαν οι επιχειρηματίες - ΤΟ ΒΗΜΑ
Που είναι όλοι αυτοί οι επαρμένοι τον καιρό των παχιών αγελάδων και εθισμένοι στη δημοσιότητα επιχειρηματίες; Αλήθεια, που είναι;...

29.8.2010  Your Perception of Business Growth Is Wrong - BusinessWeek
Η συνεχής ανάπτυξη είναι πάντα το ζητούμενο για επιχειρήσεις αλλά όχι πάντα και όχι για όλες. Η υπερβολική ανάπτυξη μπορεί να δημιουργήσει οικονομικά προβλήματα, προβλήματα ποιότητας, προσωπικού, και μάνατζμεντ και να εξοντώσει μια επιχείρηση, ιδιαίτερα μικρομεσαία. Η σταδιακή βελτίωση είναι προτιμότερη.

2.8.2010  Is Italy Too Italian? - New York Times
Υπαρξιακές (επιχειρηματικές) αναζητήσεις καθώς η Ιταλία άρχισε να αναφέρεται όλο και συχνότερα με ορισμένες άλλες χώρες (ονόματα δεν λέμε...) που περνάνε ορισμένες χρηματοοικονομικές κρίσεις. Τι σημαίνει "Made in Italy" όταν οι πρώτες ύλες είναι από την Κίνα; Μπορούν βιομηχανίες και βιοτεχνίες με πλούσιο παρελθόν και παράδοση να σταθούν στις παγκόσμιες αγορές όταν έχουν εξαιρετικό προϊόν αλλά σοβαρά μειονεκτήματα κόστους; Μπορούν μικορμεσαίες οικογενειακές επιχειρήσεις να αντισταθούν στη λαίλαπα των franchise; Μήπως πρέπει ο ιταλικός τρόπος του επιχειρείν να πάρει βορειοευρωπαικοαμερικανικές χροιές; Τα πράγματα δεν είναι ποτέ άσπρα ή μαύρα στο επιχειρείν, όπως βολεύει τους ασπρους ή τους μαύρους, αλλά αποχρώσεις γκρίζου. Ναι, μπορεί κανείς να έχει και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο.

21.6.2010  After Buying Its Bottlers, Pepsi Cozies Up to Stores - Wall Street Journal
Η Pepsi πρόσφατα εξαγόρασε εμφιαλωτές, μια τάση καθετοποίησης που έχουμε δει πρόσφατα στις σελίδες αυτές. Δεν είναι η παλιομοδίτικη καθετοποίηση αλλά κάποια παραλλαγή της προσαρμοσμένη στους καιρούς. Τώρα η Pepsi, αλλά και άλλοι μεγάλοι κατασκευαστές, συνεχίζουν την τάση αυτή με τους λιανοπωλητές αλλά λίγο διαφορετικά: αναπτύσσσουν στενές σχέσεις μαζί τους και συνεργάζονται σε πολλές πτυχές του μάρκετινγκ.

21.5.2010  What Chief Executives Really Want - BusinessWeek
Μια έρευνα μεταξύ 1,500 ηγετικών στελεχών αμερικανικών επιχειρήσεων διαπιστώνει ότι η πλέον επιθυμητή δεξιότητα για ένα διευθύνοντα σύμβουλο είναι η δημιουργικότητα. Χμμμ...βλέπε τις δύο προηγούμενες αναρτήσεις

17.5.2010  How To Be a Better CEO - BusinessWeek
Και μια και ο Prahalad στην προηγούμενη ανάρτηση μιλάει για έλλειψη φαντασίας των μάνατζερ, μια ακόμα έκκληση για νέους τρόπους ανάπτυξης και καινοτομίας για ηγετικά στελέχη επιχειρήσεων.

25.4.2010  C. K. Prahalad, Proponent of Poor as Consumers, Dies at 68 - New York Time
Ο C. K. Prahalad είναι γνωστός στις σελίδες αυτές από το περίφημο βιβλίο που είχε γράψει το 1992 με τον G. Hamel "Competing for the Future", ίσως το καλύτερο βιβλίο μάνατζμεντ για την ελληνική επιχείρηση. Στο βιβλίο αυτό είχαν αναλύσει μια σειρά πολύ χρήσιμων εννοιών στο στρατηγικό μάνατζμεντ που ορισμένες έχουμε δει στις σελίδες αυτές όπως η στρατηγική πρόθεση. Ο Prahalad είχε μεγάλη ανάμιξη στη γενέτειρα του Ινδία σε διάφορες προσπάθεις ανάπτυξης και εξάλειψης της φτώχειας. Το 2004 άρχισε να "ενοχλεί" όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις του κόσμου να μην αγνοούν τους καταναλωτές στις φτωχές χώρες του κόσμου, στη "βάση της πυραμίδας". Πίστευε ότι κάτι τέτοιο όχι μόνο αυξάνει τα κέρδη τους αλλά βοηθάει και στην ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών. Σήμερα όλα τα μεγάλα ονόματα έχουν ως βασική τους στρατηγική παγκόσμια την κατασκευή και διάθεση προϊόντων σε πολλές φτωχές χώρες. Σε ένα απο τα τελευταία άρθρα του συμπέρανε ότι οι μάνατζερ δεν έχουν πρόβλημα με την έλλειψη πόρων αλλά με την έλλειψη φαντασίας.

20.4.2010  Chief Executives' Challenge: evaluating how much information is too much - Wall Street Journal
Πολλά ηγετικά επιχειρηματικά στελέχη στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν το δίλημμα ότι έχουν υπερπροσφορά πληροφοριών που μπορεί να μην τους λένε πολλά αλλά θέλουν περισσότερες πληροφορίες. Διάφοροι ειδικοί συνιστούν τη συλλογή πληροφοριών που να επιτρέπουν γρήγορη λήψη αποφάσεων, κάτι που δεν είναι πάντα εύκολο. Αυτό που μετράει είναι η κατάλληλη εμπειρία που να επιτρέπει στους μάνατζερ να βγάζουν τα κατάλληλα συμπεράσματα για την επιχείρηση τους από μεγάλο όγκο πληρηφοριών.

29.3.2010  The Prince of Solomeo - New Yorker
Η ιστορία του ιταλού σχεδιαστή ακριβών ρούχων και επιχειρηματία Brunello Cucinelli, που από ένα χωριό μερικών εκατοντάδων κατοίκων στην Ιταλία έχει κατακτήσει όλες τις αγορές πολυτελείας του κόσμου. Με επιχειρηματικό μάνατζμεντ που θα το ζήλευαν και οι καλύτερες επιχειρήσεις του κόσμου, με μεγάλη έμφαση στον εργαζόμενο. Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει.

25.2.2010  Coca Cola Deal Marks Major Shift in Strategy - Wall Street Journal
Μετά την παρόμοια κίνηση της Pepsi τώρα και η Coca Cola αντιστρέφει τη στρατηγική της των τελευταίων ετών που την ήθελε συγκεντρωμένη στο μάρκετινγκ. Με την εξαγορά επιχειρήσεων εμφιάλωσης στις ΗΠΑ αλλά και σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, η Coca Cola αποκτά έλεγχο της παραγωγής που της επιτρέπει να ελέγχει καλύτερα τις σχέσεις της με λιανοπωλητές. Η δραστική αυτή αλλαγή επιβάλλεται από τις αλλαγές στις αγοραστικές συνήθειες των καταναλωτών που δεν προτιμούν πλέον αναψυκτικά τύπου κόλας. Με τον τρόπο αυτό η Coca Cola αποκτά ευελιξία στην παραγωγή και διάθεση μεγάλης ποικιλίας προϊόντων πέρα από την κόλα. Είναι ένα ακόμα παράδειγμα της πρόσφατης τάσης για καθετοποίηση.

23.2.2010  How Four Rookie CEOs Handled the Great Recession - BusinessWeek
Τέσσερις αρχάριοι διευθύνοντες σύμβουλοι, τέσσερα διαφορετικά στυλ μάνατζμεντ σε τέσσερις διαφορετικές επιχειρήσεις, καθώς ανέλαβαν τα ηνία των επιχειρήσεων τους κάτω από πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Πρώτο μέλημα η επιβίωση της επιχείρησης.

17.2.2010  Ten Management Practices To Axe - BusinessWeek
Δέκα ανεγκέφαλες και επιβλαβείς πρακτικές μάνατζμεντ για το χρονοντούλαπο της (επιχειρηματικής) ιστορίας...Οι περισσότερες αφορούν το μάνατζμεντ των εργαζομένων, που πρέπει να βασίζεται σε αξιοπρέπεια και εμπιστοσύνη. Αλληλούια!

1.2.2010  Every Worker Should Be C.E.O. of Something - New York Times
Ναι, ξαναδιαβάστε τον τίτλο γιατί προέρχεται από τον CEO μιας ιντερνετικής επιχείρησης με εμπειρία στην ηγεσία μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων. Κάθε επιχείρηση από ένα σημείο και μετά στην ανάπτυξη της απαιτεί εμπιστοσύνη στον εργαζόμενο και τις δεξιότητες του. Κάθε εργαζόμενος πρέπει να είναι ο διευθύνων σύμβουλος σε κάποια δραστηριότητα, άσχετα του πόσο ασήμαντη μπορεί να είναι φαινομενικά. Ακόμα, η απόδοση κάθε επιχείρησης και των τμημάτων της πρέπει να βασίζεται σε αντικειμενικούς σκοπούς και σε βασικά αποτελέσματα. Κάθε αντικειμενικός σκοπός πρέπει να έχει τρία βασικά μετρήσιμα αποτελέσματα. Επιτυχία στα δύο σημαίνει οτι ο σκοπός έχει επιτευχθεί. Επιτυχία και στα τρία σημαίνει θρίαμβο.

25.1.2010  The Sure Thing -  New Yorker
'Ενα εξαιρετικό άρθρο του Malcolm Gladwell, γνωστού συγγραφέα των βιβλίων "The Tipping Point", "Blink", και "Outliers", όπως πάντα με πολλές διαφορετικές, ξεχωριστές παρατηρήσεις και διαπιστώσεις. Στο άρθρο αυτό υποστηρίζει, με πολλά παραδείγματα γνωστών ονομάτων από την παγκόσμια οικονομία, ότι η κοινή εντύπωση που έχουμε για τους επιχειρηματίες είναι λανθασμένη. Ο κλασικός επιχειρηματίας δεν είναι τζογαδόρος δηλ. δεν είναι στη φύση του να παίρνει κάποιο μεγάλο ρίσκο όταν η ευκαιρία παρουσιάζεται. Αντίθετα συμπεριφέρεται σαν κάποιο αρπακτικό θηρίο (predator) που σημαίνει ότι κάθε κίνηση είναι καλά σχεδιασμένη και προετοιμασμένη μετά από λεπτομερή ανάλυση μιας ευκαιρίας, ώστε να είναι επιτυχημένη.

23.1.2010  The Structure? The Flatter The Better -  New York Times
Πολύ σοφές κουβένετες από τον επικεφαλής μιας αμερικανικής επιχείρησης λογισμικού και υπηρεσιών πληροφορικής, με παρουσία σε όλο τον κόσμο. Οι ιεραρχίες και τα αφεντικά δεν έχουν πλέον θέση στη σημερινή επιχειρηματική πραγματικότητα. Ο λόγος πολύ απλός: κάποτε το αφεντικό ήξερε πιο πολλά από τους υπόλοιπους ή είχε περισσότερες πληροφορίες στη διάθεση του. Σήμερα όλοι ξέρουν τα πάντα. Εκείνο που προέχει είναι η δημιουργία συνθηκών συνεργασίας και η ανάπτυξη των προσωπικών δεξιοτήτων του κάθε εργαζομένου παρά οι τίτλοι και τα αξιώματα.

20.1.2010  The Germans Are Coming: Volkswagen Drive to Succeed in America -  Fast Company
Ο νέος επικεφαλής της θυγατρικής της Volkswagen στις ΗΠΑ ανακοίνωσε κάποιους πολύ τολμηρούς στόχους για την αγορά αυτή. Αύξηση πωλήσεων κατά 300% μέχρι το 2018. Κάτι όχι ακατόρθωτο αλλά που απαιτεί συστηματικά καλό προϊόν και καλό μάρκετινγκ, πάντα μέσα στις δυνατότητες της γερμανικής εταιρείας. Η Volkswagen βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Toyota την οποία μπορεί να ξεπεράσει και να γίνει η υπ' αριθμόν 1 αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο. Η αμερικανική αγορά είναι κρίσιμη στην κούρσα αυτή και οι στόχοι αυτοί μπορεί να κάνουν μια επιχείρηση να ξεπεράσει τον εαυτό της.

17.1.2010  An Amish Entrepreneur's Old Fashioned Approach -  Business Week
Πιστός στις παραδόσεις του ένας Άμις αγρότης έχει αναπτύξει την επιχείρηση του χωρίς ηλεκτρικό, τηλέφωνα, κινητά, αυτοκίνητα, τρακτέρ και λοιπά κομφόρ. Ανταγωνιστικό του πλεονέκτημα η αγνότητα των προϊόντων της φάρμας του. Η κατανάλωση τέτοιων προϊόντων είναι πολύ της μόδας εσχάτως στις ΗΠΑ και μάλιστα πουλιούνται σε πιο καλές τιμές. Το άρθρο αφιερώνεται εξαιρετικά στους Έλληνες αγρότες που κινητοποιούνται μπλοκάροντας βασικές οδικές αρτηρίες αυτές τις μέρες απαιτώντας, όπως διαβάζω, εγγυημένες τιμές για τα προϊόντα τους, μείωση του κόστους παραγωγής, και πάγωμα των χρεών τους προς τις τράπεζες...


m a r k e t i n g

18.10.2010  10 Heroes of "Marketers Constitution" Uphold Tenets of Successful Marketing - Ad Age
Το 2009 η Αμερικανική Ένωση Διαφημιστών (Association of National Advertisers - ANA) υιοθέτησε ένα "σύνταγμα" του μάρκετινγκ με δέκα άρθρα-δόγματα για το σύγχρονο μάρκετινγκ. Δέκα "πρέπει" για όποιον θέλει να είναι επιτυχημένος στο μάρκετινγκ, διαλέξτε και πάρτε. Κάθε χρόνο η ΑΝΑ βραβεύει 10 στελέχη που έχουν εφαρμόσει κάποιες από τις εντολές αυτές. Βέβαια όταν τα αυτονόητα γίνονται "πρέπει να", κάπου, κάποιοι, κάπως στο μάρκετινγκ "πήρανε τη ζωή τους λάθος", που λέει και ο ποιητής...

30.9.2010  Why Harley Is Showing Its Feminine Side - BusinessWeek
Η Harley-Davidson, η γνωστή κατασκευάστρια μοτοσικλετών, εντείνει τις προσπάθειες της στην προσέλκυση γυναικών με προϊόντα προσαρμοσμένα στις ανάγκες τους. Όπως όλοι, η Harley-Davidson έχει δει τις πωλήσεις της να μειώνονται σημαντικά με την οικονομική κρίση κάνοντας την αναζήτηση νέων αγοραστών ακόμα πιο επιτακτική.

1.9.2010  Ο Καιρός - Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία
Εξαιρετικό άρθρο σχετικά με την έλλειψη ανταγωνισμού και καταναλωτικής νοοτροπίας μεταξύ άλλων στη σύγχρονη νεοελληνική οικονομική πραγματικότητα, που δεν υπάγεται στους γνωστούς νόμους της οικονομικής επιστήμης.

1.8.2010  Buon Giorno Mumbai: Vespa Woos Asia - Wall Street Journal
Η πασίγνωστη βιομηχανία, καθώς βλέπει τις πωλήσεις της να μειώνονται στην Ευρώπη, εντείνει τις προσπάθειες της στην Ινδία και την Κίνα. Αποφασισμένη να μπει επιτυχημένα στις τεράστιες αυτές αγορές προσπαθεί να σχεδιάσει προϊόντα με βάση τοπικά γούστα και συνήθειες, να ενημερώσει καταναλωτές, και να σταθεί με αξιώσεις έναντι πολλών ανταγωνιστών με πολύ φτηνά προϊόντα.

12.7.2010  The Future of Advertising - BusinessWeek
Μια ακόμα φωνή για τις κοσμογονικές αλλαγές στο μάρκετινγκ που φαίνεται να συμφωνεί με πολλούς απο τους συγγραφείς πρόσφατης ενημέρωσης για ένα νέο μάρκετινγκ. Ο καταναλωτής πρέπει να είναι μέρος της προσπάθειας.

28.5.2010  Ford Plans to Kill Storied Mercury - Wall Street Journal
Η Ford ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει μια από τις μάρκες της, τη Mercury, μετά από 70 χρόνια παρουσίας στην αμερικανική αγορά. Αρχικά η μάρκα αναπτύχθηκε για να δώσει στη Ford εύρος στη γκάμα προϊόντων της και κάτι ανάμεσα στα μαζικά φτηνά Ford και στα ακριβά πολυτελή Lincoln, τις δύο βασικές μάρκες της. H ανάπτυξη αυτή ήταν αντίδραση σε μια παρόμοια κίνηση της GM. Στην αρχή τα πράγματα πήγαν καλά, αλλά σιγά-σιγά η Mercury άρχισε να χάνει την ταυτότητα της και έγινε σε τελευταία ανάλυση κάποιο Ford με μερικές παραλλαγές για να δικαιολογεί τις υψηλότερες τιμές. Αλλά ο καταναλωτής δεν τσίμπησε. Το ίδιο έγινε και με την GM και συνέβαλε στην παρακμή τους και στην απώλεια μεριδίων αγοράς σε ιαπωνικές μάρκες. Έχουμε δει ότι προϊόντα που στοχεύουν σε κάποιο "μεσαίο χώρο", που προσπαθούν να απευθυνθούν σε όλους και για όλα και δεν έχουν ξεκάθαρη αποστολή είναι πλέον καταδικασμένα.

13.4.2010  Pernod Boss Finds Asian's Take on Company's Drinks to his Taste - Wall Street Journal
Η αναδυόμενη μεσαία τάξη στην Κίνα έχει ακριβά γούστα και προτιμά τα προϊόντα πολυτελείας. Ο επικεφαλής της Pernod, της γιγαντιαίας εταιρίας με μεγάλη γκάμα γνωστών ακριβών οινοπνευματωδών ποτών, τα έπαιρνε στο κρανίο όταν έβλεπε κινέζους να βάζουν το γνωστό ουίσκι Chivas Regal στο πράσινο τσάι τους. Αλλά συνήθισε λόγω μεγέθους της αγοράς - υποθέτω. Το βλέπει τώρα το θέμα ως υπόθεση πολιτισμικής αρμονίας. Εγώ περίμενα καμία από εκείνες τις ωραίες νεοελληνικές μεθόδους μάρκετινγκ "εμείς πουλάμε αυτό που πουλάμε, ο πελάτης θα συνηθίσει"...

5.4.2010  Top Execs Answer Auto Marketing's Biggest Questions - Advertising Age
Πέντε μάνατζερ μάρκετινγκ από τις Ford, Volvo, Audi, BMW, και Hyundai απαντούν ερωτήσεις για το πως αντιμετωπίζουν το μάρκετινγκ παγκόσμια και στην ύφεση.

24.3.2010  The Perils of Market Research - BusinessWeek
Μερικές πολύ σοφές κουβέντες σχετικά με την έρευνα αγοράς. Η έρευνα αγοράς είναι εκ των ουκ άνευ στο σύγχρονο μάρκετινγκ. Αλλά συχνά το σχοινί παρατραβιέται και παρατραβιέται λανθασμένα καθώς πολλοί μάνατζερ προσπαθούν να βρουν απαντήσεις αντί να δείχνουν επιχειρηματικό πνεύμα. Η έρευνα αγοράς είναι πυξίδα, όχι χάρτης. Σου δίνει μια ιδέα που βρίσκεσαι αλλά όχι που πρέπει να πας. Πολλές επιτυχημένες καινοτομικές επιχειρήσεις την αποφεύγουν.

22.3.2010  P&G Plots Growth Path Through Services - Advertising Age
Είναι η προσφορά υπηρεσιών το μέλλον για τους κατασκευαστές καταναλωτικών προϊόντων; Η απάντηση είναι μάλλον ναι τουλάχιστον για τη γιγαντιαία Procter & Gamble, που τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει προβλήματα ανάπτυξης. Έτσι το έχει ρίξει (δοκιμαστικά προς το παρόν) στα καθαριστήρια με βάση το Tide και στα πλυντήρια αυτοκινήτων με βάση κάποιο απορρυπαντικό της. Είναι πάντα θετικό όταν μια επιχείρηση "ψάχνεται". Το ερώτημα είναι γιατί δεν δοκιμάζει νέα προϊόντα, η έλλειψη των οποίων είναι η αιτία των προβλημάτων ανάπτυξης στη συγκεκριμένη περίπτωση. 

8.3.2010  "Modelitus" Is the Primary Cause of Toyota's Troubles - Advertising Age
Η ρίζα των πρόσφατων προβλημάτων της Toyota σύμφωνα με ανεξάρτητους παρατηρητές αλλά και τους μάνατζερ της επιχείρησης ήταν ο στόχος της να γίνει η κορυφαία σε πωλήσεις αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο. Το αποτέλεσμα ήταν να υποφέρει η ποιότητα, το βασικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Toyota. Ο γνωστός στις σελίδες αυτές Al Ries (νόμοι του μάρκετινγκ) προσθέτει μερικές ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις. Το πρόβλημα δεν ήταν απλώς η φιλοδοξία της Toyota αλλά η προσφορά τεράστιας ποικιλίας μοντέλων - η ασθένεια "μοντελίτιδα" - σε κάθε αγορά και σε κάθε τμήμα αγοράς, που εκτός από προβλήματα στην παραγωγή προκαλεί και σύγχυση στον καταναλωτή (βλ. και επόμενο άρθρο). Επιχειρήσεις με ξεκάθαρες και σφιχτές γραμμές προϊόντων όπως πχ η Apple, εκτός όλων των άλλων πλεονεκτημάτων, απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης του καναλωτή ότι έχουν σκεφτεί καλά τι χρειάζεται ο καταναλωτής και του το προσφέρουν χωρίς πολλά-πολλά συμπαρομαρτούντα.        

8.3.2010  Too Many Choices: A Problem That Can Paralyze - New York Times
Το θέμα των ατέλειωτων επιλογών, από τις γεύσεις παγωτού στα κινητά, έρχεται και πάλι στην επιφάνεια με διάφορα άρθρα και βιβλία που δεν διαπραγματεύονται απλώς το θέμα καταναλωτικών προϊόντων αλλά γενικότερα το πώς αποφασίζουμε όταν διαλέγουμε μια από πολλές εναλλακτικές προσφορές. Έχουμε δει το πρόβλημα με τη μεγάλη ποικιλία προϊόντων, που σε αντίθεση με την κοινή λογική, προκαλεί προβλήματα στον καταναλωτή. Βασική αιτία έιναι το ότι η μεγάλη ποικιλία υπονοεί ότι κάποια επιλογή είναι τέλεια και πρέπει να την επιδιώκει κανείς και το ότι οποιαδήποτε επιλογή και αν κάνουμε είναι πιθανό κάποια άλλη να είναι καλύτερη. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει όμως ότι δεν είναι το εύρος της ποικιλίας που μπερδεύει τον καταναλωτή αλλά οι ελλειπείς πληροφορίες σχετικά με προϊόντα και υπηρεσίες. Πάντως η συγγραφέας ενός καινούργιου βιβλίου με θέμα το πώς οι γυναίκες διαλέγουν ένα σύζυγο συμπεραίνει σοφά ότι το πρόβλημα έγκειται στο ότι αντί να αναρωτιόμαστε "είμαι ευχαριστημένος με την επιλογή μου", κατατρυχόμαστε με το αν υπάρχει κάποια καλύτερη.

1.3.2010  The Emotional Quotient of Soup Shopping - Wall Street Journal
Μια εφαρμογή των πολύ μοδάτων μεθόδων νευρομάρκετινγκ από τη γνωστή κατασκευάστρια σούπας Campbell. Μετά από πολλές διάφορες σχετικές δοκιμές βρήκε την κατάλληλη εικόνα για τη συσκευασία που υποτίθεται "πατάει" κάποια κουμπιά στον καταναλωτή, περαστικό από το σχετικό διάδρομο του σουπερμάρκετ, και τον κάνει να την αγοράσει. Καλό ξημέρωμα. Παρεμπιπτόντως οι τρεις κορυφαίες σε πωλήσεις σούπες της Campbell δεν θα έχουν καμία απολύτως αλλαγή στη συσκευασία τους. Αναρωτιέμαι γιατί. Συμπτωματικά, η μια από αυτές, η σούπα ντομάτας, έχει γίνει πολιτισμικό σύμβολο μετά την απαθανάτιση της στους γνωστούς πίνακες του Andy Warhol τη δεκαετία του 60...

15.2.2010  Brands on the Brink: Marketing in a Down Economy - Knowledge @ Wharton
Το μάρκετινγκ επώνυμων προϊόντων σε άσχημους οικονομικούς καιρούς. Το θέμα του κατά πόσον ο σφιχτοχέρης από την κρίση καταναλωτής θα συνεχίσει να προτιμά τα ακριβότερα επώνυμα προϊόντα εξακολουθεί να απασχολεί πολλούς μάνατζερ και επιχειρήσεις. Συμπεράσματα από ένα συνέδριο της επιχειρηματικής σχολής Wharton.

10.2.2010  Why Brands Should Strive for Imperfection - Fast Company
Ο γνωστός στις σελίδες αυτές Martin Lindstrom από το βιβλίο του Buyology υποστηρίζει ότι πολλοί διαφημιστές προσπαθούν να παρουσιάσουν προϊόντα που είναι τέλεια. Κάτι τέτοιο δεν πείθει. Ο καταναλωτής προτιμά διαφημίσεις και προϊόντα που δεν κρύβουν τις ατέλειες τους (που ξέρουν ότι έτσι κι αλλιώς έχουν). Τα θεωρούν πιο αυθεντικά.

27.1.2010  Essential Reading For Marketers - BusinessWeek
'Ενας μάνατζερ στο μάρκετινγκ με πολύ λίγο χρόνο για το κυνήγι διπλωμάτων, δίνει μια λίστα πραγματικά καλών βιβλίων πάνω στο μάρκετινγκ, στη διαφήμιση και στο branding που του επέτρεψαν να γίνει αυτοδίδακτος ειδικός στο μάρκετινγκ.

15.1.2010  The 7 Universal Brand Management Truths -  Advertising Age
Μια καλή σύνοψη του μάνατζμεντ ενός brand από ένα μάνατζερ της Heinz. Προσοχή στο προϊόν και την τιμή του, προσοχή στον ανταγωνισμό, προσοχή στον καταναλωτή, σωστή διαφοροποίηση, συνέπεια με τη μάρκα, καλή συνεργασία με όλα τα τμήματα της επιχείρησης.

10.1.2010  A Campaign Linking Clean Clothes With Stylish Living -  New York Times
Εδώ και δεκαετίες το Tide, το πιο δημοφιλές απορρυπαντικό στις ΗΠΑ, διαφημιζόταν με βάση την ανωτερότητα του στο πλύσιμο των ρούχων. Τώρα αρχίζει να αλλάζει τροπάριο δραστικά. Για πρώτη φορά το απορρυπαντικό διαφημίζεται ως μέσο έκφρασης κάποιου προσωπικού στυλ. Το ζητούμενο δεν είναι το καθαρό ρούχο αλλά τι μπορεί κανείς να εκφράσει με τα καθαρά ρούχα. Σκοπός βέβαια είναι να δικαιολογηθεί η υψηλότερη τιμή του Tide. Ας μην ξεχνάμε η κατασκευάστρια του Tide Procter & Gamble έχει στα σκαριά και μια φτηνή εκδοχή του απορρυπαντικού αυτού και αντιμετωπίζει μεγάλο ανταγωνισμό από φτηνότερα απορρυπαντικά.

5.1.2010  The Principals of Marketing Can Be Summarized In One Word: FOCVS -  Advertising Age
Μια εξαιρετική σύνοψη του μάρκετινγκ του γνωστού στις σελίδες αυτές Al Ries (νόμοι του μάρκετινγκ) σχετικά με το τι απαιτεί το επιτυχημένο μάρκετινγκ. Με μια λέξη-ακρωνύμιο FOCVS. First, να μπαίνει δηλ,. κάποιος πρώτος σε μια αγορά. Opposite, αν δεν μπορεί να είναι πρώτος να βρίσκει κάτι αντίθετο από αυτόν που μπήκε πρώτος. Category dominace, πλήρη κυριαρχία στην κατηγορία που ανήκει το προϊόν του. Vιsual hammer, δηλ. κάποιο εικαστικό σύμβολο που να τον διακρίνει ξεκάθαρα στην αντίληψη του καταναλωτή. Second brands, αντί επέκτασης ενός brand δημιουργία κάποιου καινούργιου.  


o p e r a t i o n s

30.7.2010  Fiat Pushes Work Ethic at Italian Plant - New York Times
Ο διευθύνων σύμβουλος της Fiat προσπαθεί να ανεβάσει την παραγωγικότητα ενός εργοστασίου της στη Νάπολη, μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της ιταλικής βιομηχανίας, ιδιαίτερα απέναντι στις οικονομίες της βόρειας Ευρώπης. Για ορισμένους η σημερινή νοοτροπία θα καταντήσει της Ιταλία Ελλάδα, για άλλους η νέα "αμερικανική" νοοτροπία θα σκοτώσει του εργάτες από την πολλή δουλειά...

 

.

THIS  the world the small the great!     Odysseus Elytis

© 1999-2021 alexander consulting     management at its best